Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Απλά Μαθηματικά....


Η είδηση χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2011 είναι όμως πάντα επίκαιρη γιατί η Αξία που αναδύεται μέσα απ’ αυτή είναι διαχρονική:

"Η Μαθηματική σκέψη δεν φυλακίζεται"


Μαθητές που συμμετέχουν στο 3ο Σχολείο
Δεύτερης Ευκαιρίας έλυσαν τον γρίφο σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν περίπου έξι εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως

Δεκατέσσερις κρατούμενοι μαθητές του γυμνασίου που λειτουργεί μέσα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης διακρίθηκαν ?και ορισμένοι αρίστευσαν? σε διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών στον οποίο έλαβαν μέρος συνολικά 43 χώρες από όλο τον κόσμο. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν και μαθητές από δημόσια σχολεία, αλλά και από γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Ελλάδας.

Πρόκειται για τον διεθνή οργανισμό "Kangourou Sans Frontieres" (Καγκουρό χωρίς σύνορα) που έχει στόχο την προώθηση της μαθηματικής σκέψης και του μαθηματικού παιχνιδιού χωρίς φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις. Στη χώρα μας (που συμμετέχει από το 2007) υπεύθυνος του προγράμματος "Καγκουρό Ελλάς" είναι ο κ. Μιχ. Λάμπρου, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο οποίος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Μαθηματικών διοργανώνει τον διαγωνισμό στον οποίο λαμβάνουν μέρος μαθητές από την Γ' Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό διαγωνισμό στον κόσμο, που ξεκίνησε το 1993 (κατά τα πρότυπα ενός επιτυχημένου διαγωνισμού στην Αυστραλία με αυτό το όνομα). Το 2011 συμμετείχαν συνολικά περίπου 6 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως.

Ανάμεσα σ΄ αυτούς δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 16 κρατούμενοι μαθητές του 3ου ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) που λειτουργεί μέσα στις φυλακές Διαβατών। Διακρίθηκαν οι 14, ενώ από αυτούς οι 4 αρίστευσαν αφού συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 85%!

Μαθητής παραλαμβάνει το βραβείο του

Η ιδέα για να λάβουν μέρος οι μαθητές στον σχετικό διαγωνισμό ήλθε από τον μαθηματικό του σχολείου κ. Δαμιανό Κανελλόπουλο. Η διευθύντρια του σχολείου κ. Φιλιώ Μαρινοπούλου συμφώνησε με ενθουσιασμό. Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να συμμετάσχουν οι μαθητές του εν λόγω σχολείου στον διαγωνισμό και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν εξέταστρα (που είναι 12 ευρώ).

Για περίπου τρεις μήνες οι 16 μαθητές κρατούμενοι, προκειμένου να προετοιμαστούν, έκαναν έξτρα μαθήματα μέσα στο σχολείο της φυλακής, δείχνοντας μεγάλο ζήλο και όρεξη να μάθουν. Ονόμασαν την ομάδα τους "μαθηματικό εργαστήρι".

Σ΄ αυτό είχαν σημαντική βοήθεια και από την ωρομίσθια καθηγήτρια μαθηματικών κ. Ελίζα Βασιλακίδου.

Το αριστείο που δόθηκε στους 14 κρατούμενους - μαθητές

Ο μαθηματικός διαγωνισμός έγινε στις 23 Μαρτίου του 2011. Το κέντρο εξέτασης ήταν μέσα στον χώρο του σχολείου της φυλακής (τα θέματα ήλθαν σφραγισμένα με κούριερ). Επιβλέποντες του διαγωνισμού ήταν οι δύο σύμβουλοι μαθηματικών του νομού Θεσσαλονίκης, η κ. Λένα Δημητριάδου και ο κ. Γιάννης Θωμαΐδης.

Οι μαθητές απάντησαν σε πολλά προβλήματα (96 στήλες περιλαμβάνει η βαθμολογία τους!) αριθμητικής, άλγεβρας, γεωμετρίας, μέτρηση, πράξεις, λογική, εποπτεία χώρου κ.λπ.

Επιβράβευση και από τους καθηγητές


Δώρο μια τηλεκάρτα για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους

Τα χαρμόσυνα νέα της διάκρισης των 14 μαθητών κρατουμένων αλλά και της αρίστευσης 4 από αυτούς έγιναν γνωστά από την ιστοσελίδα του "Καγκουρό Ελλάς" αλλά και με σχετικό e-mail του υπευθύνου του προγράμματος, ο οποίος στη συνέχεια έστειλε σε όσους διακρίθηκαν τα δώρα τους (κυρίως βιβλία και CD μαθηματικού περιεχομένου).

Η τελετή βράβευσης έγινε μέσα στο σχολείο της φυλακής δύο μήνες μετά. Οι καθηγητές Δαμιανός Κανελλόπουλος και Ελίζα Βασιλακίδου τούς έδωσαν τα βραβεία τους και η επιβράβευσή τους ήταν γεγονός. Ευχαριστούσαν με ευγνωμοσύνη τους καθηγητές τους που τους απαντούσαν: "Το σχολείο σάς έδωσε την ευκαιρία και εσείς τη στηρίξατε επάξια!".

Τι δώρο έκαναν οι καθηγητές στους μαθητές που διακρίθηκαν; Η απάντηση ήλθε από την κ. Μαρινοπούλου: "Το δώρο ήταν αυτό που θέλει τόσο πολύ κάποιος που είναι στη φυλακή: Από μία τηλεκάρτα, η οποία, εν προκειμένω, ήταν χρήσιμη στους μαθητές για να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους τα χαρμόσυνα νέα της διάκρισής τους".

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Εφημεριδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. 33ΧΡΟΝΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ
    Το διάβασμα σπάει τα δεσμά...

    Για τρίτη φορά μια μαθήτρια του σχολείου των γυναικείων φυλακών Ελεώνα Θηβών κερδίζει το "εισιτήριο" της ελευθερίας και μία θέση σε ανώτατη σχολή
    Το διάβασμα σπάει τα δεσμά...

    Τρίτωσε το... καλό στο σχολείο που λειτουργεί μέσα στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών. Την περασμένη Δευτέρα που δημοσιοποιήθηκαν οι βάσεις των Πανελλαδικών έγινε γνωστό ότι 33χρονη κρατούμενη, η Τίνα, συγκέντρωσε τη βαθμολογία που της έδωσε το "εισιτήριο" εισαγωγής της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών).

    Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της εν λόγω φυλακής έχει πλέον κάθε λόγο να "πανηγυρίζει". Και αυτό διότι την περσινή σχολική χρονιά 30χρονη έγκλειστη πέρασε στα ΤΕΙ (Τμήμα Εμπορικού και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων), ενώ είχε προηγηθεί η επιτυχία της 27χρονης Μαρίνας Λιτβίνοβα, που υπήρξε μαθήτρια του ίδιου σχολείου και είχε καταφέρει να περάσει από τις πρώτες στη Νομική Αθηνών (έδωσε εξετάσεις ενώ ήδη είχε αθωωθεί από την κατηγορία που της είχε αποδοθεί).

    Η Τίνα, ελληνικής καταγωγής (που εκτίει πλέον ποινή), τον χειμώνα που μας πέρασε αποφάσισε να ανοίξει έναν νέο δρόμο στη ζωή της. Είχε τελειώσει το λύκειο πριν από τον εγκλεισμό της και για να λάβει μέρος στις πανελλαδικές έγινε η εγγραφή της (μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας) στο Γ΄ Λύκειο της Θήβας.

    Την πήγαιναν να δώσει εξετάσεις με χειροπέδες συνοδεία περιπολικού, αλλά θριάμβευσαν η ψυχική της δύναμη και η προετοιμασία που είχε κάνει.

    Κι όπως είναι φυσικό, είναι ιδιαίτερα χαρούμενη μετά την επιτυχία της. Την περασμένη Παρασκευή είχε -όπως πληροφορηθήκαμε- επισκεπτήριο από συγγενείς και φίλους που πήγαν να τη συγχαρούν.

    Σύμμαχοι
    Ως σύμμαχους στην προσπάθειά της η Tίνα είχε τον διευθυντή του σχολείου, κ. Κλήμη Πυρουνάκη, την κοινωνική υπηρεσία, αλλά κυρίως τους οκτώ καθηγητές που της έκαναν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο σχολείο της φυλακής, τα οποία ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιανουάριο περίπου (η ενισχυτική διδασκαλία γίνεται μέσω του ΙΔΕΚΕ -Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων- είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης).

    Η Τίνα (που περιγράφεται ως ιδιαίτερα επιμελής με τα μαθήματά της) παράλληλα εργάζεται στη φυλακή, καθώς είναι υπεύθυνη της βιβλιοθήκης στην πτέρυγά της.

    Φοιτήτριες
    Στα βήματα της Μαρίνας

    Σε επιτυχημένες φοιτήτριες έχουν εξελιχθεί οι δύο προηγούμενες γυναίκες που είχαν φοιτήσει στο ΣΔΕ του Ελεώνα και πέρασαν σε ανώτατες σχολές. Για τις εξετάσεις της 30χρονης έγκλειστης -που είχε περάσει τη περσινή σχολική χρονιά στα ΤΕΙ-, όπως μας είπε ο κ. Πυρουνάκης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το εξής σύστημα: Στις εξεταστικές περιόδους έρχονται καθηγητές της από τα ΤΕΙ μέσα στο σχολείο της φυλακής και της δίνουν τα θέματα μέσα σε σφραγισμένους φακέλους. Η όλη διαδικασία της γραπτής εξέτασης γίνεται παρουσία επιτροπής καθηγητών του σχολείου. Ηδη η 30χρονη φοιτήτρια κρατούμενη έχει δώσει σε δύο εξεταστικές και τα έχει πάει καλά. Στο σχολείο της φυλακής ευελπιστούν να συνεχιστεί αυτό το σύστημα (δηλ. η παρουσία καθηγητών ανώτατων σχολών μέσα στο σχολείο της φυλακής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων), και για την Τίνα αλλά και όσες φοιτήτριες κρατούμενες ακολουθήσουν.

    Οσον αφορά την 27χρονη Μαρίνα Λιτβίνοβα (που είχε προηγηθεί), σήμερα είναι μία πολύ καλή φοιτήτρια της Νομικής και παράλληλα εργάζεται. Την 1η Φεβρουαρίου του 2011 η προσπάθειά της αναγνωρίστηκε και από την πολιτεία με τη βράβευσή της από την κ. Φώφη Γεννηματά, αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
    ΕΘΝΟΣ
    ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για το θέμα της ανάρτησής σου !
    Ο αγώνας για παιδεία είναι η ελπίδα μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ φίλε αυτής της σελίδας.

    Είναι μια ανάσα δροσιάς η αναγνώριση της προσπάθειας αυτών των εφήβων, σε μια τόσο βεβαρημένη κι αποπνυκτική κοινωνικά ,πολιτικά και οικονομικά ατμόσφαιρα.
    Πράγματι την ελπίδα μόνο στην παιδεία μπορει κανείς να την προσβλέπει..
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα!!Συγχαρητηρια για την αναρτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

    Οι ευχές μας χλωμές φαίνονται καλέ μου .
    Το μόνο που θα μας σώσει είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ (που θα οδηγήσει αθροιστικά και στην συλλογική) Αντίσταση στην φθορά και την ισοπέδωση.
    Ο έρωτας για ζωή και το πάθος για δημιουργία δεν μπορεί ν' αφήσει τους απογόνους του Οδυσσέα να σβήσουν απ' το χάρτη...

    Στο έχω ξαναπεί. Εκπέμπεις πολύ θετική ενέργεια ,κι αυτό είναι κάτι νομίζω ,που όλοι χρειαζόμαστε και ιδιαίτερα η αφεντιά μου.
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή