Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις αλλαγές στην Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα.

Δεν είμαι στον χώρο της Παιδείας και δεν μπορώ υπεύθυνα να εκφράσω γνώμη και άποψη για τα τεκταινόμενα και δεν θα το κάνω.

Εκείνο όμως που νοιώθω την ανάγκη να πω σαν Ελληνίδα πολίτης που ζει σ’ αυτήν τη χώρα είναι τούτο :


« Ήμουνα Νιά και γέρασα» που λέει και ο λαός μας।


Κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του πολύπαθου αυτού τόπου, κάθε Υπουργός που παίρνει υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει εποικοδομητικές αλλαγές στον χώρο κι ευαγγελίζεται τον συγχρονισμό και την αναβάθμιση της Παιδείας.

Εκ του αποτελέσματος όμως η ουσία μέχρι τώρα δεν άλλαξε.. Και η ουσία δεν είναι η «εκπαίδευση» αλλά η πραγματική Παιδεία των Ελληνόπουλων και αυριανών Ελλήνων πολιτών. Σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κλίμακα.

Αυτή η Παιδεία παρουσιάζει τραγικό έλλειμμα που ακολουθεί τους μαθητές-σπουδαστές στην ενηλικίωση τους και διαμορφώνει την όχι και τόσο κολακευτική εικόνα του σημερινού Έλληνα.


Του Έλληνα που δεν σέβεται τους Νόμους της πολιτείας η οποία απώλεσε εντελώς την εμπιστοσύνη του।


Του Έλληνα που δεν σέβεται στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς σεβασμού προς τους συμπολίτες του και ιδιαίτερα στα ΑμεΑ।


Του Έλληνα που δεν σέβεται και ρυπαίνει ,καταστρέφει, καίει ,καταπατεί το φυσικό περιβάλλον.


Του Έλληνα που δεν νοιάζεται για το συνολικό καλό ή κακό όταν έκνομα προσπαθεί μόνο για προσωπικό όφελος και τα δικά του συμφέροντα . Που θεωρεί το φακελλάκι,το μπαξίσι, την διαπλοκή και τη λαμογιά ως μοναδικό τρόπο επιβίωσης ।


Του Έλληνα που συναισθάνεται την πραγματική χαρισματική φυσιογνωμία του, που απορρίπτει μετά βδελυγμίας όλα τα πάρα πάνω ,ΑΛΛΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά
ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ।


Ποιος ευθύνεται γι αυτό ;

Όχι πάντως τα παιδιά ,μερικά των οποίων δυστυχώς εμφανίζουν πρώιμες τάσεις εγκληματικότητας. Διαβάστε και σείς το πάρω κάτω δημοσίευμα για να πάρετε μιαν πικρή γεύση।
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Στο σκληρό έγκλημα και μικρά παιδιά

Εκρηξη της εγκληματικότητας των ανηλίκων

Επικίνδυνη αύξηση των άγριων εγκλημάτων με πρωταγωνιστές ανηλίκους, ακόμη και κάτω από δέκα ετών, καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία παραβατικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Oλοένα και συχνότερα συλλαμβάνονται ανήλικοι για την τέλεση άγριων εγκλημάτων που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν «μόνο σκηνές από ταινίες του κινηματογράφου», όπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ασχολούνται με την παραβατικότητα των ανηλίκων.

Η στυγνή δολοφονία ενός 80χρονου από 2 κορίτσια 15 και 16 ετών στην Κερκίνη Σερρών, αλλά και συμπλοκές ομάδων μεταξύ Ελλήνων και παιδιών μεταναστών δεν αντιμετωπίζονται πλέον από την Ελληνική Αστυνομία ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ως μια κατάσταση που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη.

«Με εξαίρεση το 1995, όταν ανήλικοι πρωταγωνίστησαν σε φρικιαστικά εγκλήματα, στη συνέχεια οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τώρα συλλαμβάνουμε για κλοπές και ληστείες ακόμη και παιδιά 8 και 9 ετών, ενώ βαποράκια ναρκωτικών χρησιμοποιούνται μέχρι και 7χρονα», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρώτο τετράμηνο του 2010 τα εγκλήματα με επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι ήδη αναλογικά περισσότερα από όσα καταγράφηκαν το 2008. Διαχρονικά παρατηρείται αυξητική τάση και μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επισημαίνεται η ολοένα και συχνότερη εμπλοκή των ανήλικων παραβατών στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, στην κατοχή όπλων και τη χρήση βίας», παρατηρεί η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν το 2009 έτος «έκρηξης» της εγκληματικότητας με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις επιθέσεις με μαχαίρια, όπλα ή αυτοσχέδια δολοφονικά εργαλεία, αλλά και σε ληστείες. Οι υποθέσεις αυτές υπερδιπλασιάστηκαν το 2009 σε σύγκριση με το 2008.

«Το έγκλημα έγινε πολύ πιο εύκολο ακόμη και για μικρά παιδιά. Πολύ εύκολα βρίσκουν όπλα, ενώ η χρήση βίας έγινε συχνότερη», επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που προβληματίζονται από τους ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς εγκλημάτων με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, «η οικονομική κρίση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τους ανηλίκους και θα ενισχύσει την παραβατικότητά τους».

«Οι ερμηνείες της βίας είναι πολυσύνθετες και πολυπαραγοντικές. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι πολιτισμικοί (π.χ. κρίση αξιών), οικογενειακοί (δυσλειτουργικές οικογένειες), κοινωνικοί (συλλογική ανοχή της βίας, ΜΜΕ), οικονομικοί και πολιτικοί. Ωστόσο, πέραν των ευρύτερων κοινωνιολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που επιδρούν στην ομαδοποίηση των ανηλίκων παραβατών, συχνά παρατηρείται μια υπόγεια διαδρομή μεταξύ της προγενέστερης θυματοποίησης», υποστηρίζει η κ. Αρτινοπούλου.

Δώδεκα εγκλήματα με θύτες ανηλίκους

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1995

Δολοφονία ηλικιωμένων από 16χρονο

Ενας 16χρονος δολοφόνησε στα Πατήσια δύο ηλικιωμένες γυναίκες μέσα στο σπίτι του. Ηταν οι ιδιοκτήτριες του διαμερίσματος το οποίο ενοικίαζε η οικογένεια του 16χρονου. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως οι δύο ηλικιωμένες απειλούσαν την οικογένειά του ότι θα τους έβγαζαν έξω από το σπίτι, διότι δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

2 ΜΑΡΤΙΟΣ 1995

15χρονος σκότωσε τους γονείς του

Ενα 15χρονο αγόρι, «κλασικός τύπος πολύ καλού μαθητή αλλά και παιδιού» όπως τον περιέγραψαν οι καθηγητές του, το βράδυ της 16ης Μαρτίου στη Βατάνη Κατερίνης σκότωσε τους γονείς του, στη συνέχεια προσπάθησε να τους κάψει, και μετά πήγε για ύπνο. Ο δράστης στην ομολογία του υποστήριξε πως «με καταπίεζαν και γι΄ αυτό λογομάχησα και τους σκότωσα».

3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1995

Δολοφονία ρακοσυλλέκτη

Δύο 15χρονοι καταδικάστηκαν για τη στυγνή δολοφονία ενός 79χρονου ρακοσυλλέκτη στην Κομοτηνή. Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως το θύμα τούς είχε κάνει ανήθικες προτάσεις. Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως οι δύο ανήλικοι είχαν μπει στην καλύβα του 79χρονου για να τον κλέψουν. Εκείνος τους αντιλήφθηκε και αυτοί τον σκότωσαν χτυπώντας τον αλλεπάλληλες φορές με ξύλινο δοκάρι και σφυρί στο κεφάλι.

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ1995

15χρονος έσφαξε 17χρονο

Μια κλοπή δικύκλου και η υπόνοια πως ο «κολλητός» του τον «κάρφωσε» στην Αστυνομία όπλισε το χέρι ενός 15χρονου που έσφαξε με μαχαίρι τον 17χρονο φίλο του. Στη συνέχεια πέταξε το πτώμα σε σκουπιδότοπο.

5 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1998

Σκότωσε οικογενειακό τους φίλο

Σκέφτηκε πως στο σπίτι του 63χρονου οικογενειακού τους φίλου θα έβρισκε τις 8.000 δραχμές που χρωστούσε. Το θύμα όμως τον αντιλήφθηκε και προσπάθησε να αντισταθεί. Αρχικά στην Αστυνομία είπε πως μπήκε στο σπίτι την ώρα που έφευγε ο δολοφόνος. «Μάλλον ήταν Αλβανός», είπε στην Αστυνομία στην πρώτη του κατάθεση. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί την πράξη του.

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1999

Δολοφόνησαν οδηγό ταξί

Για 4.000 δραχμές, όσο κόστιζε η διαδρομή από τα Τρίκαλα στην Καρδίτσα, ένας 18χρονος και ένας 15χρονος δολοφόνησαν τον οδηγό ταξί που τους μετέφερε. Στην Αστυνομία ομολόγησαν πως τον σκότωσαν «γιατί δεν είχαν να τον πληρώσουν».

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002

Είχε πρότυπο τον Πάσαρη

Το πρότυπό του ήταν ο Κώστας Πάσαρης. Ετσι τουλάχιστον υποστήριξε στους αστυνομικούς που άκουγαν εμβρόντητοι τον 16χρονο μαθητή Λυκείου να ομολογεί τη δολοφονία 68χρονου συγχωριανού του στην Παραλίμνη Πέλλας. «Μισώ τον κόσμο», είπε στην απολογία του και προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη του αποδίδοντάς την στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ύστερα από το διαζύγιο των γονιών του.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004

Επνιξε και βίασε μια 74χρονη

Ενας ανήλικος 16 χρονών ομολόγησε ότι έπνιξε και βίασε μια 74χρονη στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου. Ο νεαρός, που εργαζόταν ως αλουμινοκατασκευαστής, έμενε σε διπλανό χωριό και γνώριζε το θύμα διότι τη βοηθούσε μερικές φορές με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Στην Αστυνομία υποστήριξε πως σκότωσε την 74χρονη διότι, όπως του είχε πει ένας φίλος του, «διέδιδε άσχημα πράγματα για εμένα».

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Τρία αδέλφια σκότωσαν 79χρονη

Τρία ανήλικα αδέλφια, ηλικίας 7, 8 και 14 χρονών σκότωσαν μια 79χρονη διότι «ψάχναμε λεφτά για να φάμε», όπως ομολόγησαν στην Αστυνομία. Η κατάθεσή τους κράτησε τρεις ώρες. Ομολόγησαν, όταν κουράστηκαν και θέλησαν να κοιμηθούν. Το έγκλημά τους ήταν καλά προσχεδιασμένο, καθώς οι ανήλικοι ήταν εφοδιασμένοι με σύρμα για να πνίξουν την ηλικιωμένη, ενώ φορούσαν και γάντια όταν έκλεψαν το σπίτι. Νωρίτερα είχαν κλέψει και άλλον ηλικιωμένο.

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου

Για 6 ευρώ ένας 17χρονος μαζί με τον 27χρονο φίλο του ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 44χρονο συγχωριανό τους στην Καμαρούλα Αιτωλοακαρνανίας.

«Λυπόμαστε για ό,τι έγινε. Θέλαμε απλά να πάρουμε τα χρήματά μας», είπαν στην απολογία τους.

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

Η υπόθεση Αλεξ και οι δράστες

Το πτώμα του μικρού Αλεξ δεν βρέθηκε ποτέ. Το δικαστήριο όμως καταδίκασε 5 ανηλίκους ως δράστες μιας δολοφονίας με πολλά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

Μέχρι στιγμής κανείς, εκτός από τους δράστες, δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ στην πλατεία του δημαρχείου της Βέροιας. Ούτε ποιος βοήθησε να εξαφανισθεί το πτώμα του Αλεξ.

12 ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Δολοφόνησαν άγρια έναν 80χρονο

Για 10 ευρώ δολοφόνησαν άγρια έναν 80χρονο δύο ανήλικα κορίτσια, 15 και 16 ετών αντίστοιχα. Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως αντέδρασαν έτσι διότι δέχθηκαν ανήθικες προτάσεις από τον ηλικιωμένο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, εισέβαλαν στο σπίτι του 80χρονου και χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρήματα. Οταν διαπίστωσαν όμως ότι δεν επρόκειτο να καταφέρουν τον στόχο τους, τον σκότωσαν με 15 μαχαιριές. Η 15χρονη τον κρατούσε και η 16χρονη τον μαχαίρωνε.

Στο σκληρό έγκλημα και μικρά παιδιά

Εκρηξη της εγκληματικότητας των ανηλίκων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Επικίνδυνη αύξηση των άγριων εγκλημάτων με πρωταγωνιστές ανηλίκους, ακόμη και κάτω από δέκα ετών, καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία παραβατικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Oλοένα και συχνότερα συλλαμβάνονται ανήλικοι για την τέλεση άγριων εγκλημάτων που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν «μόνο σκηνές από ταινίες του κινηματογράφου», όπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ασχολούνται με την παραβατικότητα των ανηλίκων.

Η στυγνή δολοφονία ενός 80χρονου από 2 κορίτσια 15 και 16 ετών στην Κερκίνη Σερρών, αλλά και συμπλοκές ομάδων μεταξύ Ελλήνων και παιδιών μεταναστών δεν αντιμετωπίζονται πλέον από την Ελληνική Αστυνομία ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ως μια κατάσταση που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη.

«Με εξαίρεση το 1995, όταν ανήλικοι πρωταγωνίστησαν σε φρικιαστικά εγκλήματα, στη συνέχεια οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τώρα συλλαμβάνουμε για κλοπές και ληστείες ακόμη και παιδιά 8 και 9 ετών, ενώ βαποράκια ναρκωτικών χρησιμοποιούνται μέχρι και 7χρονα», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρώτο τετράμηνο του 2010 τα εγκλήματα με επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι ήδη αναλογικά περισσότερα από όσα καταγράφηκαν το 2008. Διαχρονικά παρατηρείται αυξητική τάση και μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επισημαίνεται η ολοένα και συχνότερη εμπλοκή των ανήλικων παραβατών στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, στην κατοχή όπλων και τη χρήση βίας», παρατηρεί η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν το 2009 έτος «έκρηξης» της εγκληματικότητας με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις επιθέσεις με μαχαίρια, όπλα ή αυτοσχέδια δολοφονικά εργαλεία, αλλά και σε ληστείες. Οι υποθέσεις αυτές υπερδιπλασιάστηκαν το 2009 σε σύγκριση με το 2008.

«Το έγκλημα έγινε πολύ πιο εύκολο ακόμη και για μικρά παιδιά. Πολύ εύκολα βρίσκουν όπλα, ενώ η χρήση βίας έγινε συχνότερη», επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που προβληματίζονται από τους ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς εγκλημάτων με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, «η οικονομική κρίση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τους ανηλίκους και θα ενισχύσει την παραβατικότητά τους».

«Οι ερμηνείες της βίας είναι πολυσύνθετες και πολυπαραγοντικές. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι πολιτισμικοί (π.χ. κρίση αξιών), οικογενειακοί (δυσλειτουργικές οικογένειες), κοινωνικοί (συλλογική ανοχή της βίας, ΜΜΕ), οικονομικοί και πολιτικοί. Ωστόσο, πέραν των ευρύτερων κοινωνιολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που επιδρούν στην ομαδοποίηση των ανηλίκων παραβατών, συχνά παρατηρείται μια υπόγεια διαδρομή μεταξύ της προγενέστερης θυματοποίησης», υποστηρίζει η κ. Αρτινοπούλου.

Δώδεκα εγκλήματα με θύτες ανηλίκους

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1995

Δολοφονία ηλικιωμένων από 16χρονο

Ενας 16χρονος δολοφόνησε στα Πατήσια δύο ηλικιωμένες γυναίκες μέσα στο σπίτι του. Ηταν οι ιδιοκτήτριες του διαμερίσματος το οποίο ενοικίαζε η οικογένεια του 16χρονου. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως οι δύο ηλικιωμένες απειλούσαν την οικογένειά του ότι θα τους έβγαζαν έξω από το σπίτι, διότι δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

2 ΜΑΡΤΙΟΣ 1995

15χρονος σκότωσε τους γονείς του

Ενα 15χρονο αγόρι, «κλασικός τύπος πολύ καλού μαθητή αλλά και παιδιού» όπως τον περιέγραψαν οι καθηγητές του, το βράδυ της 16ης Μαρτίου στη Βατάνη Κατερίνης σκότωσε τους γονείς του, στη συνέχεια προσπάθησε να τους κάψει, και μετά πήγε για ύπνο. Ο δράστης στην ομολογία του υποστήριξε πως «με καταπίεζαν και γι΄ αυτό λογομάχησα και τους σκότωσα».

3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1995

Δολοφονία ρακοσυλλέκτη

Δύο 15χρονοι καταδικάστηκαν για τη στυγνή δολοφονία ενός 79χρονου ρακοσυλλέκτη στην Κομοτηνή. Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως το θύμα τούς είχε κάνει ανήθικες προτάσεις. Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως οι δύο ανήλικοι είχαν μπει στην καλύβα του 79χρονου για να τον κλέψουν. Εκείνος τους αντιλήφθηκε και αυτοί τον σκότωσαν χτυπώντας τον αλλεπάλληλες φορές με ξύλινο δοκάρι και σφυρί στο κεφάλι.

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ1995

15χρονος έσφαξε 17χρονο

Μια κλοπή δικύκλου και η υπόνοια πως ο «κολλητός» του τον «κάρφωσε» στην Αστυνομία όπλισε το χέρι ενός 15χρονου που έσφαξε με μαχαίρι τον 17χρονο φίλο του. Στη συνέχεια πέταξε το πτώμα σε σκουπιδότοπο.

5 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1998

Σκότωσε οικογενειακό τους φίλο

Σκέφτηκε πως στο σπίτι του 63χρονου οικογενειακού τους φίλου θα έβρισκε τις 8.000 δραχμές που χρωστούσε. Το θύμα όμως τον αντιλήφθηκε και προσπάθησε να αντισταθεί. Αρχικά στην Αστυνομία είπε πως μπήκε στο σπίτι την ώρα που έφευγε ο δολοφόνος. «Μάλλον ήταν Αλβανός», είπε στην Αστυνομία στην πρώτη του κατάθεση. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί την πράξη του.

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1999

Δολοφόνησαν οδηγό ταξί

Για 4.000 δραχμές, όσο κόστιζε η διαδρομή από τα Τρίκαλα στην Καρδίτσα, ένας 18χρονος και ένας 15χρονος δολοφόνησαν τον οδηγό ταξί που τους μετέφερε. Στην Αστυνομία ομολόγησαν πως τον σκότωσαν «γιατί δεν είχαν να τον πληρώσουν».

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002

Είχε πρότυπο τον Πάσαρη

Το πρότυπό του ήταν ο Κώστας Πάσαρης. Ετσι τουλάχιστον υποστήριξε στους αστυνομικούς που άκουγαν εμβρόντητοι τον 16χρονο μαθητή Λυκείου να ομολογεί τη δολοφονία 68χρονου συγχωριανού του στην Παραλίμνη Πέλλας. «Μισώ τον κόσμο», είπε στην απολογία του και προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη του αποδίδοντάς την στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ύστερα από το διαζύγιο των γονιών του.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004

Επνιξε και βίασε μια 74χρονη

Ενας ανήλικος 16 χρονών ομολόγησε ότι έπνιξε και βίασε μια 74χρονη στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου. Ο νεαρός, που εργαζόταν ως αλουμινοκατασκευαστής, έμενε σε διπλανό χωριό και γνώριζε το θύμα διότι τη βοηθούσε μερικές φορές με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Στην Αστυνομία υποστήριξε πως σκότωσε την 74χρονη διότι, όπως του είχε πει ένας φίλος του, «διέδιδε άσχημα πράγματα για εμένα».

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Τρία αδέλφια σκότωσαν 79χρονη

Τρία ανήλικα αδέλφια, ηλικίας 7, 8 και 14 χρονών σκότωσαν μια 79χρονη διότι «ψάχναμε λεφτά για να φάμε», όπως ομολόγησαν στην Αστυνομία. Η κατάθεσή τους κράτησε τρεις ώρες. Ομολόγησαν, όταν κουράστηκαν και θέλησαν να κοιμηθούν. Το έγκλημά τους ήταν καλά προσχεδιασμένο, καθώς οι ανήλικοι ήταν εφοδιασμένοι με σύρμα για να πνίξουν την ηλικιωμένη, ενώ φορούσαν και γάντια όταν έκλεψαν το σπίτι. Νωρίτερα είχαν κλέψει και άλλον ηλικιωμένο.

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου

Για 6 ευρώ ένας 17χρονος μαζί με τον 27χρονο φίλο του ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 44χρονο συγχωριανό τους στην Καμαρούλα Αιτωλοακαρνανίας.

«Λυπόμαστε για ό,τι έγινε. Θέλαμε απλά να πάρουμε τα χρήματά μας», είπαν στην απολογία τους.

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

Η υπόθεση Αλεξ και οι δράστες

Το πτώμα του μικρού Αλεξ δεν βρέθηκε ποτέ. Το δικαστήριο όμως καταδίκασε 5 ανηλίκους ως δράστες μιας δολοφονίας με πολλά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

Μέχρι στιγμής κανείς, εκτός από τους δράστες, δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ στην πλατεία του δημαρχείου της Βέροιας. Ούτε ποιος βοήθησε να εξαφανισθεί το πτώμα του Αλεξ.

12 ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Δολοφόνησαν άγρια έναν 80χρονο

Για 10 ευρώ δολοφόνησαν άγρια έναν 80χρονο δύο ανήλικα κορίτσια, 15 και 16 ετών αντίστοιχα. Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως αντέδρασαν έτσι διότι δέχθηκαν ανήθικες προτάσεις από τον ηλικιωμένο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, εισέβαλαν στο σπίτι του 80χρονου και χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρήματα. Οταν διαπίστωσαν όμως ότι δεν επρόκειτο να καταφέρουν τον στόχο τους, τον σκότωσαν με 15 μαχαιριές. Η 15χρονη τον κρατούσε και η 16χρονη τον μαχαίρωνε.

Στέλιος Βραδέλης
ΤΑ ΝΕΑ

15 σχόλια:

  1. Το «Νewsweek» ανακήρυξε τη Φινλανδία ως πρώτη και καλύτερη χώρα της υφηλίου. Γιατί εκτός των άλλων και πάνω απ΄ όλα είναι πρωταθλήτρια στην Παιδεία. Σκεφτείτε το απλά. Από την έλλειψη Παιδείας ο χουλιγκανισμός. Από το συστηματικό γκρέμισμα των Γραμμάτων η αμάθεια και ο αγνωστικισμός. Από την παραπαιδεία κατάντησε ανεγκέφαλος ο σιωπηλός αμνός. Από τα καφενεία η αφασία και ο κοινωνικός αυτισμός.

    Από την ανυπαρξία έρευνας ο πριονισμένος παραγωγικός ιστός. Από την ημιμάθεια ο ευρύτερος αναλφαβητισμός. Από τα φροντιστήρια ο πανάκριβος αλλά τάχα μου δημόσιος εκπαιδευτικός οργανισμός. Από την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ο έλληνας πολίτης ο μισός. Δείξε μου την Παιδεία σου να σου πω τι σόι κοινωνία είσαι. Κι όμως. Από τις εξαγγελίες των επαναστατικών μεταρρυθμίσεων του Γιώργου Παπανδρέου απουσιάζει παντελώς η επανίδρυση του πανάθλιου εκπαιδευτικού μας συστήματος.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΛΑΣ δημοσιοράφος

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=350727&dt=27/08/2010#ixzz0xyPoqx45

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα σου καταπληκτικό όπως πάντα Λυγερή μου!...
    Όμως τι να πρωτοπείς με όλα τα παραπάνω και που σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά....
    ...όταν τα παιδιά σήμερα ανοίγοντας την TV και το μόνο που βλέπουν είναι βία, παρανομία, πορνοταινίες, κ.ά.
    Όταν μπαίνοντας στον Η/Υ για να παίξουν... συνήθως τα παιχνίδια έχουν την λέξη Death (ελπίζω να την έγραψα σωστά γιατί δεν είμαι γλωσσομαθείς).....
    Τα παιχνίδια περιέχουν βία, αίμα, όπλα και ότι άλλο που ΔΕΝ θα έπρεπε γι΄αυτή την τρυφερή ηλικία ή την εφηβεία!!!!!
    Πολλές φορές συναντώ νέα παιδιά στα ΜΜΜ που από πάνω τους στέκεται και δεν στέκεται κάποιος υπερήλικας και ΔΕΝ λένε να σηκωθούν...
    Κιόμως η μητέρα τους κάθεται δίπλα.....
    Πως θέλουμε αυτά τα νέα παιδιά να κάνουν κάτι που ΔΕΝ μεγαλώνουν μ΄αυτό...
    Που ΔΕΝ τα μαθαίνουμε να ζουν μ΄αυτό....
    Πως θα σεβαστούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες όταν εμείς ΔΕΝ τα σεβόμαστε!!!!
    Όταν εμείς μέσα στο σπίτι μας σαν οικογένεια ΔΕΝ κάνουμε τίποτα για όλα αυτά!!!!!
    ΔΕΝ μιλάμε και είμαστε αδιάφοροι για όλα τα παραπάνω....
    Και φυσικά και στο σχολείο....
    Προχθές ήρθα αντιμέτωπη μ΄ένα γεγονός....
    Παραλίγο να με χτυπήσουν παιδιά 13-16 ετών όταν τους έκανα παρατήρηση επειδή καθόταν στην είσοδο κάποιας πολυκατοικίας και δεν άφηναν να περάσει μία γιαγιά περίπου 85 ετών και την χλεύαζαν....
    Ένοιωσα πραγματικά πολύ θυμό αλλά και πόνο....
    Θα μπορούσε στην θέση της να ήταν η μητέρα μου....
    Φιλιά γιατί σε κούρασα Λυγερή μου....
    Είναι ένα από τα θέματα που πονάνε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oxi μόνο δεν με (μας) κούρασες Εύα μου αλλά η ζωντανή-ως συνήθως-παρέμβασή σου είναι απεικόνιση μιας θλιβερής πραγματικότητας.
    Το υποστηρίζω και γω με πάθος."Τα παιδιά δεν φταίνε" Όλα τους γεννήθηκαν σελίδες άγραφτες ,πάνω στι οποίες το στενό και το ευρυτερο περιβάλλον τους έγραψε βιώματα ,σχέδια και εντολές που οδηγούν στην διαμόρφωση του χαρακτήρος τους και τον δρόμο που ακολουθούν.
    Αυτά δεν είναι θεωρίες είναι πραγματικές ευθύνες των ενηλίκων .Ας τις αναλογιστούν πριν φέρουν παιδιά σ' έναν κόσμο καθόλου κατάλληλο, σήμερα τουλάχιστον ,για παιδιά.

    Δεν σου κρύβω την ευχαρίστησή μου που σε νοιώθω πάλι εδώ γύρω ,όχι μακριά μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Λυγερη!
    Ακριβως για τη βια των παιχνιδιων και της τηλεορασης ηθελα κι εγω να πω, αλλα με προλαβε το Ευακι!
    Φυσικα, οι ευθυνες της οικογενειας ειναι τεραστιες! Αλλα ωρες ωρες φτανω να σκεφτομαι πως ο ολος εκφυλισμος του ανθρωπου, ειδικοτερα δε των παιδιων που αποτελουν το μελλον, οχι μονο δεν ειναι αποτελεσμα αδιαφοριας και παραλειψεων, αλλα οτι προκειται για στοχευμενο σχεδιο διαλυσης του κοινωνικου ιστου, ωστε ευκολα πια να επιβληθουν καποια...αλλα πραγματα!
    Τραβηγμενο; Ισως και το ευχομαι πραγματικα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. BUTTERFLY

    Αγαπημένη μου.
    Δεν είσαι η μόνη που κάνεις αυτές τις σκέψεις.
    Πολλοί το θεωρούν βέβαιο ότι μεθοδεύεται ο εκφυλισμός του αύριο της χώρας , δηλαδή των παιδιών μας ,για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή ανομολόγητων σχεδιασμών και προγραμμάτων που κυοφορεί ο άρρωστος εγκέφαλός κάποιων.

    Εγώ πάλι ,επειδή δεν μπορώ να τα ερμηνεύσω όλα αυτά ,αρνούμαι να τα αποδεχτώ. Αντιλαμβάνομαι όμως και παραδέχομαι ότι, στο βωμό του κέρδους από οπουδήποτε αυτό και αν προκύπτει ,κάποιοι αδίστακτοι και πωρωμένοι δεν διστάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τα μικρά παιδιά όλου του κόσμου.
    Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση ,θεωρώ ότι η οικογένεια είναι το ισχυρότερο οχυρό που προστατεύει και θωρακίζει τα παιδιά από τους πάσης φύσεως κινδύνους μέχρι να αποκτήσουν δική τους υγιή των πραγμάτων αντίληψη.
    Εν εναντία περιπτώσει θεωρώ τους γονείς απολύτως υπεύθυνους για την διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού ,ακόμη και αν οι ίδιοι οι γονείς δεν το εξωθούν, αλλά στέκονται παθητικά αδιάφοροι στα προβλήματα και τα αρνητικά ερεθίσματα που εισπράττει το παιδί από το ευρύτερο περιβάλλον.
    Εσείς οι μέλλοντες γονείς ,κορίτσι μου, κρατάτε στα χέρια σας την τύχη του μέλλοντός μας.
    Γιατί πολλοί από εμάς με το παρόν δεν τα καταφέραμε και τόσο καλά….
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαρθρώθηκε σπείρα ανήλικων ληστών

    Εκμεταλλεύονταν την αδυναμία των ηλικιωμένων γυναικών και τους επιτίθονταν έξω από εκκλησίες. Ο λόγος για μια συμμορία ανηλίκων που έστηναν ενέδρα σε ανυποψίαστες γυναίκες μεγάλης ηλικίας και αφού τις αιφνιδίαζαν, άρπαζαν τις αλυσίδες που φορούσαν στο λαιμό τους.

    Η εξάρθρωση της εν λόγω συμμορίας έγινε το πρωί της Κυριακής, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ύστερα από καταδίωξη. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρία άτομα ηλικίας 14, 15 και 16 ετών, τα οποία οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για ληστείες κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

    Οι ανήλικοι, κατά την ώρα της σύλληψής τους, είχαν στην κατοχή τους πάνω από επτά χρυσές αλυσίδες και τέσσερις χρυσούς σταυρούς, που μόλις είχαν αρπάξει από γυναίκες.

    Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί επτά επιθέσεις σε βάρος ηλικιωμένων, στις περιοχές του Περισσού και του Γαλατσίου.

    πηγή:Zougla.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έμπορος ναρκωτικών, ετών...16!

    Στα χέρια της Αστυνομίας Χερσονήσου Κρήτης βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ένας 16χρονος, υπήκοος Σομαλίας, για παράβαση του νόμου Περί Ναρκωτικών.

    Σε σωματική έρευνα που διεξήγαγαν αστυνομικοί, βρήκαν στην κατοχή του χρήματα, ύψους 3.000 ευρώ, την προέλευση των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

    Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 50 γραμμ. ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, ενώ, παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα προέρχονταν από εμπορία ναρκωτικών.

    Εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία.

    πηγη:Zougla.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Λυγερη μου!
    Εχεις απολυτο δικιο, ολα αρχιζουν και τελειωνουν στην οικογενεια! Για αυτο και, μαζι με την παιδεια, ειναι οι θεσμοι αυτοι που τοσο αλυπητα χτυπιουνται! Μεσα απο το συγχρονο τροπο ζωης, αναγκαζεται συχνα ο γονιος να δουλευει 15-16 ωρες τη μερα. Πως λοιπον μετα να ειναι κοντα και πανω απο το παιδι του; Πως να το ελεγξει, να το νουθετησει, να το διδαξει, να το καθοδηγησει; Παρατηρουμε συχνα το φαινομενο το παιδι να ειναι ενας ξενος τελικα για το γονιο, να μην μπορει να προβλεψει η να κατανοησει τις αντιδρασεις του. Χωρια που το προτυπο της σωστης και ολοκληρωμενης οικογενειας δεν προβαλλεται καθολου, σε αντιθεση με την οικογενεια σκορποχωρι, οπου τα παιδια δεν εχουν κανενα σεβασμο για τους γονεις και οι γονεις απο την αλλη τρεμουν μην τα μαλωσουν και τους δημιουργησουν ψυχολογικα. Αλλα, φταιμε κι εμεις...και πολυ! Αυτον τον τροπο ζωης μας σερβιραν και εμεις τον καταπιαμε με τη μια και μαλιστα αμασητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λυγερή μου ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ & ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ να έχουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να προλάβω να σου στείλω την καληνύχτα μου γλυκιά μου ,πριν σου περάσω την μεταμεσονύκτια καλημέρα μου....

    Σίγουρα η παραμόρφωση ,για να μην πούμε διάλυση της Ελληνικής οικογένειας που εγώ πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι το θεμέλιο-γερό ή σαθρό-της ελληνικής κοινωνίας, χρεώνεται αποκλειστικά στο σύστημα. Ένα σύστημα που μας επιβάλλει 'έναν εντελώς αφύσικο τρόπο ζωής καθόλου φιλικό στο ζευγάρι, σκληρό με την γυναίκα και αποτυχημένο, εντελώς ακατάλληλο για το παιδί και την σωστή ανατροφή του.

    Τεράστιο κεφάλαιο που πρέπει να τ' ανοίξουμε μια μέρα εδώ. Έχει πολλές πλευρές και παραμέτρους κι ίσως υπάρχουν κι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις επ΄ αυτού.
    Δεν κάνουμε κήρυγμα από άμβωνας του ΠΗΓΑΙΜΟΥ ούτε συντάσσουμε συνταγές ευτυχίας....
    Αν θέλουμε μιαν καθαρή εικόνα σε ότι πρεσβεύουμε, οφείλουμε να βλέπουμε όλες τις εκδοχές κι απόψεις για να σχηματίζουμε μιαν σαφή αντίληψη των πραγμάτων που καλώς ή κακώς μεταλλάσσονται , δεν παραμένουν στατικά.
    Η τέχνη, η μαγκιά όπως θέλεις πες το πεταλούδα μου ,είναι ,ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ να παραμένει πάντα στο επίκεντρο κι όχι να μεταβάλλεται σε παράπλευρη ….απώλεια!!!!

    Που να μας φτάσει εμάς ο χρόνος να τα λέμε ;
    Πριν μας προλάβει λοιπόν το μεσονύχτι, πάρε
    δ υ ο φιλιά (δίκαιη μοιρασιά) και καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eva F.

    Σε σένα Την τελευταία καλνύχτα απόψε Ευάκι μου.
    Πως τα καταφέρνω κάθε μέρα και δεν μου φτάνει η μέρα , δεν μπορώ να καταλάβω.
    Κι αυτή όμως η επιπόλαιη σώνεται πολύ γρήγορα Όπως ο χρόνος, όπως η Ζωή ίσως....

    Φιλιά σου φιλενάδα κι αύριο με το καλό.

    ΥΓ: Κι όμως το Φθινόπωρο είναι η πιο ωραία εποχή,η πιο ερωτική και πιστή. Αργει να τελειώσει ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανήλικοι ληστές στην Ηλεία


    Ηλικίας 14 και 17 ετών ήταν οι δύο Ρομά που λήστεψαν μια γυναίκα ηλικίας 72 ετών, στον Πύργο Ηλείας.

    Η ηλικιωμένη έπεσε θύμα των δύο αγοριών, όταν βγήκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχοντας κάνει ανάληψη 2.000 ευρώ, για να πληρώσεις τις υποχρεώσεις της.

    Όταν η 72χρονη απομακρύνθηκε από το κατάστημα, οι δύο ανήλικοι την έριξαν στο έδαφος, της πήραν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν, χωρίς, ευτυχώς, να την τραυματίσουν.

    Λίγη ώρα αργότερα, ο 14χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς, έχοντας στην κατοχή του τα 1.700 από τα 2.000 ευρώ της ληστείας.

    Πηγή: dete.gr
    Zougla.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγκαταλείπουν το σχολείο... λόγω κρίσης!

    Λόγω οικονομικής κρίσης... οι μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο! Το θέμα αποκαλύπτει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος επισημαίνει: «Το φαινόμενο αυξάνεται και ότι εκείνοι που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, κυρίως είναι άτομα με αναπηρία, με ανεπαρκή προσόντα, άτομα που θίγονται από τις εκπαιδευτικές ανισότητες δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, άτομα με χαμηλό εισόδημα δηλαδή φτωχά στρώματα της κοινωνίας κ.λ.π. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν την εκπαίδευση σε αγροτικές περιοχές προκειμένου να εργαστούν σε κτηνοτροφικές και άλλες γεωργικές εργασίες καθότι τούτο κρίνεται αναγκαίο για να επιβιώσει η οικογένεια».

    πηγή dete.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η σωστή παιδεία ...
    φτιάχνει σωστούς ανθρώπους !!!
    Όταν όμως τα συμφέροντα κι η εμπορευματοποίηση των πάντων καταντάνε την παιδεία καταναλωτικό προϊόν που αποτιμάται σε χρήματα και δεν είναι προσιτό σε όλους, καταλήγουμε στα παραπάνω αποτελέσματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Side21

    Κι ας πούμε ότι τα πάρα πάνω και άλλα δεν είναι ο κανόνας ,είναι όμως γεννήματα νέα, ξένα στην Ελληνική πραγματικότητα.

    Το σίγουρο όμως αποτέλεσμα από την έλλειψη παιδείας ως δημόσιο αγαθό είναι η πολιτισμική υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Κι αυτό είναι ένα σαράκι που ροκανίζει με ταχύ ρυθμό τον κοινωνικό μας ιστό.
    Σ' αυτό πρέπει να εστιαστούμε
    "μικροι"¨"μεγάλοι" πριν είναι πολύ αργά .

    Καλημερίζω σε ,διακριτέ μου φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή