Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Γεφυροποιοί !!!





Δύο από  τους  Έλληνες που χτίζουν γέφυρες  της χώρας  μας με την παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων σε  επίπεδο Ερέυνης για την καταπολέμιση του καρκίνου  είναι αυτοί οι  νέοι άνθρωποι,ερευνητές  του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Δρ. Ζάχος και η ερευνήτρια Δρ. Πετσαλάκη.


Αξίζει να πληροφορείται ο λαός μας αλλά και ο κόσμος όλλος , ότι η Ελλάδα μας  μπορεί να είναι μια   θανάσιμα τραυματισμένη από  οικονομική   κρίση χώρα,αλλά δεν έπαψε και δεν θα πάψει  να είναι κοιτίδα πολιτισμού όσο θα υπάρχουν Έλληνες  γεφυροποιοί με μεγάλες προσδοκίες για ολόκληρη την ανθρωπότητα .


```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````


Αυτά είναι καλά νέα! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακάλυψαν μηχανισμό που προλαμβάνει τον καρκίνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακάλυψαν μηχανισμό που προλαμβάνει τον καρκίνο

Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στο υψηλού κύρους διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.


Η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ Γεώργιου Ζάχου με κύρια ερευνήτρια τη Δρ Ελένη Πετσαλάκη, ανακάλυψε νέες πρωτεΐνες οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες DNA από κατάρρευση, εμποδίζοντάς τες από το να τραβηχτούν με δύναμη προς αντίθετες κατευθύνσεις έως ότου σπάσουν.


http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/collage-ereuntites.jpg?mtime=20160729123144

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Ζάχος και η ερευνήτρια Δρ. Πετσαλάκη


Ο μόνος τρόπος να χωρέσει η τεράστια «κλωστή» του DNA στα μικροσκοπικά κύτταρά μας, είναι κάθε κλωστή DNA να τυλιχτεί σαν κουβάρι σε κοντύτερες και παχιές δομές που ονομάζονται «χρωμοσώματα». Αυτό συνήθως λειτουργεί καλά ωστόσο, όταν τα κύτταρά μας διαιρούνται, ορισμένες φορές τα χρωμοσώματα μπλέκονται μεταξύ τους και τραβιούνται σε δομές που ονομάζονται «γέφυρες DNA». Χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, οι γέφυρες αυτές θα σπάσουν και θα καταρρεύσουν και αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί στη δημιουργία όλων των μορφών καρκίνου.


Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν υπάρχουν γέφυρες DNA, τρεις πρωτεΐνες οι Clk1, Clk2 και Clk4 φωσφορυλιώνουν μία τέταρτη πρωτεΐνη την Aurora-B κι εκείνη με τη σειρά της σταματά τη διαίρεση των κυττάρων έως ότου τα χρωμοσώματα ξεμπλεχτούν. Αντίθετα, αναστολή της λειτουργίας των πρωτεϊνών Clk1, Clk2 και Clk4 οδηγεί σε σπάσιμο των γεφυρών DNA και δημιουργία βλαβών κατά το χωρισμό των κυττάρων. Τα παραπάνω αποτελέσματα περιγράφονται στην ερευνητική εργασία με τίτλο «Clks 1, 2 and 4 prevent chromatin breakage by regulating the Aurora B-dependent abscission checkpoint» η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο υψηλού κύρους διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.


«Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά διότι, προστατεύοντας τις γέφυρες DNA από κατάρρευση, θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τη δημιουργία καρκίνου ή την εξάπλωση αυτού.», αναφέρει ο καθηγητής Δρ Γεώργιος Ζάχος.


«Η εργασία μας προσθέτει νέα γνώση στην έρευνα κατά του καρκίνου. Ελπίζουμε ότι η γνώση αυτή θα βοηθήσει ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον.», προσθέτει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.


Για την εκτέλεση των πειραμάτων της παραπάνω εργασίας, οι ερευνητές πέτυχαν ανταγωνιστική χρηματοδότηση ύψους περίπου 220.000 ευρώ ανάμεσα σε 769 αιτήσεις από όλο τον κόσμο, από τον οργανισμό Worldwide Cancer Research με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία. Η Δρ Πετσαλάκη είναι μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

 

5 σχόλια:

  1. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να επισημαίνει κανείς και να αναγνωρίζει τον ΡΟΛΟ που αν θέλουν, μπορούν να παίξουν με τον δικό τους τρόπο οι μεγιστάνες Έλληνες στο χτίσιμο γεφυρών της Ελλάδος με την παγκόσμια κοινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να βγάλει κάτι καλό για τον απλό κόσμο αυτή η ιστορία Λυγερή μου. Γιατί συνέχεια ακούμε για επιτεύγματα της επιστήμης αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο λες και είναι κρυολόγημα. Είμαι εξαιρετικά καχύποπτος και τελευταία και αδιάφορος. Αν δεν περάσουν όλα αυτά στην πρωτοβάθμια Δημόσια υγεία μου είναι παντελώς άχρηστα.
    Την γλυκιά μου καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη μου.

      Είναι γεγονός. Μάχες άνισες με τον καρκίνο δίνονται σε όλο τον κόσμο αλλά ο πόλεμος δεν φαίνεται να κερδίζεται.. Εκατομμύρια άνθρωποι και μάλιστα νέοι, χάνουν πρόωρα την ζωή καθημερινά.

      Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιστήμη πρέπει να σηκώσει τα χέρια ψηλά κι ότι δεν έχουν γίνει μεγάλα επιτεύγματα τουλάχιστον στον τομέα έγκαιρης διάγνωσης του θεριού και την αντιμετώπισή του. Πολλοί άνθρωποι σώζονται σήμερα, ή , παρατείνεται η ζωή τους, ενώ κάποιες δεκαετίες πριν κανείς δεν σωζόταν.

      Το ανελλιπές παρόν Ελλήνων επιστημόνων σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα είναι αναγνωρισμένο διεθνώς κι αποτελεί συνέχιση πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανθρωπότητα από μια χώρα όπως η Ελλάς που γέννησε έναν Ιπποκράτη….

      ΥΓ: Το δικό σου ανελλιπές παρόν στον αργό ρυθμό των βημάτων του ΠΗΓΑΙΜΟΥ με… αφοπλίζει Γιάννη από την μια και από την άλλη χαίρομαι πραγματικά γιατί είναι ένα δείγμα της ετοιμότητας αλλά και της ψυχικής σου ευφορίας …. Μπράβο Γιάννη !!!


      Διαγραφή
  3. Λυγερή μου αλοίμονο αν υποτιμήσω την επιστημονική έρευνα και τη μάχη που αυτή δίνει.
    Σαν περιφέρομαι όμως στα νοσοκομεία της πατρίδας μου στο κομμάτι των καρκινοπαθών, αυτό που αντικρύζω, δεν είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου, αλλά η εικόνα της δεκαετίας του 1960.....! Άνθρωποι παντελώς εγκαταλειμμένοι στο έλεος.
    Μονάχα αν φυσάς το χρήμα μπορείς να διεκδικήσεις μια αξιοπρεπή μάχη για τη ζωή σου. Οι υπόλοιποι προοριζόμαστε για τον Καιάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν μπορώ να σε.....διαψεύσω Γιάννη.

      Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους καρκινοπαθείς αλλά για όλους τους πάσχοντες που αναζητούν βοήθεια στα δημόσια νοσοκομεία, παρ' όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. (οφείλομε να το αναγνωρίσουμε)

      Και να σκεφθείς ότι διέκοψα την ασφάλειά Υγείας μου, όταν ύστερα από πολλά χρόνια που είχα να πατήσω σε δημόσιο Νοσοκομείο ,επισκέφτηκα το Νοσοκομείο Γεννηματά το 2000. Σκέφτηκα :
      Γιατί να πληρώνω τόσα χρήματα όταν μπορώ με τον ασφαλιστικό μου φορέα να τύχω μιας τέτοιας περίθαλψης;

      Ξέρω να πω ,πως αν δεν γνωρίσεις τα χειρότερα δεν εκτιμάς τα καλύτερα επειδή -και καλά κάνεις-- τα θεωρείς αυτονόητα. Να όμως που αυτή η θεωρία ανατρέπεται στην πράξη. Τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο στην ταραγμένη εποχή που ζούμε και συνεπώς ούτε δεδομένο. Και δυστυχώς μοιρολατρικά καταλήγουμε στο… «Μη χειρότερα»

      Νύχτωσε πάλι….Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα. Να σε βρίσκει κάθε μέρα και καλύτερα.

      Διαγραφή