Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Στον αστερισμό του μέλλοντός μας


Παροιμιώδης ο Ελληνικός ουρανός για το γαλάζιο την ημέρα χρώμα του αλλά και για το φως των αστεριών του την νύχτα. Χιλιάδες άστρα φωταγωγούν το εξοχικό του Θεού (την Ελλάδα) τα περισσότερα βράδια του χρόνου.
Ποιητές, μουσικοί ,καλλιτέχνες αλλά και απλοί θνητοί Έλληνες και ξένοι τα κοιτούν , εμπνέονται, κ'ονειρεύονται Τα μελετούν ,τα διαβάζουν και κάποιο παιδί πέρασε στην ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας γιατί κάθε βράδυ «μετρούσε τ’ άστρα»(ΜΛουντέμης) και δεν του βγαίνανε σωστά …
Δεν είναι μόνο τ΄αστέρια τ' ουρανού στο Ελληνικό Στερέωμα.

Μεσουράνησαν και στην Ελληνικής Γη «ΑΣΤΕΡΙΑ» με πανανθρώπινη ακτινοβολία, που καταχωρήθηκαν στην παγκόσμια Ιστορία κι έμειναν ως Φάροι Γνώσης,Σοφίας, Τέχνης και Πολιτισμού.
Δεν έχω πρόθεση να ευλογήσω τα γένια της Ιστορίας μας μπας και την καλοπιάσω κι αλλάξει την σημερινή στραβή πορεία που έχει ήδη πάρει.

Ούτε θέλω να ρίξω στάχτη στα μάτια των τιμητών της σημερινής Ελλάδος από την Ελληνική φλόγα που φώτισε επί αιώνες την ανθρωπότητα.

Απλά θέλω να μοιραστώ τον καημό μου με τους συνοδοιπόρους μου Στον Πηγαιμό για την Ιθάκη και χαμηλόφωνα να τους διαβάσω το παρακάτω κείμενο από την Απολογία του Σωκράτη.


Ο Σωκράτης και η θεμελίωση της ηθικής στον λόγο

Στην ιστορία της φιλοσοφίας ο Σωκράτης θεωρείται ο θεμελιωτής της ηθικής φιλοσοφίας επειδή έστρεψε το φως της σκέψης και του προβληματισμού του ανθρώπου από τη φύση στην ψυχή και την ηθική συμπεριφορά του ,

Με αυτή τη στροφή ο Σωκράτης κατέκτησε μιά, αν όχι την κορυφαία θέση στο Πάνθεον των φιλοσόφων της ανθρωπότητας.
Το παράδοξο είναι Ότι τούτο το πέτυχε δίχως ποτέ ο ίδιος νά γράψει τίποτε.

Απλά με τη δύναμη του κριτικού στοχασμού και την καθαρότητα του προσωπικού του παραδείγματος ζωής (μιας ζωής που την οικοδόμησε σαν έργο τέχνης) άφησε τέτοια εντύπωση στους συγκαιρινούς και τους φίλους του ώστε αυτό αρκούσε για να γράψουν κατόπιν εκείνοι ( ο Πλάτων, ο Ξενοφών, ο Αριστοτέλης ),όσα έγραψαν για την ύπαρξη και τη σκέψη του ως παρακαταθήκη στην ιστορία του πνεύματος.

Εξ’ αρχής το γνώθι σ'αυτόν της Δελφικής προσταγής ο Σωκράτης το ερμήνευσε ως το έναυσμα για μια πορεία αναζήτησης που ένας σκεπτόμενος άνθρωπος Θα μπορούσε ν' ακολουθήσει προκειμένου να επιτύχει την αρετή.

Ως αρετή εννοούσε ο Σωκράτης την επιλογή του αγαθού, το ευ πράττειν, ύστερα από κριτική ανάλυση και στοχασμό.

Συνέδεσε έτσι με τρόπο μοναδικό και αξεδιάλυτο την αρετή με τη γνώση, τη γνώση εκείνου που είναι πραγματικά και όχι φαινομενικά καλό και χρήσιμο στον άνθρωπο.
Στο τέλος η ηθική συνοχή δεν αποκτάται παρά μόνο μέσα από τη διαρκή αναζήτησή της.
Και τούτο είναι το μέγα προνόμιο των ανθρώπων,διαφορετικά η ζωή δεν έχει αξία.
Βίος ανεξέταστος δεν είναι αποδεκτός από τον άνθρωπο ( ο δε ανεξέταστος βίος ,ου βιωτός ανθρώπω ) κατέληξε ο Σωκράτης
στην εκπληκτική Απολογία του.

Από το βιβλίο SOKRATES by W ।K। Guthrie of Cambridge

10 σχόλια:

  1. Από τη μια χρονιά στην άλλη ,ύπουλα κι απροειδοποίητα συννέφιασε ο ουρανός της Ελλάδας .
    Οι ανεύθυνες πολιτικές που εφήρμοζαν οι Κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα , η ελαστική συνείδηση των κρατούντων σε θέσεις κλειδιά, η ανέμελη ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, οδήγησαν την Ελληνική Κοινωνία σε πλήρη συσκότιση και την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας .

    Δεν είμαστε πολιτικοί, ούτε οικονομικοί αναλυτές ή οικονομολόγοι για να προτείνουμε λύσεις ή διεξόδους από την οικονομική κρίση.

    Είμαστε όμως σκεπτόμενοι πολίτες με πλήρη συναίσθηση του κακού που μας βρήκε χωρίς οι περισσότεροι από μας να φταίμε σε τίποτα.

    Απ’ αυτήν την θέση εγκαλούμε και καλούμε και τους τριακόσιους ν’ αφήσουν κατά μέρος τα λογοπαίγνια τις κοκορομαχίες ,τις κατινιές από το βήμα της Βουλής και να επιδοθούν σ’ ένα αγώνα αποκατάστασης του κύρους της χώρας και την ομαλή έξοδο μας από την ξευτίλα που μας οδήγησαν με όσα έκαναν αλλά και όσα δεν έκαναν για την χώρα όταν αναλάμβαναν την διακυβέρνησή της είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντπoλίτευση .
    Αν δεν έχουν τα κότσια και τον πατριωτισμό που απαιτούν οι περιστάσεις καλιά τους να σβήσουν από το πολιτικό στερέωμα ως διάττοντες αστέρες που ήλθαν είδαν –αλλά ουδέν οίδαν-και απήλθαν.
    Μήπως κι ο Θεός επιφυλάσσει για την Ελλάδα ένα ‘άλλον αστερισμό, Miα καινούρια πορεία τουλάχιστον για το μέλλον των παιδιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Λυγερή μου,ματαιοπονείς όταν στην ίδια ανάρτηση βάζεις την ηθική (με λόγια και έργα) του Σωκράτη και των 300 της σημερινής Βουλής.
    Για το φιλόσοφο Σωκράτη θεωρώ ότι είμαι πολύ μικρός για να πω οτιδήποτε άλλο πέραν του ότι τον θαυμάζω απεριόριστα και προσπαθώ στη ζωή μου να εφαρμόζω το:πράξεις και λόγια να συμβαδίζουν στη βάση της αρετής και του δικαίου.Επίσης λατρεύω τη μαιευτική μέθοδο που χρησιμοποιούσε για να εκμαιεύσει την αλήθεια από τους συνομιλητές του!
    Τώρα για τους 300 έχω τη χειρότερη άποψη,η οποία διαμορφώθηκε από το 1989 και χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει!Πιστεύω πως κι αυτός που μπαίνει στην πολιτική με τις καλύτερες προθέσεις στην πορεία έχει ΜΟΝΟ δύο επιλογές:ή αφομοιώνεται από το σύστημα ή τα βροντάει και φεύγει.Προσπάθησε να θυμηθείς για πόσους είχαμε θετική γνώμη και ξαφνικά μαθαίναμε ότι είναι μπλεγμένοι σε λαμογιές.Στο 'χω ξαναγράψει πως ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τις ηθικές αντιστάσεις να πουν όχι στο εύκολο χρήμα,στη λαμπερή ζωή και τις ανέσεις της.Οι μεγάλες καρέκλες προκαλούν ίλιγγο και απώλεια συνειδήσεως.Δεν μπορεί αυτοί που ψηφίζουν σήμερα τα μέτρα στη Βουλή να έχουν συνείδηση.Είναι απλά τα πράγματα,όλοι το ξέρουν ότι δεν μπορεί να ζήσει κανένας με 400 και 600 ευρώ κι όμως λένε ναι σε όλα χωρίς δισταγμό μόνο και μόνο για να έχουν την εύνοια του τσοπάνη.μη τυχόν και τους αποκεφαλίσει στις επόμενες εκλογές,δεν φοβούνται την ψήφο του λαού διότι τον θεωρούν του χεριού τους!Ταυτόχρονα εισπράττουν δι' εαυτούς το δεκαχίλιαρο και ανέχονται να συναγελάζονται με αποδεδειγμένα κλέφτες του δημοσίου χρήματος,χώρια τον περιβόητο νόμο περί μη ευθύνης υπουργών που τον προσέχουν ως κόρη οφθαλμού.Οι άνθρωποι μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα θεωρώντας μας ηλίθιους.Μιλάνε με έκπληξη για υστέρηση εσόδων ένα χρόνο μετά!τι πιο φυσιολογικό όταν κόβεις μισθούς,απολύεις κόσμο και δεν απλώνεις χέρι σε Κοκκαλοβαρδινογιανναίους και λοιπές συνομοταξίες τρωκτικών;
    Οσο για σημερινούς πνευματικούς ταγούς που πραγματικά να συμβαδίζουν τα λόγια τους με τα έργα τους έναν ήξερα κι αυτός "απέδρασε" αυτοθέλητα:Δημήτρης Λιαντίνης!
    Να είσαι γερή και δυνατή,καλή Κυριακή να έχεις.

    Υ.Γ:α)πιστεύω να κατάλαβες γιατί δεν έγραψα τη γνώμη μου τις προάλλες που με ρωτούσες για κάποιον πολιτικό.
    β)το σχόλιό σου στην ανάρτηση θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό άρθρο!
    γ)όταν έχεις χρόνο κι υπομονή διάβασε ένα κείμενο "σεντόνι" που ακόμα και τα μισά να είναι φαντασίες και ψέματα θα δεις πως σχεδιάζονται τα πάντα από χρόνια πριν και παρουσιάζονται ως φυσιολογικά γεγονότα ενώ είναι σκηνοθετημένα από το μεγάλο αδερφό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλο, τεράστιο θέμα ανοίγεις Λυγερή με απόσπασμα από την Απολογία του Σωκράτη αλλά και αναφορά στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
    Θέμα που είναι ανεξάντλητο και φυσικά γεννάει δεκάδες θέματα πάνω στα οποία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε.
    Ομολογώ ότι, όσο μπορώ, μαγεύομαι από την γοητεία της Φιλοσοφίας αυτής. Όσο μπορώ τη μελετώ, την προσεγγίζω, προσπαθώ, διακριτικά, να βρώ πράγματα που με καλύπτουν και με εκφράζουν καλύτερα.
    Στέκομαι πιο "φιλικά" στον Επίκουρο, στον Ηράκλειτο, τον Δημόκριτο, τον Αρίστιππο τον Κηρυναίο, τον Θαλή, τον Πρωταγόρα στους οποίους βλέπω πιο κοντινές μου προσεγγίσεις.
    Όμως όλο το πάνθεο της Ελληνικής φιλοσοφίας αντανακλά αιώνες ακμής και ανάτασης, που σήμερα σου προκαλούν τρόμο για το επίπεδο της ΠΑΡΑΚΜΗΣ και της ΣΗΨΗΣ μας...
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζείδωρον

    Kαλή μέρα και καλή εβδομάδα Δημήτρη .
    Δυστυχώς δεν κατόρθωσα ακόμη να μπω στην σελίδα που μου προείνεις και σήμερα που το επεχείρησα πάλι δεν μπορώ. Προφανώς υπάρχει πολύ κυκλοφορία στο Internet και η ταχύτητα του PC μου δεν μπορεί να την παρακολουθήσει. Ας είναι ,θα επανέλθω.

    Δεν είχα πρόθεση να συσχετίσω ούτε καν να συγκρίνω την ηθική « λόγων και έργων» του Σωκράτη με τον αμοραλισμό και την έκπτωση των Αξιών που διέπει τον πολιτικό, και όχι μόνο ,κόσμο της χώρας μας της νεότερης Ελλάδος. Θα ήταν τουλάχιστο ιεροσυλία.

    Η παραπομπή μου στο Σωκράτη έγινε ,αν θες ,από ανάγκη να γεφυρώσω το χθες με το σήμερα (θράσος ή τόλμη ; ας το πει όπως θέλει κανείς )
    Νομίζω ότι τώρα όσο ποτέ ,υπάρχει απόλυτος ανάγκη να ανατρέξουμε στις ηθικές παρακαταθήκες μας για να επαναπροσδιορίσουμε την Ελληνική μας ταυτότητα.

    Το ίδιο και γω ,θεωρώ τον εαυτό μου ελάχιστο και δεν διαθέτω την επάρκεια μελέτης και γνώσης για να τον αναλύσω διεξοδικά την προσωπικότητα και την σοφία του Σωκράτη . Μια προσωπικότητα που δεν χωρά στα όρια της Ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδος αλλά ανήκει στο πάνθεον των φιλοσόφων της ανθρωπότητας .
    Και δεν είναι μόνο ο Σωκράτης φιλόσοφος που η Ελλάδα έδωσε στην ανθρωπότητα .
    Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν θα το προσεγγίσουμε εδώ τώρα. Άλλωστε η παγκόσμια Ιστορία έχει καταχωρήσει τα Ελληνικά Αστέρια που λάμπουν αιώνια στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.

    Αναφορικά με τα σχόλια σου για την ευτέλεια της πολιτικής όπως την καθιέρωσαν ως κατεστημένο πλέον στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία αυτοί που την διαχειρίζονται , η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο εύγλωττη από την δική Σου(μας) διατυπωμένη αγανάκτηση. Δεν μιλά μόνο από μόνη της . Βοά στην κυριολεξία. Αυτή η Βοή ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας και την οδήγησε εδώ που την έφερε σήμερα.
    Και το χειρότερο ; Ο Θεός είδε ποιο θα είναι το αύριο αν την υστάτη στιγμή δεν αφυπνιστούμε ΟΛΟΙ , διαφωνούντες μεν ως προς τα πεπραγμένα, αλλά συντεταγμένοι στον κοινό στόχο. "Την ανόρθωση της Ελλάδος που σέρνεται και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια κατά κύριο λόγο από την συνείδηση του Έλληνα.

    ΥΓ: Ως προς τον καθηγητή Δ. Λιαντίνη ,τον οποίο θαύμαζα , δεν θα κατανοήσω ποτέ το διάβημά του. Κατά την δική μου αντίληψη πάντα, μπορεί να είχε όπως και ο καθένας μας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης , η «φυγή» του όμως από τον στίβο της Ζωής για την οποία αγωνίστηκε με τις ιδέες του δεν ήταν και το καλύτερο παράδειγμα για τους σπουδαστές και τους ανθρώπους που τον πίστεψαν.

    Καλύτερη εβδομάδα Δημήτρη μου νάχουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα φίλε Γιάννη κι από δω.

    Μη με παρασύρεις –εμέσως πλην σαφώς, στην συναρπαστική γοητεία και την ανεξάντλητη μαγεία που υπάρχει στον κόσμο της φιλοσοφίας των σοφών αιωνίων αστέρων της αρχαίας Ελλάδος.
    Είναι ένα θέμα μεγαλειώδες κι ανεξάντλητο και τουλάχιστον το δικό μου δέος δεν μου επιτρέπει ει μη μόνο περιστασιακά και μεμονωμένα να το προσεγγίζω από ανάγκη , όπως σήμερα.
    Από μετριοπάθεια ίσως και ιδιοτέλεια θα προτιμούσα το φως το Αληθινό της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας ν’ αντανακλούσε στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα μέσα από « Λόγο» και «Πράξη» κι όχι μόνο ν’ αποτελούσε ιστορικό μνημείο πνεύματος αντικείμενο μελέτης άφθαρτο στην αιωνιότητα.

    Γι αυτό κρατώ την ευχή σου «Καλή συνέχεια» για άλλα πιο βατά στα μέτρα μας θέματα .
    Σ’ ευχαριστώ για την επικοινωνία μας ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζείδωρον

    Μπήκα στο κείμενο "σεντόνι" το οποίο τελικά θα το διαβάσω σε...συνέχειες.

    Και μη χειρότερα Δημήτρη μου .
    Νάσαι καλά που μπορείς και τα..ξετρυπώνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και τα ηθικά μας επίπεδα έχουν κατέβει απειλητικά!!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυγεριτσα μου εσυ τους μιλας για Σωκρατη για ηθικη, για συνειδηση ... μα αυτοι ως γνωστον δεν γνωριζουν παρα μονο την Goldman Sachs και το χρηηημα , δεν ομιλουν την ελληνικη γλωσσα και δεν γενικως δενκαταλαβαινουν γρυ! Μεταξυ μας δεν καταλαβαινουν τιποτα, γιατι το μυαλο τους ειναι μονο στη ρεμουλα! Τι μενει? Να τους παρουμε με τις κλωτσιες ή με τις πετρες! Μονο ετσι ίσως απαλλαγουμε απο αυτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. liakada

    Λιακαδίτσα μου η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Εμείς μιλάμε Ελληνικά ! Την γλώσσα της Ηθικής, των Οραμάτων, της Συνείδησης. Αυτό είναι το όπλο μας. Με αυτό πολεμάμε τον αμοραλισμό, την λαμογιά, την πολιτική ξευτίλα , την ρεμούλα,την πολιτική εξαθλίωση. Αυτό μπορούμε ,αυτό κάνουμε και αυτό οφείλουμε να κάνουμε χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος....
    Την αγάπη μου έχεις πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Theodosia

    Σκληρή κι αμείλικτη φιλενάδα. Και δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να την διαχειριστούμε διαφορετικά, παρά μόνο επιστρατεύοντας τις ηθικές αξίες του λαού μας που μπορεί ν' αποκοιμήθηκαν ή να μπήκαν στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια στο κυνήγι του "κάλπικου θησαυρού" αλλά υπάρχουν και είναι δοκιμασμένες και σε χειρότερες εποχές. ...
    Εύχομαι από καρδιάς να είσαι πάντα καλά και ν’ αγωνίζεσαι κατά συνείδηση απ’ όποιο μετερίζι ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή