Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αγαπήσετε τα γηρατειά μέχρι την βαθιά σας Νιότη




         Η μοναδική Ελληνίδα που πέρασε ποτέ από τη NASA, η δρ. Ιωάννα Βερνίκου...

μιλάει στο newsbomb.gr για το πώς το διάστημα μας διδάσκει τους τρόπους να μείνουμε νέοι. Μετά από 40 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας, η δρ Joan Vernikos έγραψε το βιβλίο που επικεντρώνεται στα θεμελιώδη σημασία της βαρύτητας για τη διατήρηση της νεότητας και του σφρίγους, «Διατηρώντας τη νιότη και στα βαθιά μας γηρατειά». Ερευνώντας τις λειτουργίες και τις αντιδράσεις των Αμερικανών και των Ρώσων αστροναυτών κατέληξε σε σπουδαία συμπεράσματα για τους απλούς ανθρώπους στη γη.

«Είναι εύκολο να καταργήσουμε τα γηρατειά. 

Σας φαίνεται απίστευτο; Κι όμως, αν προσπαθήσουμε να πάμε στη κόντρα στη βαρύτητα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε όλες εκείνες τις ικανότητες που έχουμε στα νιάτα μας, τότε δηλαδή που έχουμε τη βαρύτητα με το μέρος μας και όλα μένουν προς τα πάνω».
Η Δρ. Ιωάννα Βερνίκου, προσχώρησε στη ΝASA το 1964, στο ξεκίνημα της διαστημικής ιδέας και έρευνας και ανακηρύχθηκε σύντομα Διευθύντρια των ερευνητικών προγραμμάτων στο τμήμα των Επιστημών ζωής. Ήταν επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη πολλών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων και της ιστορικής επιστροφής του John Glenn το 1998, στην ηλικία των 77 ετών στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο Discovery.

Η Δρ. Ιωάννα Βερνίκου

«Αυτή η εμπειρία μας έμαθε πολλά. Θέλετε να μείνετε νέοι; Κάντε … κόλπα στη βαρύτητα!
Για παράδειγμα, μη μένετε πολλή ώρα καθισμένοι ή ξαπλωμένοι. Σηκωθείτε, κινηθείτε και καθίστε ξανά. Το ίδιο κάντε με το μυαλό σας. Μην το αφήνετε να αδρανεί, μην του επιτρέπετε να το παρασύρει ο νόμος της βαρύτητας προς τα κάτω. 

Μελετήστε, μιλήστε, κρατάτε κοινωνικές επαφές. Ταξιδέψτε για να δουλεύει ο νους και το πνεύμα και κυρίως ερωτευτείτε. Δεν υπάρχει ηλικία για τον έρωτα. Αυτό είναι το κόλπο της ψυχής εναντίον του νόμου που μας γερνάει. Και το πιο σημαντικό; Εναντιωθείτε στο στρες. Πάψτε να ζείτε σα να είναι όλα επείγοντα»!

Μεταξύ άλλωστε και των διακρίσεων που έλαβε από τη NASA ήταν η εργασία της σχετικά με το στρες, για την οποία τιμήθηκε με το μετάλλιο επιστημονικής διάκρισης.

Τιμήθηκε επίσης με το μετάλλιο εξαιρετικών υπηρεσιών στη NASA για τη δημιουργία διεθνούς αναγνώρισης ερευνητικών προγραμμάτων στη NΑSA. Εξελέγη ως μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής και μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 


Έχει επιτύχει τρεις πατέντες, μία από τις οποίες αφορά ειδική φυγόκεντρο για τις ιατρικές εφαρμογές της βαρύτητας.
Στο ίντερνετ βρίσκεται και ο οδηγός που θα βοηθήσει τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους επαγγελματίες να κάνουν έξυπνες επιλογές στον τρόπο της ζωής τους.



14 σχόλια:

  1. Επιτρέψτε μου ,εν γνώσει μου ότι δεν κομίζω γλαύκας στας Αθήνας ,να μοιραστώ απλά μαζί σας ,κάποια πράγματα επιγραμματικά, συγκεντρωτικά , επιλεκτικά, κατανοητά και χρήσιμα ευελπιστώ.

    Βαρύτητα: Κάνε τη σύμμαχό σου
    Το μυστικό να παραμείνεις νέα βρίσκεται στη... βαρύτητα! Όπως υποστηρίζει η δρ Ιωάννα Βερνίκου, τέως δ/ντρια του Τμήματος Ερευνών Ζωής της ΝΑSΑ: «Για να κάνετε σύμμαχό σας τη βαρύτητα, δεν έχετε παρά να ξαναγυρίσετε στα παιδικά σας χρόνια και να θυμηθείτε τις κινήσεις που κάνατε. Αυτό σημαίνει να μη μένετε σε ακινησία, αλλά να αλλάζετε θέσεις συχνά… Να ξαπλώνετε για λίγο στο κρεβάτι με το κεφάλι να κρέμεται και να είναι πιο χαμηλά από το υπόλοιπο σώμα. Να ξαπλώνετε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι με τα γόνατα ή τα πόδια σε υψηλότερο επίπεδο απ' ό,τι το κεφάλι για 10-20' μία φορά την ημέρα. Επίσης να επιδιώκετε την όρθια στάση. Οι συνήθειες αυτές δραστηριοποιούν όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζουν το μυϊκό, το αναπνευστικό και τα καρδιαγγειακό σύστημα».
    Γέλιο: Μακραίνει τη ζωή
    Ένα λεπτό γέλιου αξίζει όσο 45' βαθιάς χαλάρωσης, ενώ αρκετά λεπτά τρανταχτού γέλιου ισοδυναμούν με 10' άσκησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα του William Fray, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Παν/μιο Στάνφορντ, ενώ άλλη έρευνα Γερμανών ερευνητών αποδεικνύει ότι το γέλιο είναι άριστο «φάρμακο» για την καλή λειτουργία της καρδιάς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ανανέωση των κυττάρων. Επίσης επιδρά στην παραγωγή των πεπτικών υγρών, έχει θετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Και όλα αυτά γιατί με το γέλιο ενεργοποιούνται όχι μόνο τα ενδογενή οπιοειδή (ενδορφίνες και εγκεφαλίνες), δηλαδή οι ουσίες που παρέχουν στον οργανισμό ηρεμιστική δράση, αλλά αυξάνεται και η συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα. Παράλληλα, όμως, γίνεται και ένα καταπληκτικό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα.
    Ηλιοπροστασία: Πάρε τη σοβαρα
    Το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο εμφανίζει πολύ πιο γρήγορα ρυτίδες και άλλες έντονες αλλοιώσεις. Εκτός λοιπόν από το αυτονόητο (ότι δεν πρέπει να εκτίθεστε στη βλαβερή ακτινοβολία), η σωστή επιλογή του αντηλιακού θα σας προφυλάξει μεταξύ άλλων και από την πρόωρη γήρανση. Το αντηλιακό πρέπει να επιλέγεται με βάση τον τύπο του δέρματος (λιπαρό, ξηρό, φωτοευαίσθητο, παθολογικό), την εποχή (και το χειμώνα), τις υπαίθριες δραστηριότητες. Παράλληλα είναι απαραίτητο να παρέχει προστασία και από τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας Α και B (UVA, UVB).

    Θετική σκέψη: Δείτε τη ζωή στα ροζ
    Συνηθίζεις να βλέπεις το ποτήρι… μισοάδειο και άγχεσαι με το παραμικρό; Λάθος. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Πίτσμπουργκ παρατήρησαν ότι ο χαρακτήρας μας ενδέχεται να επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μας σε σημείο μάλιστα οι αρνητικές σκέψεις να αυξάνουν την ευπάθειά μας στις λοιμώξεις κι όχι μόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα των πολύ νευρικών και αγχωμένων ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε πολλές θεραπείες σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν μια αισιόδοξη στάση ζωής!
    Ισορροπημένη διατροφή: Τι σημαίνει αυτό;
    Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων σε συγκεκριμένη ποσότητα και συχνότητα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού.

    Κοιλιά: Μετρήσέ τη
    Η κοιλιακή παχυσαρκία (που εκτιμάται με την αυξημένη περίμετρο μέσης) σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών παραγόντων κινδύνου, που οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα και όχι μόνο. Αν λοιπόν ένας άνδρας έχει περίμετρο μέσης πάνω από 94 cm και μια γυναίκα πάνω από 80 cm, πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, ενώ όταν ξεπερνά τα 102 cm για τους άνδρες και τα 88 cm για τις γυναίκες, υπάρχει ήδη πρόβλημα. Όπως μάλιστα τονίζουν από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: «Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνει ένα άτομο (κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, χοληστερίνη, υπέρταση, κακή διατροφή) τόσο γρηγορότερα πρέπει να λαμβάνει μέτρα, καθώς οι παράγοντες αυτοί επιδεινώνουν το πρόβλημα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σνέχεια των προηγουμένων..

    Μεσογειακή διατροφή: η «συνταγή» της μακροζωίας
    Το τέλειο μοντέλο διατροφής, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, είναι το μεσογειακό. Με δυο λόγια, ένα διαιτολόγιο που στηρίζεται στα όσπρια, στα λαχανικά, στα φρούτα, στα δημητριακά, στα ψάρια και διαθέτει το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών εξασφαλίζει καλύτερη υγεία και μακροζωία. Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Ε, που ως φυσικό «αντιοξειδωτικό» καθυστερεί τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Όπως μάλιστα τονίζει η ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου: «Θα βγείς ιδιαίτερα ωφελημένη αν το διαιτολόγιό σου περιλαμβάνει κατά βάση ελαιόλαδο, όσπρια, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και λίγο κρασί».

    Νερό: Πιές το στην υγειά σου
    Το νερό ξεδιψάει και προλαμβάνει την αφυδάτωση. Βοηθά το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο, ελαστικό και πιο νεανικό. Μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας στα νεφρά. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους, ελαττώνει τις κατακρατήσεις υγρών, περιορίζει το αίσθημα πείνας, αναζωογονεί, κάνει πραγματικά καλό στον οργανισμό. Κι όλα αυτά χωρίς ούτε μία θερμίδα! Πιείτε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια ή 1,5-2 λίτρα ημερησίως και βέβαια μην περιμένετε να φτάσετε στο σημείο να διψάσετε.

    Ξηρό δέρμα; Μήπως σου λείπουν βιταμίνες;
    Η ξηρότητα μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών της ομάδας Β, που βοηθούν στη σωστή τροφοδοσία του δέρματος με αίμα και οξυγόνο. Ακόμα, το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα προειδοποιεί πως ίσως δεν παίρνεις τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά (νερό, φρέσκοι χυμοί φρούτων, γάλα).

    Oστα: Πώς θα δυναμώσουν;
    Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, σχοινάκι, χορός, τα βαράκια και τένις αποτελούν δραστηριότητες που ωφελούν σημαντικά το σκελετό και τον προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Επίσης το pilates, η yoga και το tai chi βοηθούν στην πρόληψη από πτώσεις και κατάγματα. Ωστόσο άτομα με ήδη διαγνωσμένη οστεοπόρωση πρέπει να αποφεύγουν το τρέξιμο (jogging) και τις ασκήσεις που εκτείνουν ή στρίβουν πολύ τη σπονδυλική στήλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια καλή επιλογή παραμένει το περπάτημα, το κολύμπι αλλά και οι ασκήσεις μέσα στο νερό.

    Πρωινό: Απαραίτητο και αναντικατάστατο
    Τρώγοντας ένα καλό πρωινό γεύμα, όπως π.χ. νιφάδες βρώμης με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, ξηροί καρποί ή σπόροι και λίγη κανέλα, ξεκινάς την ημέρα σας δυναμικά, αυξάνεις το μεταβολισμό σας και πεινάς λιγότερο στα επόμενα γεύματα.

    Ρόδι: Η σούπερ τροφή
    Είναι πηγή βιταμινών Α, C και Ε, καθώς και φυτοθρεπτικών, όπως ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα και τανίνες. Ο χυμός ροδιού μάλιστα, μεταξύ άλλων, ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες του DNA, έχει αντιγηραντική δράση και συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων μονοξειδίου του αζώτου (NO), το οποίο διατηρεί «ανοιχτές» τις αρτηρίες και αυξάνει την αιματική ροή. Παράλληλα μειώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης και συμβάλλει στην ελάττωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπεται και συνέχεια γιατί δεν ξεμπερδεύει κανείς τόσο εύκολα με την Νιότη του...

    Τσιγάρο; Κόψτε το επιτέλους!
    Ποτέ δεν είναι αργά. Φτάνει να το θελήσεις πραγματικά και να σκεφτείς τα σημαντικά οφέλη στην υγεία σου, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να το κόψεις, βρες κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα βοηθήματα που μπορείς να επιστρατεύσεις, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία λειτουργούν και ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

    Υπέρταση: Μην την υποτιμάς
    Ως βασικούς σύμμαχους στη μάχη κατά της υπέρτασης όλες οι έρευνες αναφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί εκτός από τις φυτικές ίνες και τις πολύτιμες βιταμίνες τους περιέχουν και μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο θεωρείται μοναδικό για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επίσης όλοι οι υπερτασικοί θα πρέπει να περιορίσεις το αλάτι, τον καφέ, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Επιπλέον, η διατήρηση του σώματος σε καλή φυσική κατάσταση είναι από τα σημαντικότερα αντιυπερτασικά μέτρα, όπως και ο έλεγχος της πίεσης, αρκεί να ακολουθείτε τις οδηγίες για το σωστό τρόπο μέτρησης. Δηλαδή να μετράς την πίεση ήρεμη και αφού για 5 λεπτά δεν έχεις καταναλώσει καφέ και δεν έχεις καπνίσει την προηγούμενη μισή ώρα, με το χέρι να ακουμπά σε σταθερό σημείο, στο ύψος της καρδιάς.

    Φίλοι: Αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης
    Ναι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Αν θέλεις να ζήσεις χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, απόκτησε μερικούς καλούς φίλους, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι η ύπαρξη φίλων από άποψη υγείας ισοδυναμεί με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με τη φυσική άσκηση.

    Χιούμορ: Ιδανικό «φάρμακο»
    Πέρα από χαμόγελα πιθανότατα χαρίζει και χρόνια. Μελετητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νοσοκομείου Σεντ Ολάφ της Νορβηγίας εντόπισαν την πρώτη ιατρική ένδειξη ότι η διάθεση για χιούμορ αυξάνει της πιθανότητες θετικής πρόγνωσης σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

    Ωμέγα 3 για τέλεια υγεία
    Πολυάριθμες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που παίζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην προαγωγή της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας. Είναι μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής μας. Ορισμένα ζωικά τρόφιμα, κυρίως δε τα λιπαρά ψάρια (όπως ρέγκα, κολιός, σκουμπρί κ.ά.) περιέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, ενώ κάποια φυτικά τρόφιμα, π.χ. καρύδια, είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται μέσα στο σώμα μας σε EPA και DHA. Το EPA και το DHA είναι απολύτως απαραίτητα για την καλή υγεία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς, των αγγείων, των ματιών και των αρθρώσεων σε όλες τις ηλικίες.
    http://www.womenonly.gr/

    . Ονειροπολήστε 10 λεπτά την ημέρα
    Η επιστήμη υποστηρίζει πως, όταν κολλάς σε ένα πρόβλημα, ο καλύτερος τρόπος για να το λύσεις είναι να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο να σκεφτεί άλλα πράγματα. Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου -το αισθητήριο κομμάτι που ενεργοποιείται όταν ονειροπολούμε- έχει περισσότερες και πιο διευρυμένες νευρικές διακλαδώσεις, οπότε μπορεί να κάνει τους λιγότερο αυτονόητους και απλούς συνειρμούς. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ονειροπολήσετε είναι να πάτε σε ένα μέρος με όσο το δυνατόν λιγότερα εξωτερικά ερεθίσματα και να κάνετε ευχάριστες σκέψεις. Ακόμα κι αν δεν λύσετε το πρόβλημά σας, θα είστε πιο ήρεμες και θα έχετε πιο καθαρό μυαλό.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας και την Υπομονή σας.
    Σας εύχομαι Κυριακή ωραία και μια πολλά υποσχόμενη Άνοιξη !


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμεις ευχαριστομε για τον κοπο και την καλη σου διαθεση να μοιραστεις ολα αυτα τα χρησιμα! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ιδιαίτερο που απετέλεσε για μένα το έναυσμα αυτής της εγγραφής, είναι ότι η διακεκριμένη Ελληνίδα επιστημόνησα , τεκμηριώνει απλά και κατανοητά ισχυρισμούς για «ατελεύτητη νεότητα» μέσω των μηχανισμών της Φύσης που ισχύουν για όλα τα όντα του πλανήτη Γη.

      Κι αν προσθέσει κανείς τις αντιδράσεις που συντελούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν φυσικές χημικές ουσίες όπως σεροτονίνη, αδρεναλίνη, ντοπαμίνη, οξυτοκίνη, απελευθερώνονται όταν ένας άνθρωπος είναι ερωτευμένος ,τότε όχι μόνο είναι αλήθεια ότι ο Έρως χρόνια δεν κοιτά αλλά ο ίδιος είναι μοναδικό ελιξίριο νεότητας…

      Γεια σου όμορφή μου πεταλούδα


      Διαγραφή
  5. Μάλιστα Λυγερή μου....νιότη και πάλι νιότη....
    Όλα σωστά και αληθινά....αλλά μήπως δεν νοιώθουμε καλά όταν αγαπάμε και τις αδυναμίες μας?
    Φιλιά σου και ευχαριστώ για το εξαιρετικό άρθρο και τις σημειώσεις σου
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως μου την !!!

      Και βέβαια, κι αλλοίμονο αν δεν αγαπούσαμε ΄΄εστω και κατ' ελάχιστο τον εαυτό μας ώστε να κατανοούσαμε με αγάπη και στοργή τις αδυναμίες μας..Διαφορετικά πως θα μπορούσαμε να νοιώθουμε συμπάθεια κι ανοχή για τις αδυναμίες των άλλων ;
      Εν εναντία περιπτώσει θα ήμασταν διαρκώς σε εμπόλεμο κατάσταση τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους, άλλους.
      Φυσικά μιλάμε για "ανθρώπινες αδυναμίες" όχι για καταστροφικές τάσεις κι ενέργειες τόσο κατά του εαυτού μας όσο και των άλλων ,να εξηγούμεθα
      Η απλούστευση δεν βοηθά στην κατανόηση των οποιοδήποτε προβλημάτων .Η στοργή όμως και η αποδοχή διευκολύνει την επίλυσή τους.

      Φιλώ σε

      Διαγραφή
  6. Πώς να ζήσεις με πάθος ανεξαρτήτως ηλικίας (Βίντεο)
    Η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι 71. Ναι, έχει λίγες ρυτίδες, αλλά έχει επίσης απίστευτη άποψη. Σε αυτήν την ειλικρινή ομιλία, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών, μιλάει για τους φόβους της καθώς μεγαλώνει και μοιράζεται το πώς σχεδιάζει να συνεχίσει να ζει παθιασμένα.

    Είμαι 71.Ο σύζυγός μου είναι 76. Οι γονείς μου κοντεύουν τα 100, και η Ολίβια, το σκυλί, είναι 16. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα γηρατειά.
    Αφήστε με να σας πω πώς νιώθω όταν βλέπω τις ρυτίδες μου στον καθρέφτη και συνειδητοποιώ ότι κάποια μέρη του σώματός μου έχουν πέσει και δεν μπορώ να τα βρω εκεί κάτω.
    Η Μαίρη Όλιβερ λέει σε ένα από τα ποιήματά της, «Πες μου, τι είναι αυτό που σχεδιάζεις να κάνεις με τη μοναδική άγρια και πολύτιμη ζωή σου;» Εγώ, σκοπεύω να ζήσω παθιασμένα.
    Πότε αρχίζουμε να γερνάμε; Η κοινωνία αποφασίζει πότε είμαστε ηλικιωμένοι, συνήθως γύρω στα 65, όταν παίρνουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά αληθινά αρχίζουμε να γερνάμε όταν γεννιόμαστε. Γερνάμε κι αυτήν ακριβώς τη στιγμή και όλοι το βιώνουμε διαφορετικά. Όλοι νοιώθουμε νεώτεροι από την πραγματική μας ηλικία, επειδή το πνεύμα δεν γερνάει ποτέ. Εγώ είμαι ακόμη 17. Η Σοφία Λώρεν. Κοιτάξτε την. Λέει ότι όλα όσα βλέπετε τα χρωστάει στο σπαγγέτι. Το δοκίμασα και πήρα 4,5 κιλά στα λάθος σημεία. Αλλά η στάση, τα γηρατειά είναι επίσης στάση και υγεία. Αλλά ο πραγματικός μου μέντορας σε αυτό το ταξίδι των γηρατειών είναι η Όλγα Μάρεϊ. Αυτό το κορίτσι από την Καλιφόρνια στα 60 άρχισε να εργάζεται στο Νεπάλ για να σώσει νεαρά κορίτσια από την οικογενειακή δουλεία. Στα 88, έχει σώσει 12.000 κορίτσια και έχει αλλάξει την κουλτούρα στην χώρα.
    Τώρα, είναι παράνομο για τους πατεράδες να πουλάνε τις κόρες τους για δούλες. Έχει επίσης ιδρύσει ορφανοτροφεία και διατροφικές κλινικές. Είναι πάντα ευτυχισμένη και αιωνίως νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ......ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

    Τι έχω χάσει τις τελευταίες δεκαετίες; Ανθρώπους, φυσικά, τόπους και την ανεξάντλητη ενέργεια της νιότης μου και αρχίζω να χάνω ανεξαρτησία, κι αυτό με τρομάζει. Ο Ραμ Ντας λέει ότι η εξάρτηση πληγώνει, αλλά αν την αποδεχτείς, υπάρχουν λιγότερα βάσανα. Μετά από ένα πολύ άσχημο εγκεφαλικό, η αγέραστη ψυχή του παρακολουθεί τις αλλαγές στο σώμα με τρυφερότητα και είναι ευγνώμων προς τους ανθρώπους που τον βοηθούν.

    Τι έχω κερδίσει; Ελευθερία: Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτε πια. Δεν είμαι κολλημένη στην ιδέα του ποια ήμουν, ποια θέλω να γίνω, ή τι περιμένουν οι άλλοι να είμαι. Δεν χρειάζεται να ευχαριστώ τους άνδρες πια, μόνο τα ζώα. Συνεχίζω να λέω στο υπερεγώ μου να υποχωρήσει και να με αφήσει να απολαύσω αυτό που έχω ακόμη. Το σώμα μου μπορεί να καταρρέει, αλλά το μυαλό μου όχι, ακόμη. Αγαπώ το μυαλό μου. Νοιώθω πιο ανάλαφρη. Δεν κουβαλάω κακίες, φιλοδοξία, ματαιοδοξία, κανένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα που ούτε καν αξίζουν τον κόπο. Είναι υπέροχο να αφήνεσαι. Θα έπρεπε να είχα αρχίσει νωρίτερα. Κι επίσης νοιώθω πιο απαλή επειδή δεν φοβάμαι να είμαι ευάλωτη. Δεν το βλέπω ως αδυναμία πια. Και κέρδισα πνευματικότητα. Έχω αντιληφθεί ότι πριν, ο θάνατος βρισκόταν στη γειτονιά. Τώρα, βρίσκεται στη διπλανή πόρτα, ή στο σπίτι μου. Προσπαθώ να ζω προσεκτικά και να να είμαι παρούσα στην κάθε στιγμή. Παρεμπιπτόντως, ο Δαλάι Λάμα είναι κάποιος που έχει γεράσει όμορφα, αλλά ποιος θέλει να είναι χορτοφάγος και άγαμος;
    Ξέρετε, για ένα ματαιόδοξο θηλυκό όπως εγώ, είναι πολύ σκληρό να γερνάς σε αυτόν τον πολιτισμό. Μέσα μου, νοιώθω καλά, νοιώθω γοητευτική, σαγηνευτική, ελκυστική. Κανένας άλλος δεν το βλέπει αυτό. Είμαι αόρατη. Θέλω να είμαι το κέντρο της προσοχής. Μισώ να είμαι αόρατη.

    Η Γκρέις Ντάμαν. Βρίσκεται σε αναπηρική πολυθρόνα εδώ και έξι χρόνια μετά από ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Λέει ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο αισθησιακό από ένα ζεστό ντους, όπου κάθε σταγόνα νερό είναι ευλογία για τις αισθήσεις. Δεν βλέπει τον εαυτό της ως ανάπηρο. Στο μυαλό της ακόμη κάνει σέρφινγκ στον ωκεανό.

    Η Έθελ Σάιντερμαν, μια μαχητική, αγαπημένη ακτιβίστρια στον τόπο όπου ζω στην Καλιφόρνια. Φοράει κόκκινα λουστρίνια και το μάντρα της είναι ότι ένα φουλάρι είναι καλό αλλά τα δύο είναι καλύτερα. Είναι χήρα εδώ και εννέα χρόνια, αλλά δεν ψάχνει για άλλον σύντροφο. Λέει ότι υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός τρόπων που μπορείς να το κάνεις -βέβαια, το λέει με έναν άλλο τρόπο – και τους έχει δοκιμάσει όλους. Εγώ, αντιθέτως, ακόμη έχω ερωτικές φαντασιώσεις με τον Αντόνιο Μπαντέρας και ο καημένος ο σύζυγός μου πρέπει να το ανέχεται.
    Επομένως, πώς μπορώ να παραμείνω παθιασμένη; Δεν μπορώ να επιβάλλω στον εαυτό μου τη θέληση να είναι παθιασμένος στα 71. Προπονούμαι εδώ και καιρό, κι όταν νοιώθω χωρίς ζωντάνια και βαριεστημένη, προσποιούμαι. Στάση, στάση. Πώς προπονούμαι; Προπονούμαι λέγοντας ναι σε οτιδήποτε έρθει στον δρόμο μου: δράμα, κωμωδία, τραγωδία, αγάπη, θάνατος, απώλειες. Ναι στη ζωή. Και προπονούμαι προσπαθώντας να είμαι πάντα ερωτευμένη. Δεν πιάνει πάντα, αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε που το προσπαθώ.

    Πλήρης συνέντευξη στο Read http://enallaktikidrasi.com/2015/03/pos-na-ziseis-me-pathos-anexartitws-ilikias/#ixzz3VZIJWmkl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλη μου Λυγερη σου ευχομαι Καλο Πασχα και Καλη Ανασταση, υγεια και να χαιρεσαι τα κοριτσια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναδρομικά ( μη το παρεξηγείς) σε ευχαριστώ πεταλούδα μου για τις ευχές σου κι αντεύχομαι όλα τα καλά της ζωής σε Σένα και την οικογένειά σου.
      Οι έννοιες και οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μου σ' αυτήν την δύσκολη μακρά χρονική περίοδο με έχουν απορροφήσει σε βαθμό που να μην βρίσκει χρόνο διαφυγής η ψυχή μου να πετά συχνά κι ανελλιπώς ακόμη και εδώ..Μια γωνιά που η ίδια επέλεξα για ξεκούραση και συνάντηση με εκλεκτούς......
      Σε ευχαριστώ

      Διαγραφή
  9. Πάντα περνώντας από εδώ, φεύγω με μια θετική αύρα γνωρίζοντας ανθρώπους.

    Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά το εκτιμώ .Η ανάγκη πνευματικής επικοινωνίας είναι αμφίδρομος .
      Την θεωρώ επίσης πολύ σημαντική γιατί είναι από τα λίγα που μας απέμειναν και πρέπει να επιμείνουμε με πείσμα να τα συντηρήσουμε....

      Ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνεις στη..συνέχεια.

      Διαγραφή
  10. Σήμερα που η καρδιά με οδήγησε σ' αυτήν την άκρη του "Πηγαιμού" περιηγήθηκα απ' την αρχή την εγγραφή ,τις σημειώσεις ,τα σχόλια.
    Ειλικρινά την θεωρώ μια από τις σημαντικότερες αναρτήσεις σε αυτόν τον χώρο και την απήλαυσα.
    Μ΄ενθουσίασε και με έπεισε η τεκμηριωμένη "επιστημονική θεωρία περί διατήρησης της νεότητας " της συμπατριώτισσας Ιωάννας Βερνίκου, αλλά και οι βιωματικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναφορές των υπολοίπων που περιλαμβάνονται στις σημειώσεις μου.
    Εκεί μόνο που τα βρήκα δύσκολα τα πράγματα ( Όλα ' άλλα, η τολμηρή κι ευφάνταστη , τα δέχομαι ως διαχειρίσημα..... ) είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ. Πώς να το βάλεις κάτω και να το πατήσεις π’ ανάθεμά το, όταν η ίδια η ζωή γίνεται ενίοτε μια ξέφρενη στρεσσογόνος υπόθεση. ;;;;;

    Αν μου επιτρέπεται να καταθέσω και γω την εμπειρία μου –δίπλα στις πάρα πάνω εμπειρίες των σοφών και διακριτών αυτών ανθρώπων, είναι ....η ΑΓΑΠΗ .
    Ναι μόνο μ’ αυτήν εγώ τα βγάζω πέρα στα δύσκολα. Αγάπη για την ζωή και τα συναμαρτούντα με αυτήν.
    Όταν με πλημμυρίζει με αφορμή τα πιο ωραία και σημαντικά αλλά και ασήμαντα που μπορεί να μου συμβαίνουν, τότε ηρεμώ ,χαλαρώνω .Λέω : Δόξα τω Θεώ ! Υπάρχουν και χειρότερα . Άλλωστε αύριο είναι «ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ»

    Με την Αγάπη μου μια αγκαλιά σε όλους ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή