Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το μέλλον μας είναι η νοημοσύνη μας.

Μια συνέντευξη  αξιολογείται :

α)Από το βάρος του θέματος που διαπραγματεύεται.

β)Από το κύρος ,την πείρα, την πιστότητα ,την αμεροληψία ,το ανάστημα και τον δείκτη ευφυΐας   του προσώπου που καλείται να  δώσει  απαντήσεις  σε συγκεκριμένα ερωτήματα


Στην πάρα κάτω συνέντευξη ,το μόνο δεδομένο είναι
  οΔΕΙΚΤΗΣ ΕΦΥΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΑ  Νίκου Λυγερού

 (189 βαθμούς της κλίμακας Stanford-Binet.) καθηγητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη, ποιητή  κ.λ.π.

Μία άποψη όμως ,όσο βαρύνουσα και αν είναι δεν παύει να είναι υποκειμενική  και να επιδέχεται κριτική,  αμφισβήτηση και  ενστάσεις.

Π.χ. η άποψή του  κ. Ν. Λυγερού ότι :
«Σπάνια υπάρχουν κυβερνήσεις που αξίζουν να ασχολούμαστε μαζί τους», δεν ξέρω πόσο  ανάλογη ή δυσανάλογη είναι με τον δείκτη νοημοσύνης του ευφυούς αυτού  Έλληνα.


Τα συμπεράσματα δικά σας, αφού διαθέσετε τον πολύτιμο χρόνο σας  για την μελέτη  αυτής της πράγματι ενδιαφέρουσας συνέντευξης.


 “Σπάνια υπάρχουν κυβερνήσεις που αξίζουν να ασχολούμαστε μαζί τους.”
Το UDemand δημοσιεύει με ιδιαίτερη χαρά την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Νίκος Λυγερός. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του UDemand για την δημοσιοποίηση των απόψεων ορισμένων ανθρώπων που νομίζουμε ότι μπορούν να μας προτείνουν κάτι καινούργιο, ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση που βιώνουμε.

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Πρόκειται για μία πολυσχιδή προσωπικότητα. Το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο και οι δραστηριότητες τους ποικίλες. Είναι καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας, καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής και πολλά ακόμα…

Στην συνέντευξη που ακολουθεί μας μίλησε για τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, την συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ, την σημασία του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και για την τωρινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Διαβάστε την…

1. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία άλλαξε. Της ανοίξαμε την Ευρωπαϊκή πόρτα, ελπίζοντας στον εκδημοκρατισμό και εξευρωπαϊσμό της. Τελικά η πολιτική αυτή είχε αποτέλεσμα; 

Για να αλλάξει κάτι, πρέπει να υπάρχει… Ύστερα το θέμα είναι αν άλλαξε ή την άλλαξαν οι συνθήκες και οι συγκυρίες. Η εξερεύνηση της αδιεξόδου της έλλειψης στρατηγικής μετά από εξάντληση, προκάλεσε την επιλογή του ανοίγματος, ενώ κανείς δεν προέβλεψε όχι μόνο το finale, αλλά και το μέσον της παρτίδας. Έγινε η πολιτική, τακτική δίχως να έχει στρατηγικό βάθος. Και τώρα βλέπουμε τις παράπλευρες απώλειες αυτής της κίνησης με τον προβληματισμό των συμμάχων σε αυτό το θέμα. Η μίμηση στον τομέα της διπλωματίας έχει τα όρια της και τώρα τα βλέπουμε.

2. Ποια είναι η άποψή σας για τις προτάσεις που ακούγονται για μία νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία; Μήπως είμαστε πολύ φοβικοί απέναντί της; Και αν ναι μήπως αυτό οφείλεται σε έλλειψη σχεδιασμού;

Δίνουμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε φόβο… Αυτό όμως που δεν εξηγούμε είναι ότι είμαστε στο πλαίσιο της φοβίας. Οι πράξεις μας είναι εσωστρεφείς, διότι δεν τολμάμε να κάνουμε μία στρατηγική ανάλυση της κατάστασης που να ξεπερνά τα σύνορά μας. Προβάλλουμε τον ελληνισμό, αλλά πιστεύουμε μόνο στον ελλαδισμό. Λειτουργούμε ανάλογα μ’ αυτούς που ταυτίζουν τον ουμανισμό με το ανθρωπιστικό.

3. Πως αξιολογείται την συμμαχία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ; Η συμμαχία αυτή θα προκαλέσει αλλαγές στην περιοχή μας;

Η συμμαχία αυτή θα αξιολογηθεί από μόνη της και σύντομα, τουλάχιστον όσον αφορά στην ανθεκτικότητά της. Προς το παρόν βασίζεται αποκλειστικά σε ταύτιση τοπικών συμφερόντων και δεν ανοίγεται στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής, όπου θα μπορούσε όντως να προκαλέσει ουσιαστικές αλλαγές. Χρειάζεται μία ωριμότητα που δεν έχει ακόμα αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε να την κρίνουμε. Είμαστε από το 1981 σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του, ενώ μερικοί συνεχίζουν να είναι σκεπτικιστικοί. Ο χρόνος είναι μαζί μας. Και το πεδίο είναι ορθολογικό.

4. Γίνεται μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ιστορικές μνήμες και να δημιουργηθεί μία κοινή ιστορία για όλες τις Βαλκανικές χώρες. Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμη μία τέτοια πολιτική;

Η ιστορία είναι πάντα πολιτική αλλά σπάνια η πολιτική είναι ιστορική. Αυτές οι προσπάθειες είναι προσποιήσεις για να μην φανεί η έλλειψη ιστορικότητας. Αφήνουν αδιάφορη την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά ακόμα και της περιοχής. Πρέπει απλώς να τις προσέχουμε, έτσι ώστε να τις βάζουμε στις θέσεις τους, όταν είναι το πρέπον.

5. Η Ελλάδα έχει μία μακραίωνη ιστορία. Πρόσφατα στο Βρετανικό μουσείο παρουσιάστηκε η ιστορία του Αφγανιστάν, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την επίδραση που είχε ο Μέγας Αλέξανδρος στις περιοχές αυτές. Στην Αίγυπτο η Ελληνική παρουσία υπήρξε έντονη και σημαντική, το ίδιο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πόσο αποτελεσματικά έχουμε χρησιμοποιήσει την επιρροή μας αυτή;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα του χρόνου κι όχι του χώρου. Μόνο που λίγοι είναι αυτοί που το καταλαβαίνουν πραγματικά και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει ουσιαστική αξιοποίηση. Όπου και να πάτε στο εξωτερικό, όλοι ξέρουν τον πολιτισμό μας, μόνο στην Ελλάδα έχουμε την πολυτέλεια να τον φτύσουμε και να είμαστε και περήφανοι κιόλας. Σε βάθος χρόνου όμως τα ψάρια του Αιγαίου δεν αλλάζουν μέσα από την καθημερινότητά τους και δεν προσφέρουν τίποτα. Ενώ ο πολιτισμός μας είναι μόνο προσφορά. Ο ελληνισμός είναι μήνυμα από μόνος του και για όλη την ανθρωπότητα.

6. Η κυβέρνηση αποφασίζει αλλαγές, νομοθετεί αλλά τελικά δεν εφαρμόζει η ίδια τους νόμους. Πολλές φορές η κοινωνία συμφωνεί με τους προτεινόμενους νόμους με τους οποίους όμως το σύστημα είναι αντίθετο. Μήπως τελικά οι αλλαγές δεν εφαρμόζονται γιατί αντιστέκεται το πολιτικό σύστημα και όχι η κοινωνία;

Σπάνια υπάρχουν κυβερνήσεις που αξίζουν να ασχολούμαστε μαζί τους, στις άλλες περιπτώσεις οι αξιολογήσεις τους δεν έχουν νόημα. Όσο για την αντιπαράθεση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει το πολιτικό σύστημα που της αξίζει, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ας μην αναζητούμε λοιπόν δικαιολογίες και προσχήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός μας κι η πατρίδα μας, όλα τα άλλα είναι τοπικές λεπτομέρειες που δεν έχουν σχέση με την ολότητα του θέματος. Το μέλλον μας είναι η νοημοσύνη μας. Κι αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μόνο μέσω της στρατηγικής, ειδικά όταν υπάρχει θέμα κρίσης.

7. Η ελληνική κρίση είναι τελικά τόσο βαθειά και σημαντική όσο λέγεται; Πως βλέπεται το μέλλον της χώρας; Και ποιος θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντίδρασης;

Δίχως στρατηγικό σχεδιασμό και αποτελεσματικές κινήσεις για την εφαρμογή του, δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης, αλλά ανάδρασης. Τώρα πολλοί από εμάς κατανοούν επιτέλους ότι μερικές κινήσεις είναι καθοριστικές για το μέλλον, πράγμα που σημαίνει πιο αφαιρετικά, ότι το μέλλον είναι εγκλωβισμένο μέσα στο παρελθόν, ενώ το παρόν δεν το αποδέχεται. Το στρατηγικό μας βάθος είναι ο χρόνος. Εκεί είναι τα προβλήματα, εκεί είναι και οι λύσεις. Αν ασχοληθούμε με τα προβλήματα, η νοημοσύνη του ελληνισμού θα βρει τις λύσεις.

8. Ακούγονται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Ότι η διεθνής ελίτ θέλει να υποτάξει κάποιες χώρες όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και ότι κάποιοι έχουν μαζέψει ‘όλο το χρήμα του κόσμου’ και τώρα κάνουν τους ‘σερίφηδες’. Έχουν βάσει οι θεωρίες αυτές;

Nikos-Lygeros-poihsh-Kai-Logoi+%C2%AB%CE%A3%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1+%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%80%CE%BF%CF%85+%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CE%BD%CE%B1+%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5+%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF+%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82.%C2%BBΌταν δεν έχεις σκεφτεί ολιστικά τα θέματα που σε αφορούν και σου έρχονται αποτελέσματα που δεν περίμενες, πάντα ψάχνεις εξωτερικούς παράγοντες που να δικαιολογούν την προσωπική σου αδράνεια. Αυτές όμως δεν αλλάζουν ούτε τα πράγματα, ούτε τα δεδομένα, κατά συνέπεια αποτελούν μία μορφή εκτόνωσης και τίποτα άλλο. Όταν όμως δημιουργούμε γεγονότα με μία στρατηγική δίχως φοβίες, τότε παράγουμε έργο. Αυτό το έργο είναι η πραγματική μας ζωή. Και τότε πια δεν ασχολούμαστε πια με θεωρίες τέτοιου τύπου, διότι ο κόσμος είναι πλέον το πλαίσιο της σκέψης μας.
Ν. Λυγερός:
 Συνέντευξη στο UDemand τον Σεπτέμβριο του 2011

7 σχόλια:

 1. Το μελλον μας ειναι η ΠΑΙΔΕΙΑ μας, αυτη που μας διαλυουν...
  Καλησπερα γλυκεια μου Λυγερη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βασική προϋπόθεση "πεταλούδα μου" η ΠΑΙΔΕΙΑ για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.

   Και φυσικά η υπεράσπιση Αξιών ,όπως η Εθνική μας Aνεξαρτησία ,η Εξυγίανση και η Συνοχή του κοινωνικού ιστού.
   Και οπωσδήποτε η Φιλοπατρία , η Αξιοποίηση του υπέροχου Ελληνικού δυναμικού από νέους ανθρώπους που θα βάλουν τον πήχη ψηλότερα .
   Την καλημέρα μου μ΄ένα χαμόγελο αισιοδοξίας ( προσπαθώ )

   Διαγραφή
 2. Κατ' αρχήν καταθέτω τον θαυμασμό μου στον Έλληνα που σύμφωνα με εξειδικευμένες μετρήσεις και κάποια stds δεικτών νοημοσύνης κατέχει 189 βαθμούς ,όταν κάποιος θεωρείται οριακός με 70-80 και...φυσιολογικός στους 100.

  Πλην όμως διαφωνώ κάθετα ,με την άποψη ότι δεν αξίζει ο πολίτης ν' ασχολείται με τις κυβερνήσεις της χώρας του ,ει μη μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

  Απεναντίας θεωρώ ότι έχει υποχρέωση ο κάθε πολίτης να παρακολουθεί ψύχραιμα ,χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη τα έργα της εκάστοτε κυβέρνησης της χώρας του .
  Να ασκεί αυστηρό έλεγχο λόγων και έργων.

  Να θίγει τα κακώς κείμενα, να αναγνωρίζει και να ενθαρρύνει πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση .

  Αποφάσεις με μοναδικό στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών ,την προστασία τους, την Υγεία τους, την Παιδεία, την Κοινωνική περίθαλψη .Την γενναιόδωρη μέριμνα υπέρ των ευπαθών ομάδων.
  Πολιτικές πράξεις απόλυτης Διαφάνειας, Εθνικού και Κοινωνικού συμφέροντος, πέρα από κάθε σκοπιμότητα, διαπλοκή, έκνομη συναλλαγή, ψηφοθηρία και οικονομικά συμφέροντα ημετέρων.

  Εν εναντία περιπτώσει, ένας πολίτης αδιάφορος και αμέτοχος στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του, δεν νομιμοποιείται να διαμαρτύρεται ή να διεκδικεί ακόμη και τα αυτονόητα ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και αυτόν που αγωνίζεται με λιγότερα φυσικά προσόντα και που όμως με τον αγώνα του για μάθηση για προσφορά στον κοινωνικό δρόμο που ετάχθει μικραίνει την διαφορά, μας δείχνει το διαφορετικό της ανάκτησης, αυτό που μαζί με το δόσιμο συν το απόκτημα, απόκτημα προς χάρη της υπηρεσίας του, υπηρεσίας και αγάπης πάνω από όλα για τον άνθρωπο, κάνει την διαφορά και τι διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αξιοσημείωτη( ως συνήθως) η επισήμανσή σου ,αγαπητέ φίλε Σωτήρη !
   Όσοι (και νομίζω είμαστε οι περισσότεροι), ξεκίνησαν χωρίς ιδιαίτερα εφόδια υλικά, κοινωνικά και φυσικά ακόμη ,όσοι δηλαδή δεν είμαστε από τζάκια, ευφυείς, χαρισματικοί, ταλαντούχοι, αλλά μέσα από αντιξοότητες, δυσκολίες και προσωπικές προσπάθειες ,διαμορφώσαμε μιαν προσωπικότητα που αν μη τι άλλο μας επιτρέπει την αυτοεκτίμησή μας, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την σημασία των λόγων σου.

   Να μου είσαι πάντα καλά ,σε παρακαλώ φίλε μου και να καταθέτεις τον «οβολό» σου στον πνευματικό κοινωνικό δίσκο, γιατί σε εποχές πνευματικής ένδειας δεν περισσεύει κανείς μας.

   Σε φιλώ

   Διαγραφή
 4. Θα συμφωνήσω με τον "άσωτο υιό", ο δείκτης IQ δε μπορεί από μόνος του να αποδείξει αυθεντία σε όλους τους τομείς. Έχουμε δει άλλωστε ευφυείς ανθρώπους με εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες & απόψεις ,,, Η ευφυΐα στη σκέψη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά το ζήτημα είναι πως το χρησιμοποιείς και πως η σκέψη μετουσιώνεται σε πράξη !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σιδερή μου αγαπημένε.

   Είμαι η τελευταία που θα ισχυριστεί ότι οι ευφείς άνθρωποι δεν είναι χαρισματικοί κι αξιοθαύμαστοι ,αλλά. Η ταπεινότητά μου γνωρίζει πολύ καλά πόσο η αισθαντικότητα και η ψυχική καλλιέργεια ανεβάζει την συναισθηματική νοημοσύνη σε βαθμό που να καλύπτει κατά αξιοθαύμαστο τρόπο ,αισθητές αποστάσεις από υψηλούς δείκτες IQ.....

   Eκτός του ότι βέβαια δεν κατάλαβα ποτέ , τι εφεύρεση είναι αυτή να μετράνε το πνεύμα με αριθμούς ...Μετριέται; ζυγίζεται, αναλύεται ο νους του ανθρώπου;;;;
   Με την αγάπη μου και την εκτίμησή μου πάντα, σου εύχομαι καλό Φθινόπωρο..

   Διαγραφή