Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Υπάρχει χώρος στην καρδιά μας για κάτι ..πιότερο


Το δημοσίευμα που ακολουθεί το διάβασα στα «Ιατρικά Νέα» και το βρήκα "αλλιώτικο" από  άλλα του είδους ,που σκοπεύουν αποκλειστικά  στην πληροφόρηση του αναγνώστη.
  Μια άλλη οπτική του θέματος με άγγιξε   πέρα από την ενημέρωση.
 Μια οπτική που επέτρεψε  στην ψυχή μου την ανάγνωση με τα δικά της μάτια  .
Την κατανόηση και τον σεβασμό  στον άγνωστο πάσχοντα ( που τις περισσότερες φορές είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας )  και τον αγώνα  που κάνει , αν όχι για να επιβιώσει ,όπως σε  βαρύτερες  καταστάσεις ,αλλά για να διαχειριστεί  τον πόνο, τις ματαιώσεις, τις απώλειες της ζωής του, στις οποίες  τελικά το ίδιο το ταλαίπωρο σώμα μας  αντιδρά με αυτοάνοσα νοσήματα.
Νοσήματα τα οποία  τις περισσότερες φορές μας  ταλαιπωρούν σε όλη μας  την ζωή…

Ο πόνος,η στεναχώρια ,οι καημοί είναι το τίμημα της έλευσή μας στη ζωή που αγαπάμε ,που θέλουμε, κι ενίοτε απολαμβάνομε τα χίλια μύρια αγαθά της.


Ας θωρακιστούμε με αισιοδοξία ,σύνεση,αγάπη κι ελπίδα  πρωτίστως για τον ίδιο τον εαυτό μας  και με κατανόηση,σεβασμό για τους άλλους.

Λίγο να ψάξουμε  θα δούμε ότι πάντα υπάρχει χώρος στην καρδιά μας για  "αισθήματα" που λυτρώνουν  .

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Για όλους αυτούς που έκαναν τη στεναχώρια τους αυτοάνοσο


Σκέφτομαι πάνω από ένα μήνα να αγγίξω αυτό το θέμα. Είναι ευαίσθητο. Είναι σοβαρό. Είναι όσα δεν μπορείς να περιγράψεις μέσα σε 10 γραμμές.
Αρχικά να σου πω πως οι λόγοι που ένας άνθρωπος εμφανίζει αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να είναι πολλοί. Δεν θα σταθώ στα ιατρικά κομμάτια του θέματος καθώς δεν είμαι γιατρός.
Ζώντας από πολύ κοντά ανθρώπους που έχουν αυτοάνοσο νόσημα έμαθα να τους σέβομαι, λίγο παραπάνω απ’ όλους τους άλλους, να τους εκτιμώ και να τους θαυμάζω καθημερινά.
Για σένα λοιπόν που έκανες τη στεναχώρια σου αυτοάνοσο.
Για σένα που κατάπιες όλη τη δυστυχία σου και αυτή μη έχοντας να ξεσπάσει πουθενά, επιτέθηκε στον ίδιο τον οργανισμό που την “φιλοξενούσε”.
Για σένα που ξύπνησες ένα πρωί και είδες τα χέρια σου πιο άσπρα από τη λεύκη.
Για σένα που ενώ πήγες στη δουλειά σου κανονικά, ξαφνικά θόλωσαν τα μάτια σου και η σκλήρυσνη κατα πλάκας θα είναι μόνιμη σύντροφός σου στα δύσκολα.
Για σένα που βγήκες μία βόλτα και η δύσπνοια σου “έκοψε” τα πόδια, το άσθμα δεν έκανε πλάκα και από εκείνη τη στιγμή δεν πας ούτε στο διπλανό δωμάτιο χωρίς την εισπνοή σου.
Για σένα που κοιτάχτηκες στον καθρέφτη, είδες μια κοκκινίλα στα μάγουλα και ο λύκος θα σου γρυλίζει κάθε μέρα για να σου δείξει την παρουσία του.
Για σένα που ο οργανισμός σου δεν άντεξε και σου επιτέθηκε.
Για σένα που στο μόνο που έχεις φταίξει, είναι που δεν γύρισες πίσω όση “σαπίλα” δέχτηκες και τελικά θα πρέπει να μάθεις να ζεις με τις επιπτώσεις αυτές.
Για σένα που δεν σε λυπάμαι γιατί με έμαθες μόνο να σε θαυμάζω.
Γράφω και γεμίζει η καρδιά μου συναισθήματα.
Αν με διαβάζεις, τα μόνα που θέλω να σου πω είναι ένα μεγάλο “Μπράβο που με δίδαξες να παλεύω” κι ένα “Συνέχισε να προσπαθείς”. Ίσως κλήθηκες να κάνεις το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου, ίσως να νιώθεις πως οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάς, ίσως να σκέφτεσαι “γιατί σε μένα”. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έφταιξες σε τίποτα.
Αν είσαι απόλυτα υγιής και διαβάζεις αυτό το άρθρο να θυμάσαι πως και σήμερα έχεις μια ευκαιρία να ζήσεις καλά. Εκμεταλλεύσου την!

6 σχόλια:

  1. Ένας ακόμα ύμνος σου Λυγερή σε ανθρώπους που δίνουν την μάχη τους με αξιοπρέπεια που περισσεύει για να δίνεται και σε μας κληρονομιά μεγάλη.
    Και το κυριότερο μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μέσα στην υγεία μας οφείλουμε πάντα να έχουμε τις ψυχές μας ανοιχτές ολόγυρά μας.
    Την καλησπέρα μου Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναγνώριση και αποδοχή πες το Γιάννη μου.
      Το σημαντικότερο είναι ότι τα "αυτοάνοσα" είναι τόσα πολλά,ευρέως γνωστά,κοινά και συνήθη που τελικά λίγοι άνθρωποι δεν νοσούν ή δε θα νοσήσουν ποτέ στη ζωή τους από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

      Με δεδομένο λοιπόν ότι αφορμή και αιτία της εμφάνισής τους στο ανθρώπινο σώμα είναι η στενοχώρια ,η βαθειά μας λύπη, η δυσκολία ομαλής προσαρμογής μας στα βάσανα και τους καημούς που έρχονται ύπουλα κι αναπένταχα και μας βρίσκουν, γιατί η εν θέματι "αναφορά" να μην μας αφορά όλους ;;;;

      Τι πιο φυσικό από το να αποδίδουμε φόρο τιμής ,σεβασμού ,κατανόησης,και αγάπης στους συνανθρώπους μας που το σώμα τους θυμώνει ,αντιδρά και τελικά υποκύπτει δια βίου σε μια από τις πολλαπλές νόσους που εντάσσονται στο φάσμα των αυτοάνοσων νοσημάτων ?

      Η κυρία Panagiota Ntanta με το σχόλιό της στην κοινοποίηση του θέματος στο fb ,αποδίδει ρεαλιστικά,παραστατικά χωρίς περιστροφές, την προσωπική της εμπειρία με αξιοπρέπεια ,δύναμη και παρρησία που κανείς μας δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ,να μη παραδεχτεί και να μην θαυμάσει.
      Άξιζε η παρέμβασή της να περάσει στα τιμαλφή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ.

      Καλό σου απόγευμα Γιάννη μου. Τον Γιάννη και τα μάτια σου !!!!

      Διαγραφή
  2. από Panagiota Ntanta fb

    Και για μένα...και κάθε έναν σαν και μένα...που οι δυσκολίες ήταν πολλές...οι δοκιμασίες εξ ισου...ανταγωνίζονταν εναλλάξ ποιά θα με γονατίσει...αλώβητη δεν βγήκα,το πήρα το πακετάκι μου και εγώ...ολο αυτό σωματοποιήθηκε.Ε,και,τί έγινε?Η πρώτη μήπως είμαι...χιλιάδες άνθρωποι σαν και μένα...Ο κύκλος για να κλείσει θέλει ''δουλειά'',πως θα φτάσουμε ως το τέρμα,έτσι...χωρίς φθορά!Σιγά-σιγά,λίγο το ένα,λίγο το άλλο,όλα μαζί συμβάλλουν στο τέλος της ύπαρξης μας.Ισως σου φανεί παράξενο,αλλά είμαι ευγνώμων για όλο αυτό.Μέσα απο τη δυσκολία γνώρισα ένα άλλο μέρος της ζωής,που ούτε φανταζόμουν οτι υπήρχε...Δέχτηκα αυτά που ήρθαν,το καλό ήταν,οτι δεν ένιωσα θλιψη.Με μοναδικό εφόδιο την πίστη στο Θεό...
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία καλή μου Λυγερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω σε ευχαριστώ αγαπητή Κυρία για την παρουσία σου που ίσταται ψηλά τόσο ώστε χρειάζεται κανείς να σηκώσει πολύ ψηλά τα μάτια του για να σε κοιτάξει.

      Όπως γράφω πάρα πάνω στον Γιάννη όλοι είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι ενός κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος.
      Εσύ κατάφερες ν' αγαπήσεις "Το πακετάκι" που γλαφυρά και καλοσυνάτα περιγράφεις και μάλιστα να δηλώνεις ευγνώμων.Αυτό απαιτεί ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΈΡΒΑΣΗ που οι περισσότεροι ίσως δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε.

      Εγώ πάλι που "ενα ..πακετάκι" θα ήταν το ελάχιστο να ισχυριστώ ότι έχω πάρει,δηλώνω τίμια ,ότι δεν του είμαι ευγνώμων του αποστολέα ,αλλά το δέχτηκα ενσυνείδητα και παραδέχομαι ότι όλη αυτή η περιπέτεια της συγκλονιστικής εμπειρίας που μου επιφύλαξε το περιεχόμενο αυτού του απροσδόκητου πακέτου μ' έκανε καλύτερο άνθρωπο σε βαθμό , να με αγαπώ την ίδια, αλλά και την ζωή με όλα της τα βάσανα.

      Αν άρχιζα τώρα από την αρχή να ζω θα ήμουν ικανότερη παραλήπτης του ίδιου πακέτου. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα......

      Διαγραφή
  3. Λυγερή καλημέρα!
    Το παραπάνω άρθρο, κρύβει πολύ μεγάλες αλήθειες.... Δεν θέλω τα προσωπικά μου βιώματα να τα εκθέσω, αλλά το μόνο που ορώ να πω είναι, συνεχίζουμε, παλεύουμε με τους δαίμονες μας, άλλοτε νικάμε άλλοτε χάνουμε τη μάχη, το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τις καλές στιγμές της ζωής μας!!!!
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε και γω Βασίλη μου .Αφ' ενός μεν γιατί αποφεύγω να βγάζω τους πόνους μου σεργιάνι και αφ' ετέρου γιατί κάποια τα θεωρώ αμελητέα μπροστά στα σημαντικά και τα μεγάλα σαν τα ψηλά βουνά.

    Να είμαστε όλοι έτοιμοι και συνειδητοποιημένοι όσο γίνεται για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε εξ' ίσου σωστά και τα μεγάλα και τα μικρά...
    Είπαμε και παραπάνω. Όλα αυτά, μικρά-μεγάλα, είναι το τίμημα της έλευσης μας στη ζωή που φυσικά δεν είναι καθόλου αμελητέα .... Καλό σου απόγευμα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή