Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Η Ελληνικότητα είναι συνείδησηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελεν Χρίστου: «Εχω πίστη στη δημιουργικότητα και την εργατικότητα των Ελλήνων»


Εικονογράφηση: Τιτίνα Χαλματζή.

H Ελεν Χρίστου είναι επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και διευθύντρια του προγράμματος Νεογνολογίας.

Γιατί πολλοί Ελληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό;
Οι Ελληνες που διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι εκείνοι που έχουν ταλέντο, πειθαρχία και δουλεύουν σκληρά. Αυτά θεωρώ ότι είναι τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν κάθε επιτυχημένη πορεία. Στο εξωτερικό, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερες διακρίσεις.

Πώς σας αγγίζει η κρίση της Ελλάδας;
Με στενοχωρεί όπως όλους, μολονότι βρίσκομαι μακριά. Αλλά είμαι αισιόδοξη, διότι έχω πίστη στη δημιουργικότητα και την εργατικότητα των Ελλήνων.

Σε τι ελπίζετε;
Σε μια επιστροφή στις αξίες, όπως και στα διδάγματα της ιστορίας και της θρησκείας μας.

Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Συνείδηση.

Γιατί φύγατε; Και με ποια προϋπόθεση θα γυρίζατε στην πατρίδα;
Εφυγα γιατί αναζήτησα ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης που δεν μου ήταν άμεσα διαθέσιμες στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο. Θα γύριζα εάν η πατρίδα με είχε ανάγκη και αυτό το ένιωθα - και αν πίστευα ότι είχα κάτι σημαντικό να προσφέρω.

Η δεύτερη χώρα σας σε τι σας επηρέασε;
Η Αμερική με έκανε να απεχθάνομαι την έπαρση και την αλαζονεία αλλά και την ψευδοταπεινοφροσύνη. Εμαθα να λέω τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;
Τον απογευματινό ύπνο, όταν βέβαια μου επιτρέπει το πρόγραμμα της εργασίας μου.
Ενα πρόσφατο ελληνικό έργο τέχνης που σας άγγιξε.
Η μουσική και οι στίχοι του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Εάν ήταν στο χέρι σας ν’ αλλάξετε ένα πράγμα στην Ελλάδα, αυτό ποιο θα ήταν;
Τη μαγκιά των αντρών και τον υπερσεξουαλισμό των γυναικών.
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Το γιασεμί. Και ένα βαζάκι άμμο.
Ο Ελληνας ήρωάς μου.
Θαυμάζω επώνυμους ήρωες, αλλά είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανώνυμους ήρωες που καθημερινά συνεισφέρουν με το έργο τους στην ευημερία των συνανθρώπων μας.

ΑΝΝΑ ΓΡΙΜΑΝΗ
Περιοδικό "Κ"

6 σχόλια:

 1. Γι αυτό την έχουν βάλει στο στόχαστρο . Όταν κατορθώσουν οι "αχόρταγοι" να την βάλουν αυτήν την υπέρτατη Αξία στο χέρι , όλα τ' άλλα είναι διαδικαστικά θέματα. .

  Ας μην τους το επιτρέψουμε ! Ας την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.
  Φωτης Κόντογλου

  Από την Ελισσαβετ Μαναζη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα Λυγερή μου, Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Βέβαια είναι κάποια πράγματα πάνω στα οποία ακουμπάει που δεν θα συμφωνούσα αλλά δεν παύουν να δίνουν ένα ξέχωρο στίγμα. Όπως επίσης και κάποιες "αξίες" τις οποίες έμαθε στη χώρα που βρίσκεται....Ακούγονται λίγο ....χμμμ.μη ρεαλιστικά...
  Τέλος πάντων.οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τις ευκαιρίες να δώσουν πράγματα πολύ περισσότερα από εδώ.
  Φιλιά καλή μου, κάθε σου ηρεμία και δημιουργία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα μας κι από δω Γιάννη μου .

   Εννοείται ότι μέσα από μια σύντομη κι όχι ιδιαίτερα διεισδυτική συνέντευξη δεν μπορεί κανείς ν' αποφανθεί διθυραμβικά ή και ακυρωτικά για μιαν προσωπικότητα.
   Οπωσδήποτε όμως η νεαρά Ελληνίδα επιστημόνησσα ,όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι και νέες ,είναι μια αντιπροσωπευτική περίπτωση νέου ανθρώπου που ευδοκιμεί σε ξένο τόπο .
   Η έλλειψη προϋποθέσεων αξιοποίησης της νέας γενιάς των επιστημόνων στην γενέτειρά τους η οποία αδυνατεί να τους απορροφήσει επαγγελματικά ,είναι μια επιδημία με τεράστιες οικονομικές αλλά και πολιτισμικές προεκτάσεις, που δεν προοιωνίζει θετικά το εγγύς μέλλον της χώρας μας.
   Από την μια ,η αλόγιστη κι ανεξέλεγκτη επέλαση των αλλοδαπών κι από την άλλη η αποδυνάμωση της χώρας από νέους ανθρώπους που έχει πάρει μορφή επιδημίας, πολύ φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου , ναι θέτουν σε κίνδυνο την αμιγή ελληνικότητα του έθνους μας .
   Κι από το να μας τρομάζουν οι λέξεις είναι προτιμότερο να πάρουμε στα σοβαρά την πραγματικότητα, να μην εθελοτυφλούμε και να δουν οι εθνοπατέρες μας που μας οδηγούν οι πολιτικές τους.

   Η άποψη λοιπόν της κυρίας Ελεν Χρίστου ότι η ελληνικότητα είναι θέμα συνείδησης με βρίσκει απολύτως σύμφωνη και στάθηκε η αφορμή να εστιαστώ στην προσωπικότητά της.

   Μια καλή νύχτα όμως σε σένα ,ανάλαφρη εύχομαι . Κι ένα τριήμερο καλοκαιριάτικο ,πολλά υποσχόμενο....

   Διαγραφή
 4. ... γεια σου Λυγερή ...
  ... αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από τη "συνέντευξη" της κ. Χρίστου ήταν φυσικά αυτή η ρηξικέλευθη απάντησή της στο τι θα άλλαζε στην Ελλάδα ...
  ... "... τον υπερσεξουαλισμό των γυναικών" !!!!!!!!!!
  ... τώρα, έλα στη θέση μου Λυγερή ...
  ... αν ήμουν ένας άλλος - από άποψη δεδομένου σεβασμού στη Γυναίκα και πάνω απ' όλα στο χώρο σου - θα μπορούσα να πω διάφορα πιπεράτα και καθόλου κολακευτικά για την συνεντευξιαζόμενη ...
  ... απλώς να το "παντρέψω" με την απάντησή της στο ερώτημα "σε τι ελπίζετε;" (... "Σε μια επιστροφή στις αξίες, όπως και στα διδάγματα της ιστορίας και της θρησκείας μας") ...
  ... τελικά, πόσο προβλέψιμοι είναι ορισμένοι άνθρωποι ...
  ... και είναι παντελώς αδιάφορο αν έχουν τίτλους σπουδών, περίοπτων θέσεων κ.λπ. ...
  ... και μένω εκεί, στο "προβλέψιμοι"...
  Υ.Γ.: ... είναι δεδομένη η εκτίμηση που έχω στη δυνατότητά σου να αντιλαμβάνεσαι, Λυγερή, πόσο δεν αντέχω τέτοιου τύπου γυναίκες - εχθρούς των γυναικών ...
  ... έρρωσο ...  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. !!!!!!!!!!
   Αμφότεροι ,ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία σκέψης.
   Δηλαδή : Απομονώσαμε μία πρόταση –διαφορετική ο καθένας μας- από την παραπάνω συνέντευξη και με αφορμή το ερέθισμα που μας έδωσε τοποθετηθήκαμε ….
   Νομίζω είναι ένα υγιές και δόκιμο μια εγγραφή να δίνει αφορμές, αν μη τι άλλο, για σκέψη, αποδοχή ή, απόρριψη. Το ανώφελο και περιττό θα ήταν αν δεν προκαλούσε καμία αντίδραση.
   *Μεταξύ μας, και γω απόρησα με αυτή την …ενόχληση της κυρίας Χρίστου. Διερωτήθηκα που κολλάει αυτό ; ;;;αλλά το αντιπαρήλθα και εστιάστηκα στα σημεία της συνέντευξης που μ’ ενδιέφεραν ν’ αναδείξω . Άλλωστε στην απάντησή μου στο σχόλιο του φίλου Γιάννη είναι ορατή η αιχμή μου “ Εννοείται ότι μέσα από μια σύντομη κι όχι ιδιαίτερα διεισδυτική συνέντευξη δεν μπορεί κανείς ν' αποφανθεί διθυραμβικά ή και ακυρωτικά για μιαν προσωπικότητα.”.

   Εμένα πάλι ,μούχεις δώσει την εντύπωση Σταύρο, ότι είσαι σκληρό καρύδι ,όλα τα αντέχεις και είσαι ανυποχώρητος. Το τελευταίο είναι που θαύμαζα πάντα σε Σένα .
   Τι περίεργοι κι απρόβλεπτοι που είναι αλήθεια οι άνθρωποι !
   Τώρα που εδώ και πολύ καιρό απέσυρες τα βήματά σου από
   ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ, και παρέσυραν μαζί τους οποιεσδήποτε διαφορετικές θέσεις και απόψεις αναφύονταν μεταξύ μας όταν συνοδοιπορούσαμε σε κείνο το στέκι, τώρα ανακάλυψα μια κοινή μας τάση…
   “ Nα εκφραζόμαστε λακωνικά μέσα από μια εικόνα. !!!! “ π.χ.
   Από τη μια η εικόνα στην σελίδα σου στο fb αποτυπώνει την αγάπη σου, το πάθος σου, την αφοσίωση, την πίστη σου και τον φανατισμό στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ , επιτρέπει δε να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά εκτός του ότι σε χαρακτηρίζουν, αποτελούν “ σταθερές “ σε όλες τις συντεταγμένες της ζωής σου....
   Από την άλλη η δική μου εικόνα στην επικεφαλίδα αυτής της σελίδας που μου έκανες την τιμή να επισκεφτείς, εκφράζει την φουρτούνα που προβάλλεται απειλητικά απέναντι στην αόρατη παρουσία μου στο παγκάκι. κ.λ.π., κ.λ.π.

   Νάσαι πάντα καλά Σταύρο μου για να μπορείς να υπερασπίζεσαι με πάθος ότι αγαπάς.
   Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.


   Διαγραφή