Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Απόβαση στο αύριο


Ας αναπνεύσουμε λίγο «καθαρό αέρα» βρε παιδιά…Λίγο οξυγόνο να αναπτερωθεί το λαβωμένο ηθικό μας. Το άτιμο φιλότιμό μας . Ν’ ανάψει κάπου στο βάθος του μέλλοντός μας το φώς της ελπίδας που θα προϋπαντήσει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας

Θα το σηκώσουν στα χέρια τους τα Νιάτα αυτού του τόπου που πρέπει με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε στον τόπο μας
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Ιατρική απόβαση στα νησιά του Αιγαίου

Φοιτητές Ιατρικής προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα Κέντρα Υγείας
`
Είναι 132 φοιτητές Ιατρικής, από το τέταρτο έτος και πάνω. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν διοργανώνουν καλοκαιρινές εκδρομές στη Μύκονο ή σε άλλους φοιτητικούς προορισμούς. Πηγαίνουν σε πολλά νησιά, αλλά όχι με μαγιό, με την ιατρική τους μπλούζα.

Είναι τα μέλη της «Ιατρικής Απόβασης», που κάθε καλοκαίρι, από το 2007, οργώνει τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου προσφέροντας εθελοντική εργασία στα Κέντρα Υγείας. Ετσι εξασκούνται σαν κανονικοί γιατροί και «δίνουν ένα χεράκι» στους γιατρούς των νησιών, που δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Αισθανόμαστε σαν κανονικοί γιατροί. Για πρώτη φορά φεύγουμε από το πανεπιστήμιο και την επίβλεψη των καθηγητών και δουλεύουμε με κλινικούς γιατρούς, εξασκούμενοι σε όλες τις βασικές ιατρικές πράξεις» αναφέρει ο Μιχάλης Σιδερής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία των ιατρικών αποβάσεων.

Η δουλειά βέβαια δεν είναι εύκολη. Περίπου 6 ώρες καθημερινά και τουλάχιστον μία εφημερία στις δέκα ημέρες που διαρκεί η αποστολή του καθενός.

Στο διάστημα αυτό περιθάλπουν 150 με 200 ασθενείς έκαστος. «Πολλές φορές βλέπουμε μεθυσμένους τουρίστες που χρειάζονται βοήθεια και τραυματίες από διάφορα ατυχήματα» λέει ο 23χρονος φοιτητής της Ιατρικής. Πάντως, κάποιος χρόνος για μπάνιο και βόλτα πάντα τους μένει...

Κορίτσια- αγόρια είναι «50-50» στην ομάδα της Απόβασης και, όπως λέει ο Μιχάλης, οι επίδοξες γιατρίνες κάθε άλλο παρά... φοβούνται τα αίματα!

Οσο για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, τους υποδέχονται θερμά. Οπως το θέτει ο Μιχάλης, «μας δείχνουν εμπιστοσύνη και είναι πρόθυμοι να μας καθοδηγήσουν. Αλλωστε είμαστε επιπλέον ιατρικά χέρια, και αυτό είναι πάντα καλοδεχούμενο». Οι ασθενείς «δεν τρελαίνονται κι από τη χαρά τους» όταν ακούνε ότι θα τους εξετάσει ένας φοιτητής- έστω και στα τελευταία έτη της Ιατρικής. Ομως κανένα από τα παιδιά δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπο με αγένεια ή άσχημη συμπεριφορά. «Η εμπιστοσύνη ξαναβρίσκει τη θέση της, αφού ο ειδικευμένος γιατρός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους». Επιπλέον οι ντόπιοι σε κάθε νησί δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν τη φιλοξενία τους φροντίζοντας τουλάχιστον να μην... πεινάσουν τα παιδιά!

Η εφετινή ιατρική απόβαση ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το τέλος αυτού του μήνα. Οι 132 μέλλοντες γιατροί θα μοιραστούν σε 11 νησιά και στο Ναύπλιο. Τα Κέντρα Υγείας είναι ο βασικός χώρος της δουλειάς τους, αλλά όπου χρειάζονται βοηθούν σε άλλες δομές που έχουν ανάγκη από προσωπικό (γηροκομεία κ.λπ.). Τα παιδιά καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετάβασης στον κάθε προορισμό, έχοντας φροντίσει από πριν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους σε δωμάτια ή άλλους χώρους που τους διαθέτουν οι κατά τόπους δήμοι και κοινότητες.

Εφέτος, μάλιστα, η διαδικασία αυτή ήταν πιο δύσκολη, αφού για πρώτη χρονιά δεν είχαν την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και έπρεπε να τα κανονίσουν όλα μόνοι τους.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ
Από το ΒΗΜΑ

12 σχόλια:

  1. Τι κι αν δεν έχουν την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.?
    --Έχουν το δημόσιο θετικό αίσθημα μαζί τους.
    --Έχουν την αναγνώριση των συν-ανθρώπων τους.

    --Έχουν τέλος την δύναμη της Ψυχής τους που λείπει από την εξουσία που δεν της λείπουν μόνο τα λεφτά αλλά και η στοιχειώδης εξυπνάδα να αξιοποιήσει την δύναμη των Νέων επιστημόνων του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αυτα που διαβαζω εδω αισθανομαι ενα δροσερο αερακι μεσα σε αυτο τον "καυσονα" !!!!! Απλα συγχαρητηρια σε αυτα τα παιδια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυγερή γεια σου.Ναι είναι μια αισιόδοξη είδηση.Μια είδηση που επιβεβαιώνει την ελπίδα που εναποθέτουμε στα νέα παιδιά.Αυτά τα παιδιά είναι η Ελπίδα του μέλλοντος και ό τρόμος όλων όσων επιβουλεύονται το μέλλον.Πόσους μηχανισμούς δεν θα αξιοποιήσουν για να χειραγωγήσουν αυτό το νέο δυναμικό.Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα στηρίξουμε εμείς με την αναγνώριση με την συμπαράσταση με την συμπόρευση στο δύσκολο δρόμο που τους μέλει να διαβούν.Να μην αφήσουμε αυτή την γενιά στα χέρια τους και στις επιδιώξεις τους, ας μην το επιτρέψουμε.
    Καλή σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. BUTTERFLY

    Καλη (σας) μέρα ωραία μου
    Συγχαριτήρια σ' αυτά τα παιδιά αλλά και την σκέψη μας και τον σεβασμό μας σ' όλους τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να σταθούν σ' ένα κόσμο χωρίς ηθικό στερέωμα, χωρίς κοινωνικές υποδομές που απαιτούνται για σωστή επιβίωση αλλά και δημιουργία.
    Αυτό και αν είναι "Θέμα". Κάποια φορά θα το συζητήσουμε εδώ στον ΠΗΓΑΙΜΟ μας.

    Σας φιλώ καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος

    Και γω από ανάγκη πρώτα δική μου έκανα αυτήν την ανάρτηση και λιγότερο για να υπηρετήσω την πληροφόρηση.
    Αυτοί οι Νέοι δεν έχουν ανάγκη από γνωστοποίηση ή διαφήμιση του έργου τους. Εμείς έχουμε ανάγκη από παρηγοριά κι ελπίδα ότι δεν χάθηκαν όλα σ' αυτόν τον τόπο όσο θα υπάρχουν τα Ελληνικά Νιάτα.
    Μόνο που έτσι όπως εγκαταλείπονται από την πολιτεία θα γεράσουν πριν την ώρα τους ...

    Καλό μας αύριο όχι μόνο να το ευχηθούμε αλλά και να το προσπαθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Black Bedlam

    Καλημέρα στην ωραία Κυρία την συντοπίτισσα μου που καμαρώνω γι αυτήν 'όπως και για την Αντιγόνη. Υπέροχη Πειραιωτοπούλα κι αυτή.

    Όλος ο κόσμος μια γειτονιά και μεις ασφαλείς στην αγκαλιά του. Όνειρα θερινής νυκτός θα μου πεις, στρωματσάδα στην αυλή ή τη ταράτσα μετρώντας τ' άστρα. Τώρα βλέπεις που μετρώ και ξαναμετρώ τους "Ανθρώπους" στα δάκτυλα του ενός χεριού και δεν μου βγαίνουν ....τώρα τα λογίζομαι όλα αυτά .
    Συγχώρα με που ξέφυγα(?) ίσως απ΄το θέμα αλλά η θέα σου με πήγες εκεί ,στις παλιές γειτονιές των Ανθρώπων που γίνανε μνήμες...

    Με δέος αναλογίζομαι την σημασία των λόγων σου. Από χαρακτήρα μου απορρίπτω το κακό όπως ο διάβολος το λιβάνι. Πολύ φοβάμαι όμως την ύπαρξη πράγματι ευρύτερων μηχανισμών που επιβουλεύονται τα Νέα Παιδιά , αν όχι βάσει σχεδίου να μας αφανίσουν σαν έθνος ,αλλά στον βωμό του κέρδους. Και στην μια και την άλλη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι τραγικά και ατυχήσαμε να τα βιώνουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας.
    Και το χειρότερο είναι ότι η Πολιτεία κοιμάται ολόρθη .Δεν παίρνει δραστικά μέτρα ν’ απομακρύνει τον κίνδυνο των εξαρτήσεων, της ανεργίας ,του αμοραλισμού από την νέα γενιά .
    Η μια κουβέντα φέρνει την άλλη…αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε εξαντλείται μέσα από τις δικές μας απόψεις. Εδώ χρειάζεται εκθεμελίωση των πάντων και επανασύσταση της κοινωνίας από την Αρχή.
    Είχε συμβεί και στην αρχαία Ελλάδα αυτή η πολιτιστική αναγέννηση χωρίς ν’ ανοίξει μύτη. Σήμερα όμως πως να γίνει κάτι ανάλογο όταν τεράστια συμφέροντα πανταχόθεν έχουν επενδυθεί στην φθορά και την κατρακύλα;
    Το μόνο που μας σώζει είναι η Ψυχή του Έλληνα και της Ελληνίδας.
    Όσο ποτέ άλλοτε η Ελληνίδα πρέπει να αναλογιστεί πολύ σοβαρά το ρόλο της στην οικογένεια ,την εργασία,το κοινωνικό της περιβάλλον. Να πάρει την κατάσταση στα χέρια της σαν την μέλισσα εργάτρια .
    Δεν θα κάνω κήρυγμα από άμβωνος του ΠΗΓΑΙΜΟΥ. Μακριά από μένα τέτοια πρόθεση. Οι αναγνώστριες που μας διαβάζουν έχουν ένστικτο και αισθάνονται τι εννοώ όπως και συναισθάνονται την δύναμή μας. Ας μην την αφήσουμε να ξοδεύεται σε πρότυπα life style που θέλουν να μας επιβάλλουν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που κινούνται από το χρήμα και για το χρήμα που ξ α φ ν ι κ α μας λιγόστεψε και μας έπιασε πανικό όλους .

    Πάει , ξεσάλωσα η γυναίκα. Να όψεσαι φιλενάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λυγερή μου καλή σου μέρα και καλό σου δρόμο.Να περάσεις καλά όπου και να είσαι.Θαρρώ ότι είναι πια καιρός να περάσουμε από τις διαπιστώσεις,τις καταγγελίες,από την αγανάκτηση και τον θυμό σε πρακτικές που με τον ένα τρόπο ή τον άλλον να επιχειρήσουμε να υπερασπιστούμε τις όποιες κατακτήσεις χρόνων και αγώνων.Ιδικά σε όσου από εμάς έχει γίνει συνείδηση αυτή η αναγκαιότητα να συμβάλλουμε ώστε να γίνει κατανοητή σε όσους γίνεται περισσότερο.Αλλιώς κορίτσια την κάτσαμε την βάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μήνυμα ελήφθη και ο νοών νοήτω
    over
    Καλή σου η Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε φιλενάδα τι μου έκανες σήμερα.Βρε κορίτσι μου πάνω από 1,30 παιδεύομαι να βρω αυτά που μου δίνεις στο blog μου.Μπορείς να μου πεις που με έστειλες και κάθομαι και σου γράφω και να μην δέχεται το σχόλιο και άντε ξανά απ΄την αρχή και στο τέλος να διαπιστώνω ότι η ανάρτηση είναι από το .....2007-8. Μην μ΄εχεις και για κανένα τσακάλι....... Ο χριστός και η μάνα του.Χαλάλι σου. Πάντως έμαθα και τα......μυστικά σου.Και όχι τίποτε άλλο αλλά δεν θα μάθω και την συνέχεια.Είπα να συνεχίσω το ψάξιμο αλλά μα το γιαραμπί δεν είχα κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mα τω Θεώ δεν καταλαβα τίποτα. Που σε παρέπεμψα και σε ταλαιπώρησα;
    Μήπως εννοείς της Ψυής τα Λόγια τα Γραμμένα ;
    μα είναι εν ενεργεία άσχετα από πότε ξεκίνησαν να γράφονται.
    Και τώρα αριστερά σου θα δείς "στα άλλα μου ιστολόγια" το πρόσφατο λογο-παίγνιό που είμαι σίγουρη εσένα την παιχνιδιάρα θα σ' αρέσει.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για εξηγήσου όμως τι μυστικά ανακάλυψες και ψάχνεις ακόμη; Ό,τι θέλεις είμαι εγώ εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή