Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Ο Νέος Έλληνας Βιολογος Ερευνητής που τάβαλε με τον ΚΑΡΚΙΝΟ.Ο Βολιώτης που γιατρεύει τον καρκίνο

Η απελπιστική εικόνα του κύματος των νέων Ελλήνων επιστημόνων ,που μεταναστεύει κι όσο πάει και θεριεύει , μου έδωσε το ερέθισμα    να επαναφέρω στην δημοσιότητα μέσα και από τον « Πηγαιμό»,  το πορτραίτο του Δημήτρη Ηλιόπουλου ( φυλαγμένο το είχα στα τιμαλφή μου ).

Ένας τεράστιος αριθμός νέων αποφοίτων των Ελληνικών πανεπιστημίων  αναζητούν  Γη και Πατρίδα  λες και  είναι ορφανά παιδιά μιας λεηλατημένης ισοπεδωμένης  χώρας  που δεν διαθέτει χώρο στους νέους να  ζήσουν. Να αξιοποιήσουν  τους κόπους, την γνώση και τα όνειρα των ωραιότερων  χρόνων της ζωής τους. Χρόνια, που δεν  σπατάλησαν   στα ποτά και στα ξενύχτια αλλά τα αφιέρωσαν  στην μελέτη της επιστήμης που επέλεξαν   για να πετύχουν  τον στόχο τους.
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````    
   
       Απλός, σεμνός και μέσα στα πράγματα ο Δημήτρης Ηλιόπουλος εξηγεί τις διαφορές των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά, για τον τρόπο επιλογής των διδασκόντων, αλλά και για την πολυπολιτισμικότητα που επικρατεί στην Αμερική. Δεν αφήνει όμως ασχολίαστη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και επισημαίνει πως ποτέ δεν υπήρξε αξιοκρατία στην Ελλάδα. Μάλιστα πρόσφατα ο Βολιώτης ερευνητής στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας σκαρφάλωσε στην 4η θέση παγκοσμίως για το έργο του για επιστήμονες κάτω των 40 ετών και τιμήθηκε για τις έρευνές του.*Αποσπάσματα από την συνέντευξή του στην στη Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου-----"Γεννήθηκα στη Λάρισα αλλά μεγάλωσα και πέρασα όλα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στο Βόλο.

Από μικρό παιδί είχα το μικρόβιο του ερευνητή. Μου άρεσε να εξερευνώ και να εξηγώ το καθετί γύρω μου. Η επαγγελματική και όχι μόνο πορεία της ζωής μου επηρεάστηκε από διάφορα γεγονότα και συγκεκριμένους ανθρώπους όπως πιστεύω συμβαίνει με τους περισσότερους από εμάς. Οι γονείς μου Χαράλαμπος και Ελένη έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στα πρώτα βήματά μου, με την αμέριστη στήριξη και βοήθειά τους. Η πρώτη μου επαφή με τον ιατρικό χώρο ήταν μέσω του πατέρα μου, ο οποίος είναι ιατρός και πάντα τον έβλεπα από μικρό παιδί να διαβάζει και ενημερώνεται συνεχώς πάνω σε ιατρικά θέματα. Επίσης σημαντικό ρόλο στην πορεία μου, έπαιξε η πρώτη και αγαπημένη μου δασκάλα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, Αγγελική Σπηλιοπούλου, η οποία με έκανε να αγαπήσω τα γράμματα. Πιστεύω ότι τα πρώτα χρόνια διαπαιδαγώγησης των παιδιών είναι πολύ σημαντικά για την μετέπειτα εξέλιξή τους και πορεία."------"Η πορεία μου στην έρευνα ξεκίνησε με την εισαγωγή μου στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον πρώτο χρόνο φοίτησής μου στο Τμήμα Βιολογίας μού γεννήθηκε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με τον τομέα της γενετικής του ανθρώπου και συγκεκριμένα με την εξεύρεση νέων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου. Ευρισκόμενος στο τρίτο έτος των σπουδών μου αποφάσισα να πραγματοποιήσω μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της βιολογίας του καρκίνου, ώστε να εμβαθύνω τις γνώσεις στον τομέα αυτό. Μέχρι κι εκείνη τη στιγμή το ενδιαφέρον μου εστιαζόταν σε μεταπτυχιακά προγράμματα εντός της Ελλάδος και κυρίως της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Ηρακλείου στην Κρήτη.

 Όμως για καλή μου τύχη εμφανίστηκε ένας άνθρωπος στη ζωή μου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου και είναι η αιτία που συνέχισα τις σπουδές μου στην Αμερική. 
Η κ. Μαργαρίτα Χατζοπούλου – Κλαδάρα, που μόλις είχε γυρίσει από τις ΗΠΑ όπου ήταν για πολλά χρόνια καθηγήτρια Πανεπιστημίου.
 Επειδή είχα γράψει άριστα στο μάθημά της, ζήτησε να συναντηθεί μαζί μου ώστε να συζητήσουμε για την καριέρα μου, Στη συνάντησή μας αυτή, όταν άρχισαν να της εξηγώ τι θέλω να κάνω ακριβώς και ποιο είναι το όραμά μου και οι στόχοι μου, μου είπε ότι δυστυχώς τίποτα από αυτά δε μπορούν να πραγαματοποιηθούν στην Ελλάδα και ότι η καλύτερη επιλογή για εμένα θα είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου σε κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Τελικά έτσι έγινε, έκανα αιτήσεις σε διάφορα προγράμματα των ΗΠΑ και έγινα δεκτός με υποτροφία στο διδακτορικό πρόγραμμα γενετικής του καρκίνου του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, στο αντικαρκινικό Κέντρο Kimmel Cancer Center.
Τα αποτελέσματα τις έρευνάς μου εκεί οδήγησαν στην εξεύρεση καινούργιων γονιδίων και μηχανισμών σχετικά με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Ολοκλήρωσα τις διδακτορικές μου σπουδές σε τρία χρόνια, το οποίο είναι ρεκόρ γι’ αυτό το πανεπιστήμιο και παρέλαβα το βραβείο για την πιο γρήγορη απονομή διδακτορικού τίτλου στην ιστορία του Πανεπιστημίου αυτού.---- "Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Παρακολουθώ από κοντά τα πράγματα και είναι πολύ λυπηρό ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στην κακοδιαχείριση σε διάφορα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια από διάφορες κυβερνήσεις. Εμείς εδώ προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε και σε συζητήσεις σε καθημερινό επίπεδο προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ξένους συναδέλφους μας το τι γίνεται.Δυστυχώς υπάρχει κακή πληροφόρηση με πολλές ανακρίβειες για τη χώρα μας και την κατάσταση που επικρατεί από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δίνεται η λάθος εικόνα στους Αμερικανούς πολίτες για τους Έλληνες και την Ελλάδα."----- "Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό διαπρέπουμε και σε πάρα πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής υπάρχουν Έλληνες καθηγητές σε πολύ υψηλές θέσεις.
Αυτό δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα σαν λαός να πετύχουμε πολλά, αλλά το περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπουν να τις αναπτύξουμε.
Εδώ και πολλές δεκαετίας οι πελατειακές σχέσεις κράτους και πολίτη έχουν καταστρέψει τη δημιουργικότητα του Έλληνα και το αίσθημα αξιοκρατίας. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επικρατεί και στα ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου οι νέοι φοιτητές είναι απογοητευμένοι αφού δεν έχουν καμία προοπτική εργασίας και δεν υπάρχει κίνητρο να πετύχουν κάτι καλύτερο.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις Ελλήνων φοιτητών που επιθυμούν να έρθουν και να εργαστούν στο εργαστήριό μου στο Harvard.»

------ "Το Πανεπιστήμιο Harvard είναι ένας κολοσσός της γνώσης και είναι πολύ τιμητικό για εμένα να είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο αυτό και συγκεκριμένα στην Ιατρική σχολή του. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και δουλειά ώστε να καταφέρω να εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο αυτό.
Η πρώτη μου επαφή με το Harvard, έγινε το 2007 όπου πραγματοποίησα τις μεταδιδακτορικές μου σπουδές στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο εργαστήριο του Kevin Struhl, ενός από τους κορυφαίους μοριακούς βιολόγους στον κόσμο, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην επιστημονική μου εξέλιξη.
Η αναζήτηση καθηγητικής θέσης στο Harvard είναι δύσκολη και πολύ απαιτητική διαδικασία εξαιτίας του πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου που υπάρχει.
Επίσης υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, αφού οι υποψήφιοι είναι επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Συγκεκριμένα στη δική μου περίπτωση έκανα αίτηση για τη θέση του επίκουρου καθηγητή στην ιατρική σχολή και στο αντικαρκινικό κέντρου του Harvard,
το Dana-Farber Cancer Institute και η αίτησή μου επιλέχθηκε ανάμεσα σε περίπου 1.000 αιτήσεις και μου έγινε πρόσκληση για συνέντευξη.
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων εξετάστηκα από μία επιτροπή 20 καθηγητών, μεταξύ των οποίων ήταν άτομα που έχουν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. 
Για περισσότερο από τρεις ώρες όπου παρουσίασα το ερευνητικό μου πλάνο και ποιοι είναι οι στόχοι μου.
 Σας περιγράφω αναλυτικά τη διαδικασία αυτή γιατί δυστυχώς η επιλογή καθηγητών σε ελληνικά ιδρύματα γίνεται με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, συνήθως χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και ο υποψήφιος δεν ερωτάται καθόλου για το ερευνητικό του πλάνο που θα εφαρμόσει στη νέα του θέση."----« Η ερευνητική ομάδα, η οποία στελεχώνεται από άτομα κυρίως ελληνικής καταγωγής, έχει ως στόχο την επιτάχυνση εξεύρεσηςνέων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος και του παγκρέατος.
 Αυτοί οι δύο καρκίνοι είναι πάρα πολύ επιθετικοί, με μικρό προσδόκιμο ζωής και δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία.
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η εξεύρεση ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο παίρνει γύρω
 στα 5 - 10 χρόνια. Στο εργαστήριό μας, χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, όπως η βιοπληροφορική και βιομηχανική, ώστε να επιταχυνθεί η εξεύρεση νέων φαρμάκων για τους καρκίνους αυτούς. Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος.

Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε ότι η μετφορμίνη, που είναι αντιδιαβητικό φάρμακο εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος.
Βασιζόμενοι στα αποτελέσματά μας ξεκινήσαμε κλινικές δοκιμές σε τρία αντικαρκινικά κέντρα στην Αμερική, όπου ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος λαμβάνουν χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με την μετορφίνη και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και ίσως έχουμε το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία αυτού του πολύ επιθετικού καρκίνου, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα όπως ξέρουμε ήταν η αιτία θανάτου του Steve Jobs
.

Όσον αφορά στον καρκίνο του ήπατος σε συνεργασία με τον επίσης Βολιώτη γιατρό Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ, ανακαλύψαμε ένα καινούργιο μόριο RNA, το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε και γι’ αυτό το μόριο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς στο άμεσο μέλλον.»

------" Πιστεύω ότι γνώμονας όλων όσων ασχολούνται με την βιοιατρική έρευνα πρέπει να είναι η εξεύρεση νέων θεραπειών και προγνωστικών παραγόντων που θα οδηγήσουν στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων και στην ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου πόνου.
 Στόχος μας είναι να βρούμε καινούργια φάρμακα για δύο από τους πιο επιθετικούς καρκίνους που υπάρχουν. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχει βοηθήσει πάρα πολύ την επιτάχυνση της έρευνας όχι μόνο στο καρκίνο αλλά και σε άλλες ασθένειες και είμαι σίγουρος ότι μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχουμε πάρα πολλά όπλα στην φαρέτρα μας να καταπολεμήσουμε πολλές ασθένειες."------«Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Παρακολουθώ από κοντά τα πράγματα και είναι πολύ λυπηρό ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στην κακοδιαχείριση σε διάφορα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια από διάφορες κυβερνήσεις. Εμείς εδώ προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε και σε συζητήσεις σε καθημερινό επίπεδο προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ξένους συναδέλφους μας το τι γίνεται.Δυστυχώς υπάρχει κακή πληροφόρηση με πολλές ανακρίβειες για τη χώρα μας και την κατάσταση που επικρατεί από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δίνεται η λάθος εικόνα στους Αμερικανούς πολίτες για τους Έλληνες και την Ελλάδα»-----" Ελπίζω να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την επιστροφή μας στην Ελλάδα. Ο Βόλος είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με πάρα πολλούς σημαντικούς επιστήμονες στη διασπορά, και θα ήταν ιδανικό στο μέλλον να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο, σύγχρονο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα είναι πρότυπο κέντρο για όλη την Ελλάδα, κέντρο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, που θα παράγει γνώση και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους της πόλης μας, και όχι μόνο, και θα προσελκύει φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο."

4 σχόλια:

 1. Η Ελλάδα είναι σαν τον Κρόνο - τρώει τα παιδιά της !!!
  Τα αναγκάζει να ξενιτεύονται αδιαφορώντας για το κενό που αφήνουν πίσω τους ...
  καθώς και τον κόπο και τα έξοδα για τους ίδιους, την οικογένειά τους και το κράτος ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Σιδερή μου.

   Ούτε εγώ σε ξεχνώ. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να κοντοστάθηκε έστω και μια φορά στη σελίδα σου, να είπατε δυο λόγια και να μην σε θυμάται.
   Επί του θέματος ....Εμείς, τόχουμε ζήσει αυτό το έργο κατ' εξακολούθηση.
   Γιατί μη γελιόμαστε, ποτέ η γλυκιά μας Πατρίδα δεν ήταν ιδιαίτερα στοργική και φιλόξενη για τα παιδιά της.,( ήτανε στραβό το κλήμα τόφαγε κι ο γάιδαρος κι απόγινε...)ίσως είμαστε εξοικειωμένοι με το σύνδρομο του Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του.
   Για την σημερινή γενιά όμως που είναι φορτωμένη με γνώσεις, αξιώσεις, όνειρα και σχέδια ,νομίζω αυτό φαινόμενο, σηματοδοτεί κάτι πολύ σοβαρότερο.
   Την οριστική ρήξη με την γενέτειρά τους που δεν θα σημαίνει πλέον τίποτα γι' αυτούς στο μέλλον ,παρά μια ανάμνηση των νεανικών τους χρόνων και μια πικρή γεύση που τους άφησε.
   Κι όπως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς Αγάπη και Στοργή, πως η Ελλαδίτσα μας θα αντέξει να υπάρξει στο μέλλον μέσα στην ζούγκλα της παγκοσμιοποίησης ;;;;; Λες ο Ήλιος, η Θάλασσα και ο......Έρωτας να αναλάβουν την μακροβιότητα της σε βάθος χρόνου ;;; Μακάρι !!!!!

   Με ην αγάπη μου και την εκτίμησή μου πάντα Σιδερή μου, να το θυμάσαι. Είτε υπάρχω στο διαδίκτυο είτε όχι η "πιστότητά" σου θα παραμείνει από τις πλέον ανεξίτηλες "εγγραφές "στην συνείδησή μου...
   Σε ευχαριστώ

   Διαγραφή
 2. Μπράβο στο Βιολόγο. Να ιδρύσει ένα δικό του εργαστήριο γεντικής στο Βόλο όπως ο βιολόγος Λυμπερόπουλος και πολλοί άλλοι βιολόγοι (Παπαχαρίτου κ.α.) που έχουν ιδρύσει εργαστήρια στην Αθήνα. Μπράβο και στο ιστολόγιο για την ωραία ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.docdroid.net/edqe/bio-rules-.pdf.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή