Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Σύγχρονες Θερμοπύλες


Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από μια ιδιαίτερη, συνέντευξη που έδωσε ο Στίβεν Πρέσσφιλντ, ο αμερικανός υμνητής του αρχαιοελληνικού πνεύματος στον Μάκη Προβατά στο ΒΗΜΑ που αφορούν τους σύγχρονους Έλληνες. Μιλάει για σύγχρονες μάχες και μαντεύει πού εμείς οι Έλληνες χάσαμε το μέτρο.

Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς. Tα βιβλία του με θέμα τους πολέμους και τις μάχες είναι ίσως τα πιο ψυχαγωγικά που μπορεί να διαβάσει κάποιος, παράλληλα όμως διδάσκονται στις στρατιωτικές σχολές στην Αμερική – το πιο γνωστό έργο του, «Οι πύλες της φωτιάς» (1998) για τη μάχη των Θερμοπυλών, συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη του φημισμένου Γουέστ Πόιντ. Ο ίδιος ο 68χρονος Πρέσσφιλντ λέει ότι έχει μια παράξενη «καρμική» σχέση με την αρχαία Ελλάδα και ότι είναι ουσιαστικά το μόνο κομμάτι της Παγκόσμιας Ιστορίας που τον συγκινεί πραγματικά.

Ολοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του;

«Συμφωνώ απόλυτα! Γι’ αυτό είμαι πολύ καχύποπτος απέναντι σε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Και όταν βλέπω κάποιον που θέλει να το κάνει αναρωτιέμαι τον λόγο και επίσης γιατί δεν έχει αλλάξει τον εαυτό του ακόμη. Ιδίως εδώ στην αμερικανική πολιτική υπάρχουν διάφοροι που μιλάνε για “αλλαγή”, ενώ η προσωπική τους ζωή είναι τόσο άθλια, ώστε δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν οτιδήποτε».

Στις ΗΠΑ είστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ευρώπη ή εμείς έχουμε απορροφηθεί με τα προβλήματά μας και δεν μαθαίνουμε για εσάς;

«Είμαστε σε πολύ παρόμοια κατάσταση με εσάς, μην κοιτάτε που εμείς έχουμε τα μέσα και τον τρόπο να το καλύπτουμε κάπως. Ολοι πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε κάποιον έξω από εμάς να μας σώσει και να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι θα κάνουμε για τον εαυτό μας και πώς θα συνεισφέρουμε στο σύνολο για να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Η κατάσταση της οικονομίας εδώ έχει γίνει πάρα πολύ άσχημη. Υπάρχει τρομακτική ανεργία, η οποία επηρεάζει την αυτοπεποίθηση των Αμερικανών. Γίνονται περικοπές σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε δουλειές. Για να είμαι ειλικρινής, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση που θυμάμαι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση τις παρακολουθείτε;

«Δεν είμαι ειδικός και δεν ξέρω πολλά. Αλλά είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή χάσατε το μέτρο. Μπορεί να σας ακουστεί παράξενο, αλλά ίσως μία από τις βασικές αιτίες που έχετε αυτά τα προβλήματα αυτήν την εποχή είναι γιατί χάσατε την επαφή σας με την αρχαία Ελλάδα και όποια επαφή διατηρείτε είναι αρκετά διαστρεβλωμένη».

Τι εννοείτε «διαστρεβλωμένη»;

«Υπάρχουν τρεις παράγοντες. Πρώτον, όσο και να μην το αντιλαμβάνεστε, πέφτει πολύ βαριά η σκιά των προγόνων πάνω σε εσάς τους νεο- έλληνες. Δεύτερον, απομακρυνθήκατε, κυρίως εξαιτίας της θρησκείας, από διάφορες αρχές που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν κατέλαβε τη Βαβυλώνα, ξαναέχτισε με δικά του έξοδα τους ναούς που είχαν γκρεμίσει οι Πέρσες, και ειδικά αυτόν του θεού Βάαλ, για να δείξει στους Βαβυλώνιους πως, παρ’ ότι πίστευε σε άλλους θεούς, σεβόταν τον δικό τους. Τέλος, νομίζω ότι έχετε επαναπαυτεί. Οπως ο γιος που έχει έναν πατέρα με πολύ σπουδαίο όνομα και απλώς το περιφέρει, χωρίς να κάνει τίποτε αξιόλογο. Ελπίζω να μη σας προσβάλλω».

-----Καθόλου. Ξέρετε ότι εδώ και χρόνια ο μέσος νέος στην Ελλάδα ξέρει πολύ λιγότερα για τους αρχαίους από ό,τι πολλοί συνομήλικοί του στην Ευρώπη;

«Το ξέρω! Και σκεφτείτε τι σήμαινε παιδεία στην αρχαία Ελλάδα και ποιοι ήταν οι δάσκαλοι τότε. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν εσείς οι σύγχρονοι Ελληνες “ξύσετε” λίγο όλη αυτήν τη φαινομενικότητα στον χαρακτήρα σας, από κάτω θα βρείτε τα χαρακτηριστικά των προγόνων σας. Εχετε στο κύτταρό σας την επιθυμία για μια μεγάλη πρόκληση. Εχετε έμφυτο ενός είδους ηρωισμό και είστε πάντα έτοιμοι να τον δείξετε. Μιας μορφής ηρωισμός είναι αυτό που χρειάζεστε τώρα στην καθημερινότητά σας. Δείξτε τον, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο».

Η μάχη των Θερμοπυλών, για την οποία τόσα έχετε γράψει, δεν είναι μια απλή μάχη, έχει αποκτήσει έναν παγκόσμιο συμβολισμό. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε, ίσως, να την «εφεύρουμε»;

«Απολύτως! Αν δεν είχε συμβεί η μάχη στις Θερμοπύλες, θα έπρεπε κάποιος να τη φανταστεί, γιατί είναι από τις πιο εκπληκτικές ιστορίες του ανθρώπινου γένους. Συμβολίζουν τις αρετές που πρέπει να έχει ο άνθρωπος και αυτό για το οποίο πρέπει να πολεμάει ένας άνδρας, παρ’ όλες τις δυσκολίες και την προδοσία που πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι, ακόμη και όταν όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον του. Και σκεφτείτε πως όταν ξεκίνησα να γράφω τις “Πύλες της φωτιάς” πίστευα ότι οι Ελληνες δεν θα ήθελαν να διαβάσουν ένα κομμάτι της δικής τους Ιστορίας γραμμένο από έναν Αμερικανό».

Πιστεύετε στο κάρμα ή σε κάτι προδιαγεγραμμένο;

«Κοιτάξτε. Ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο και αμέσως σχεδόν υπάρχουν θέματα που δεν μας απασχολούν καθόλου και άλλα που ασκούν μια φοβερή συναισθηματική δύναμη επάνω μας. Και η ερώτηση είναι “γιατί;”. Δείτε εμένα, για παράδειγμα. Είμαι ένας Αμερικανός και ξέρω ότι δεν έχω ελληνικό αίμα μέσα μου. Γιατί όμως είμαι τόσο γοητευμένος με τους αρχαίους Ελληνες; Η αρχαία Ρώμη δεν με απασχολεί καθόλου! Ξέρω απλώς πως όταν είμαι στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου και όταν διαβάζω οτιδήποτε από την αρχαία εποχή με αγγίζει αμέσως και αυτό μου συμβαίνει σε όλη μου τη ζωή. Και μου συμβαίνει μόνο με την Ελλάδα».

Από όλα τα κτίσματα της αρχαίας Ελλάδας, πού θα επιλέγατε να γράψετε κάτι σε έναν τοίχο εκεί δίπλα;

«Οταν ήρθα στην Ελλάδα για πρώτη φορά, επισκεφθήκαμε τον Πολυγωνικό τοίχο στους Δελφούς, στον οποίο υπάρχει ένας κατάλογος με ονόματα σκλάβων που είχαν απελευθερωθεί. Ηταν πολύ μικρά τα γράμματα, αλλά όλο αυτό ήταν τόσο συγκινητικό, που με έκανε να κλάψω. Τόσο ευγνώμονες πρέπει να ήταν που απελευθερώθηκαν, ώστε προσεύχονταν στον Θεό και Τον ευχαριστούσαν. Θα ήθελα, λοιπόν, να γράψω εκεί: “Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να ήταν ελεύθεροι και να έγραφαν τα ονόματά τους σε αυτόν τον τοίχο”».


Θέλει προσπάθεια όμως αυτό.

«Γι’ αυτό λέω: “Ξεκουνήσου και άσε το βόλεμα, γιατί δεν θα βγάλεις άκρη”. Μην περιμένεις ότι θα μας σώσει κανένας διεθνής οργανισμός, καμία κυβέρνηση και κανένα αφεντικό. Μόνο ο καθένας μας μπορεί να πάρει τη ζωή του και τη μοίρα του στα χέρια του και να τη βελτιώσει ή να την αλλάξει».

* Ολόκληρη την συνέντευξη θα την βρείτε στο ΒΗΜagazino στις 23-24 Απριλίου 2011.

7 σχόλια:

 1. BUTTERFLY

  Κούκλα μου τι γίνεσαι; Πως τα φέρνεις βόλτα κοριτσάκι μου Εσύ και με τους δυο σου άντρες;;;;Ο δεύτερος τη τάξη κι αν είναι έρωτας ε; Σου εύχομαι να τον χαίρεσαι και να τον απολαμβάνεις κάθε στιγμή...

  Ως προς το θέμα μας φίλη μου μείναμε ,μεταξύ των άλλων .και από άντρες να φυλάξουν Νέες θερμοπύλες . Τι να πει κανείς;;; Ο Θεός της Ελλάδος μαζί μας, αν δεν πήρε κι αυτός των οματιών του. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. “Ξεκουνήσου και άσε το βόλεμα, γιατί δεν θα βγάλεις άκρη”....Αυτό είναι:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Idea Studio

  Καλημέρα αγαπητή μου.
  Είναι τόσο εκτεταμένο το βραχυκύκλωμα που συντελείται κάθε μέρα στην ζωή μας που και να θέλουμε δεν μπορούμε να μην ταρα-κουνηθούμε. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι προς το παρόν τουλάχιστον μπορούμε να βγάλουμε μιαν άκρη . Προσωπικά αδυνατώ.

  Το αυτονόητο όμως είναι ότι όσο ποτέ άλλοτε, η Ελληνική πραγματικότητα έχει ανάγκη από μαχητές να μπορέσουν να φυλάξουν Θερμοπύλες .
  Πολύ φοβάμαι ότι και σ’ αυτό έχουμε έλλειμμα ….
  Νάσαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εντάξει ...τι να πω τώρα?
  ..για ακόμη μια φορά καμαρώνω για την καταγωγή μου και ντρέπομαι για την κατάντια της Ελληνικής Παιδείας που είμαι μέλος της. Και δεν μιλάω μόνο για τους εκπαιδευτικούς... Ευτυχώς υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δίνουν την ψυχή τους. Μιλάω για τους δήθεν οραματιστές και καιροσκόπους της εκάστοτε κυβέρνησης που αναλαμβάνουν τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας χωρίς να έχουν την παραμικρή επίγνωση της κατάστασης και χωρίς ντροπή απλά ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους.
  Με μια ισχυρή παιδεία η Ελλάδα μας θα ήταν τώρα αλλιώς!
  Πολύ καλό το άρθρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευ αγωνίζεσθαι

  Aγαπητέ μου ! Μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή η παρουσία σας στον «Πηγαιμό»
  Την πλειονότητα των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης ,όσους κάνουν ευσυνείδητα την δουλειά τους, με επίγνωση της αποστολής τους, τους θεωρώ αφανείς ήρωες. Κατ’ εξοχή ,αυτοί είναι που φυλάνε τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού.

  Δυστυχώς Όσοι μεγαλοταγοί της Εκπαίδευσης ενδιαφέρθηκαν αποκλειστικά για την προσωπική τους ανέλιξη κι όχι για την πραγματική παιδεία των Ελλήνων, υπηρετούν μόνο το σύστημα γιατί δεν τους ενδιαφέρει τίποτ’ άλλο παρά η προσωπική τους επαγγελματική ανέλιξη και η κατάληψη θώκων.

  Αυτή η διαπίστωση, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί σε όλους τους πολίτες αυτού τόπου ανεξαρτήτων πολιτικών αποχρώσεων.

  Σήμερα βιώνομε σαν Έθνος μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική . Δοκιμάζονται Αξίες και Θεσμοί .
  Τώρα είναι ο καιρός να πάρουν τον σκυτάλη όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, χωρίς διάκριση για να δώσουν ώθηση στο Ελληνικό πνεύμα να σηκώσει ψηλότερα την Ελλάδα ,στο ύψος των περιστάσεων..
  Θέλω να το ελπίζω πως κάπως έτσι θα γίνει στην πορεία για την δική μας Ιθάκη !!!

  Επί προσωπικού σας εύχομαι Υγεία, Αισιοδοξία και υψηλό φρόνημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!

  ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή