Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

"ANAΣΤΑΣΗ"

Η πρώτη «AΝΑΣΤΑΣΗ» είναι αυτή που συντελείται στην Ψυχή μας, την Συνείδησή μας, την Σκέψη μας.
Ας αναστηθεί η Ανθρωποσύνη και ας υπηρετήσουμε την Ζωή με την Αγάπη και τον σεβασμό που της αξίζει.

Ας συνειδητοποιήσουμε θαρραλέα το πραγματικό νόημα της Ζωής, το έσοδο της προσφοράς , τον πλούτο της «Δωρεάς» και την «παρηγοριά» της «μοιρασιάς»

Ας ξεμπλοκάρουμε την σκέψη μας , απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις ,φόβους, ανασφάλειες ,εμμονές κι ας χαρούμε τούτο το ταξίδι βέβαιοι όντες ότι στο πέρασμα μας απέναντι δεν παίρνουμε τίποτα μαζί μας . Ούτε έναν κόκκο από την ύλη του σώματός μας .

Ας αξιωθούμε στην ιδέα ότι φεύγοντας, την υστάτη στιγμή του αποχωρισμού μας με την Ζωή, μπορούμε να την «αναστήσουμε» σε κάποιον που μένει πίσω και κινδυνεύει να την χάσει.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Μια καρδιά στην τηλεόραση

Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη

Το παιδάκι δεν σωζόταν. Ηρθαν οι γονείς του με την ψυχή στο στόμα να «βγουν στην τηλεόραση»... Το ξέραμε πως το αγόρι ήταν φευγάτο. Τι να λέγαμε, όμως, στη μάνα και στον πατέρα που ήρθαν οπλισμένοι μοναχά με την απελπισία τους κι ένα ματσάκι ιδρωμένες φωτογραφίες. «Να βρεθεί, έστω και στο παραπέντε, μία καρδιά για το παιδάκι μας».

Θυμάμαι την απάντηση που πήρα στην τυπική, προβλέψιμη ερώτηση «πόσο καιρό είστε στη λίστα». «Δύο χρόνια, τέσσερις μήνες, μία εβδομάδα και τρεις ημέρες», μου απάντησε ο πατέρας με σιγουριά, έτοιμος να απαριθμήσει ακόμα και τα δευτερόλεπτα της αναμονής. Θυμάμαι τα λόγια της μητέρας που έλεγε ότι ακόμα κι αν «δεν έβρισκαν καρδιά στην τηλεόραση» ίσως κάποιος να επηρεαστεί, να δεχτεί να μεταμοσχευτούν τα όργανα του οικείου του προσώπου, βγάζοντας στο μέλλον μια άλλη μάνα από την ίδια θέση. Οι δωρητές οργάνων είναι πολύ λίγοι στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση εκείνη έμαθα για τη λεγόμενη «πολιτική εξαίρεσης». Πρόκειται για ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων που θεωρεί τους πολίτες μιας χώρας «υποχρεωτικώς δωρητές», εκτός αν οι ίδιοι ζητήσουν, με γραπτή δήλωσή τους, να εξαιρεθούν. Τέτοια πολιτική εφαρμόζεται, λόγου χάρη, στην Ισπανία (για να αναφέρω μια μεσογειακή χώρα, με έντονες κοινωνικές ομοιότητες με την Ελλάδα). Το «ισπανικό μοντέλο» δωρεάς οργάνων έχει θεωρηθεί παγκοσμίως επιτυχημένο και αρκετές χώρες το αντιγράφουν ή συζητούν άμεσα να το αντιγράψουν, ολοκληρωτικά ή εν μέρει.

Δεν ξέρω αν τελικώς θα ισχύσει η πρόταση για να περάσουμε και στη χώρα μας από την εθελοντική στην υποχρεωτική (πλην αυτο-εξαίρεσης) δωρεά οργάνων. Προσωπικά θα το χειροκροτούσα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Ξέρω, όμως, ότι η «υπόθεση όργανα» είναι σύνθετη, έχει να κάνει με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθένα μας. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, προκαταλήψεις και ταμπού. Αυτά, ως προς τη δωρεά, βεβαίως.

Γιατί όταν βρεθούμε στην απέναντι όχθη, στην πλευρά της ανάγκης, η οπτική γωνία αλλάζει τραγικά: τότε «ξεπερνάμε» όλα μας τα ταμπού, όλα τα κενά ενημέρωσης και ψάχνουμε «μία καρδιά για το παιδί», ένα νεφρό για μας, έναν πνεύμονα για το ταίρι μας. Τότε που οι όποιες «πεποιθήσεις » εξατμίζονται μπροστά στην ανάγκη να σωθεί ο άνθρωπός μας. Ψάχνουμε οπουδήπτε, ακόμα και στην τηλεόραση.

(Η εκπομπή εκείνη δεν παίχτηκε ποτέ, από σεβασμό στο πένθος των γονιών. Το αγοράκι τους δεν έζησε ούτε μέχρι την ημέρα της προγραμματισμένης προβολής, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη μαγνητοσκόπηση.)


14 σχόλια:

 1. Xρόνια πολλά φίλη Λυγερή! Τις καλύτερες ευχές μου για σένα και την οικογένεια σου! Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλο Πασχα και Καλη Ανασταση Λυγερη
  Και ειθε το Αναστασιμο Φως
  Να φωτισει τις καρδιες μας
  -

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανοιξη, Aνασταση, Ανυψωση και Χαρα στη ζωη σου, Λυγερη :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή Ανάσταση εύχομαι απο καρδιάς και εύχομαι ο δρόμος για την Ιθάκη να μην έχει τα εμπόδια του Οδυσσέα, να είναι μια Ιθάκη χαλαρή πεζοπορία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στέλνω τις θερμότερες ευχές μου ...
  για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στις καρδιές μας
  να ξεχυλίσουν από Αγάπη κι Ανθρωπιά
  και να ποτίσουν όλο τον κόσμο !!!
  με υγεία, αγάπη, χαρά κι ευτυχία ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Roadartist
  Σ’ ευχαριστώ ωραία μου Κυρία.
  Να είσαι καλά και να μας μεταδίδεις την πνευματική καλλιέργεια και αισθητική σου μέσα από την σελίδα σου. Έχουμε τόση μεγάλη ανάγκη από ομορφιά, που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή έξω μας αλλά και μέσα μας.

  Σε ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Velvet
  Ευχαριστώ κι αντεύχομαι το Αναστάσιμο Φως και το μήνυμα ελπίδας που εκπέμπει να μη μας εγκαταλείπει.
  Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. IANIS

  Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση έλαβα την παρηγοριά που συνοδεύουν τις ευχές σου Γιάννη μου .
  Η πραγμάτωσή τους είναι πράγματι δύσκολη έως ανέφικτη. Αλλά έστω και σαν στόχος ζωής αποτελεί σκοπό ύπαρξης ,και ενδυνάμωσης στον καθημερινό αγώνα…

  Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι Υγεία και φωτεινή σκέψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Sidepap21

  Ξεχωριστή, διακριτή παρουσία σε τούτο το ταξίδι. Σε ευχαριστώ για το στιγμιαίο συναπάντημά μας .
  Κάθε καλή στιγμή ανθρώπινης επικοινωνίας αφαιρεί από τον φόβο της έλλειψης συνανθρωποσύνης στους καιρούς μας.
  Σε ευχαριστώ και αντεύχομαι να διατηρείς πάντα μέσα σου αποθέματα ανθρωπιάς,ευαισθησίας,
  κι Αγάπης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευχές για τις γιορτές!
  αν και λίγο κθυστεργμένα.

  Σαν κοινωνία δεν τα πάμε και τόσο καλά με την δωρεά οργάνων και θέλει δουλειά και χρόνο από πολλούς φορείς το αυτονόητο της δωρεάς να γίνει συνείδηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρα Μαίρη

  Ευχαριστώ για τις ευχούλες σου που έχον τόση ...καλή πρόθεση αλλά ο κύβος ερίφθη για την δική μου πορεία προς την Ιθάκη. Δεν είναι μια πορεία ανθόσπαρτη με ήπιο κλίμα. Και δύσβατη είναι και εκτεθειμένη στους πέντε ανέμους, αλλά: Προσπαθώ να την συνεχίζω κοιτάζοντας πάντα μπροστά και συχνά ψηλά....Αυτό μου δίνει κουράγιο για την συνέχεια....
  Ευχαριστώ κι αντεύχομαι ότι ποθείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. habilis

  Ποτέ δεν είναι αργά για μιαν ευχή ή...μια προσευχή "ν' αναστηθεί η ψυχή και μαζί της η ελπίδα για Ζωή κι ανθρωποσύνη."
  Σε ευχαριστώ αγαπητέ μου. Νάσαι καλά και να σε συναντώ στην στράτα μου σαν έναν καλό οιωνό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Χρονια Πολλα Λυγεριτσα μου. Καλο μηνα να εχεις και μια στρατα χαλαρη χωρις εμποδια στο φτασιμο στην Ιθακη ...
  Πολλα φιλακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλό μας Μάη μήνα λιακαδίτσα μου ,που άν και συ είσαι παντός καιρού λιακάδα τώρα τον Μάη ποιος σε πιάνει....
  Για στράτα χαλαρή καλή μου δεν το βλέπω ,το πήρα απόφαση. Τουλάχιστον να στεκόμαστε γεροί στα πόδια μας και για ν' αντιστεκόμαστε στους ανέμους που μας δέρνουν από παντού αλλά και για να τολμούμε ένα βήμα μπροστά...
  Η αγάπη μου και η ευχή μου να είσαι πάντα καλά να σε ακολουθεί.
  φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή