Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ


Στο διεθνές τοπίο ,όπου μπαράζ ανθελληνικών δημοσιευμάτων σε «έγκυρες»Ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά , πικρόχολα, εξευτελιστικά ,ταπεινωτικά σχόλια αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας και πλήττουν βάναυσα την πολιτική μας υπόσταση, ένα άρθρο «φωτοβολίδα» σχίζει το γκρίζο σύννεφο που σκεπάζει την χώρα μας. ‘Ένα σύννεφο βαριάς απαξίωσης, δυσφήμισης, περιφρόνησης που σκεπάζει τον λαμπρό ήλιο της Ελληνικής Γής .Ένα σύννεφο φακό μέσα από το οποίο βλέπουν την Ελλάδα οι αγγλοσάξονες και ιοι Σκανδιναβοί «φίλοι» μας

Ας το διαβάσουμε να αναθερμάνουμε το ηθικό μας ,τουλάχιστον.

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

«Είμαστε όλοι Ελληνες», τιτλοφορείται το άρθρο της Ιταλίδας καθηγήτριας αρχαίου ρωμαϊκού και ελληνικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Εύας Κανταρέλα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα»

Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Σέλεϊ, κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Η Ιταλίδα καθηγήτρια, με μια σύντομη αναδρομή στον 19ο αιώνα, αλλά και στην κλασική περίοδο, θέλει να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους το χρέος τους, όπως τονίζει, προς την Ελλάδα. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι σήμερα, πρέπει να επιδειχθεί ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

«Το 1821, γινόταν αναφορά στο ελληνικό θαύμα, στη χώρα, στην οποία, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., είχαν ανθίσει η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, οι τέχνες, η δημοκρατία, δηλαδή, ο πολιτισμός», γράφει η Εύα Κανταρέλα. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μιλάνου εξηγεί ότι «σημερα γνωρίζουμε ότι οι Ελληνες διατηρούσαν επαφές και με άλλους λαούς της Μεσογείου και ότι ουκ ολίγες πλευρές του πολιτισμού τους, προέρχονται από ανατολικές επιρροές. Αυτό, όμως, δεν μειώνει με κανένα τρόπο το χρέος μας προς αυτό τον λαό».

Η Εύα Κανταρέλα παραθέτει το παράδειγμα της ιστοριογραφίας, την οποία οι έλληνες εφηύραν ως «λογοτεχνικό είδος». Σε ό,τι αφορά τη σημερινή πραγματικότητα, η διακεκριμένη Ιταλίδα πανεπιστημιακός τονίζει ότι «ξαφνιάζει και μας αφήνει άναυδους το ότι σήμερα η Ευρώπη, ή τουλάχιστον ένα μέρος της ηπείρου μας, μοιάζει να είναι τόσο αδιάφορη ως προς τη μοίρα της χώρας που λειτούργησε ως κοιτίδα του πολιτισμού, όχι μόνον του ευρωπαϊκού, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι είναι χρέος μας, να επαναλάβουμε, μαζί με τον Σέλεϊ, ότι είμαστε όλοι Ελληνες».

TA NEA

6 σχόλια:

  1. Λυγερή μου.
    Εγώ θα συνεχίσω να ρωτάω, όπως χρόνια κάνω.
    Είμαστε όλοι Έλληνες;
    Ξέρεις πολλοί άνθρωποι, από κάθε γωνιά του πλανήτη νοιώθουν βαθιά μέσα τους (στην κυτταρική τους μνήμη) Έλληνες αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ενώ η αστυνομική τους ταυτότητα γράφει Έλληνας δεν νοιώθουν διαφορετικά από κάποιον Γενίτσαρο.
    Ωωωωωχ τι ήθελα και τα θυμήθηκα.
    http://kartson.pblogs.gr/2010/02/de-nomizw-oti-hreiazetai-na-prosthesw-kati-egw.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον...Ας συνειδητοποιήσουμε οι σύγχρονοι Έλληνες τις ευθύνες μας...
    Φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pan kARTson
    Καλημέρα Παναγιώτη μου

    Η Πανεπιστημιακός Εύα Κανταρέλα χρησιμοποιώντας την φράση του επίσης φιλέλληνα Πέρση Σέλεϊ,» «Είμαστε όλοι Έλληνες», υπαινίσσεται ότι στην θέση που έχει περιέλθει σήμερα ένας ιστορικός λαός σαν τους Έλληνες που έδωσε φώτα πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο ,θα μπορούσε να περιέλθει και οποιοσδήποτε άλλος λαός .Από αυτή την άποψη λοιπόν θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να νοιώσουν «Σαν Έλληνες» και να στηρίξουν μιαν Ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα που λειτούργησε ως κοιτίδα του πολιτισμού, κι όχι να την αφήνουν έκθετη στα χέρια των κερδοσκόπων να την κατασπαράξουν.

    Τώρα στο ερώτημά σου, αν εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες «είμαστε όλοι ΄Ελληνες;» θα απαντούσα ΝΑΙ είμαστε Έλληνες όλοι όσοι αισθανόμαστε Έλληνες δυνατοί κάτω από τις πλέον δυσμενείς συνθήκες να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε την τιμή ,την αξιοπρέπεια και κυρίως την αυτό-κυριαρχία της χώρας μας.
    Οι ανθέλληνες όσο ψηλά κι αν ίστανται να μας αδειάσουν την γωνιά με ή χωρίς διαβατήριο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ANAZHTHΣH

    Τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα για το πως διαχειρίστηκε τα έσοδα του και τι σχέδιο ζωής διάλεξε για να πορευτεί.
    Οι μεγάλες όμως ευθύνες που οδήγησαν την χώρα μας στο στόμα των λύκων τοκογλύφων κερδοσκόπων ανήκουν στις ηγεσίες του τόπου που εδώ και δεκαετίες παρεχώρησαν γη και ύδωρ στα λαμόγια ημετέρους, τους κλέφτες, τους καταχραστές ανθέλληνες να μας γδύσουν κυριολεκτικά .
    Τώρα , πάντα κατά την άποψή μου , το μεγάλο ΧΡΕΟΣ απέναντι στην Πατρίδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας ,είναι να συνειδητοποιήσουμε κατ' αρχήν την δύσκολη κατάσταση και τους κινδύνους που διατρέχουμε σαν χώρα και να εργαστούμε ΟΛΟΙ για την ανασυγκρότησή της .
    Αυτό φυσικά προϋποθέτει θυσίες αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αναγκαστική προσγείωση στην σημερινή πραγματικότητα κι όχι την πλασματική που ζούσαμε μέχρι τινός .
    Σ’ ευχαριστώ για την παρουσία σου και σου εύχομαι μια «Καλή» συντροφευμένη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό το θέμα σου Λυγερή μου....
    Αλήθεια κι΄εγώ έτσι πολλές φορές έχω αναρωτηθεί....
    στην Ελλάδα πόσοι τελικά είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ?.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω θα αναρωτηθώ και τα εξης:Ενταξη είμαστε έλληνες, όμως ζούμε σαν Έλληνες;Εναι προσωπική μου απορία.Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή