Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ξέρεις γιατί δε ντρέπομαι; Γιατί δε φταίω εγώ.

 ΕΛΛΑΔΑ: Μια νέα κοινωνική τάξη αναδύεται

Η νέα «αόρατη» τάξη που καταγράφει στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών



Μια νέα κοινωνική τάξη δημιουργείται στην Ελλάδα, από ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», αλλά οδηγούνται από τη μια μέρα στην άλλη σε ακραίες καταστάσεις φτώχειας. Έπειτα από συνεντεύξεις ατόμων-αρχηγών νοικοκυριών που όλοι βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις ως συνέπεια της κρίσης, το ΕΚΚΕ κατέληξε ότι αναδύεται μια νέα ομάδα πληθυσμού με ετερόκλητα χαρακτηριστικά, η οποία μάλιστα πληθαίνει μέρα με τη μέρα. 
 Σύμφωνα με το «Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2012», οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν στις παραδοσιακές «ευπαθείς ομάδες», δε συνδιαλέγονται δηλαδή με το κράτος πρόνοιας και δε δικαιούνται με το παρόν θεσμικό πλαίσιο κάποια υποστήριξη.
 Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, οι άνθρωποι αυτοί, μετά την απώλεια του εισοδήματός τους από την εργασία σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, οδηγούνται σε ακραία κατάσταση φτώχειας
  Το πιο τρομακτικό ίσως είναι ότι αυτή η μεταβολή της κατάστασής τους μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη και ότι η απώλεια ακόμα και της στέγης αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.

Το ΕΚΚΕ προειδοποιεί ότι αν και τα άτυπα κοινωνικά δίκτυα και οι διάφορες ΜΚΟ αποτελούν κατά κάποιον τρόπο αντίβαρο στην απουσία του κράτους, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τις ακραίες μορφές φτώχειας!
Ο ρόλος του κοινωνικού κράτους είναι αμελητέος και η αίσθηση της κοινωνικής αδικίας διάχυτη. Το άρθρο κλείνει με ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη ενός άστεγου για το πώς βιώνει την σημερινή του κατάσταση:
«Δε ντρέπομαι. Και ξέρεις γιατί δε ντρέπομαι; Γιατί δε φταίω εγώ. Εγώ είχα όλη την καλή πρόθεση να εργαστώ, πλήρωνα φόρους, ΙΚΑ, ταμείο εμπόρων και τα λοιπά, σε όλη τη ζωή μου ήμουν καθόλα εντάξει και σε κάποια στιγμή πλήρωσα τους κλέφτες. Εντάξει, ας είναι… Δεν είμαι μόνος, είναι πάρα πολλοί τέτοιοι. Και θα γίνουν πάρα, πάρα πολλοί το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο...».



ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ


 

3 σχόλια:

  1. Ευτυχώς το "αόρατη" Λυγερή μου το έβαλες σε εισαγωγικά,γιατί αυτή η νέα πολυπληθής τάξη είναι υπαρκτή και ορατή απ' όλου μας,αν δεν είμαστε μέλη της ακόμα!
    Και ξέρεις πιο είναι το γαμώτο:
    Οτι είναι πέρα για πέρα ΑΔΙΚΟ αυτό που βιώνουμε,δεν φταίξαμε σε κάτι,δεν κλέψαμε,δεν τεμπελιάζαμε,δεν έγινε κάποια φυσική καταστροφή!
    Δεχθήκαμε καλοσχεδιασμένη επίθεση και κάποιοι,υποτίθεται εκλεγμένοι για να προστατεύουν το λαό τους,τους υποδέχτηκαν κάνοντας υποκλίσεις και παραδίδοντας τα κλειδιά της χώρας.
    Και να τονίσουμε ότι το Κράτος δεν είναι απόν,τουναντίον είναι παρόν και νομοθετεί πυρετωδώς για να μας φέρνει κάθε μέρα σε δυσμενέστερη θέση
    Ειλικρινά σε ρωτάω:είναι δυνατόν να μη νιώθουν τύψεις;πως κοιμούνται τα βράδια αν υποθέσουμε ότι είναι ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν;
    Να είσαι καλά κι ο Θεός να βάλει το χέρι του,δεν βλέπω απ' αλλού σωτηρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος διαβάσει σήμερα το σχόλιο σου και την εγγραφή στον ΠΗΓΑΙΜΟ μας,http://ligery.pblogs.gr/2013/03/orato-mellon.html
      θα νομίσει ότι ήμασταν συνεννοημένοι να εκφραστούμε στο ίδιο μήκος κύματος ,ή, να σηκώσουμε την ίδια παντιέρα.

      Όχι βέβαια ότι κομίζουμε και οι δυο γλαύκας στας Αθήνας. Απλά την ματιά μας,την φωνή μας, την γραφίδα μας την κατατρέχει η ίδια πικρία, η ίδια αγανάκτηση, η ίδια αγωνία που είναι κοινό, φανερό μυστικό και μόνο κάτι
      σ τ ο υ ρ ν α ρ ι α δεν θέλουν να το μάθουν και επιχαίρουν για τις επιτυχίες τους.

      Όχι μόνο δεν νοιώθουν τύψεις για το ρόλο που ανέλαβαν αλλά μας νουθετούν να δούμε και να συγκρίνουμε τις επιτυχείς επιλογές τους ,σε σχέση με εκείνες άλλων χωρών που αποδεικνύονται άστοχες και ολέθριες για τους λαούς του "φτωχού" Νότου.

      Τι να πει κανείς ; Μα τω Θεω τσαντίζομαι που δεν είμαι επιστήμων οικονομολόγος να τους πετάξω στα μούτρα τις θεωρίες τους με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς. Περιορίζομαι μόνο, ως πολίτης αποδέκτης των συνεπειών των επιλογών τους, να τους καταγγείλω ως συν-αυτουργούς με τους δανειστές της χώρας ,εκτός των άλλων και για τον αφανισμό της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής κοινωνίας, που ήταν η μεσαία Τάξη και συμπεριελάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες όχι νεόπλουτους ,αλλά νοικοκυραίους πολίτες που μια ολόκληρη ζωή την χτίζανε για να παρακαλούν σήμερα και να σέρνονται πάνω στα συντρίμμια της.

      Να όψονται ενώπιον Θεού και ανθρώπων όλοι οι υπαίτιοι ηθικοί αλλά και φυσικοί αυτουργοί αυτού του ομαδικού εγκλήματος .
      Καλημέρα Δημήτρη μου και να έχετε ένα καλό τριήμερο .

      Διαγραφή
  2. Επέτρεψέ μου να αλλαξω λίγο τον τίτλο και να πώ " ΕΛΛΑΔΑ : μια παλια κοινωνική τάξη ... καταδύεται " :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή