Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Καταξιωμένες Ελληνιδες Επιστήμονες

     
Η κυρία  Θάλεια Τσαχαλίνα  Γυναικολόγος   ογκολόγος, γεννημένη Ελληνίδα, σπουδαγμένη σε περιφερειακό Ελληνικό Πνεπιστήμιο, εργαζόμενη αρχικά σε Ελληνικό Νοσοκομείο ,εφήρμοσε  δια πρώτη φορά στην Ελλάδα μία νέα λαπαροσκοπική γυναικολογική επέμβαση κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στη συνέχεια κι όπως συμβαίνει συνήθως με τα δυνατά μυαλά  αυτού του τόπου, διέπρεψε σε περιώνυμα γυναικολογικά  Kέντρα του εξωτερικού και έκτοτε προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες της στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Αναγνωρίσθηκε  από την διεθνή  Ιατρική κοινότητα  και  βραβεύτηκε  κατ' επανάληψη για το έργο της και την προσφορά της .

Αποτελεί κόσμημα για την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα, τιμά  τις Ελληνίδες γυναίκες ,και μεταλαμπαδεύει  στον κόσμο το ασίγαστο κι άσβεστο φως του Ελληνικού Πνεύματος.

Λεπτομέριες στο  δημοσίευμα που ακολουθεί.
````````````````````````````````````````````````````````````````
Διεθνής πρωτιά για την Ελληνίδα γιατρό, γυναικολόγο-ογκολόγο, Θάλεια Τσαχαλίνα
Η κα Θάλεια Τσαχαλίνα, είναι η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος που ανακηρύσσεται εταίρος (fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας! 
Η απονομή του περιζήτητου διεθνώς τίτλου στην Ελληνίδα επιστήμονα έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Βρετανίας, Καθηγητή κο David Richmond, σε μία λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις  26 Σεπτεμβρίου 2014 στο Λονδίνο. 
Είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός που εκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική  Γυναικολογική Ογκολογία και της απονέμεται επίσημα το 2004 ο τίτλος του Ειδικού Χειρουργού Γυναικολογικής Ογκολογίας από την Ειδική Επιτροπή Εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας. 
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη πρωτιά για την κα Τσαχαλίνα. Το 2007 και ενώ εργαζόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μία νέα τεχνική μία λαπαροσκοπική γυναικολογική επέμβαση σε νεαρή ασθενή που έπασχε από γυναικολογικό καρκίνο. Συγκεκριμένα, η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική οπισθοπεριτοναική πυελική λεμφαδενεκτομή, λήψη πολλαπλών βιοψιών από άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας για σταδιοποίηση σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο.
Επίσης, το 2009, πραγματοποίησε πάλι για πρώτη φορά επέμβαση, προσφέροντας ελπίδες να αποκτήσουν παιδί σε γυναίκες, που έχουν «χτυπηθεί» από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε σε νέα ασθενή, που είχε σε αρχικό στάδιο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λέγεται ριζική εκτομή τραχήλου και λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή.
Ουσιαστικά με αυτή τη μέθοδο αφαιρείται λαπαροσκοπικά από τον κόλπο, μόνο ο τράχηλος που έχει υποστεί τη βλάβη από τον καρκίνο και οι λεμφαδένες και διατηρούνται η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες, σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρούνται όλα τα γεννητικά όργανα της ασθενούς, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει παιδιά.
Η κα Τσαχαλίνα, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκπαιδεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία  και εκεί εργάστηκε σε διεθνώς καταξιωμένα νοσοκομεία, όπως Hammersmith Hospital, St. George’s hospital, Royal Marsden hospital και Queen Charlotte’s hospital. 
Kατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαίδευσής της απέκτησε τεράστια κλινική εμπειρία σε όλους τους τομείς της μαιευτικής και γυναικολογίας. Από τον 2ο χρόνο της ειδικότητάς της Royal Marsden Hospital, το μεγαλύτερο και  σημαντικότερο  αντικαρκινικό νοσοκομείο της Ευρώπης συνειδητοποίησε ότι σε αυτό ήθελε να αφιερωθεί: την φροντίδα της γυναίκας που πάσχει από καρκίνο. 

Στη συνέχεια ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις εξετάσεις του Αγγλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (MRCOG) κατέλαβε ειδικό αριθμό εξειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε με συνέπεια και συστηματικότητα για 6 χρόνια περνώντας από όλες τις βαθμίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Specialist Registrar, Senior Registrar) και φτάνοντας στον σημαντικό και τιμητικό βαθμό του Subspecialty Fellow (εταίρου εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Αγγλίας) στην Γυναικολογική Ογκολογία.

πηγή :/medlabgr.blogspot.com.

7 σχόλια:

  1. Εξαίρετη Γυναίκα, επιστημόνισσα και γιατρέσσα......! δίπλα στον άνθρωπο πάνω στην ειδικότητά της. Να την καμαρώνουμε αλλά και να έχει η πατρίδας μας τη δυνατότητα να παράγει και στηρίζει τέτοια μυαλά και μορφές.
    Καλό βράδυ Λυγερή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Λυγερή μου!
    Μπράβο στη γυναίκα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό...
    Αν έμενε στην Ελλάδα δεν ξέρω που θα βρισκόταν σήμερα...
    Φίλη ορθοπεδικός,παντρεμένη με μικρό παιδί,παραμένει δύο χρόνια άνεργη αφότου έληξε η σύμβασή της σε δημόσιο νοσοκομείο και τώρα σκέφτεται πολύ σοβαρά να πάει σε θέση αγροτικού γιατρού που προκηρύχτηκε στην επαρχία με μισθό 780 ευρώ μόνο και μόνο για να εξασκήσει αυτό που σπούδασε!
    Και πες μου τώρα εσύ πως μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που ο σύζυγος έχει μόνιμη δουλειά στην Αθήνα... Κι από την άλλη σου λέει τόσα χρόνια διάβασμα και θυσίες να πάνε στράφι;Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. BUTTERFLY

    Πολλά εύγε αξίζουν στην Ελληνίδα επιστημόνισσα πεταλούδα μου, και μακάρι η διεθνής αναγνώριση της, να ωθούσε την Ελληνική Πολιτεία στην σοβαρή απόφαση να την αξιοποιούσε στην Πατρίδα της η οποία και θα αποτελούσε παγκόσμιο ορμητήριο της εφαρμογής του επιστημονικού της επιτεύγματος.

    Καλό σας Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Giannis Pit

    Καλησπέρα Γιάννη μου.
    Οι Έλληνες, νομίζω ,διαθέττομε μιαν ευσυγκινησία σε ότι όφορά εθνικές διακρίσεις και μάλιστα στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης που έχει να κάνει με την Υγεία και την ζωή του ανθρώπου. Κι δεν είναι λίγοι οι ¨Ελληνες διακριτοί πιστήμονες που μας έκαναν υπερήφανους.
    Θα μου πεις και τι αξία έχει η υπερηφάνεια για την διάκριση ενός ανθρώπου , μπρος στην πραγματική προσφορά ενός Εφευρέτη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.; Κι όμως έχει ιδιαίτερη για μας τους Νεοέλληνες τουλάχιστον.
    Έχει ,γιατί έχει καταρρακωθεί η υπερηφάνεια μας. Έχει τρωθεί η αξιοπρέπειά μας, έχει θιγεί το φιλότιμό μας,για πάρα πολλούς πραγματικούς λόγους .
    Γι αυτό, κάθε Έλληνική πρωτιά σε οποιοδήποτε τομέα, μας πλημμυρίζει συγκίνηση, υπερηφάνεια ακόμη κι ελπίδα….

    Καλό σας απόγευμα παλλικάρι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. zeidoron

    Kαλησπέρα και σε Σας Δημήτρη μου . Σε όλους σας.
    Όταν κάποιος διαθέτει έντονη προσωπικότητα, φωτισμένο μυαλό, μια ισχυρή θέληση, σίγουρα δεν πάει χαμένος Δημήτρη μου, ακόμη ούτε και στην Ελλάδα...για να μη το χαλάμε εντελώς. Γιατί, κατηγόρα, κατηγόρα το σπίτι μας έτσι τ’ αφήσαμε και κοντεύει να μας πλακώσει.

    Βέβαια στη χώρα μας δεν υπάρχει έδαφος σοβαρών ευκαιριών για να διαπρέψει κάποιος ,με αξιοκρατικά κριτήρια όσο χαρισματικός, ευρύνους και ευσυνείδητος «αγωνιστής» κι αν είναι.
    Η έλλειψη αξιοκρατίας είναι μια ασθένεια της Ελληνικής πραγματικότητας δυστυχώς κληρονομική…από γενιά σε γενιά και δεν ξέρω αν ποτέ διαγραφεί από το DNA της φυλής μας .

    Σε χαιρετώ και σ’ ευχαριστώ ,Δημήτρη μου, που ο ίσκιος σου διακριτικά παρακολουθεί τα βήματα μου στον ΠΗΓΑΙΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παγκόσμια πρωτιά:

    Έλληνες γιατροί έσωσαν 12χρονη από παράλυση!
    Νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο- στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης- δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη!
    Συγκεκριμένα η ομάδα των κ. Βασίλη Λυκομήτρου (Ορθοπαιδικός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης)και Ιωάννη Πολυθοδωράκη (Νευροχειρουργός– Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης) πραγματοποίησαν την πρώτη λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία που πραγματοποιείται σε παιδί παγκοσμίως.

    Η 12 χρονη έπασχε από Σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση που πλήττει το 12% των παιδιών παγκοσμίως και η οποία αναγκάζει τον τελευταίο σπόνδυλο της μέσης(Ο5) να ολισθαίνει πάνω στο ιερό (Ι1) οστούν και τη λεκάνη.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «φεύγει» η μέση από τη θέση της και να «γλιστράει» μπροστά, πιέζοντας τα νεύρα και χάνοντας ο κορμός την ισορροπία του, με πόνο και δυσκινησία.
    Η κατάσταση της μικρής ασθενούς αποδείχτηκε με τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο ότι επιδεινωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να πονά καθημερινά και να κινδυνεύει με παράλυση.

    Λόγω του νεαρού της ηλικίας της οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν την πρωτοπόρα τεχνική λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που θα είχε στην περίπτωσή της όπως ελάχιστη απώλεια αίματος, άμεση κινητοποίηση και μείωση της βλάβης των ιστών.

    "Κάναμε στη Αθήνα ένα μεγάλο βήμα, κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα η πρωτοπόρα τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε ενήλικες ασθενείς »τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ. Βασίλης Λυκομήτρος, που πραγματοποίησε την επέμβαση.

    Η ενδιαφέρουσα συνέχεια στο http://www.iatropedia.gr/articles/read/7409

    ΑπάντησηΔιαγραφή