www.prosvasi-amea.gov.gr

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν έμαθα ακόμη !


Την Βασιλική Σταυροπούλου δεν την είδα ποτέ . Το τηλέφωνό της μου έδωσε η κουμπάρα μου επειδή και η Βασιλική είχε ένα παιδί με Ειδικές ανάγκες και ψαχνότανε.

Την πήρα τηλέφωνο
Τα είπαμε ,μοιραστήκαμε την αγωνία μας, ανταλλάξαμε πληροφορίες,.

Η Κική ( έτσι την φώναζαν οι φίλοι,) τραπεζική υπάλληλος ή ίδια ,ασφαλιστής ο άνδρας της, είχε δυο παιδιά. Τον Κώστα 12 χρονών «γερό» παιδί και τον Άγγελο οκτώ ετών με πολλά προβλήματα στην κίνηση, στην ομιλία, στην αντίληψη, στην κοινωνικότητα και συχνές κρίσεις Ε.,

Κίνησε γη και ουρανό η Κική.( Ο άνδρας της σε ό,τι μπορούσε, όσο του επέτρεπε η δουλειά του βοηθούσε) Παράτησε την δουλειά της, αφοσιώθηκε στα παιδιά της ,ιδιαίτερα στον μικρό Άγγελό της..

Στην Ελλάδα δεν βρήκε άκρη. Σε ανοιχτή γραμμή με γιατρούς της Ευρώπης και της Αμερικής ήταν διαρκώς.

Τα λέγαμε συχνά. Αγώνας η ζωή της καθημερινός, διαφορετικός ,ίσως, αλλά το ίδιο ή και περισσότερο δύσκολος με τον δικό μου. .

Όσο έβλεπε δείγματα βελτίωσης στον Άγγελο τόσο προσπαθούσε , τόσο άντεχε περισσότερο, τόσο ήλπιζε ,τόσο γλύκαινε η καρδιά της και κάπου, κάπου κλεφτά στα όνειρά της έβλεπε τον εαυτό της να στηρίζεται στο μπράτσο ενός πολύ ωραίου άντρα. του Άγγέλου της.

Πέρασε αρκετός καιρός . Την έχασα .

Μια μέρα με πήρε η κουμπάρα μου τηλέφωνο ,

----Τα έμαθες? διάβασες εφημερίδες,?

Η Βασιλική Σταυροπούλου με τον άνδρα της και το μεγάλο της γιο τον Κώστα , σκοτώθηκαν επί τόπου σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση στην εθνική οδό. Πηγαίνανε στο Ναύπλιο να πάρουν τον Άγγελο που τον είχε κρατήσει λίγες μέρες η γιαγιά του , να τους ξεκουράσει..

" Εσύ ,με ρώτησε η κουμπάρα μου , που είσαι στα μέσα και στα έξω, ξέρεις κανέναν καλό χώρο να βάλουν το ορφανό ,να το αγαπούν, να το νοιάζονται, να το εκπαιδεύουν, να μην πάει χαμένη η προσπάθεια της Μάνας του? Γιατί με όλα αυτά ,το παιδί, έχει πολύ βελτιωθεί. Βλέπεις οι παππούδες του το αγαπούν, αλλά δεν μπορούν, είναι άρρωστοι και υπερήλικες ".

Όχι δεν ήξερα ! Και δυστυχώς δεν έμαθα ακόμη.

Γιατί μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ένας υποδειγματικός χώρος προορισμένος για άτομα που δεν είναι ψυχωσικά αλλά έχουν διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, Είναι όμως εκπαιδεύσιμα εάν ενταχθούν σε μιαν οργανωμένη ζωή με δημιουργική απασχόληση , με ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και συντροφικότητας .Προστατευμένα σ’ ένα ανθρώπινο πολιτισμένο περιβάλλον σαν το σπίτι τους ,υπό την επίβλεψη Ιατρών και «ειδικών» και μακριά από την ζούγκλα της κοινωνίας που έτσι και βρεθούν εκτεθειμένα κι ανυπεράσπιστα είναι έτοιμη να τα κατασπαράξει..

15 σχόλια:

 1. Είναι από αυτές τις στιγμές που χάνει κανείς τα λόγια του, τα δάκρυα με δυσκολεύουν και στο να γράψω.
  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ; Έλεος πια! Εσείς κυρίες και κύριοι πολιτικοί που αυτές τις μέρες μας θυμόσαστε για την πολυπόθητη ψήφο, αν περάσετε από εδώ, δείξτε σας παρακαλώ τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτού του παιδιού! Το παιδί αυτό θα μπορούσε να ήταν και δικό μας ή δικό σας.
  Λυγερή μου αν υπάρχει κάτι που να μπορώ να βοηθήσω σαν απλός άνθρωπος και σα μητέρα σε παρακαλώ ενημέρωσέ με.
  Να είσαι πάντα καλά και δυνατή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένο ίδρυμα; Είμαστε απαράδεχτοι σε όλα... πλήρη φθορά... δεν ξέρω τι να πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. meta

  Πλούσια,ξεχειλίζει από αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης η παρέμβασή σου στον "pygemo" αγαπητή μου και σ' ευχαριστώ.
  Το παιδί αυτό είναι όπως χιλιάδες άλλα άτομα
  μέλος της Ελληνικής κοινωνίας και πολίτης της Ελληνικής Πολιτείας που πάσχει από ανοργανωσιά
  κι αδιαφορία.
  Η παρουσία σου εδω είναι αρκετή γιατί δηλώνει
  και την δική σου αντίθεση στην πολιτική για τα
  ΑμεΑ που ισχύει στην Πατρίδα μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ
  Αγαπητέ μου.
  Το πραγματικό αυτό γεγονός συνέβη πριν απο δέκα χρόνια πρίπου.
  Σε επίπεδο Πολιτείας ή τοπικής Αυτοδιοίκησης πράγματι δεν υπάρχει ΄μέχρι σήμερα καμία δομή να περιθάλπτει ανάλογες περιπτώσεις.
  Με πρωτοβουλία όμως συλλόγων γονέων και με υψηλό κόστος έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν κάποιοι ξενώνες προσατευόμενης διαβίωσης , περιορισμένοι στον αριθμό που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας.
  Κι αλοίμονο στα παιδιά που δεν έχουν τον "τρόπο τους" Δεν υπάρχει τίποτ' άλλο γι αυτά από τον θάλαμο κάποιου ψυχιατρικού ιδρύματος. Κι είναι κρίμα πολύ κρίμα ,πιστέψτε με !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σήμερα είχα χρόνο να διαβάσω προηγούμενες αναρτήσεις σου (τις 3 τελευταίες). Τί να πω βρε Λυγερή μου; Θα μου πεις δεν ξέρεις ότι τέτοια συμβαίνουν γύρω μας; Ναι, αλλά όταν τα διαβάζεις ως πραγματικά γεγονότα με λεπτομέρειες είναι αλλιώς.
  "Κυρίες" σαν την Ευτέρπη να σκέφτονται πριν υιοθετήσουν. Η υιοθεσία δεν είναι παιχνιδάκι ούτε το παιδί αντικείμενο του στιλ αμα δε μας κάνει το αλλάζουμε. Ίσα ίσα ένα παιδί που δεν το γέννησες έχεις διπλό χρέος να το μεγαλώσεις σωστά και με αγάπη.
  Στην περίπτωση του Μανωλιού, τί να πω; Οι γονείς θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη της οικογένειας για να μην υπάρχουν τέτοιες καταλήξεις. Κρίμα!
  Τέλος και δε θα σε κουράσω άλλο μακάρι να ήταν γεμάτος ο κόσμος από μαμάδες σαν τη Δέσποινα!!
  Όπως και εσύ καλή μου,
  καλό σου βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σήμερα νιώθω ότι μου τελείωσαν τα λόγια.
  Έχω μια αίσθηση ότι με τα λόγια δεν μπορεσα να αλλάξω τίποτα... ούτε με το θυμό...ούτε καν με την αγάπη.

  Συγχώρα με.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. meta

  Καλημέρα καλή μου.(Την πρώτη καλημέρα σήμερα σε σένα )
  Όλες αυτές ο αληθινες Ιστορίες,τα πραγματικά γεγονότα ,έχουν μια συνάφεια μεταξύ τους γιατί αφορούν ανθρώπους ....συγγενείς.Η συγγένεια τους είναι η κοινή τους μοίρα.Και κοινός παρανομαστής
  τους η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ απο την ζωή τους που δυστυχώς εξαρτάται από την Πολιτεία ιδιαίτερα όταν φύγουν οι φυσικοί τους προστάτες.
  Σ' ευχαριστώ και εύχομαι Υγεία !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Big Mama
  Αγαπημένη μου "τσαντίλα".
  Έννοια σου και γω στον ίδιο με σένα παρανομαστή είμαι ,μόνο που επιμένω κι αντιστέκομαι σαν την καλαμιά στον κάμπο. Σαν την Ιτιά που γέρνει,που χαμηλώνει τον ίσκιο της αλλά δεν σπάει.
  Σε φιλώ παρηγοριά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ειναι απο αυτες τις τραγικες ιστορίες της ζωής που μενεις βουβός και ανίκανος να κανεις οτιδήποτε ν απαλύνεις πόνο και απόγνωση...

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Είναι μία απο τις φορές που η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο που δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουμε ακόμη μάθει να προβλέπουμε ,ότι στον καθένα μπορεί να συμβεί και να είμαστε ετοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

  Καλή μας μέρα ,Αρη μου,
  Καλά μόνο νάμαστε !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το πρόβλημα δεν είναι η επιστήμη και η τεχνολογία. Αυτές κάνουν θαύματα! Και περιμένουν τους ανθρώπους να επωφεληθούν όσο γίνεται. Το πρόβλημα είναι οι νοοτροπίες των κοινωνιών όπως η δική μας όπου το πρόβλημα υπάρχει μόνον όταν είναι δικό μας.. Είναι η πολιτική αντίληψη που θέλει να κερδίζει τις εντυπώσεις και ν' ασχολείται με τη φλούδα, ενώ
  η """ουσία""" σπαρταρά παραπέρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπημένη Λυγερή..
  με πολύ συγκίνηση σου γράφω,αν θέλεις επισκέψου το μπλογκ μου εκει στα σχόλια αλλά και στην αποψινή ανάρτηση εξηγώ ..
  Δε μπορώ να σου περιγράψω τη χαρά που νοιώθω που επικοινωνώ μαζί σου ξανά..
  σε φιλώ θα τα πούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

  Όντως κύριε Θεοφίλου.Η επιστήμη και η τεχνολογία μόνο σαν εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εις όφελος της λειτουργικότητας της καθημερινότητάς μας. Διαφορετικά, οι επιστήμονες και οι τεχνοκράτες θα είχαν λύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα.
  Η Τέχνη όμως του "ευ ζην " είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας,οραματισμού και Ανθρωποκεντρικής Πολιτικής.
  Ευχαριστώ τόσο για την παρέμβασή σας ,όσο και για την διαφορετική διάσταση που δώσατε στο θέμα μας.
  Το θεωρώ σημαντικό, σημεία ενός κειμένου να δίνουν την αφορμή στον αναγνώστη -όπως εσείς- που έχει πράγματα να πει- να εμβαθύνει επι της ουσίας και να την αναδεικνύει.
  Καλό μας βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Απροσπέλαστη πόλη
  Πολυαγαπημένη μου Φανούλα.
  Η χαρά μου είναι ανυπόκριτη .Όλη την ημέρα σήμερα -μια ξεχωριστή και συγκηνισιακά φορτισμένη μέρα- σε είχα στη σκέψη μου κι ένοιωθα ευεργετικά και παρήγορα.
  Πριν φύγω το πρωί πέρασα βιαστικά από την σελίδα σου να σε δώ...Μου ήταν αρκετό !
  Τώρα θα περάσω να σταθώ στη σελίδα σου καλή μου.
  Σε φιλώ
  τα λέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑμεΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ
  ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΑΘΑΝΩ;
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΟΧΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή