Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

"Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο"


https://i2.wp.com/im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/16/173169-guenter-grass-neues-buch.jpgΟ Γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκρας καυτηριάζει την Ευρώπη η οποία, όπως λέει, διαπομπεύει την Ελλάδα, εν μεσω της κρίσης του ευρώ, σε ένα ποίημα του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.

Σε αυτό το ποίημα, με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης», που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, ο Γκρας προειδοποιεί την ΕΕ: «Εσύ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε».

«Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει», γράφει ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας, στο κείμενο αυτό των δώδεκα στροφών που αποτελούνται από δύο στίχους η κάθε μία.

Απευθυνόμενο άμεσα την Ευρώπη, το ποίημα αρχίζει έτσι: «Απομακρύνεσαι από τη χώρα, που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές». Και αμέσως μετά αναφέρει ότι η χώρα αυτή «καταδικασμένη στη φτώχεια, της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία» είναι «ακόμα μόλις ανεκτή».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η πλειοψηφία των Γερμανών (60%) τάσσεται κατά της εξακολούθησης της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Γκρας είχε προκαλέσει μια τεράστια διαμάχη με τη δημοσίευση στην ίδια εφημερίδα–την Die Süddeutsche Zeitung–ενός αμφιλεγόμενου ποιήματος στο οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη όταν λέει ότι θέλει να καταφέρει προληπτικά πλήγματα στο Ιράν. Μετά από αυτό το εβραϊκό Κράτος τον κήρυξε persona non grata.


24h.gr

3 σχόλια:

  1. Αφου οι δικοι μας "πνευματικοι" ανθρωποι σιωπουν... ας μιλησει κανενας αλλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σωπαίνουν όμως οι απλοί πολίτες και όχι μόνο, αγαπημένη Πεταλούδα.
      ...Ακου τι ....γράφεται στο "Ποντικι" την παραδοσιακή εφημερίδα της Ελληνικής ,ανεξάρτητης δημοσιαγραφίας.

      Ο Πρόεδρος της κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανάμεσα στα όσα ψέματα είπε, μας πρόσφερε χτες μία επιλογή: να περιμένουμε ήρεμα τον θάνατο αποδεχόμενοι τους όρους των θεσμών ή να αυτοκτονήσουμε λέγοντας «όχι» σε μια τέτοια «συμφωνία».

      "Διαφεύγει από τον κύριο Γιούνκερ ότι τέτοια εκβιαστικά διλήμματα οδηγούν πολλές φορές σε απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες για τους εκβιαστές απαντήσεις: Ανάμεσα στην αυτοκτονία και το θάνατο, μπορεί να υπάρξει η απόφαση, απλώς να σταθούμε όρθιοι…

      Μπορεί να έχουμε λογαριασμούς ανοιχτούς με την κυβέρνηση της χώρα μας, μπορεί να διαφωνούμε με την τακτική που ακολούθησε στην διαπραγμάτευση, μπορεί να κατακρίνουμε την αφέλειά της (ότι θα διαπραγματευθεί ισότιμα με τους εξπέρ των εκβιασμών) ή τον καιροσκοπισμό της (ότι μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα) αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς από θεσμικούς τοκογλύφους και εγχώριους τσανακογλείφτες , οι οποίοι με ομαδικά πυρά και χοντρά ψέματα επιχειρούν να μας χειραγωγήσουν χορηγώντας υπερβολικές δόσεις φόβου.

      Για να μείνουμε όρθιοι θα πρέπει να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα. Την προσφορά από τον εκβιασμό. Την πολιτική πρόταση για διέξοδο από την προτροπή στην υποταγή. Πάνω απ’ όλα, για να σταθούμε όρθιοι θα πρέπει να μην ξεχνάμε ποιοι οδήγησαν τη χώρα σ αυτό το σημείο υπογράφοντας μνημόνια και εφαρμόζοντας σκληρές αλλά αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και να διακρίνουμε ότι όλοι αυτοί εξακολουθούν να λειτουργούν—συνεπικουρούμενοι από «νέο αίμα» — ως παιδιά για τα θελήματα των εταίρων τοκογλύφων δανειστών.

      Για να μείνουμε όρθιοι θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά την πρόταση- τελεσίγραφο των δανειστών και να δούμε τη μοίρα που επιφυλάσσουν για τους συνταξιούχους πατέρες μας και τα άνεργα παιδιά μας. Θα πρέπει να διακρίνουμε την επίδειξη της ωμής δύναμης των δανειστών και τον στόχο τους που δεν είναι απλώς η επιβολή ενός προγράμματος αλλά ο εξευτελισμός της ελληνικής κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε κάθε όριο καλής διάθεσης και ευελιξίας.

      Για να μείνουμε όρθιοι θα πρέπει να δούμε καθαρά τον εκβιασμό που διατυπώνεται από τους δανειστές με το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας και το παιχνίδι των εγχώριων συνεργατών τους. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν εκτός από τα μέτρα και την κυβέρνηση που θεωρούν ότι μας αρμόζει.

      Για να μείνουμε όρθιοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας ζητούν να γονατίσουμε και να υποταχθούμε στη «χρηστή διακυβέρνηση» των Σαμαροβενιζέλων και των πρόθυμων Σταύρων.

      Για να μείνουμε όρθιοι θα πρέπει να αποφασίσουμε να πολεμήσουμε και ίσως να πεθάνουμε. Αλλά όρθιοι…

      και συμπληρώνω εγώ ,όπως ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ στο θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Αλεσάντρο Κασόνα
      και ΟΧΙ "Σαν ...τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα όπου μας εύρει μας πατεί,δειλούς, μοιραίους κι άβουλους αντάμα προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα "

      Για να μην ξεχνιώμαστε.

      Με την αγάπη μου και την ευχή μου πάντα Χριστίνα μου.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω είναι στιγμή να μιλήσει ο Λαός.... να μιλήσει ο κόσμος, που έπρεπε εδώ και μήνες να είναι στο δρόμο υπερασπιζόμενος την αντίστασή σε κάθε σκέψη για νέα μνημόνια και νέα υποβάθμιση της ζωής μας.
    Τον κόσμο αυτό, δυστυχώς, τον κράτησαν σπίτι του στο βωμό της διαπραγμάτευσης αλλά είναι γνωστό ότι την ιστορία την γράφει το πεζοδρόμιο και όχι οι κουίντες των eurogroups.....
    Και αυτό το πεζοδρόμιο πρέπει να το βρείτε μπροστά σας έστω και καθυστερημένα έστω και με ένα πρώτο "ΟΧΙ".
    Λυγερή μου φιλιά πολλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή