Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Ράπτη: Μέτρα προστασίας από κορωνοϊό σε Στεγαστικές Δομές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης


Ζωή Ράπτη: υφυπουργός Υγείας

Προληπτικά μέτρα προστασίας από κορωνοϊό στις στεγαστικές δομές Ψυχικής Υγείας  και Κοινωνικής αποκατάστασης.

 Ράπτη: Προληπτικά μέτρα προστασίας από κορωνοϊό στις μονάδες ψυχικής υγείας

Τέσσερις άξονες λήψης των επικαιροποιημένων αναγκαίων προληπτικών μέτρων για τις μονάδες ψυχικής υγείας, αλλά και για τα άτομα που χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, παρουσίασε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας η κυβέρνηση έθεσε ως βασικό της μέλημα την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ανέφερε η κ. Ράπτη. Υπογράμμισε ότι οι μονάδες προστατευτήκαν αποτελεσματικά και υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος σε δημόσια δομή.

Ο πρώτος άξονας αφορά στα Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των Ψυχιατρικών Τιμημάτων.

 - Προβλέπεται αναστολή των δια ζώσης ομαδικών δραστηριοτήτων, καθώς και όλων των εξωτερικών δράσεων.

 - Πραγματοποίηση δια ζώσης των ατομικών θεραπευτικών δράσεων για τους εξυπηρετούμενους των μονάδων, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής.

 - Πραγματοποίηση των ατομικών υποστηρικτικών θεραπειών μέσω της γραμμής 10306.

 - Αξιοποίηση των διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

 - Λειτουργία εξ αποστάσεων ειδικών διαδικτυακών ομάδων που αφορά στους ενοίκους των στεγαστικών δομών και τους εξυπηρετούμενους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

 - Στελέχωση σε 24ωρη βάση των βαρδιών της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όλους τους πολίτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού

 - Υποχρεωτική και καθολική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους των μονάδων ψυχικής υγείας

 

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

 - Προβλέπεται μέριμνα απολύμανσης των χώρων

 - Πραγματοποίηση δωρεάν υποχρεωτικού μοριακού ελέγχου στους εργαζόμενους όλων των στεγαστικών δομών

 - Απαγόρευση επισκέψεων κοινωνικού χαρακτήρα εκτός από εξαιρέσεις και υπό προϋποθέσεις

 - Εξασφάλιση ειδικού χώρους απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος και προετοιμασία ενός ειδικού χώρου καραντίνας ενοίκων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτα κρούσματα εντός των οικοτροφείων

 - Άμεση πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση

 - Διατήρηση της ατομικής εξόδου των νοσηλευομένων στο μέτρο του δυνατού και με την λήψη των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης

 

Ο τρίτος άξονας αφορά στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων καθώς και τις ενδονοσοκομειακές μονάδες των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

 Όπως είπε η κ. Ράπτη υπάρχει μέριμνα για την ύπαρξη ειδικού θαλάμου διαχείρισης των περιστατικών εκείνων που χρήζουν απομόνωσης για τις περιπτώσεις του επείγοντος νέο εισαγόμενου οξέως περιστατικού 24ωρα πριν βγει η απάντηση του.

 Τακτική αξιολόγηση της αναγκαιότητας της συνέχισης της ακούσιας νοσηλείας των νοσηλευομένων όταν αυτή εκτελείται και διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, καθώς και πρόσβαση στο ιντερνετ

 Ο τέταρτος άξονας αφορά στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης όπου προβλέπεται απολύμανση των χώρων , λειτουργία διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης

 

Αυξημένα προληπτικά μέτρα της ατομικής υγιεινής του προσωπικού και εάν κριθεί αναγκαίο θα δύναται ο συνεταιρισμός να προβεί στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για χρονικό διάστημα έως 4 μηνών για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

https://youtu.be/KQK5V-oJn3U?t=1434

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





6 σχόλια:

  1. Ευχής έργον να στηριχθούν και να προφυλαχτούν οι μονάδες ΑΜΕΑ και κάθε μονάδα περίθαλψης ανθρώπων. Κάτι που προσωπικά δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
    Καλή δύναμη σε όλους. Καλησπέρα Λυγερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Γιάννη μου

      Αυτή η ανάρτηση πέρα από την πληροφόρηση των άμεσα ενδιαφερομένων ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, "στοχεύει" αποδέκτες εμπλεκόμενους στην λειτουργία των στεγαστικών μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

      Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας υπό μορφή υπουργικών εγκυκλίων παραμένουν σχέδια επί χάρτου όταν αυτοί που "κατέχουν" θέσεις σε δομές υπό μορφή
      " μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων" τις εφαρμόζουν ή, δεν τις εφαρμόζουν κατά το δοκούν.

      Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου προς το παρόν. Επισημαίνω μόνο ότι: Η κρίση της υγειονομικής καταιγίδας του Κορωνιού ανέσυρε εκ βαθέων κάποιων αξιοθρήνητων, απωθημένα όπως η άσκηση εξουσίας,η ευθυνοφοβία στην καλύτερη περίπτωση, αλλά και η ανασφάλεια ,η αγωνία μη και προκύψει καμιά στραβή και κλείσει το "μη κερδοσκοπικό" μαγαζί τους.

      Αξιοθρήνητες σπασμωδικές απαράδεκτες ενέργειες που γίνονται δήθεν για την "ασφάλεια" των ενοίκων των δομών αυτών και εκείνες που δεν γίνονται υπέρ της προστασίας της κανονικότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους έχουν ισοπεδωτικό χαρακτήρα με δεδομένη την χρονική διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει και την χώρα μας.

      Αλίμονο και τρις αλίμονο σε αυτούς που δεν έχουν άλλη επιλογή....

      Διαγραφή
  2. Μακάρι...πρέπει να προστατευθούν περισσότερο τα άτομα που χρήζουν βοηθείας, που είναι ευάλωτα. Μακάρι Λυγερή μου να συνεχιστεί η μέριμνα και στην ομάδα των ΑμεΑ
    Καλό κουράγιο
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου.

      Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις η έννοια "Μέριμνα" έχει διαστρεβλωθεί. Μόνο χρήση της γίνεται για την κάλυψη απαράδεκτων κινήσεων στρατιωτικού Νόμου. Τύφλα νάχει ο Παπαδόπουλος...
      Σε ευχαριστώ καλή μου για το κουράγιο που όταν εξαντλείται παίρνει τη θέση του η απόγνωση.
      Να μου είσαι πάντα καλά σε παρακαλώ.

      Διαγραφή
  3. Ο πολιτισμός του ανθρώπου φαίνεται όταν αντιμετωπίζει τον συνάνθρωπό του όποιος και να είναι αυτός Λυγερή μου σαν ίσο προς ίσο και εννοείτε ότι είναι αυτονόητο το κράτος να κάνει το καθήκον του!!!
    Μακάρι τα λόγια να υλοποιηθούν!
    Να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς πάντα.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι Σμαραγδούλα μου Μακάρι !!! Αλλά, " άλλα ο Θεός κελεύει άλλαι αι βουλαί ανθρώπων"

    Πολύ όμορφη η ευχή σου ,να κάνει κανείς ό,τι αγαπά κι όχι ό,τι υποχρεώνεται εκ των συνθηκών ν' αντέξει.

    Σε ευχαριστώ καλή μου, Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή