Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Ένας ακόμη Έλληνας"

Έλληνας ο πρώτος «Νέος Ερευνητής στις Κλινικές Επιστήμες"

Ανάμεσα σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο, o Ελληνας γιατρός, Κωνσταντίνος Ριζάς, κέρδισε φέτος το πρώτο βραβείο Νέων Ερευνητών σε Κλινικές Επιστήμες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας.

Της Εύας Τομαρά
Στον γιατρό, Κωνσταντίνο Ριζά απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό Νέων Ερευνήτων σε Κλινικές Επιστήμες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις 31/08 -04/09.
Κάθε χρόνο συμμετέχουν στο συνέδριο περισσότεροι απο 30.000 επιστήμονες από 150 χώρες, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο καρδιολογίας στον κόσμο.
Ο κ. Ριζάς ειδικεύεται στην επεμβατική καρδιολογία και ηλεκτροφυσιολογία.

Στο συνέδριο παρουσίασε μία προηγουμένως άγνωστη περιοδική μεταβολή στο κύμα επαναπόλωσης του ηλεκτροκαρδιογραφήματος που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε 30 δευτερόλεπτα.
Ο κ. Ριζάς έδειξε ότι η ένταση αυτού του φαινομένου σχετίζεται με τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου που διατρέχει ένας ασθενής μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου θνησιμότητας για αυτήν την περίπτωση.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται μέσα από την συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς «με μία απλή εξέταση που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο που διαθέτει καρδιογράφο, με απλή ανάλυση και με προσιτό τρόπο, χωρίς κόστος μπορούν να εντοπιστούν τα άτομα που κινδυνεύουν άμεσα», ενώ φαινομενικά δεν παρουσιάζουν κάποια σχετική ένδειξη, όπως επισημαίνει ο κ. Ριζάς στην kathimerini.gr.

Ανέπτυξε την μέθοδο του μέσα από την έρευνα που διεξάγει εδώ και 4 χρόνια παράλληλα με την κλινική του δραστηριότητα στο Τμήμα Καρδιολογίας και Καρδιοαγγειακών Παθήσεων του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τυβίγγης (Tübingen) της Γερμανίας, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας που διευθύνει ο καθηγητής, Αξελ Μπάουερ.
Το Πανεπιστήμιο του Tübingen θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης για την ερευνητική δραστηριότητα στην ιατρική.


Το ερευνητικό ενδιαφέρον του βραβευμένου γιατρού προσανατολίζεται στην ανακάλυψη απλών μεθόδων, με στόχο την πρωτογενή πρόληψη.
Μέσα από την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να υπάρξει κατ' επέκταση και η αντίστοιχη θεραπεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ριζά «για την καθίερωση μιας προληπτικής θεραπείας, όπως είναι για παράδειγμα η εμφύτευση απινιδωτή (βηματοδότη) σε άτομο αυξημένου κινδύνου, χρειάζονται πρόσθετες πολυκεντρικές, τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες».
Το εν λόγω ανακαλυφθέν φαινόμενο και η κλινική εφαρμογή του ερευνώνται επί του παρόντος σε αρκετές κλινικές και πειραματικές μελέτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen.

Ο Κωνσταντίνος Ριζάς εισήλθε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1999. Μετά την αποφοίτηση του το 2006 εργάσθηκε ερευνητικά και κλινικά σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης και Αμερικής. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται ως ειδικευόμενος ιατρός με αντικείμενο την επεμβατική καρδιολογία και ηλεκτροφυσιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Tübingen.

3 σχόλια:

 1. Όλα μπορείς να τολμήσεις να τα ευχηθείς σ' αυτόν τον λαμπρό Έλληνα .
  Το μέλλον υποσχεται πολλά στον ίδιο αλλά και στην Επιστήμη της επεμβατικής Καρδιολογίας...
  Η Πατρίδα όμως η Ελλάδα τολμά να ονειρευτεί και να επενδύσει στην επάνοδό του στον τόπο που τον γέννησε;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό λογω στρατου είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Τα συγχαρητηρια ειναι ελάχιστο για αυτον τον σπουδαιο ανθρωπο και Ελληνα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σκρουτζάκο μου Καλή σου ώρα όπου και νάσαι και καλός πολίτης γρήγορα.
   Οι ευχές σου ό,τι ζεστότερο και γλυκίτερο μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας. .
   Το ανθρώπινο στίγμα σου απ' όπου περνάς είναι ένα μικρό φωτεινό αστεράκι που δεν το σβήνει ο χρόνος...
   Σε ευχαριστώ αληθινά για την χαρά της παρουσίας σου.
   Νάσαι πάντα καλά και να ζήσεις ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με αγαπημένους.

   Διαγραφή