Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η Διαχείριση της αποτυχίας



Σημαντικότερη από την Πανεπιστημιακή Καριέρα είναι η ΕΥΤΥΧΙΑ
Αφιερωμένο σε όλα τα Ελληνόπουλα που δώσανε την μάχη τους για μια θέση στα Πανεπιστημιακά θρανία και δεν την πήραν.

Γιατί σημαντική είναι μια επιτυχία στη ζωή μας σε οποιονδήποτε τομέα, αλλά εξ' ίσου σημαντική ίσως και σπουδαιότερη είναι η σωστή διαχείριση της οποιασδήποτε αποτυχίας -ατυχίας  στη ζωή μας.
Γιατί το όφελος από κάθε προσπάθεια δεν προσμετράται μόνο εκ του αποτελέσματος και επί του πρακτέου, αλλά στην προσωπική επένδυση που μένει ως πιστωτικό υπόλοιπο και αξιοποιείται σε νέες εξορμήσεις ....
Γιατί αυτό,πρωτίστως, που έχει ανάγκη η Ψυχή κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως, δεν είναι τόσο το χειροκρότημα ,η επαγγελματική καταξίωση,μια θέση στο επιστημονικό και γιατί όχι στο διεθνές στερέωμα,η φήμη, η δόξα ,τα πλούτη,όσο  η ζεστασιά της Αγάπης, της Αποδοχής, της Προσοχής των συντρόφων .
Η Αυτοεκτίμηση που σου δίνει η αίσθηση ότι είσαι χρήσιμος, αυτόνομος και ικανός να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου .
Να μην χάνεσαι στον κυκεώνα των αποτυχιών, των δυσκολιών, των ανατροπών, των απωλειών .
Να στέκεσαι όρθιος κι αξιοπρεπής.
Να προσπαθείς, να μην κάνεις πίσω, να επιμένεις να ονειρεύεσαι και να ελπίζεις.

` ``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Ο Πάμπλο Πινέδα είναι 39 ετών. Οταν ήταν επτά, ο δάσκαλος του είπε πως πάσχει από σύνδρομο Down. «Δηλαδή, είμαι ηλίθιος;» τον ρώτησε. Ο Πάμπλο Πινέδα σήμερα έχει πάρει δίπλωμα δασκάλου, πτυχίο στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μιλώντας με σπάνιο, απλό και επιδραστικό τρόπο και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ζωής του, το ότι πάσχει από σύνδρομο Down, το έχει μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Το ΒΗmagazino μίλησε με τον πρώτο στην Ευρώπη πτυχιούχο πανεπιστημίου που πάσχει από σύνδρομο Down, τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Υο, Τambiιn» (Εμείς οι δύο), που είναι βασισμένη στη ζωή του.

Πώς μάθατε ότι πάσχετε από σύνδρομο Down;
-----«Ημουν επτά χρόνων και μου το ανακοίνωσε ο δάσκαλός μου. Με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down ;και του απάντησα "ναι". Μετά άρχισε να μου εξηγεί από τι ακριβώς πάσχω, τι σημαίνει να ζεις με το σύνδρομο Down».
Θυμάστε την αντίδρασή σας τη στιγμή που σας ενημέρωσε ο δάσκαλός σας;
----- «Το πρώτο που τον ρώτησα ήταν "Είμαι ηλίθιος;". Μου απάντησε "όχι". Αμέσως μετά τον ρώτησα αν θα μπορούσα να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου και όταν μου είπε "Φυσικά, ναι", ησύχασα. Τίποτε άλλο δεν με ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή».
Οσο προχωρούσατε στη ζωή σας, ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας εμφανίστηκε και εσείς είπατε «αυτό δεν ήξερα ότι το είχα»;
------«Με αιφνιδίασε η αυτοεκτίμηση και η πίστη στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Οτιδήποτε μου προέκυπτε στη ζωή μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Σε αυτό με βοήθησε πολύ η οικογένειά μου, που πίστευε σε μένα και βοήθησε στο να χτίσω την αυτοεκτίμησή μου».

Είστε το τέλειο παράδειγμα για το πώς πρέπει να στέκεται ο άνθρωπος απέναντι στη ζωή: όταν αυτή του βάζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, εκείνος να της αντιτάσσει όλη του τη δύναμη. Ετσι τιμάμε τη ζωή. Αισθάνεσθε ευθύνη;
------«Αυτό που αισθάνομαι είναι μια μεγάλη ευθύνη, γιατί ξέρω ότι πολλά παιδιά με σύνδρομο Down ;και οι οικογένειές τους παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητές μου. Αυτό που θα ήθελα να πω και να συμβουλεύσω τους γονείς τέτοιων παιδιών είναι να μην προσπαθήσουν να τα κάνουν κλώνους δικούς μου, να κάνουν αντίγραφα. Το σημαντικό δεν είναι να κάνουν μια πανεπιστημιακή καριέρα όπως εγώ, αλλά να είναι ευτυχισμένα. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να φτάσουν μέχρις εκεί που μπορούν και όχι να μιμηθούν εμένα. Αυτό είναι που θα τα κάνει ευτυχισμένα».

Είστε πιο αυστηρός με τους γονείς παιδιών που έχουν σύνδρομο Down ;και δεν τους φέρονται όπως πρέπει ή με τους γονείς των υπόλοιπων παιδιών που τα ανατρέφουν με άρρωστο τρόπο?

----- «Νομίζω ότι και οι δύο στάσεις με θυμώνουν εξίσου. Η σωστή εκπαίδευση και η ανατροφή των παιδιών είναι το πιο βασικό απ' όλα, ανεξάρτητα από το εάν ένα παιδί έχει ή δεν έχει κάποια αναπηρία».
Γνωρίζετε ότι είστε παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη. Ποιος ήταν το δικό σας παράδειγμα; 
«Αυτοί που πάντα θαύμαζα ήταν άνθρωποι που είχαν ξεκάθαρα ιδανικά στη ζωή τους. Θα ακουστεί κοινότοπο, αλλά είναι προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Γκάντι».
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο άρρωστο πράγμα που μπορεί να μπει στη ζωή ενός ανθρώπου; «Το πιο άρρωστο πράγμα που μπορεί να συμβεί νομίζω ότι είναι η κρίση των αληθινών αξιών, της φιλίας, της αγάπης και της ισότητας των ανθρώπων. Ετσι κυβερνούν ολοκληρωτικά οι υλικές αξίες και αυτό είναι άρρωστο».
Ονειρα βλέπετε; «Βλέπω όνειρα κάθε βράδυ, από μικρό παιδί. Τα περισσότερα είναι θετικά όνειρα, αισιόδοξα, αλλά όχι πάντα».
Οταν μάθατε ότι πάσχετε από σύνδρομο Down ;τι όνειρα βλέπατε τον πρώτο καιρό; Αλλαξαν όσο μεγαλώνατε;
------«Δεν με επηρέασε η γνώση ότι έχω σύνδρομο Down. Μικρός ονειρευόμουν πράγματα της παιδικής ηλικίας, όταν έγινα έφηβος ήρθαν σιγά σιγά και οι γυναίκες στα όνειρά μου. Πολλές φορές ονειρεύομαι γυναίκες, αυτό μπορώ να σας το ομολογήσω. Τώρα που έφτασα σε μια ώριμη ηλικία τα όνειρά μου έχουν να κάνουν και με το περιβάλλον μου, και αυτά που μου συμβαίνουν».

Υπάρχει κάτι που πραγματικά φοβάστε και λέτε «αυτό δεν θα ήθελα να μου τύχει σε αυτή τη ζωή»;
-------«Νομίζω ότι αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η κατάσταση όπου κανένας δεν σου δίνει σημασία και όλοι αδιαφορούν για σένα. Αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο, γιατί δεν ξέρεις τι να κάνεις, δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις σε αυτό»
.
Υπάρχει κάτι σε σχέση με τους ανθρώπους που θα σας είναι ακατανόητο για πάντα;
------«Αυτό που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι η υποκρισία των ανθρώπων. Η ψεύτικη φιλία, η ψεύτικη αγάπη, είναι πράγματα που δεν τα έχω αισθανθεί και δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι άνθρωποι υποκρίνονται σε αυτά».
Πιστεύετε ότι υπάρχει Θεός;
-----«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει Θεός, και αν όντως υπάρχει είναι εκεί πάνω, μας βλέπει, γελάει και λέει: "Είναι τρελοί αυτοί οι άνθρωποι με ό,τι κάνουν εκεί κάτω και όπως συμπεριφέρονται. Αφού, σε τελική ανάλυση, όλοι θα πεθάνουν και θα έρθουν σε εμένα, τι είναι όλος αυτός ο χαμός που κάνουν;"»
.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαβάσατε, κάποιος συγγραφέας ή ποιητής ο οποίος να έχει λειτουργήσει ανακουφιστικά μέσα σας;
-------«Το βιβλίο που διάβασα σε νεαρή ηλικία και είχε τεράστια επιρροή επάνω μου ήταν το "Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου", του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Με συγκίνησε και με συντάραξε πολύ η γλώσσα, ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε ο Μάρκες για τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που έχουν οι άνθρωποι. Είναι από τα πιο σημαντικά βιβλία που έχω διαβάσει. Δείχνει πώς οι προκαταλήψεις οδηγούν στο μίσος, το μίσος οδηγεί στη βία και όλος αυτός ο κύκλος του μίσους και της βίας με άγγιξε πάρα πολύ».
 
Στην Ελλάδα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με πολλά παιδιά του που έχουν μολυνθεί από τον ναζισμό. Αν είχαμε εδώ τέτοια παιδιά τι θα τους λέγατε;
--------«Αυτό που θα τους έλεγα είναι ότι οι εχθροί που έχουν εφεύρει δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, είναι απλώς άνθρωποι όπως εκείνοι. Δεν υπάρχουν εχθροί, είναι όλα στο μυαλό τους. Δεν υπάρχει πιο άρρωστο πράγμα από το να ζεις με εχθρούς στο μυαλό σου».
Eχει μεγάλη σημασία να τους το λέει κάποιος που έχει επιτύχει στη ζωή του ενώ έχει σύνδρομο Down. «Tους διαβεβαιώνω εγώ που έχω σύνδρομο Down ;και σύμφωνα με τη θεωρία τους είμαι εχθρός τους».

Μας ενδιαφέρει πολύ η άποψή σας για τους Ελληνες αυτή την εποχή.
-------«Οι Ελληνες να μη νιώθετε κόμπλεξ επειδή βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το κόμπλεξ σάς χαρακτηρίζει ως λαό. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυνατές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο σε εσάς όσο και σε εμάς τους Ισπανούς, προσπαθούν να μας επιβάλουν να αισθανθούμε κατώτεροί τους και αυτό είναι που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Όταν βλέπεις ότι δεν είσαι σε καλή κατάσταση και αισθάνεσαι αδύναμος, πρέπει να σκέφτεσαι τα δυνατά σου σημεία. Να σκέφτεσαι συνέχεια πώς θα το ξεπεράσεις και να κάνεις την αδυναμία δύναμη».

Εάν κάποιος σας έλεγε ότι έχει τη δύναμη να σας απαλλάξει από το σύνδρομο Down, θα σας προκαλούσε κάποιο φόβο αυτό;
-----«Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος μού έλεγε τώρα ότι δεν θα έχω σύνδρομο Down ;θα του έλεγα: "Οχι, μη μου το πάρεις, γιατί θα αισθάνομαι χωρίς ουσία".

Βγάλατε όλη σας τη δύναμη, τον χαρακτήρα και την ποιότητά σας κυρίως επειδή μάθατε ότι έχετε αυτό το χαρακτηριστικό;
------«Ακριβώς. Έχοντας αυτό το σύνδρομο κατάφερα να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να βοηθάω τον κόσμο».
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

*Επικαιροποιημένο -Αναμνηστικό  από τις σελίδες του  ΠΗΓΑΙΜΟΥ στον πάλαι ποτέ Pathfinder  την 31/08/2016

10 σχόλια:

  1. Πολύ αξιόλογος άνθρωπος, ξεχωριστός, παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.
    Το σημαντικότερο στα λόγια του είναι η απλότητα με την οποία ερμηνεύει τα πράγματα και τον εαυτό του. Δεν λέει "σοφίες", λέει αλήθειες και εκεί είναι το ζουμί.
    Πολύ καλά έκανες και επανέφερες την ανάρτησή σου Λυγερή.
    Σ'ευχαριστώ.
    Καλό μήνα Λυγερή μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μας μήνα Μαρία μου
      Είναι δεδομένη η θετική αξιολόγηση του ανδρός γι αυτό και δεν εστιάστηκα σε αυτήν. Εάν επανέφερα στο προσκήνιο, και λόγω επικαιρότητας την περίπτωσή του , είναι γιατί θεωρώ διαχρονικά και πάντα επίκαιρα τα μηνύματα που εκπέμπει . Μηνύματα που δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα με ιδιαιτερότητες. Ωφελούμενοι αποδέκτες είμαστε όλοι . Τόσο οι νέοι στο ξεκίνημά τους όσο και οι ενήλικες που οι αντοχές μας δοκιμάζονται σε όλα τα επίπεδα καθ΄όλη την διάρκεια του ταξιδιού….
      Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου. Μου έλειψες. Μου λείψατε όλοι.

      Διαγραφή
  2. Πολύ μεγάλες κουβέντες και αξίες. Με απλότητα και αλήθεια. Όπως πρέπει να είναι.
    Λυγερή μου, καλό μήνα. Καλό ύστερο καλοκαίρι.
    Τα φιλιά και τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θάναι καλός ο Σεπτέμβρης Γιάννη μου ,αφού εκ προοιμίου μας υπόσχεται ύστερο καλοκαιράκι....

      Η επισήμανσή σου στο μεγαλείο της απλότητας του λόγου του Πάμπλο Πινέδα παρεμβαίνει ουσιαστικά στην θεματική αξία αυτής της εγγραφής και υποστηρίζει την αναδημοσίευσή της.

      Και τις δικές μου ευχές, να απολαύσεις όσες καλοκαιριάτικες χαρές απομένουν από ένα καλοκαίρι που έφυγε αφήνοντας πίσω του βαριές κι ασήκωτες θύμισες…..

      Την καλησπέρα μου με ανακούφιση και γλύκα που σας ξαναβρίσκω εδώ,,

      Πολύ μεγάλες κουβέντες και αξίες. Με απλότητα και αλήθεια. Όπως πρέπει να είναι.
      Λυγερή μου, καλό μήνα. Καλό ύστερο καλοκαίρι.
      Τα φιλιά και τις ευχές μου.

      Διαγραφή
  3. Ιδιαίτερης σημασίας η σημερινή σου εγγραφή, Λυγερή! Όχι μόνο για τα "παιδιά των Πανελληνίων", αλλά για κάθε ένα μας που βιώνει μια αποτυχία ή κάποιο "μειονέκτημα".
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογώ (και δεν είναι η πρώτη φορά ) ότι με συγκινεί έως και με ενθουσιάζει το γεγονός ότι μπαίνεις απ’ ευθείας στο πνεύμα και τον στόχο μου . Στόχος που δεν είναι άλλος από το να αναδύει ο ίδιος ο αναγνώστης την ουσία, την ωφελιμότητα, ακόμη και την σκοπιμότητα των θεμάτων που η ταπεινότητά μου τολμά ν’ αγγίζει και να μοιράζεται μέσα από ρεαλιστικές καταστάσεις και υπαρκτά γεγονότα.
      Την καλησπέρα μου ,με την ευχή να είσαι(-είστε- )καλά και να μετουσιώνεις καθημερινές αντιξοότητες σε ποιότητα ζωής.

      Διαγραφή
  4. Τελικά όλα μπορεί να τα καταφέρει ο άνθρωπος έχοντας δύναμη, θέληση και πείσμα. Προσήλωση στο στόχο χρειάζεται και όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. Καλό Σεπτέμβρη, Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για Σένα τον καλύτερο Σεπτέμβρη εύχομαι αγαπητή Μία.

      Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ΄όσα φανταζόμαστε ,εάν το επιχειρούμε με πίστη ,θάρρος και κόπο, αλλά.
      Υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις για κάθε περίπτωση.
      Π.χ. Στην περίπτωση του ήρωά μας ,καταλυτικό ρόλο έπαιξε η Νοημοσύνη του
      ( δεν διαθέτουμε όλοι τον ίδιο βαθμό νοημοσύνης … η Αγάπη και Υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντός του.

      Προσωπικά ,δεν στέκομαι στην επιστημονική του εξέλιξη και την επαγγελματική του ανέλιξη. Τα θεωρώ δεδομένα για κάθε άνθρωπο που διαθέτει τις πάρα πάνω προϋποθέσεις.
      Εκείνο για το οποίο τον θαυμάζω και τον υπολήπτομαι ιδιαίτερα ,είναι το Ήθος του,η Σεμνότητά του και η ανθρωπιά του.

      Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου και την ευκαιρία που έδωσες να επισημαίνονται κάποια ουσιώδη που προκύπτουν απ’ αυτή την ανάρτηση, πέρα από την επιφάνεια πραγματικών περιστατικών .

      Υγ: Η δουλειά σου στον εικαστικό χώρο πολύ ενδιαφέρουσα .

      Διαγραφή
  5. Όταν θέλεις μπορείς. Είναι δεδομένο. Και ο άνθρωπος αυτός διδάσκει σοφίες μέσα από τη συνέντευξή του.Μέσα από τη στάση ζωής γίνεται παράδειγμα για να αντλήσουμε δύναμη όλοι μας. Όμως τα παιδιά που απέτυχαν στις εξετάσεις μη νομίζεις ότι μπορουν τα περισσότερα να διαχειριστούν αυτήν την αποτυχία μια και η οικογένεια δεν βοηθά. Θέλουμε όλοι μαθήματα ζωής ....
    Ωραία ανάρτηση επίκαιρη όσο ποτέ
    Καλησπέρα Λυγερή μου
    Καλώς βρισκόμαστε ξανά μετά τις διακοπές
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συνάντησή μας ξανά είναι ένα από τα «όμορφα» της επιστροφής στην κανονικότητα μας. Εσένα από τις διακοπές ,εμένα από μια σειρά αρνητικών γεγονότων στο διάστημα αυτού του ζοφερού για όλους τους Έλληνες καλοκαιριού.

    Ως προς τον ιδιαίτερα αξιόλογο αυτόν άντρα τον Πάμπλο Πινέδα ,θεωρώ και εγώ, πως γεννήθηκε για να διδάσκει δια ζώσης, άμεσα κι απλά τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, κάθε επιπέδου ,με ή χωρίς ιδιαιτερότητες , φανερά μυστικά της ζωής που ισχύουν για όλους όπως: Η Αποδοχή, η Κατανόηση, Η Αγάπη για τον εαυτό μας,
    ο σεβασμός και η αυτοεκτίμηση, πράγματα που μεταδίδονται και στους άλλους ανθρώπους με τους οποίους ανταμώνομε κατά την διάρκεια της βιωτής μας.

    Αυτά είναι πραγματικές Αξίες για τον καθένα μας που μας καθιστούν ικανούς όχι μόνο να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας ,τις ατυχίες, τις αρρώστιες, τις ματαιώσεις ,τις απώλειες , τις απογοητεύσεις τα υπέρβαρα ενίοτε φορτία που καλούμαστε να σηκώνουμε, αλλά και να ανατρέπουμε τις συμφορές τόσο σε πείρα πολύτιμη για την βελτίωση της ζωής μας ,αλλά κυρίως να γινόμαστε καλύτεροι, έως και χρήσιμοι για την κοινωνία άνθρωποι.

    Φιλώ σε κορίτσι μου και σε ευχαριστώ για τον φρέσκο αέρα, την ομορφιά, την ποιοτική επικοινωνία που εμπνέεις και… επιβάλλεις στην διαδικτυακή γειτονιά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή