www.prosvasi-amea.gov.gr

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Ζωές σε αναδόμηση


3η Δεκεμβρίου: αναπηρία: καθυστερώ.  Δεν υστερώ


Κάποια στιγμή της ζωής μας όλοι θα αφηγηθούμε την ιστορία μας. Στον εαυτό μας, στους φίλους ή σε κάποιον επαγγελματία. Θα χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα ή τη σιωπή μας, τις φαντασιώσεις ή τις μνήμες μας για να αποδώσουμε νόημα στα γεγονότα εκείνα που εμπόδισαν ή διευκόλυναν τη ζωή μας, θα μιλήσουμε για τον τρόπο που τα αντιμετωπίσαμε.
Και τότε, μέσα από την αφήγηση, « ένα ταξίδι μαζί με κάποιον» θα σταθούμε σ΄εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που σηματοδότησαν την ταυτότητά μας, ποιοι είμαστε, ποιοί θα θέλαμε να είμαστε, γιατί και πού σκόνταψαν τα ταξίδια των ονείρων μας.
Ολες οι ιστορίες ζωής, οι αναμνήσεις, τα γεγονότα, παρά την υποκειμενικότητά τους, δεν έχουν την ίδια αξιακή βαρύτητα. Δεν είναι, για παράδειγμα, ισοδύναμες οι αναμνήσεις που οικοδόμησαν μια ταυτότητα του κακοποιημένου ή με χρόνιες ασθένειες ανθρώπου και εκείνου που έζησε χωρίς δυσκολία την πορεία του.
Παρόλα αυτά και παρά τις δυσκολίες, κάποιοι οικοδομούν νέες ταυτότητες, δείχνοντας αντοχή στα σκληρά γεγονότα της ζωής τους. Συχνά καταφεύγουν στην ονειροπόληση, ως υποκατάστατο για τα χαμένα ιδεώδη, μέχρι να μπορέσουν να δράσουν αντίθετα από την τραυματική εμπειρία τους. Πάρα πολλοί τα καταφέρνουν, ανακάμπτουν, δείχνοντας πίστη και πείσμα στον στόχο.
Αλλοι πάλι δυσκολεύονται, μπαίνουν κάτω από το βάρος μιας επιστημονικής ερμηνείας που τους χαρακτηρίζει έξυπνους ή βραδύνοες, φυσιολογικούς ή αποκλίνοντες, δυνατούς ή αδύναμους ή ανθρώπους με δύσκολες αναπηρίες. Οι διαγνώσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από ισχυρές επιστημονικές γνώσεις κατέληξαν να γίνουν στοιχείο του εαυτού τους.
Είναι γνωστό ότι οι ακαδημαϊκοί κλάδοι χρησιμοποιούν την γλώσσα για να ορίσουν τις ταυτότητες και στις οποίες προσδένονται οι άνθρωποι, αποκτώντας με τον χρόνο μια μαθημένη αδυναμία.
Οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν μέσω του αναστοχασμού της ζωής τους. Μπορούν να χαράξουν τις δικές τους πορείες, να γιατρέψουν τις όποιες πληγές σε πείσμα των επιστημονικών αξιολογήσεων.
Όση δυσκολία και να παρουσιάζει, είναι πάντα εφικτή η αίσθηση ότι ή ζωή και η προσωπικότητά μας είναι δική μας υπόθεση.
Δυστυχώς, μέσα στη σαρωτική λαίλαπα της οικονομικής κρίσης καταργήθηκε και εκείνο το υπέροχο φεστιβάλ- emotion pictures- πριν γίνει ευρέως γνωστό, ένα φεστιβάλ- ντοκυμαντέρ που μετέφερε ζωντανά ζωές σε αναδόμηση, τελείως αντίθετες από τις επιστημονικές βεβαιότητες.

http://www.selftherapy.gr/?p=1435


·       Γεννιέσαι με περιορισμούς αλλά ότι μπορείς να κάνεις είναι απεριόριστο.
·  ·        Χωρίς χέρια και πόδια κατάφερα να προχωρήσω. Χωρίς γροθιές κατάφερα να γκρεμίσω τα τείχη της άγνοιας, του φόβου και της προκατάληψης. Εγώ θα εξαντλήσω τα όνειρά μου.
·  ·        Πίσω από τη διαφορετικότητα η ομοιότητα – αυτό είναι που μας ενώνει.
·  ·        Ανέκαθεν πίστευα πως γίνεσαι αυτό που αποφασίζεις να γίνεις.
·  ·        Μπορεί να μην είναι η ιδανική ζωή που επιθυμείς, αλλά είναι ζωή.
·  ·        Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο.
·  ·        Αρνητική διάκριση είναι όταν ο κόσμος σε κρίνει όχι για αυτό που είσαι, αλλά όταν σε στιγματίζουν για αυτό που θα έπρεπε να είσαι.
·  ·        Είναι ένας κόσμος που πρέπει να αλλάξουμε μαζί.
·  ·        Έχω όντως κάτι να προσφέρω στην κοινωνία. Είμαι πολλά περισσότερα από απλώς ένα θύμα.
·  ·        Κανείς δεν θα έπρεπε να ντρέπεται που είναι ζωντανός
·  ·        Δεν ακούω – μπορώ να ονειρεύομαι
·  ·        Η οπτική επικοινωνία γνωρίζω θεωρητικά ότι είναι πολύ σημαντική, αλλά δε μου λείπει γιατί δεν τη βίωσα ποτέ.
·  ·        Θέλω πίσω το σεβασμό και την τιμή μου.  
·  ·        Βλέπω τη σχιζοφρένεια σαν ένα τρόπο να βρεθώ κοντά στο ένστικτό μου
·  ·        Νομίζω ότι οι άνθρωποι βλέπουν πρώτα την αναπηρία και μετά εμένα
·  ·        Είναι δική μου υπόθεση να ανακαλύψω και να ορίσω τα δικά μου όρια
·  ·        Ο θαυμαστός πλούτος της ανθρώπινης εμπειρίας θα έχανε κάτι από τη χαρά με την οποία μας ανταμείβει αν δεν υπήρχαν περιορισμοί για να τους ξεπεράσουμε.
·  ·        Η μεγαλύτερη ασθένεια είναι να κοιτάς μόνο τον εαυτό σου (textureofoursoul)
·  ·        Ο άνθρωπος αξίζει όσο τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του
·  ·        Αν είμαι χαρισματικός; Είμαι!
·  ·        Γιατί μου δείχνεις αδιαφορία; Γιατί δεν κοιτάς προς το μέρος μου;
·  ·        Τι αγαπάς στους άλλους; Τις ελπίδες μου.
·  ·        Οπλίστε τις επιθυμίες!
·  ·        Είναι πολλά αυτά που δεν μπορώ να κάνω, αλλά είναι πολλά αυτά που μπορώ και ευχαριστώ το Θεό για αυτό.
http://www.ameamedia.gr/node/92

12 σχόλια:

 1. Ανάπηροι καταθέτουν τα τεχνητά μέλη τους στον Άγνωστο Στρατιώτη!
  03.12.2012 11:19


  Σε μια ασυνήθιστη αλλά ιδιαίτερα συμβολική κίνηση προχωρούν ακτιβιστές με αναπηρία αφού αποφάσισαν να καταθέσουν τα τεχνητά μέλη τους αλλά και τα αμαξίδια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

  Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές με αναπηρία της "Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ" θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 το πρωί στον Άγνωστο Στρατιώτη συμβολική κατάθεση των βοηθημάτων τους (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, λευκά μπαστουνια) σε ένδειξη διαμαρτυρίας όπως γράφουν στο δελτίο Τύπου «για τις απάνθρωπες περικοπές των δικαιωματικών παροχών των αναπήρων που πραγματοποιεί η Τρόικα και η τρικομματική κυβέρνηση με τη συναίνεση/συνέργεια των θεσμικών εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος»

  Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των ανθρώπων με Αναπηρια, σήμερα 3 Δεκεμβρίου.

  Πηγή: http://www.iefimerida.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιώργος Πατούλης3 Δεκεμβρίου 2012 - 8:08 π.μ.

  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

  Έκκληση ευαισθητοποίησης όλου του κόσμου και κυρίως των υπευθύνων της Δημόσιας υγειας απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης με αφορμή την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες

  «Ημέρες σαν τη σημερινή πρώτα από όλα, μας υπενθυμίζουν το χρέος που έχουμε να διαφυλάξουμε όχι μόνο την υγεία των ΑμεΑ, αλλά και την ίδια τους τη ζωή που με την πρόσφατη οικονομικη κρίση, τίθεται πια σε κίνδυνο."
  Σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης.

  Με αφορμή τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων στο Παναναπηρικό Κίνημα για τις 3 Δεκέμβρη, ο κος Πατούλης δήλωσε: "Οι ακρωτηριαστικές περικοπές στο χώρο της Υγείας έπληξαν πρώτα και πάνω από όλα την υγεία και την επιβίωση των Ατόμων με Αναπηρία: οι εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές αποσύρονται από το ελληνικό εμπόριο, θεραπείες υποκατάστασης και φάρμακα υψηλού κόστους εκλείπουν, τα ασφαλιστικά ταμεία που αρνούνται να εγκρίνουν ζωτικής σημασίας εργαστηριακές εξετάσεις, διαγνωστικούς ελέγχους και θεραπείες, τα νοσοκομεία στερούνται πια βασικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα…. και σε όλα αυτά, επιπλέον κόβονται τα επιδόματα αναπηρίας, νομοθετούνται περικοπές συντάξεων και κατάργηση των δώρων, κλείνουν ιδρύματα... Σε αυτή τη δύναμη ψυχής και τη δυναμική ζωής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι κοντά τους κάθε μέρα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέσα από ποιες συγκεκριμένες πράξεις και οργανωμένες κινήσεις; Πότε ; που; σε ποιον ;;;

   Διαγραφή
 3. Οταν έχεις ψυχική δύναμη δεν σου λείπει τίποτα.
  Θαυμάζω τους ανθρώπους που η όποια αναπηρία δεν έγινε τροχοπέδη για τους στόχους τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Ψυχή ,διακριτέ μου συνταξιδιώτη, όταν δεν συνθλίβεται από σωματικές αδυναμίες ,μπορεί ακόμη και να τις ξεπερνά και το σημαντικότερο ,μπορεί να σου δίνει να γεύεσαι "ευτυχία" που δεν εκπορεύεται από Δύναμη αλλά από αυτήν την άυλη ύλη του σύμπαντος ,την Αγάπη.
   Αγάπη για την ύπαρξή σου, Αγάπη για την Ζωή ,Αγάπη για τους ανθρώπους.
   Την καλημέρα μου

   Διαγραφή
 4. Έκκληση ευαισθητοποίησης όλου του κόσμου!!!!!

  Μου μοιάζει η "έκκληση" του κου Πατούλη σαν τις συνήθεις εκφράσεις λύπης και στεναγμών των αναμεμιγμένων με τα κοινά!
  "Εστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια..κ.λ.π."
  Οχι αγαπητέ! Αν θέλαμε ευχέλαια πηγαίναμε και στον παπα-Γιώργη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα ντέ !!!! Απορώ πως άνθρωποι τουλάχιστον ανωτάτης εκπαίδευσης και κάποιας παιδείας , υποτιμούν την κρίση των ανθρώπων που απευθύνονται. Ίσως γιατί πέρα από την καχεκτική Αναπηρία που έχουν μπροστά τους, δεν μπορούν να δούν , ν' αγγίξουν το σημαντικότερο ανθρώπινο συστατικό , την ΨΥΧΗ τ'ανθρώπου .

   Φιλώ σε γλυκιά μου Αντιγόνη και ευχαριστώ γιατί μ’ έχεις πείσει ότι υπάρχει πάντα μια θέση για τον Πηγαιμό στην μεγάλη αγκαλιά σου….


   Διαγραφή
 5. ΔΗΜΑΡ: Εφαρμογή πολιτικών υπέρ δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ


  ΔΗΜΑΡ: Εφαρμογή πολιτικών υπέρ δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ

  Στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Όπως σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία όπως αυτή καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 1992 από τη Συνέλευση του ΟΗΕ, υπήρξε απόδειξη της κοινωνικής ευαισθητοποίησης απέναντι στα ΑΜΕΑ και της ειδικής στήριξης που χρειάζονται προκειμένου να ενταχθούν κοινωνικά και επαγγελματικά. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, οι πολιτικές στήριξης των ΑΜΕΑ έχουν, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, σημαντική υστέρηση. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τα προβλήματα ισότιμης ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία και να εφαρμόσει συνολικές πολιτικές που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους στο δημόσιο χώρο».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΒΕΛΗ

   Διαγραφή
 6. Μαδρίτη: Χιλιάδες ΑμΕΑ διαμαρτυρήθηκαν κατά των μέτρων λιτότητας
  50.000 άνθρωποι από όλη τη χώρα έλαβαν μέρος σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο διαδήλωση
  Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
  Κατεβαίνουμε στους δρόμους για πρώτη φορά στην ιστορία μας, λένε τα ΑΜΕΑ, «για να δείξουμε στους πολιτικούς ότι έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού».

  Χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες, πολλά από αυτά σε αναπηρικά καροτσάκια πραγματοποίησαν την Κυριακή διαμαρτυρία στη Μαδρίτη ενάντια στις περικοπές στις χορηγίες της ισπανικής Κυβέρνησης προς τους οργανώσεις που τους βοηθούν.

  Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 50.000 άνθρωποι από όλη τη χώρα έλαβαν μέρος σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο διαδήλωση, καθώς συμμετείχαν σε αυτή και πολλοί συγγενείς των ατόμων αυτών.

  "Κατεβαίνουμε στους δρόμους για πρώτη φορά στην ιστορία μας για να δείξουμε στους πολιτικούς ότι έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού", δήλωσε ο Λουίς Πέρες Κάγιο, Πρόεδρος της ομοσπονδίας CERMI των οργανώσεων ατόμων με ειδικές ομάδες.

  Η χρηματοδότηση έχει στερέψει επειδή οι τοπικές αρχές που δεν έχουν πλέον χρήματα έχουν καθυστερήσει πολύ στην αποστολή των εμβασμάτων στις οργανώσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τονίζει η CERMI.
  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μπορεί τα διαφορετικά συμφέροντα να χωρίζουν τους λαούς, Τα κοινά όμως προβλήματα τους ενώνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία θα...

  Η Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία θα έπρεπε να είναι γιορτή!!!
  ΑΛΛΑ
  Η Κατάρρευση των Κοινωνικών δομών παράλληλα με το Αυξημένο κόστος ζωής δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μας!!!

  Τα γενόσημα, η μείωση σε μισθούς, επιδόμα
  τα και συντάξεις είναι μερικά από αυτά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή