Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ας τους να λένε ό,τι θένε...




Έλληνες επιστήμονες επικεφαλής σε 20 εργαστήρια νανοτεχνολογίας των ΗΠΑ
Έλληνες επιστήμονες έχουν ως επικεφαλής τουλάχιστον 20 εργαστήρια.  νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ! Οι ομάδες τους διαπρέπουν και διεκδικούν τις ανώτατες επιστημονικές διακρίσεις, δημιουργώντας πρωτοποριακά προϊόντα, που φιλοδοξούν ν’ αποσπάσουν το δικό τους μερίδιο σε μια ευρύτερη παγκόσμια αγορά (αυτή της νανοτεχνολογίας) 500-600 δισ. ευρώ σήμερα, που προβλέπεται να φτάσει το 1,5 τρισ. σε μόλις τρία χρόνια από σήμερα, το 2015!
Κάποιοι (12) από αυτούς τους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεθνές επιστημονικό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 που θα λάβει χώρα από 30 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Ανάμεσά τους, ο Φαέθων Αβούρης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της IBM, ο οποίος έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ. Η ομάδα των Αβούρη, Charles Lieber, Sumio Lijima, Cees Dekker και Thomas Ebbeson δημιούργησε νανοσωλήνες άνθρακα πλάτους μόλις ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου και μήκους μερικών χιλιοστών. Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να φτιαχτούν για να άγουν την ηλεκτρική ενέργεια και είναι, μεταξύ άλλων, εξαιρετικοί αγωγοί της θερμότητας.
Από τους βασικούς ομιλητές στο συνέδριο είναι και ο καθηγητής Ευθύμης Καξίρας, από το Τμήμα Φυσικής του Χάρβαρντ, η ερευνητική ομάδα του οποίου ήταν στις επικρατέστερες παγκοσμίως για το βραβείο Gordon Bell. Τα μέλη της συνεργάστηκαν με την Ιατρική Σχολή του φημισμένου πανεπιστημίου για να προσομοιώσουν τη ροή αίματος στις καρδιακές αρτηρίες, χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογικά υλικά. Επίσης, ερευνούν τη διαδικασία του διαχωρισμού των ηλεκτρονίων σε φωτοβολταϊκά κελιά τύπου «dye sensitized», γνωστό ως «κύτταρο Graetzel».
Στους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται και ο πολυβραβευμένος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, Γεώργιος Χατζηϊωάννου ο οποίος ηγείται στην έρευνα των πολυμερών και των οργανικών ηλεκτρονικών στη Γαλλία, καθώς και ο Γιώργος Μαλλιαράς επικεφαλής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής στο γαλλικό Πολυτεχνείο Gardanne.
Ο κ.Μαλλιαράς θα αναλύσει θέματα Βιοηλεκτρονικής, ενός τομέα που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ως νέο πεδίο εφαρμογής στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και αποτελεί διεπιστημονικό τομέα εφαρμογών μικροηλεκτρονικής και νευροεπιστήμης με εφαρμογές σε κατασκευή εμφυτευμάτων για πολλές παθήσεις.
Επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στελεχώνουν 160 εργαστήρια στην Ελλάδα και 140 σε όλο το κόσμο, ενώ ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί πολλές δεκάδες καινοτόμες επιχειρήσεις νανοτεχνολογικών εφαρμογών.
«[Η νανοτεχνολογία] είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που παράγουμε στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, αλλά και των άλλων σχολών της Ελλάδας. Έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία στα χέρια μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, για να βγούμε από την κρίση» εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2012, που ξεκινά στις 30 Ιουνίου με τα θερινά σχολεία Νανοτεχνολογίας που απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.
Από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου λαμβάνει χώρα το 5ο Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά ISFOE12 με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων παγκοσμίου βεληνεκούς από 25 χώρες.
Από 3-6 Ιουλίου πραγματοποιείται παράλληλα το 9ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (ΝΝ12) με 500 παρουσιάσεις από 50 χώρες πάνω σε τέσσερις θεματικές περιοχές: Νανοϋλικά, Νανοϊατρική, Οργανικά Ηλεκτρονικά & Ενέργεια και Βιοηλεκτρονική.
Παράλληλα, ξεκινά και η Διεθνής Έκθεση NANOTEXNOLOGY EXPO 2012 με καινοτόμες εφαρμογές Νανοτεχνολογίας, από ερευνητικές ομάδες όλου του κόσμου (2-6 Ιουλίου 2012).

Πηγή: ΑΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Κάποιοι, αμφισβητούν, λοιδορούν συλλήβδην τους πάντες και τα πάντα.

    Το να προσπαθείς να πηδήξεις κάποιο καλάμι , δεν είναι κακό .
    H φιλοδοξία ακόμη και η επαγγελματική είναι θεμιτή, αρκεί να έχει κανείς την αίσθηση του μέτρου ,κυρίως του αναστήματός του, και να μην το πηδάει το καλάμι αλόγιστα και ανεύθυνα γιατί το ρίχνει κάτω κι αυτός προσγειώνεται κατάχαμα.

    Γι αυτούς χτυπάει η καμπάνα στον τίτλο,
    «Ας τους να λένε ό,τι θένε»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει το ερευνητικό πρόγραμμα Nanocardio στο ΑΠΘ
    Στη διάγνωση και θεραπεία της αθηρωματικής νόσου με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στρέφονται στις μέρες μας οι έρευνες των επιστημόνων του ΑΠΘ.

    Η δημιουργία νανοστέντ από πολυμερή βιοαποικοδομήσιμα υλικά, τα οποία θα απελευθερώνουν βαθμιαία και ελεγχόμενα το φάρμακο, ενώ παράλληλα θα διασπώνται και θα εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, αποτελεί το στόχο τριετούς ερευνητικού προγράμματος Nanocardio που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

    Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη το πρόβλημα με τα επικαλυμμένα στεντ, που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου με τη διάνοιξη των αγγείων, είναι ότι απελευθερώνουν απότομα και σε μεγάλες ποσότητες το φάρμακο.

    Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια μετά από ένα διάστημα να παρουσιαστεί ξανά στένωση των αρτηριών και να πάθει ο ασθενής έμφραγμα. Αυτά τα στεντ δεν αφαιρούνται και θα πρέπει ο ασθενής θα κάνει ξανά αγγειοπλαστική.

    «Τα νανοστέντ που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τη χρήση της νανοτεχνολογίας θα είναι από βιοαποικοδομήσιμα υλικά τα οποία θα απελευθερώνουν βαθμιαία και ελεγχόμενα το φάρμακο και έτσι θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση των στενώσεων των αγγείων από την αθηρωματική πλάκα. Παράλληλα όμως το νανοστέντ θα βιοαποικοδομείται, δηλαδή μετά από ένα διάστημα 2-3 χρόνων θα παύει να υπάρχει στον οργανισμό και θα τοποθετείται ένα νέο» ανέφερε η κ Καραγκιοζάκη.

    Πέρα όμως από τη δημιουργία των νανοστέντ οι επιστήμονες στρέφονται και στη δημιουργία των theranostic νανοσωματιδίων τα οποία θα έχουν θεραπευτικές και ταυτόχρονα διαγνωστικές ιδιότητες.

    «Προσπαθούμε να φτιάξουμε φάρμακα τα οποία θα χορηγούνται ενδοφλέβια, θα έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα ενώ θα μπορούν με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας να απεικονίζονται και έτσι ταυτόχρονα με τη θεραπεία να κάνουμε και διάγνωση. Εμείς σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ ξεκινήσαμε φέτος τη δημιουργία τέτοιων φαρμάκων τα οποία μεταφέρονται μέσω νανοσωματιδίων και απελευθερώνονται επιδρώντας στα αιμοπετάλια προκειμένου να εμποδιστεί η θρόμβωση» εξήγησε η κ Καραγκιοζάκη.

    Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες είναι η νανοτοξικότητα των φαρμάκων τα οποία μεταφέρονται στον οργανισμό με νανοσωματίδια.

    Όπως αναφέρει η κ Καραγκιοζάκη τα νανοσωματίδια όταν το μέγεθός τους είναι μικρότερο από 10 νανόμετρα μπορεί να μπουν μέσα στα κύτταρα και να προκαλέσουν μεταλλάξεις. «Για να το αποφύγουμε αυτό χρησιμοποιούμε βιοαποικοδομήσιμα υλικά τα οποία διασπώνται ενώ φροντίζουμε τα φάρμακα αυτά να μεταφέρονται με νανοσωματίδα που έχουν μέγεθος 100 νανομέτρων. Το θέμα της νανοτοξικότητας έχει να κάνει με τη χημεία και με το μέγεθος των νανοσωματιδίων» πρόσθεσε η κ Καραγκιοζάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η βιο-ηλεκτρονική και τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα αναμένεται στο μέλλον να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από παραπληγίες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γεώργιος Μαλλιάρας του Τμήματος Βιο-ηλεκτρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής (BEL) της Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint Etienne, στο πλαίσιο του συνεδρίου Nanotexnology 2012.

    Nanotexnology 2012«Το επόμενο ‘κύμα’ στη βιο-ηλεκτρονική θα είναι οι συσκευές που θα διαβάζουν τη σκέψη και θα κινούν προσθετικά άκρα, αξιοποιώντας τη νευρωνική δραστηριότητα, αλλά η εξέλιξη αυτή [και η ευρύτερη εφαρμογή της στην πράξη] ανήκει ακόμη βαθύτερα στο μέλλον, καθώς απαιτείται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στις νευροεπιστήμες, τη μηχανική και άλλα πεδία [...]. Όταν μια εφαρμογή αφορά τους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να γίνονται πολλά πειράματα, πριν αυτή περάσει στην πράξη», εξηγεί ο καθηγητής, σημειώνοντας πάντως ότι γίνονται σημαντικά βήματα.



    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη άνοιξη, στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ, δύο τετραπληγικοί -που είχαν μείνει παράλυτοι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο- κατόρθωσαν να κινήσουν με τη σκέψη τους ρομποτικούς βραχίονες. Για να γίνει αυτό, νευροχειρούργοι εμφύτευσαν διάταξη δεκάδων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων, στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους, προκειμένου να καταγράφουν τα νευρωνικά σήματα σχετικά με τη σκέψη τους να κινηθούν. Τα σήματα αυτά αποκωδικοποιούνταν μέσω ειδικών αλγορίθμων από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος τα μετέτρεπε σε ψηφιακές εντολές για το ρομποτικό βραχίονα.

    Πάντως, αν η κίνηση προσθετικών άκρων χάρη σε εγκεφαλικά εμφυτεύματα δεν αναμένεται να δει ευρεία εφαρμογή πριν την πάροδο μιας 20ετίας, οι ασθενείς με προβλήματα όρασης δεν θα χρειαστεί, κατά τα φαινόμενα, να περιμένουν τόσο για να επωφεληθούν από τα επιτεύγματα της βιο-ηλεκτρονικής.

    «Σήμερα γνωρίζουμε τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Ήδη, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει περίπου 100.000-200.000 εμφυτεύσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων παγκοσμίως. Τα εμφυτεύματα αυτά αποτελούνται από δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται μέσα στο αυτί και το άλλο εκτός. Το ένα τμήμα λαμβάνει τον ήχο, τον επεξεργάζεται και τον περνά στο άλλο, το οποίο δίνει ηλεκτρονικά ερεθίσματα και δημιουργεί την αίσθηση της ακοής. Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζεται για την όραση, αλλά αυτό είναι βέβαια εξαιρετικά πιο πολύπλοκο και θα χρειαστεί μια δεκαετία μέχρι να μπορέσει να εφαρμοστεί ευρύτερα», σημειώνει ο κ.Μαλλιάρας, ενώ ερωτηθείς για το κόστος αυτών των συσκευών και το πόσο προσιτές θα είναι στον μέσο ασθενή, απαντά ότι, αν και η ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να απαντηθεί τώρα, στην περίπτωση των κοχλιακών εμφυτευμάτων για την ακοή, που ήδη εφαρμόζονται εδώ και κάποια χρόνια, το κόστος είναι «ανεκτό» σε σχέση με το αποτέλεσμα.
    Περισσότερες πληροφορίες: www.nanotexnology.com

    Ερωτηθείς για το αν οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της υγείας αλλά και ευρύτερα εγκυμονούν και κινδύνους, εκτός από ευκαιρίες, ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, επισημαίνει από την
    πλευρά του ότι «κάθε φορά που μια επιστήμη βγάζει κάτι καινούργιο, υπάρχουν άνθρωποι που θα εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματά της [όχι πάντα με τον ιδανικό τρόπο]».

    Εξηγεί ότι κάποια από τα είδη που διαφημίζονται ως προϊόντα εφαρμογών νανο-τεχνολογίας είναι αμφίβολο αν πράγματι είναι τέτοια. Πρόσθεσε ότι, ειδικά για την υγεία, κάθε πρακτική εφαρμογή «θα πάρει πολλά χρόνια και θα χρειαστεί πολλά πειράματα» μέχρι να φτάσει στην πράξη, καθώς μεταξύ άλλων ερευνάται και το θέμα της «νανο-τοξικότητας» (nanotoxicity), δηλαδή της επίδρασης που μπορεί να έχει στους οργανισμούς η εισαγωγή νανο-σωματιδίων, π.χ., σε μορφή φαρμάκων.

    health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή