Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Ο Έλληνας παραμυθάς


"Το ιδανικό μου δεν είναι να πλουτίσω, ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργασθώ, να δράσω, να δημιουργήσω। Να κάνω κάτι αντάξιο ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού"
(Γεώργιος Ν। Παπανικολάου)

Γεώργιος Παπανικολάου Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας το 1883- πέθανε στο Μαϊάμι στις 19 Φεβρουαρίου 1962.

Σε μιαν εποχή που ήταν αμφιλεγόμενη ακόμη και η σκοπιμότητα εισαγωγής των καρκινοπαθών σε νοσοκομείο, Εκείνος πάλευε νυχθημερόν να θέσει υπό έλεγχο τον καρκίνο και να προλάβει τον θάνατο σε εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο . Η μελέτη αυτή τον οδήγησε στην ανακάλυψη του –« Paptest» που τον καθιέρωσε σαν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ευεργέτες της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Δέον να σημειωθεί ότι γι' αυτή την έρευνα που απετέλεσε γι αυτόν Όραμα Ζωής ,δέχτηκε πολλές αρνητικές,περιπαιχτικές κριτικές από συναδέλφους του επιστήμονες της εποχής ,οι οποίοι τον σαμποτάρανε και τον αποκαλούσαν επιεικώς,

"Ο Ελληνας Παραμυθάς."

Γι αυτόν τον «Ωραίο Έλληνα» έχει να πει η στενή συνεργάτης του στο New York Hospital παθολογοανατόμος - κυτταρολόγος κ. Νέδα Βουτσά - Περδίκη,

Το ρεπορταζ είναι της Ιφιγένειας Διαμαντή στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Η ζωή δίπλα στον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου

Κάθε χρόνο, στην επέτειο θανάτου του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, που απεβίωσε σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια, μία από τις βοηθούς και συνεργάτιδές του στο New York Hospital του Πανεπιστημίου Κορνέλ τη δεκαετία του ’50, η παθολογοανατόμος - κυτταρολόγος κ. Νέδα Βουτσά - Περδίκη, μοιράζεται με όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, την εκτίμησή της στο πρόσωπο του σπουδαίου γιατρού και ερευνητή, που αναγνωρίστηκε διεθνώς για την ανεκτίμητη συμβολή του στη διάγνωση του καρκίνου. Το τεστ Παπανικολάου (Pap test ή Pap smear), που σήμερα θεωρείται εξέταση ρουτίνας, ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη δεύτερη συχνότερη κακοήθη νόσο των γυναικών μετά τον καρκίνο του μαστού. Ηταν αυτή η συμβολή του επιστήμονα που του χάρισε περισσότερες από 50 διακρίσεις και που περίπου τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια τον έφερνε με 103.661 ψήφους, δεύτερο στους 100 «Μεγάλους Ελληνες» του ΣΚΑΪ.

«Απόλυτα αφοσιωμένος στο έργο του, ο καθηγητής αξιοποιούσε κάθε στιγμή της ημέρας. Ακόμη και καθ’ οδόν προς το εργαστήριο, μελετούσε εργασίες και συγγράμματα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η αγαπημένη του γυναίκα, Μάχη», διηγείται η κ. Περδίκη. Στο τραπέζι του σαλονιού δίπλα της, προσεκτικά φυλαγμένα και τακτοποιημένα τα ενθύμια μιας ζωής, οι φωτογραφίες και η αλληλογραφία, δημοσιεύματα και άρθρα «συνδράμουν» την αφήγησή της για πώς η τύχη, αλλά και η δική της επιμονή να κυνηγήσει το όνειρό της, την έφεραν να εργαστεί στο πλευρό του. «Ο ένας χρόνος που δούλεψα στο εργαστήριό του ήταν αρκετός για να δει κανείς το ποιόν του. Ηταν άνθρωπος που νοιαζόταν για το καθετί. Σχολαστικός και επίμονος, τον διέκρινε η σεμνότητα, η απλότητα, η σοβαρότητα και η στοργή. Δεν θα ξεχάσω το πώς με υποδέχθηκε», λέει. Με ανοιχτές αγκάλες! «Σηκώθηκε όρθιος, άνοιξε τα χέρια του και μου είπε “Καλώς την!”. Σαν πατέρας που υποδέχεται την κόρη του. Κάθε Πέμπτη, εκείνη πήγαινε στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη και έφτιαχνε το αρχείο του. Από τα χέρια της πέρασαν δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις και ένα σωρό άλλα ντοκουμέντα μιας σπουδαίας σταδιοδρομίας και η τακτή αυτή επικοινωνία συνετέλεσε ώστε να τους γνωρίσει περισσότερο, αλλά και να διατηρήσει μια στενή φιλική σχέση και με τη Μάχη Παπανικολάου μέχρι το θάνατό της πριν από 29 χρόνια.

«Ακούραστη σύντροφος, η Μάχη στάθηκε στο πλευρό του και πάντα τον ενθάρρυνε να συνεχίσει την πρακτική εφαρμογή των ερευνών του μέχρι την αναγνώριση της σπουδαίας ανακάλυψής του», συνεχίζει. Κι αυτό, επειδή χρειάστηκε να περάσουν χρόνια από την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση το 1923, την οποία ακολούθησε δεύτερη, πέντε χρόνια αργότερα, και άλλη μια δεκαετία, ώσπου το 1939 άρχισαν να γίνονται επίσημα δεκτές οι έρευνές του στον νέο -τότε- κλάδο της Κλινικής Κυτταρολογίας, μέχρι την επίσημη θεμελίωσή της το 1943 με την εργασία του επάνω στη «Διάγνωση του Καρκίνου της Μήτρας διά του Κολπικού Επιχρίσματος», που προσυπέγραφαν μέλη των ιατρικών σχολών του Χάρβαρντ, της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης.

Αξια μαθήτριά του, η κ. Νέδα Βουτσά - Περδίκη συνέχισε σπουδές και ερευνητικό έργο που την αξίωσαν να διατελέσει επιμελήτρια στο Mass Memorial Hospital του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, συνεργάτιδα του Memorial Hospital της Νέας Υόρκης, διευθύντρια της Σχολής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριδα και του Παθολογοανατομικού - Κυτταρολογικού Τμήματος στη «Σωτηρία».

8 σχόλια:

 1. Ζούμε μιαν εποχή που το ηθικό μας έχει καταρρακωθεί.
  Η αξιοπιστία του "Έλληνα" έχει εκπέσει,.
  Η αίγλη του "ελληνισμού" έχει καπελωθεί σε βαθμό απίστευτο.
  Δημοσιοποιείται διεθνώς ότι στοιχηματίζονται τεράστια ποσά στην κατάρρευση ή μη της Πατρίδας μας . Μπορεί και κάποιοι να παίζουν στα ζάρια την χώρα μας.
  Ήλθε ο καιρός για μια ακόμη φορά να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στον εαυτό μας. ΟΧΙ στην ηττοπάθεια, την διχόνοια, τον πανικό.
  Με σφιγμένες γροθιές σε μία , να φωνάξουμε ΝΑΙ στην αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό, την ομόνοια, την αξιοπρέπεια την εμπιστοσύνη στο λαό μας.
  Δεν θα επιζήσουμε μόνο .Θα παλέψουμε να φτιάξουμε την Ζωή μας από την αρχή εκ του μηδενός .Όπως κάνανε οι παππούδες και οι πατεράδες μας . ΄
  Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, το εξοχικό του Θεού.
  Δεν θα πάψουμε στο διηνεκές να πλουτίζουμε την ανθρωπότητα με « Ωραίους Έλληνες»
  Κι ας είμαστε φτωχοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.ΤΕΛΕΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ.ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ενα μπράβο για το θέμα σου !
  Η πραγματική προσφορά και ο αλτρουισμός στις ημέρες μας έχει απαξιωθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Kαλώς όρισες στον ΠΗΓΑΙΜΟ SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ.
  Έχουμε συναντηθεί σε σελίδες κοινών φίλων και θα πρέπει να σου πω ότι είσαι πολύ δημοφιλής μεταξύ των bloggers.
  Αυτό που εγώ θέλω να πω και να το περάσω σαν μήνυμα είναι ότι το Ελληνικό πνεύμα είναι αθάνατο , εκπροσωπείται από ανθρώπους ‘όπως ο Γ.Παπανικολάου (που δεν είναι ο μόνος)και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
  Σου εύχομαι επί προσωπικού τα καλύτερα και δεν σου κρύβω την ευχαρίστησή μου που ανταμώσαμε.
  Νάσαι καλά.
  Λυεγερή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. habilis
  Σε ευχαριστώ φίλτατε για την ευαρέσκεια..
  Θα μου επιτρέψεις να έχω τις ενστάσεις μου. Θεωρώ ότι αυτές είναι Αξίες διαχρονικές και μάλιστα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς ξεχωρίζουν, λάμπουν στο στερέωμα της ανθρωπότητας.
  Οι ευλογημένοι δε άνθρωποι που έταξαν τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους για να υπηρετήσουν αυτές και άλλες Aξίες εκτός από την Εθνική τους ταυτότητα έχουν ένα παγκόσμιο profile που τους κατατάσσει στους σωτήρες της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα έχει το μερίδιο που της αναλογεί στο πάνθεον αυτών των Ανθρώπων που ανήκουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο .
  Είναι αυτό που λέμε «Ωραίοι Ελληνες» γιατί η ομορφιά είναι η πεμπτουσία της δημιουργίας.
  Σε πείσμα της ασχήμιας που μας κυκλώνει ,σου εύχομαι η ομορφιά να περισσεύει στην ζωή σου

  λυγερή

  ΥΓ: Απευθύνομαι και στους δύο σας φίλοι μου, για να ενημερώσω ότι έχω δυσκολία πρόσβασης στο blog μου γι αυτό μπαίνω ως ανώνυμη με χίλια βάσανα.
  λυγερή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
  ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

  Eυχαριστω για τα καλα σου λογια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φανταστική ανάρτηση! Πραγματικά χρωστάμε τη υγεία μας σ' αυτόν τον μεγάλο επιστήμονα. Και μας τιμά που είναι Έλληνας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Υπέροχη ανάρτηση για αυτόν τον Μέγα
  επιστήμονα μα κυρίως "Ανθρωπο"με ευαισθησίες
  και αγάπη για τον συνάνθρωπο...
  οτι και να πούμε είναι πολύ φτωχά για τον Γεώργιο
  Παπανικολάου!!!
  Εύγε σου Λυγερή μου!!

  ─(\)",,¸(/) ─ (\)",,¸(/)Καλημέρα
  ─(=•_•=)──(=•_•=)
  m/▶●◀\m. m/▶●◀\m
  (ö¯)\|/( ö¯),(¯ö)\|/(ö¯)καλη ανασταση φίλη μου:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή