Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΝΤΙΚΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ


Υπάρχει ή, δεν υπάρχει πολιτική βούληση ;
 Να μας το πείτε χωρίς μνημονιακές περιστροφές ….

Μπορείτε να υποστηρίξετε την στοιχειώδη  κυριαρχία του κοινωνικού κράτους το οποίο κάνατε  σημαία  στην προσπέλαση σας στην Εξουσία;
 ΝΑΙ ή, ΟΧΙ;

 Να μας το πείτε με παρρησία ,αντρίστικα ως συνηθίζεται στα λαϊκά και όχι στα πολιτικάντικα  τα λόγια τα μεγάλα..
``````````````````````````````````````````````````````
Συνάντηση προετοιμασίας στο
 υπ. Οικονομικών
Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου κ. Παπακωνσταντίνου.
Στον κ. Παπακωνσταντίνου η αντιπροσωπεία παρουσίασε τα επείγοντα αιτήματα του χώρου της Αναπηρίας. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε το απαράδεκτο γεγονός του συνυπολογισμού των αναπηρικών επιδομάτων στο εισόδημα. Δεν αρκεί το αναπηρικό επίδομα, που δίδεται για το κόστος που επιφέρει η αναπηρία κάπου, να είναι αφορολόγητο. Όπως σωστά τα επιδόματα δεν υπολογίζονται ως εισόδημα για το ΚΕΑ, δεν πρέπει να υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, και δεν πρέπει να αποκλείονται με αυτό τον τρόπο τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται, λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α. βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η παροχή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος κ.λπ.

Ο Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε εκ μέρους του υπουργού, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση "προετοιμασίας", ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΕΣΑμεΑ με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος θα παράσχει και οριστικές απαντήσεις επί των θεμάτων.

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου επίσης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων της ΕΣΑμεΑ , ειδικά αναφορικά με τον συνυπολογισμό των επιδομάτων στο εισόδημα και τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει δημοσιονομικός όρος για την θετική εξέταση αιτημάτων σαν αυτό
Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι "η επίλυση των θεμάτων που θέτουμε στον υπουργό Οικονομικών απαιτεί πολιτική βούληση. Αυτή είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στη συνάντηση με τον υπουργό. Το αναπηρικό κίνημα παραμένει βέβαια σε επιφυλακή".

Από τα υπόλοιπα σοβαρά αιτήματα:

1. Απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες με ποσοστό από 80% και άνω. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει η ανωτέρω εξαίρεση να επεκταθεί στα πρόσωπα της παρ. 2ε του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 - δηλ. τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές πολλαπλές και ψυχικές αναπηρίες).

2. Διατήρηση των φοροαπαλλαγών
Η ΕΣΑμεΑ ζητά να μην υπάρξει καμία μείωση του αφορολογήτου ορίου για κανένα πολίτη. Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους ζητείται η διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είναι σε ισχύ.
3. Επέκταση της φοροαπαλλαγής των ατόμων με αναπηρία και στο τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή η φοροαπαλλαγή που αφορά στα άτομα με αναπηρία, να μην εφαρμόζεται μόνο στο πραγματικό εισόδημα του δικαιούχου, αλλά και στο τεκμαρτό εισόδημα.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.


5. Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.
6. Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.
7. Χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, ο οποίος αποσκοπεί κατ' αποκλειστικότητα στην κοινωνική και οικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρία
8. Επιχειρηματικότητα
Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.


9. Δανειολήπτες
Λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίε
ς

5 σχόλια:

  1. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΙΟΤΗ ΠΟΥΔΕΙΧΝΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΌΜΟΥΝ ΑΛΛΟ ????????????

    Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και οικονομική στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ατόμων με Αναπηρία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτησαν οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ B' Αθήνας, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βασιλική Κατριβάνου, οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Μάνια Παπαδημητρίου και Δέσποινα Σπανού και η υποψήφια Αττικής, Καίτη Θεοχάρη. Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής παρευρέθηκε η Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και εκ μέρους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Μαρία Βλαδιμήροβιτς.
    Εκπρόσωποι από φορείς, σωματεία και Ομοσπονδίες των ΑμεΑ έδωσαν το παρών και συμμετείχαν στην ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους.
    Την εκδήλωση συντόνισε εκ μέρους του Τμήματος ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Κακολύρης, ενώ τις θέσεις παρουσίασε αναλυτικά ο Χρήστος Σβάρνας, συντονιστής του Τμήματος. Τις εργασίες έκλεισε η συντονίστρια του Τμήματος ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ, Βιβή Τσαβαλιά.
    Οι ομιλητές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:
    «Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες των μνημονίων, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος, που απαιτείται, λόγω της αναπηρίας τους, για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσής τους. Οι σφαγιαστικές περικοπές που σημειώθηκαν στους μισθούς, συντάξεις και ΕΚΑΣ, η δραματική αύξηση της φορολογίας, από τις οποίες δεν εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ΑμεΑ ήταν πιο επώδυνες σ' αυτούς και τις οικογένειες τους σε σχέση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, γιατί ταυτόχρονα επήλθε αισθητή υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, που τους παρείχαν υποστηρικτικές και εν γένει κοινωνικές υπηρεσίες.
    Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, εάν της δοθεί από τις εκλογές η δυνατότητα να συνεχίσει να κυβερνά, έχει ήδη δεσμευτεί από την γραπτή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Κυρίου Χαρδούβελη να εφαρμόσει πλήρως την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τρόπο ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ΑμεΑ.
    Δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένα, στην ουσία φυλακισμένα) σε λίστες αναμονής και περιμένουν επί μήνες να κριθούν από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτό το χρονικό διάστημα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται οι συντάξεις/επιδόματα αναπηρίας και άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και να κινδυνεύουν οι ίδιοι/ίδιες και οι οικογένειές τους με απόλυτη οικονομική εξαθλίωση.
    Η αριστερή – αντιμνημονιακή κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα έχει ως γνώμονα των πολιτικών της για τα ΑμεΑ την αρχή ότι η πολιτεία οφείλει να προβεί σε άμεσα και επαρκή μέτρα για την έμπρακτη άρση των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και των αποκλεισμών των ανθρώπων με αναπηρία από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση και συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της ζωής (μεταφορές, δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι κλπ).
    Η αριστερή – αντιμνημονιακή κυβέρνηση με τα άμεσα μέτρα που θα λάβει θα προσπαθήσει να άρει τα εμπόδια αυτά, εφαρμόζοντας κατά προτεραιότητα στα ΑμεΑ τις προγραμματικές δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
    Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η αριστερή - αντιμνημονιακή κυβέρνηση θα άρει σταδιακά τις ανθρωποκτόνες περικοπές και αδικίες, που προκάλεσαν τα μέτρα που έλαβαν σε βάρος των ΑμεΑ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα χρόνια του μνημονίου, και κυρίως αυτές του νόμου 4093/2012.»
    Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑμεΑ και ουσιαστικός διάλογος επ' αυτών με τους φορείς των ΑμεΑ που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνεις Λυγερή μου και καλώς το κάνεις μια συγκροτημένη αναφορά-παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική του πολιτική και σε σχέση με τα ΑΜΕΑ.
    Η Πραγματικότητα είναι εκτρωματική σε σχέση με τις διακηρύξεις αυτές. Αυτό δεν αμφισβητείται.
    Η Επιλογή να στηριχτεί το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομίας στα "ευρωπαϊκά" πρότυπα έχει το κόστος του. Και προφανώς αυτό είναι τεράστιο σε βάρος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
    Τις καλησπέρες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζεις Γιάννη μου ,όπως άλλωστε το ξέρουν και όλοι οι αναγνώστες του ΠΗΓΑΙΜΟΥ, ότι δεν προσφέρεται για κομματικολογίες και όλα τα σχετικά, ούτε στην ίδια την συντάκτριά του. Η οποία, εν προκειμένω, δεν έχει καμία πρόθεση να ρίξει νερό στον μύλο επίδοξων «δοκιμασμένων- παραγνωρισμένων» σωτήρων . Και ο νοών νοήτω.

      Είναι όμως τέτοια η ισοπέδωση των ΑμεΑ τουλάχιστο στον φορολογικό τομέα ώστε να αναρωτιέται κανείς αν οι καθ' ην αρμόδιοι που την επιτρέπουν ελαφρά τη καρδία ,ξέρουν τι τους γίνεται και που πάνε...

      Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες . Αν έχει κανείς ( μη ΑμεΑ )την περιέργεια να διαβάσει τις συγκεκριμένες αναφορές της ΕΣΑμεΑ πάνω στο Θέμα, το πρώτο πράγμα που θα αντιληφθεί τουλάχιστον είναι ότι: ΑμεΑ και δη ΑμΝΥ πιστοποιημένα εφ' όρου ζωής με 67% Αναπηρία ,έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με όλους τους ταλαιπωρημένους Έλληνες φορολογούμενους, με κριτήριο τα περιουσιακά τους στοιχεία που περιήλθαν στην κυριότητα τους
      ( πως αλλιώς θα ήταν δυνατόν ;) από τους γονείς τους προς εξασφάλιση του παρόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος τους...

      Είναι λογική Φορολογικής πολιτικής αυτή; Αντί να δίνονται κίνητρα στους γονείς και κηδεμόνες των ΑμεΑ να κόβουν τον λαιμό τους για να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους μιαν αξιοπρεπή πρόσβαση στην ζωή ,έρχεται η Πολιτεία αδιάφορη κι αδίστακτη και τους τιμωρεί με δυσβάστακτους φόρους . Λες και η ίδια διαθέτει τις κατάλληλες σε πλήθος αλλά και ποιότητα υποδομές να το αναλάβει η ίδια αυτό ,όπως άλλωστε το επιβάλλει ο θεσμικό της ρόλος, σύμφωνα με τις επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος.

      Βέβαια αυτό δεν είναι καινούρια πολιτική αντίληψη στην Ελληνική πραγματικότητα.
      Είναι όμως σκληρό κι απάνθρωπο γιατί εκτός του ότι φέρνει σε απόγνωση τους γονείς ΑμεΑ, ακυρώνει κάθε όνειρο κι ελπίδα του απλού καθημερινού πολίτη να δει να ξημερώνει μια καλύτερη μέρα.
      Μακάρι να διαψευστώ ...

      Καλή μας μέρα Γιάννη μου και καλό σου Σαββατοκύριακο

      Διαγραφή
  3. Αχ αυτά τα ''Θα'' πριν και η συνειδητοποίηση ότι φρούδες ελπίδες μας έταζαν στο ''μετά''!
    Δυστυχώς Λυγερή μου η φορολογία ακολουθεί πορεία σαρκοφάγου κτήνους και ψάχνουν από πού αλλού θα τα πάρουν. Δυστυχώς και η αναπηρία δεν έμεινε αλώβητη...Δεν ξέρω πού πάμε και τι κάνουμε. Μέχρι ο Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα είναι πεθαμένη...
    Μακάρι να το ξανασκεφθούν οι αρμόδιοι...Γιατί η κοινωνική τους πολιτική ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες είναι μηδενική.
    Βοήθειά μας
    Σε φιλώ και κουράγιο μην αφήνετε τον αγώνα! Είμαστε ακόμη ζωντανοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν προκειμένω Αννούλα μου ,δεν πρόκειται περί υποσχέσεων πολιτευτών και πολιτικών που τηρούνται ή δεν τηρούνται.

    Είναι Επιταγή του Συντάγματος η Πολιτεία να παίρνει θεσμικά μέτρα για την προστασία της Αναπηρίας και όλων των ευπαθών ομάδων κατά περίπτωση.

    Χρέος έχει η εκάστοτε εξουσία να μεριμνά και να φροντίζει για τα αυτονόητα βάσει σχεδίου και να ενημερώνει τον λαό πριν αναλάβει την διακυβέρνηση του κράτους.
    Η υλοποίηση του προγραμματικού σχεδίου εξαρτάται από την πολιτική βούληση, την συνέπεια, την ευθύνη ,το στίγμα της πολιτικής.

    Κατανοούμε απολύτως τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε( εν γνώσει της ) στην εφαρμογή της πολιτικής που προγραμμάτισέ η παρούσα κυβέρνηση και με πόσα θεριά είχε και έχει να παλέψει εκτός και εντός της χώρας.
    Αλλά , από τον Αύγουστο και μετά ( Θεού θέλοντος…) αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΆΛΕΙ.
    Εκεί πλέον θα κριθεί η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και πολύ αυστηρά μάλιστα από τον λαό . Κυρίως απ’ αυτούς που επένδυσαν στο πρόγραμμά της και λιγότερο απ’ αυτούς που έτσι κι αλλιώς δεν συνέπλευσαν ποτέ με αυτό.

    Και βέβαια είμαστε και θα μείνουμε ζωντανοί. Έχε γούστο που θα επαληθεύσουμε τις
    Κασσάνδρες που στοιχιματίζουν περί του αντιθέτου...

    Σε φιλώ μάτια μου και σου εύχομαι μια δροσερή νύχτα απόψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή