Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Από πρώτο χέρι


Αύριο,  3η Δεκέμβρη, είναι μέρα αφιερωμένη στην Αναπηρία .
Σε μια προσπάθεια να ξορκίσουμε την αναπηρία από τις υπόλοιπες 365 ημέρες του χρόνου την..... γιορτάζουμε !!!!


Αυτή την μέρα διάλεξα να δώσω τον λόγο σε έναν από τους Υγιέστερους Ανθρώπους που γνώρισα στον χώρο της Αναπηρίας τον Χρήστο Χονδροματίδη ετών 33


                               Γράφω με την ανάσα μου.


Αναπηρία χωρίς «ιδιαιτερότητες»

Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν ο πόνος μετά την απόκτηση της αναπηρίας μου, με έχει κάνει σκληρό.

Άλλες φορές σκέφτομαι ότι όλοι εμείς τα άτομα με αναπηρίες λόγο της δύσκολης θέσεως μας, βλέπουμε «ανάπηρους» παντού.

Μέσα σε αυτούς και εγώ παπαγαλίζω την ίδια καραμέλα. Ποια;

Αυτή πως όλοι μας κάποια στιγμή σίγουρα θα βιώσουμε την αναπηρία.

Αν έχουμε την τύχη να γεννηθούμε αρτιμελείς, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να βιώσουμε ένα σοβαρό ατύχημα που θα μας δημιουργήσει αναπηρία, είτε από τροχαίο είτε από οποιοδήποτε άλλο ατύχημα μας.

Εάν καταφέρουμε και την «γλιτώσουμε» από τα παραπάνω έχουμε πολλές πιθανότητες να αρρωστήσουμε και να πέσουμε στο κρεβάτι για πολύ καιρό.

Αν τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν μας συμβεί, δεν την γλιτώνουμε την αναπηρία παρόλα αυτά, λόγω γήρατος.

Βλέπεις μόλις κλείσεις το 65ο έτος τις ηλικίας σου και μετά, δεν βλέπεις, δεν ακούς, δεν περπατάς όπως όταν ήσουν νέος.

Με λίγα λόγια όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι;;;;

ΟΧΙ δεν συμφωνώ καθόλου . Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει αρτιμελείς,. Απλά η ιατρική (η) η επιστήμη γενικότερα δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να μας βοηθήσει όλους.

Το να δημιουργούμε ένα ανάπηρο κόσμο επειδή εμείς βιώνουμε μια αναπηρία και τις δυσκολίες που αυτή επιφέρει, όπως τον αποκλεισμό μας, είναι άδικο.

Μεταπηδούμε δυστυχώς στην απέναντι όχθη γινόμαστε και εμείς «ρατσιστές» σε έναν κόσμο που οι δυνατοί αρτιμελείς επιβιώνουν.

Δηλαδή τι θα θέλαμε; Να επιβίωναν στο κόσμο μας μόνο οι «ανάπηροι» και όσοι δεν ήταν θα έπρεπε να γίνουν για να νιώθουμε εμείς καλά;

Τίποτα από τα δυο, εγώ θα ήθελα να ζούσα σε μια κοινωνία που όλοι μας θα είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες, είτε είχαμε αναπηρία είτε όχι.

Σε μια κοινωνία που ο κάθε «αρτιμελής» πολίτης να έχει την παιδεία να μην καταπατά τα δικαιώματα των αναπήρων.

Να σταματήσουμε να μιλάμε με λύπηση για κάποιον που έχει αναπηρία.

Να μην θεωρούμε ότι το άτομο με αναπηρία είναι μια τελειωμένη υπόθεση, που ούτε και η επιστήμη δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα.

Μήπως αυτά που γράφω είναι άπιαστο Όνειρο και μόνο σε μια κοινωνία αγγελικά πλασμένη θα συνέβαιναν τα παραπάνω;

ΟΧΙ βέβαια .

Ας αγωνιστούμε, ας ματώσουμε αν χρειαστεί περιορίζοντας κάποια συμφέροντα μας για μια κοινωνία ίσων πολιτών χωρίς «ιδιαιτερότητες»
Χρήστος Χονδροματίδης
```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````


Λυγερή Βασιλείου Η  εγγραφή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Χρήστου Χονδροματίδη που έχασε την μάχη με την ζωή στις
8 Μάη του 2010.
Έφυγε ταλαιπωρημένος, πονεμένος, αφήνοντας όμως , παρακαταθήκη στο χώρο της Αναπηρίας, μία δέσμη Αξιών από τις οποίες υπηρετήθηκε και υπηρέτησε όπως Αξιοπρέπεια ,Αποδοχή, Κατανόηση, Σεβασμό στον Άνθρωπο, Αγωνιστικότητα, Υπομονή, Πίστη, Ελπίδα.

4 σχόλια:

  1. Μεγάλη μέρα και επέτειος Λυγερή μου ! για μια σειρά λόγους. Για μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη. Και διάβασα ότι ετοιμάζεται και γενικό συλλαλητήριο για την ημέρα.
    Με κάθε μου σκέψη κοντά σε αυτό το κίνημα.
    Καλή Κυριακή να έχεις κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα δεν με συγκινεί ούτε φυσικά με καλύπτει αυτή η ετήσια κινητοποίηση φορέων και συλλόγων επ' ευκαιρία της 3ης Δεκέμβρη.Οι επετειακές κινητοποιήσεις είναι ανεπαρκείς και τα συλλαλητήρια για το θεαθήναι.

      Εδώ και πολλά χρόνια δημοσιοποιώ την διεκδίκηση μου για εντονότερες, διαρκείς, επαναλαμβανόμενες κι αποτελεσματικές δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
      Αυτονόητα θεσμικά μέτρα. Συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα από την ολομέλεια των εκπροσώπων του Λαού όλων των πολιτικών παρατάξεων για μία δια βίου αξιοπρεπή ζωή, κοινωνική ένταξη και διαχείριση εκ μέρους της πολιτείας του πολύ σοβαρού θέματος της διαβίωσής τους μετά τον θάνατο των γονέων.

      "Δυναμική Πολιτική απόφαση η υλοποίηση και εφαρμογή των προβλεπομένων διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος (αρθρο 21,παράγραφος 6 )"
      Αυτό πρέπει να γίνει το διακύβευμα του καθημερινού αγώνα της ευπαθέστατης κοινότητας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους που ανέρχονται πληθυσμιακά στο 10% ( και πλέον) στην Ελληνική κοινωνία.

      Σε ευχαριστώ Γιάννη μου για την παρουσία σου και δεν σου κρύβω ότι ο παλμός της καρδιάς σου συντονίζεται με τον δικό μου ....

      Διαγραφή
  2. Αύριο είναι πάλι μια μέρα για το θεαθήναι. Έτσι πιστεύω και εγώ.Θα ακούσουμε ωραία λόγια, πόσα πρέπει να γίνουν και τι πρέπει να κάνει κάθε ευνομούμενη κοινωνία και μετά;;
    Φυσικά συμφωνώ με τα λόγια του Χρήστου που έχασε τη μάχη και μας κοιτά από ψηλά σίγουρα κουνώντας το κεφάλι μια και στα 8 χρόνια που λείπει από κοντά μας δεν άλλαξαν και πολλά.
    Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και προτεραιότητα στα αληθινά σοβαρά της ζωής.
    Εύχομαι καλούς αγώνες Λυγερή που ξέρω ότι δεν καταθέτεις τα όπλα ποτέ
    Καλό σου μήνα
    Ας είναι ο πιο χαρούμενος του χρόνου που φεύγει
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ίσως η πιο πικρή μου εμπειρία αυτή του Χρήστου .Δεν είναι της παρούσης και δεν ωφελεί πλέον να μπω σε λεπτομέρειες,προσωπικά του δεδομένα.

    Αυτή όμως η εμπειρία ,πλέον πολλών δραματικών άλλων,δεν επιτρέπουν σε μένα να αντιμετωπίζω περιστατικά ανάλογα με το χαμόγελο στα χείλη.

    Απεναντίας, όσο μεγαλώνω μάλιστα, με κόπο συγκρατώ τα δάκρυά μου .

    Μπορεί να θαυμάζω αυτή την υπέροχη άποψη και στάση ζωής του Χρήστου απέναντι στην Αναπηρία αλλά με παρρησία δηλώνω την αδυναμία μου να αγγίξω το ύψος της μεγαλοσύνης της .Πόσο μάλλον να εφαρμόζω την θεωρία σε πράξη σε όλες τις εκδοχές που περιλαμβάνει η κατάθεση της αθάνατης Ψυχής του Χρήστου.

    Την Υγειά σε όλο τον κόσμο εύχομαι Αννούλα μου.
    Κατά τα άλλα," η φωτιά εκεί που πέφτει καίει ...."

    Φιλώ σε αγαπημένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή