www.prosvasi-amea.gov.gr

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Σημασία στίς...λεπτομέρειες.

Ήταν μια φορά ένας νεαρός, ο οποίος συμπεριφερόταν μερικές φορές βίαια. Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακουλάκι με καρφιά και του είπε να καρφώνει ένα καρφί στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον κήπο κάθε φορά που θα έχανε την υπομονή του και θα μάλωνε με κάποιον.Την πρώτη μέρα έφτασε στο σημείο να καρφώσει 37 καρφιά στο πεζοδρόμιο.

Κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν έμαθε να ελέγχει τον εαυτό του και ο αριθμός των καρφιών που κάρφωνε στο πεζοδρόμιο λιγόστευε συνεχώς μέρα με τη μέρα: είχε ανακαλύψει ότι ήταν πιο εύκολο να συγκρατείται από το να καρφώνει καρφιά.

Τελικά, έφτασε η μέρα κατά την οποίa ο νεαρός δεν έβαλε ούτε ένα καρφί στο πεζοδρόμιο. Τότε πήγε στον πατέρα του και του είπε ότι εκείνη την ημέρα δεν χρειάστηκε να βάλει ούτε ένα καρφί.

Τότε ο πατέρας του, του είπε να βγάζει ένα καρφί για κάθε μέρα που θα περνούσε χωρίς να χάσει την υπομονή του.


Οι μέρες πέρασαν και ο νεαρός τελικά μπόρεσε να πει στον πατέρα του ότι είχε βγάλει όλα τα καρφιά απ το πεζοδρόμιο.Ο πατέρας τότε, οδήγησε τον υιό του στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον κήπο και του είπε:

- «Παιδί μου, συμπεριφέρθηκες καλά, αλλά κοίτα πόσες τρύπες έχει το πεζοδρόμιο. Αυτό δεν θα είναι πια όπως πριν. Όταν μαλώνεις με κάποιον και του λες κάτι προσβλητικό, του αφήνεις μια πληγή όπως αυτή. Μπορείς να μαχαιρώσεις έναν άνθρωπο και μετά να του βγάλεις το μαχαίρι, ωστόσο όμως θα του μείνει πάντα μια πληγή.»

«Λίγη σημασία έχει πόσες φορές θα ζητήσεις συγνώμη, η πληγή που γίνεται με τα λόγια κάνει τόση ζημιά όσο και μία πληγή στο σώμα σου. Οι φίλοι είναι σπάνιοι, σε κάνουν να γελάς και σου φτιάχνουν το κέφι. Πάντα είναι διαθέσιμοι να σε ακούσουν όταν το χρειάζεσαι, σε αγαπάν και σε δέχονται στο σπίτι τους.»


Δείξε στους φίλους σου πόσο τους νοιάζεσαι. Δώσε στον κόσμο περισσότερα από ότι περιμένει και κάντο με χαρά.


Όταν λες «σε αγαπώ» να το λες με σοβαρότητα.Όταν λες «συγνώμη» κοίτα το άλλο άτομο στα μάτια. Μην περιγελάς τους άλλους για τα όνειρά τους.


Μπορεί να βγεις πληγωμένος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσεις την ΖΩΗ. Μην κρίνεις τους άλλους από αυτούς που τους περιτριγυρίζουν.Μίλα αργά, αλλά σκέψου γρήγορα. Αν κάποιος σου κάνει μια ερώτηση στην οποία δεν θέλεις να απαντήσεις, χαμογέλα και ρώτα τον : «Γιατί θέλεις να μάθεις;» .Να θυμάσαι ότι η πιο μεγάλη αγάπη και οι πιο μεγάλες επιτυχίες απαιτούν μεγάλα ρίσκα.Όταν χάνεις να μαθαίνεις το μάθημά σου.Να θυμάσαι τα τρία Σ:

 Σεβασμός για τον εαυτό σου

 Σεβασμός για τους υπόλοιπους

 Σοβαρότητα στις πράξεις σουΜην επιτρέψεις μια μικρή παρεξήγηση να χαλάσει μια μεγάλη φιλία.Xαμογέλα όταν σηκώνεις το τηλέφωνο, έτσι ώστε το άτομο που τηλεφωνεί να το αισθανθεί από τον τόνο της φωνής σου.Να δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες.Να θυμάσαι ότι το να μην αποκτάς πάντα αυτό που θέλεις, είναι μερικές φορές τυχερό...

Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

2 σχόλια:

 1. Η χοντροκοπιά και η αγένεια αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του πολίτη. Από την αποκοτιά του έρωτα στους δρόμους, έως την γαϊδουρινή συμπεριφορά των οδηγών ΙΧ που εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των ΑμέΑ.

  Πολιτικοί ,υπουργοί, βουλευτές υποτίθεται κάποιας παιδείας, σκυλοβρίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα ακόμη και μέσα στη Βουλή.

  Άνθρωποι «νοικοκυραίοι» κατά τα άλλα, δεν διστάζουν να βγάζουν τις διαφωνίες τους με λεκτικές επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου για τα κοινά που τους αφορούν στην ίδια οικοδομή που συνοικούν.

  Πολίτες που έρχονται στα χέρια για μιαν… προτεραιότητα στην κυκλοφορία –αν είναι δυνατόν-.
  Όλοι αυτοί ,-όλοι εμείς- θάπρεπε να ξαναγίνουμε παιδιά και με απορημένα μάτια ανοιχτά ,να ακούσουμε με προσοχή και να καταλάβουμε το νόημα της πάρα πάνω τρυφερής όσο κι αθώας ιστορίας.

  Επί προσωπικού, η σημασία στην λεπτομέρεια αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα μου πράγμα που δυσκολεύει την κρίση μου να είναι επιεικής με τους ανθρώπους….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταπληκτική ιστορία!

  πέρασα έστω και καθυστερημένα να ευχηθώ καλή χρονιά Λυγερή μου και καλό μας μήνα!
  με αντοχές και ελπίδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή