Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Καθρέπτης μας είναι η πολιτεία και της μοιάζουμε.



Εύλογο είναι ,εν'όψη εκλογών φωνές να ακουστουν για να θυμίσουν την ύπαρξη του 10% του Ελληνικού Πληθυσμού που έχει «κατηγοριοποιηθεί» ως κοινότητα Ατόμων με Αναπηρία. Αν προσθέσει κανείς και τα μέλη των οικογενειών τους δεν γνωρίζω ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός αυτών των πολιτών , ανάμεσά μας , που βιώνουν το πρόβλημα .

Περιμένουμε ν’ ακούσουμε τους φερέλπιδες υποψήφιους όλων των πολιτικών χώρων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Βουλή των Ελλήνων να αναλάβουν την ευθύνη υλοποίησης Πολιτικών αποφάσεων που θα στηρίζουν και ρυθμίζουν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη με Αναπηρία.

Είναι εξευτελισμός ,ταπείνωση της ανθρώπινης υπόστασης μας, να μας μοιράζουν ψίχουλα και να τα βαφτίζουν κοινωνικές παροχές για να μας κρατούν ομήρους με θα και θα και σχέδια επί χάρτου.

Ίσως σκεφτείτε δικαίως :
Υπάρχει ο Συνταγματικός χάρτης της Ελλάδος που στο άρθρο 21 ορίζει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα για τα Άτομα με πνευματική αναπηρία..

Δυστυχώς αγαπητοί συμπολίτες μου, οι επιταγές του συντάγματος δεν εφαρμόζονται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας στο βαθμό που ορίζει το Σύνταγμα .
Ειδικότερα για τα ενήλικα ΑμεΝΥ που εγγίζουν το 4% επί του Συνόλου 10% των Αναπήρων της Ελλάδος δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την δια βίου αξιοπρεπή Ζωή τους.

Το θέμα της δια βίου στήριξης των ΑΜΕΑ εν γένει είναι πολύ σοβαρό και δεν άπτεται μόνο του 10% του λαού μας και των οικογενειών τους. Αφορά τον Ελληνικό Πληθυσμό ,σ’ ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια , διότι εν δυνάμει όλοι οι πολίτες μπορεί να περάσουμε σε κάποια φάση της Ζωής μας στον χώρο της Αναπηρίας και είναι ανθελληνικό κι απάνθρωπο η Πολιτεία να περιθωριοποιεί τους Πολίτες της.

Ευθύνη των πολιτών είναι να υποχρεώσουν τους κατά τόπους υποψήφιους πολτικούς της επιλογής τους ,να δεσμευτούν ότι θα θεσμοθετήσουν συγκεκριμένα και ποια θα είναι τα μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες. Για να πάψουμε και μείς οι πολίτες να αλληλοκατηγορούμεθα ότι έχουμε ευθύνη για τις επιλογές μας, και να κλαψουρίζομε ότι….

Καθρέπτης μας είναι η πολιτεία και της μοιάζουμε.

6 σχόλια:

  1. Στον καθρέφτη μας
    Αυτά έγραφε πέρυσι ένας παλιός συνοδοιπόρος στον ΠΗΓΑΙΜΟ
    Ο Δημήτρης Μαντές, εκπαιδευτικός -συγγραφέας
    Κάθε φορά που θα αναζητάμε έναν "Υπεύθυνο" για το χάλι μας,τον έχουμε.Στον καθρέφτη μας.Αυτός είναι.Η Διακύρηξη των δικαιωμάτων του Παιδιού,η Διακύρηξη των πνευματικά καθυστερημενων ατόμων για ΙΣΑ δικαιώματα,η Διακύρηξη των αναπήρων για κοινωνική ασφάλιση και επίπεδο ζωής,και η Διακύρηξη SUNDBERG για ολοκληρωμένη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο,έχουν ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΕΙ άγρια και ΒΑΝΑΥΣΑ από τη συντεταγμένη ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Αλλά,ποια είναι αυτή η Πολιτεία; Υπάρχει; Ένα φάντασμα είναι.Εμείς είμαστε η ΠΟΛΙΤΕΙΑ αυτή φίλοι
    ΕμείςΥΠΑΡΧΟΥΜΕ είμαστε ΖΩΝΤΑΝΟΙ,είμαστε ΕΔΩ και θα την ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ
    με το "έτσι θέλω" πλέον.Στα τσακίδια οι άσχετοι,οι ανάλγητοι,οι ψεύτες,οι κλέφτες.Θα πέσουν όχι χαστούκια,μα γροθιές πλέον.Δεν είναι απειλή,υπόσχεση είναι,καθημερινή πράξη και βιωματική πρακτική,που πρέπει να γίνει "συνείδηση" σε κάθε ενεργο ΠΟΛΙΤΗ αυτής εδώ της Χώρας.Με ΟΡΓΗ και ΔΥΝΑΜΗ σήμερα.. Αυτό το "πειρατικό" θα το βουλιάξουμε που να σκάσει ο διάολος,που φώναζε κι Ναζίμ Χικμέτ,από τη φυλακή της Προύσας..

    Δημήτρης Μαντες .30.4.08

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω Αν, Πόσοι και Ποιοί ασπάζονται τις τοποθετήσεις του Δημήτρη Μαντέ. Αισθάνομαι όμως ότι είναι κάποια εκατομμύρια των πολιτών που θέλουν διακαώς να μπορούσαν ν' αλλάξουν τον Βίο και την Πολιτεία αυτής της πολύπαθης χώρας που πληγώνει τα παιδιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν καποια στιγμή αποφασίσουν τα ΘΑ τους να τα κανουνε ΝΑ τοτε ισως εχουμε τύχη για κάτι καλύτερο΄.

    Καλως σε βρήκα και εδω Λυγερή μου

    Την αγάπη μου και καλοταξιδη

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άρη μου, τι ευχάριστη έκπληξη !!!!
    Σιγά-σιγά φτιάχνω μια γωνιά στο blogspot για τον Πηγαιμό ,να ξαποσταίνουν (?) όταν περνούν οι καλοί φίλοι και αυτής της γειτονιάς.

    Είναι δύσκολοι οι καιροί Άρη μου για να μετατραπούν άμεσα τα ΘΑ σε ΝΑ. Τουλάχιστον ας συναισθανθούμε όλοι πολίτες και πολιτεία ότι πρέπει ν' ανασκουμπωθούμε αλλά πρωτίστως να κερδίσουμε τον χαμένο αλληλοσεβασμό μας.
    Καλή σου νύχτα φίλε μου.

    ΥΓ: σε περνάω στα links μου και έτσι θα βλέπω αμέσως κάθε νέα ανάρτησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Λυγερή μου και Καλή Κυριακή...

    Πολλές φορές διαβάζω τα κείμενά σου και δεν ξέρω τι να πω...

    Είναι τόσο τραγικά αυτά που συμβαίνουν σε τούτη δω τη χώρα...

    Ναι... εικόνα της κοινωνίας είμαστε εμείς, οι αδιάφοροι πολίτες, που όταν ένα πρόβλημα δεν μας αφορά... απλά ανασηκώνουμε τους ώμους ή άντε το πολύ πολύ, κουνάμε το κεφάλι με κατανόηση, αλλά δεν κάνουμε τίποτα.

    Με τσακίζει η σκέψη ότι οι ψηφοφόροι (ένα μεγάλο μέρος τους έστω) δεν θα έχουν διαβάσει τα προγράμματα των κομμάτων όταν φτάσουν στην κάλπη.

    Αν αυτό δεν λέγεται αποποίηση των ευθυνών και της ιδιότητας του πολίτη... τότε πώς λέγεται;

    Όποιος και να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, χωρίς πολίτες που θα ασκούν διαρκή έλεγχο... θα είναι αναποτελεσματικός. Η εξουσία έχει φθορά και παρατρεχάμενους πιο διεφθαρμένους από την ίδια... αν έχει και πολίτες αδιάφορους... κοιτάζεται στον καθρέφτη και αυτοθαυμάζεται.


    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big Mama

    Καλή μέρα από καρδιάς.
    Στο e-mail ήμουνα και μηχανικά πέρασα μ' ένα κλικ εδω.
    Σε βρήκα να με περιμένεις ,γιατί απλά δεν της ξεφύγαμε της σκέψης μας...
    "Κληρονομικό" κακό για κάθε εξουσία θεωρώ τους παρατρεχάμενους ,την "Αυλή της" . Αυτοί είναι ένα πολύ μεγάλο σε έκταση περιβάλλον που καλλιεργεί εκτάσεις τεράστιες προσωπικών συμφερόντων και αφήνει τον λαό απέξω.
    Δεν σημαίνει ότι με αυτήν μου την άποψη απαλλάσσω τον εκάστοτε πρωθυπουργό από τις ευθύνες του. Απεναντίας, αυτός κυβερνά. Κι αν είναι ένας έντιμος άνθρωπος σαν το Κ.Καραμανλή ,ίσως τα κατάφερνε καλύτερα αν δεν είχε αυτό το στενό και ευρύτερο περιβάλλον . Αλλά όπως έγραψε και ο κ. Φαίδωνας ( έριξε πέτρα πίσω του ) τόσο ς είναι ο άνθρωπος τι να κάνουμε;
    Άφησα τελευταία την ευθύνη του απλού πολίτη για τον οποίο το μόνο άλλοθι που του αναγνωρίζω είναι η πλήρης σύγχυση και η πόλωση στην οποία τον έχουν οδηγήσει οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Πολιτικής Σκηνής όπως διαδραματίζεται στις ημέρες μας.
    Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε. Στο ξεκαθάρισμα του τοπίου. Στην απομάκρυνση της ομίχλης που θα μας επιτρέψει να δούμε καθαρά το πρόσωπό μας στον καθρέπτη της πολιτείας και να αναγνωρίσουμε τι θέλουμε τελικά, τι μπορούμε και πόσο να επέμβουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι δια της ψήφου μας.
    Καλή μας Κυριακή ,και ο Θεός των Μεγάλων πραγμάτων μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή