Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Μπράβο Παππά μου !!!!

Πάπας Φραγκίσκος: «Θέλω μια φτωχή εκκλησία και μια εκκλησία για τους φτωχούς»

Μια Εκκλησία των φτωχών που θα εστιάσει στο να υπηρετεί τους πιο αδύναμους, ζήτησε σήμερα ο Πάπας Φραγκσίσκος.

Πάπας Φραγκίσκος: «Θέλω μια φτωχή εκκλησία και μια εκκλησία για τους φτωχούς»
Εξηγώντας στους δημοσιογράφους γιατί επέλεξε το «Φραγκίσκος» ως παπικό όνομα, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στον Φραγκίσκο της Ασίζης, που είναι σύμβολο της ειρήνης, της λιτότητας και της υπηρεσίας προς τους φτωχούς, αποκαλώντας τον «τον άνθρωπο που μας δίνει αυτό το πνεύμα της ειρήνης, τον φτωχό άνθρωπο» και πρόσθεσε:
«Θα ήθελα μια φτωχή εκκλησία και μια εκκλησία για τους φτωχούς».
Μετά την εκλογή-έκπληξη της Τετάρτης, ο Πάπας κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί η θητεία του να έχει ένα διαφορετικό ύφος.
Την βραδιά της εκλογής του, δεν θέλησε να μετακινηθεί με την παπική λιμουζίνα αλλά προτίμησε το λεωφορείο μαζί με άλλους καρδινάλιους που τον εξέλεξαν.
Την επόμενη μέρα, επέστρεψε σε ξενοδοχείο, με το οποίο συνεργάζεται η Εκκλησία και όπου διέμενε πριν από το κονκλάβιο, και επέμεινε να πληρώσει τον λογαριασμό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετά τον εκπρόσωπο του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι(αριστερά) κατά την διάρκεια της σημερινής ακρόασης παρουσία εκπροσώπων του τύπου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετά τον εκπρόσωπο του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι(αριστερά) κατά την διάρκεια της σημερινής ακρόασης παρουσία εκπροσώπων του τύπου.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του στα ιταλικά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν ήταν γραμμένη, είπε ότι οι πιστοί θα πρέπει να θυμούνται ότι ο Ιησούς είναι το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας και όχι ο Πάπας.
Είπε ακόμη ότι η Καθολική Εκκλησία, όπως όλοι οι θεσμοί, έχει "αρετές και αμαρτίες" και κάλεσε τους δημοσιογράφους να επικεντρώνονται στην "αλήθεια, την καλοσύνη και την ομορφιά" όταν κάνουν το έργο τους.
Πάπας Φραγκίσκος: «Θέλω μια φτωχή εκκλησία και μια εκκλησία για τους φτωχούς»
Μάλιστα, ο Πάπας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την κάλυψη του κονκλάβιου λέγοντάς τους: "Εργαστήκατε σκληρά, έτσι δεν είναι;".
Ενώ όμως τόνισε ότι οι εξελίξεις στον χώρο της εκκλησίας δεν είναι "πιο πολύπλοκες" σε σχέση με τις πολιτικές ή τις οικονομικές, ο Ποντίφικας επέμεινε ότι η Καθολική Εκκλησία "δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός, αλλά ένας πνευματικός".
"Τελικά, το Άγιο Πνεύμα ήταν εκείνο που ενέπνευσε την απόφαση του Βενέδικτου 16ου για το καλό της Εκκλησίας, εκείνο που κατηύθυνε τις προσευχές και την ψήφο των καρδιναλίων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτό", είπε ο πάπας Φραγκίσκος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται αύριο να τελέσει για πρώτη φορά λειτουργία και ευλογία "Αngelus", ενώ την Τρίτη θα γίνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου η ενθρόνισή του, την οποία θα παρακολουθήσουν πολλοί ξένοι ηγέτες.
Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, με την οποία ο Pάπας Φραγκίσκος συγκρούστηκε πολλές φορές στο παρελθόν, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, θα συναντηθεί μαζί του την Δευτέρα.
Παραμένουν στην θέση τους οι υπάλληλοι του Βατικανού
Ο Πάπας αποφάσισε ότι όλοι οι ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι του Βατικανού θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Υπήρχε φημολογία ότι ο νέος πάπας θα προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην Κουρία- το σώμα διακυβέρνησης της Αγίας Έδρας-που έχει βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών για διαφθορά, πόλωση και σκευωρία.
"Ο Άγιος Πατέρας επιθυμεί να δώσει στον εαυτό του χρόνο για στοχασμό, προσευχή και διάλογο πριν από τους όποιους (νέους) διορισμούς ή (την όποια) τελική επιβεβαίωση", αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι θα "παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους εκτός αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό".

3 σχόλια:

 1. Ικανοποίηση Πάπα για παρουσία Βαρθολομαίου - Δεν θα είναι χρυσό το παπικό δαχτυλίδι

  Πλήθος ηγετών και προσωπικοτήτων -μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος- θα παραστούν στην αυριανή τελετή με την οποία θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο Πάπας Φραγκίσκος. Όπως έγινε επίσης γνωστό, το παπικό «δαχτυλίδι του ψαρά» που συμβολίζει για τους καθολικούς το ότι o κάθε Ποντίφικας είναι διάδοχος του Αγίου Πέτρου δεν θα είναι χρυσό, αλλά σε επιχρυσωμένο ασήμι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
  Ικανοποίηση Πάπα για παρουσία Βαρθολομαίου - Δεν θα είναι χρυσό το παπικό δαχτυλίδι

  Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, ως γνωστόν, συνεχίζει να φορά τον σιδερένιο σταυρό του, που είχε επιλέξει και ως καθολικός αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής.

  Στο δαχτυλίδι του Πάπα Φραγκίσκου (anulus piscatoris, στα λατινικά), αυτή την φορά, μπορεί να διακρίνει κανείς ανάγλυφη την μορφή του Αποστόλου Πέτρου με τα κλειδιά του Βατικανού.

  Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε πριν από λίγο επίσης ότι «ο ακριβής, τελικός αριθμός των ξένων αντιπροσωπειών που θα παρακολουθήσουν την τελετή ενθρόνισης είναι εκατόν τριάντα δυο» προσθέτοντας ότι «καμία πολιτική αντιπροσωπεία δεν κλήθηκε να παραστεί, αλλά η κάθε χώρα ανακοίνωσε αν και πως εννοεί να παρεβρεθεί μέσω των εκπροσώπων της».

  Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, o πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αυριανή τελετή ενθρόνισής του.

  Ο Ποντίφικας πρόκειται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, αύριο Τρίτη κατά την διάρκεια τελετής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία θα παραστούν πολλοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.


  Ωστόσο, εκπρόσωποι κυβερνήσεων απ΄όλο τον κόσμο επιτρέπεται να παρευρεθούν.

  "Η Αγία Έδρα πληροφορεί τον κόσμο ότι πραγματοποιείται αυτό το γεγονός. Δεν υπάρχουν προσκλήσεις. Δεν υπάρχουν προνόμια και κανένας δεν απορρίπτεται. Μπορεί μία χώρα να έχει προβλήματα με κάποιον άλλο, εμείς δεν προσκαλούμε κανέναν. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές", δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού.


  Ο πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος πάπας που ανήκει στο Τάγμα Ιησουιτών. Ο Μουγκάμπε παρακολούθησε μαθήματα σε σχολείο της αποστολής των Ιησουιτών.
  Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (αποσπασμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι να πω... Μακαρι να κανει τη διαφορα αυτος ο Παπας, μακαρι να αλλαξει κατι και στους κολπους της Καθολικης εκκλησιας, που ειναι γνωστο πως ειναι αρκετα διεφθαρμενη...αν τον αφησουν βεβαια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι είναι διαφορετικός και στέλνει ένα μήνυμα αλλαγής στον χώρο της Καθολικής εκκλησίας.

  Μόνο που ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη .ε , πεταλούδα μου;;;

  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τα συγχαριτήριά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή