Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Δικαίωμα στην Ζωή αλλά και στον Θάνατο .


Το έχετε σκεφτεί αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας δεν έχουν δικαίωμα ούτε να πεθάνουν;;;;;;; Πόσο μάλλον να επιλέξουν τον τρόπο , τον χρόνο και τις συνθήκες της αναχώρησής τους. Αυτή είναι μια άλλη παράμετρος του θέματος σε σχέση με το ακόλουθο περιστατικό ...ζωής, που θα άξιζε μια μέρα να την κουβεντιάσουμε , όχι γιατί μας αρέσουν τα "μελό." Προσωπικά τα απεχθάνομαι ,αλλά για να γαληνέψουμε στην ιδέα του θανάτου. Να τον δούμε σαν φυσική λύτρωση στην ώρα του . Να τον εκτιμήσουμε και σαν ανθρώπινο δικαίωμα που δυστυχώς -ναι- κάποιοι δεν το έχουν.....
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Έζησαν μαζί ευτυχισμένοι μισόν αιώνα και τέσσεραν χρόνια। Έτσι, αποφάσισαν να φύγουν μαζί από τον κόσμο. Ο διάσημος βρετανός μαέστροος Εντουαρντ Ντάουνς και η σύζυγός του Τζεόαν τερμάτισαν οικειοθελώς και αξιοπρεπώς τη ζωή τους, χωρίς πόνο, στην κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitas στην Ελβετία। Εκείνος ήταν 85 ετών, εκείνη 74.

«Πέθαναν ειρηνικά και υπό συνθήκες που οι ίδιοι επέλεξαν, με τη βοήθεια της ελβετικής οργάνωσης Dignitas στη Ζυρίχη» αναφέρεται σε ανακοίνωση των δύο παιδιών τους. Γράφουν επίσης:

« Ο πατέρας μας, σχεδόν τυφλός και όλο και περισσότερο κουφός, είχε μια μακρά, πλούσια και διακεκριμένη καριέρα ως διευθυντής ορχήστρας.

Και οι δύο είχαν πολύ γεμάτη ζωή. Θεωρούσαν ότι ήταν ιδιαίτερα τυχεροί που η ζωή ήταν τόσο γενναιόδωρη απέναντί τους και ότι αντάμειψε τους κόπους τους και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Οι γονείς μας δεν είχαν θρησκευτικά πιστεύω και γι΄ αυτό δεν θα τελεστεί κηδεία»।

Ο Ντάουνς γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ και άρχισε να μαθαίνει βιολί σε μικρή ηλικία। Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του, σταδιοδρόμησε στη μουσική। Η λαμπρή συνεργασία του, διάρκειας 50 ετών.

Με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου ξεκίνησε το 1952। Το 1953.
Άρχισε την καριέρα του ως μαέστρος, η οποία τελείωσε το 2005 στο «Κόβεντ Γκάρντεν» με δέκα παραστάσεις στο «Ριγκολέτο» του Βέρντι. Συνολικά διηύθυνε 49 όπερες και 950 παραστάσεις στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, όπου συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όπερας της γενιάς του. Συνεργάστηκε επίσης με την Οπερα της Αυστραλίας και τη Φιλαρμoνική Ορχήστρα του ΒΒC।

Η σύζυγός του, Τζόαν Ντάουνς, ασχολούνταν με τον κλασικό χορό. Είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ως χορεύτρια μπαλέτου και με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε χορογράφο, ενώ εργάστηκε και ως τηλεοπτική παραγωγός.

Πηγή : Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Λυγεριτσα μου, εδω αποφασιζουν οι γιατροι και οι παπαδες για μας ( επισημα) Ανεπισημα εγω λεω ο καθενας μας εχει δικαιωμα στη ζωη του ή στο θανατο του και τα οριζουμε εμεις μοναχα! Τωρα αν ο παπας αποφασισει να μην ευλογησει το αψυχο σωμα μας μετα... δικο του θεμα! Εμας δεν θα μπορεσει να μας απασχολησει!
    Μην σου ακουγομαι απαισιοδοξη και τρομαξεις! Δεν εχω αποφασισει ακομα να αυτοκτονησω! Ειναι γλυκεια η ζωή και την αγαπω πολυ! ( ασχετα αν τα εχει μ αλλον !) pppp
    Καπου καπου ριχνει βλεμματα και προς το μερος μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Habilis
    Aξιοπρέπεια Ναι ! Αλλά και συμφιλίωση με τον θάνατο .
    Και κυρίως ισχυρή θέληση κι αποφασιστικότητα δυο συνοδοιπόρων που μοιράστηκαν μισό αιώνα , να τελειώσουν τούτο το ταξίδι μαζί .
    Να μην μείνει πίσω μόνος κανείς από τους δυο.

    Μια καλή Κυριακή σου εύχομαι φίλε μου συντροφευμένος πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. liakada

    Μ' έκανες και γέλασα λιακάδα μου .!
    Ιέρεια του Έρωτα παιδί μου η Ζωή που τα έχει με όλους ....αλλά διαλέγει αυτούς που δίνει τα περισσότερα και κείνους τους άλλους που τους τα πάίρνει όλα και τους αφήνει ταπί....Γι αυτό και μη χειρότερα να λέμε κι ας προσπαθήσουμε να τάχουμε καλά μαζί της.
    Βέβαια ,αν πρόσεξες,εγώ δεν περιορίστηκα επί της ουσίας του κειμένου που θέλει τους δυο πρωταγωνιστές να ορίζουν την ζωή τους αλλά και τον θάνατο κατά βούληση.
    Με αφορμή την περίπτωσή τους σκέφτηκα κάποιους ανθρώπους ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ είτε μόνοι ,είτε με την παρέα τους,γιατί η ζωή τους κρατά, τους έχει γερά στο χέρι......
    Άντε κορίτσι μου να χαρείς την Άνοιξη κι άσε την φιλενάδα σου να σκέπτεται...

    ΥΓ:Κοίταξε να μεγαλώσεις, να ζωηρέψεις λίγο τα γράμματα στις ωραιότατες εγγραφές σου γιατί μου βγάζεις την πίστη να τα διαβάσω
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυγερή μου,
    η ελευθερία και η αξιοπρέπεια σε όλο τους το μεγαλείο...
    αντίστοιχο αυτών που παραμένουν και πολεμούν...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. SpIrToKoYto

    Κορίτσι μου σ' ευχαριστώ !

    Στην σελίδα σου καίει μονίμως μια ζωηρή φλογίτσα ενός "σπίρτου " που αντέχει αναμμένο στην διαδρομή μέχρι τον Πηηγαιμό και αφήνει κάτι από την εξυπνάδα μιας πολύ χαριτωμένης γυναίκας.

    Νάσαι καλά .Μια καλή νύχτα νάχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα:) Περαστική ήμουν από το χώρο σου και ...έμεινα αρκετή ώρα. Μου άρεσε πολύ η φιλοσοφία των θεμάτων σου. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Anastazzia .

    Ευχαριστώ για το πέρασμά σου από αυτήν την...σθόρυβη γωνιά και για την ευαρέσκειά σου επίσης .
    Είναι περισσότερο για ξεκούραση και για πολύ μικρά διαλείματα από "τα εφ'ω ετάχθη" Όπως θα λέγαμε π,χ, για την ανάπαυση του πολεμιστή ...

    Αν θέλεις να πάρεις μιαν ιδέα από τα
    "εφ ω ετάχθη" κάνε μια βόλτα ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ στο path. (http://ligery.pblogs.gr.
    Θα χαρώ να τα πούμε κι από κεί.
    Καλό σου απόγευμα και καλό Σαβ/κο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή