Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ενδόμυχη Υπερηφάνεια


Γιατί να θεωρείται ΑΘΛΟΣ  η  Εισαγωγή μιας δεκαοχτάχρονης   με άριστα  στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης?
Για ένα  κορίτσι  προικισμένο με  ψυχική δύναμη και ευφυία που δούλεψε και δουλεύει σκληρά για να πετύχει τον στόχο της?Επειδή είναι Μουσουλμάνα  από την ορεινή Ροδόπη με καταγωγή από  Τουρκία και μέχρι πρότινος δούλευε στα καπνοχώραφα της οικογένειάς της;

Και βέβαια αξίζει τα συγχαρητήρια  της Ελληνικής Κοινωνίας όπως  αξίζουν όλα τα παιδιά που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια  κι όχι μόνο αυτά που αρίστευσαν αλλά όλα  όσα  αγωνίστηκαν ,προσπάθησαν ,κουράστηκαν ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Δεν θεωρώ  ιδιαίτερα  διακριτή την  αξιόλογη  Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη, γιατί δεν την ξεχωρίζω από τα  Ελληνόπουλα που ζουν και σπουδάζουν  στην Ελλάδα .

Νοιώθω όμως μιαν ενδόμυχη υπερηφάνεια  εξ’ αιτίας της ,γιατί η
Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη,όπως και πάρα πολλοί άλλοι σπουδαστές που δεν είναι Έλληνες, έλκονται από την Ελληνική κουλτούρα και τον Ελληνικό πολιτισμό  τον οποίο θα  μεταλαμπαδεύσουν  στην διαδρομή της ζωής τους όπου κι αν πάνε ,όπου κι αν μετεκπαιδευτούν, σε όποια χώρα κι αν αγκυροβολήσουν.
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````


Ο ΑΘΛΟΣ 18ΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑΣ
Από τα καπνοχώραφα της Ροδόπης στους αρίστους της Ιατρικής Σχολής 


Μέχρι τα 12 της χρόνια δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου ελληνικά, παρά μόνο τουρκικά. Πριν από λίγες μέρες ωστόσο η 18χρονη μουσουλμάνα, Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη, από την ορεινή Ροδόπη, αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και με 18.816 μόρια εισάγεται στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης. Μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, έγραψε σχεδόν άριστα: 20 στη Χημεία, 19,9 στη Φυσική, 19,2 στη Βιολογία και μόνο στην Εκθεση, που ήταν και το αδύνατο σημείο της, έπεσε στο 15,5

Η Γκιουλτζάν Μεμέτ Εφέντη, η οποία αρίστευσε στις Πανελλαδικές, συνεχίζει να δουλεύει στα καπνοχώραφα στην ορεινή Ροδόπη αναμένοντας να ξεκινήσει τις σπουδές της στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης

«Έχω πρόβλημα στον γραπτό λόγο, αλλά προσπαθώ πολύ. Διαβάζω, προσέχω όταν γράφω, αλλά δεν το έχω βελτιώσει ακόμη», λέει στο «Εθνος» η 18χρονη Γκιουλτζάν και στέλνει το μήνυμα σε όλα τα κορίτσια που ζουν σε μειονοτικά χωριά της Θράκης, «να σπουδάζουν, να βγαίνουν έξω από την κλειστή κοινωνία των χωριών».

Και ενώ οι φίλοι της ετοιμάζουν βαλίτσες και έχουν ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η 18χρονη συνεχίζει το ίδιο σκληρό πρόγραμμα που είχε σχεδόν όλη τη χρονιά: ξυπνάει στις 5.30 κάθε πρωί και πηγαίνει στα καπνοχώραφα της οικογένειάς της και αυτές τις μέρες σκαλίζει τα μικρά φυτά.

«Παράδειγμα»

«Είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Ευφυέστατη, σοβαρή, συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιδιά και νιώθουμε τυχεροί που την είχαμε στο σχολείο», μας λέει ο διευθυντής του 3ου Λυκείου, Ιωάννης Στρούμπας. Η Γκιουλτζάν πήγε μόνο φέτος φροντιστήριο. «Ολοι οι καθηγητές και στο σχολείο και στο φροντιστήριο με βοήθησαν πολύ και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ποτέ κανείς δεν με έκανε να νιώσω άσχημα επειδή είχα απορίες, ποτέ κανείς δεν με ειρωνεύτηκε όταν ρωτούσα κάτι που για τα άλλα παιδιά ήταν αυτονόητο», αναφέρει.



Οι   γονείς της δεν την πίεσαν ποτέ και για τίποτα. Ο πατέρας της, Εμβέρ, απασχολείται ως εργάτης σε αγροτικές δουλειές, ενώ η μητέρα της, Σαντιέ, μαζί με την Γκιουλτζάν και τη μικρότερη αδερφή της, Νουρτζάν -θα πάει την επόμενη χρονιά στην Α΄ Λυκείου του Μειονοτικού Σχολείου Κομοτηνής- καλλιεργούν καπνά στη Μέση. Δεν την πίεσαν ούτε για να φύγει για σπουδές στην Τουρκία -χωρίς εξετάσεις- παρότι έχουν συγγενείς στην Προύσα και τους επισκέπτονται συχνά.
«Ακόμη και αν δεν τα κατάφερνα και έφευγα για σπουδές στην Τουρκία, του χρόνου θα έδινα πάλι Πανελλαδικές για να περάσω εδώ. Θέλω να σπουδάσω στην Ελλάδα», εξηγεί.

Εχει μάλιστα βάλει ως στόχο να τελειοποιήσει τα αγγλικά της, θα ήθελε να κάνει ειδικότητα στην οφθαλμολογία και να μπορέσει μετά από έξι χρόνια να φύγει για μεταπτυχιακό ή ειδικότητα στο εξωτερικό.


Σκληρή δουλειά

Για τις επόμενες μέρες, πάντως, το πρωί θα δουλεύει σκληρά στα χωράφια, το απόγευμα θα ξεκουράζεται διαβάζοντας βιβλία επιστημονικής φαντασίας και θα παρακολουθεί τα νέα επεισόδια της αγαπημένης της σειράς «The Vampire Diaries», ενδιάμεσα θα ακούει τους αγαπημένους της καλλιτέχνες -Ελληνες, Τούρκους και Αμερικανούς, με αυτήν τη σειρά- και το βράδυ θα βγαίνει με τους φίλους της χριστιανούς και μουσουλμάνους. Και τα σαββατοκύριακα θα πηγαίνει για μπάνιο στην παραλία της Μέσης. Γιατί η Γκιουλτζάν είναι ένα νέο και όμορφο κορίτσι, απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή της  και τη μόδα.


ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
πηγη: ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλά έκανες και το ανέβασες Λυγερή μου. Ο Αγώνας της κοπέλας, κόρης ενός εργάτη, στην ακριτική μεριά της πατρίδας μας και η δικαίωσή της έρχεται να ταρακουνήσει πολλά καλόπαιδα των πόλεων.
    Πάρα πολύ καλά έκανες και το ανέδειξες.
    Καλή συνέχεια να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν επέλεξα το θέμα να το εντάξω στα περιεχόμενα αυτής της σελίδας που τιμάς με την παρουσία σου,
      ( " Πηγαιμός " κι αυτός σε μια διαδρομή της φωτεινής μεριάς του φεγγαριού, γιατί ευτυχώς υπάρχει κι αυτή...)είναι γιατί η προσωπικότητα αυτής της κοπέλας αποτελεί πρότυπο για την σύγχρονη γυναίκα που αγωνίζεται σε προσωπικό επίπεδο να βρει τον δρόμο της, να πετύχει τους στόχους της και να καταστεί ένας ανεξάρτητος, αυτόνομος άνθρωπος. Αυτή η συνειδητή προσπάθειά της είναι που κάνει την διαφορά και της έδωσε θέση στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρούπολης κι όχι το γεγονός ότι, καίτοι Μουσουλμάνα ή, εργάτρια στα καπνά του βιοπαλαιστή πατέρα της,αυτή πρώτευσε.

      Καλή σου η Κυριακή Γιάννη μου.( Για χάρη σου δεν λέει να μας εγκαταλείψει η θέρμη του καλοκαιριού...)

      Διαγραφή