Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Εσύ “είσαι” η ιδέα σου, “είσαι” το προϊόν σου.



Απ’ όλα βγάζει ο μπαξές της Ελλάδας . Αρκεί να τον σπέρνεις με Υγιείς Ιδέες, να τον ποτίζεις με απόσταγμα Ψυχής και να τον λιπαίνεις με Έρωτα Δημιουργίας
 

Η Ελλάδα της κρίσης γεννά πατέντες
Επίδοξοι εφευρέτες κατοχυρώνουν τις ιδέες τους ελπίζοντας να πιάσουν την καλή

 «Πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει ένα αρχαίο ρητό το οποίο μάλλον ταιριάζει γάντι και στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Είτε από δημιουργικό οίστρο είτε διότι δεν τους αρέσει ό,τι βλέπουν γύρω τους είτε απλώς κινούμενοι από τη δύναμη της... απελπισίας, πληθαίνουν οι συμπολίτες μας που ψάχνουν διέξοδο προτείνοντας κάτι καινούργιο. Από τελευταίας τεχνολογίας ενεργειακά συστήματα έως εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και πρακτικές λύσεις για την καθημερινότητα. Και αν ακόμη δεν πετύχουν, όπως λέει και η γνωστή φράση του Μπέκετ, «προσπάθησε ξανά, απότυχε ξανά, απότυχε καλύτερα».


Η κρίση γεννάει ευκαιρίες, λέει ένα «πολυφορεμένο» κλισέ των τελευταίων μηνών. Το σίγουρο είναι ότι, πέρα από τις όποιες ευκαιρίες, η κρίση γεννά ιδέες.

«Το 2010 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για διπλώματα ευρεσιτεχνίας ήταν 742, περίπου 25 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και εφέτος η έως τώρα τάση δείχνει αυξητική» λέει ο κ. Στράτος Κουτίβας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που είναι αρμόδιος για την κατοχύρωση της πατέντας στην ελληνική επικράτεια.
Τζάμια-ηλιακοί συλλέκτες
Πατέντες που αποτυπώνουν το πνεύμα της εποχής καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουτίβα, αυξάνονται οι αιτήσεις για εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στον τομέα της υγείας. «Εχει σημασία ότι αυξάνονται οι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που προέρχονται είτε από ιδιώτες είτε από ερευνητικά προγράμματα και πανεπιστήμια». Κάποιοι προχωρούν τις ιδέες τους, πατέντες ή μη, και ένα βήμα παραπάνω. Ακόμη και αν αποτύχουν, δεν θα έχουν ποτέ την απορία: «Τι θα είχε συμβεί αν δεν με είχε αποθαρρύνει η κρίση να προσπαθήσω;».
Ο κ. Νίκος Κανόπουλος, διδάκτωρ ηλεκτρολόγος - μηχανικός, επέστρεψε από την Αμερική στην Ελλάδα το 2008 έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ και σε εταιρείες που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.

Το 2009 ίδρυσε την εταιρεία Brite Solar με σκοπό να διεκδικήσει μερίδιο στην αγορά των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, έναν χώρο που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση και όπου έχει να ανταγωνιστεί εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα τους όπως η Pilkington και η Tata Steel.
«Ουσιαστικά πρόκειται για τζάμια τα οποία ταυτόχρονα λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά πάνελ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προσόψεις κτιρίων αλλά και σε θερμοκήπια», λέει οι ο κ. Κανόπουλος.

«Έως τώρα οι λύσεις περιελάμβαναν υγρό υλικό ανάμεσα στο γυαλί. Η δική μας προβλέπει στερεό, ενώ χάρη στην κατασκευαστική μέθοδο που χρησιμοποιούμε εξασφαλίζουμε καλύτερη διαπερατότητα στο φως. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το κόστος της όλης διαδικασίας, και κυρίως για νομική υποστήριξη, αγγίζει τις 40.000 δολάρια» επισημαίνει.

Το ερώτημα είναι αν όλη αυτή η προσπάθεια αντέχει να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο ρίσκο της αποτυχίας. «Σίγουρα» λέει ο κ. Κανόπουλος. «Αφενός ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, με το πέρασμα μιας ιδέας από το ερευνητικό επίπεδο στην παραγωγή. Αφετέρου σε καθετί καινούργιο υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας. Αν όμως πετύχεις, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί, το οικονομικό όφελος και οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερα».


«Κάποιοι έχουν απεριόριστη βοήθεια και ανθρώπους να τους συνδράμουν σε όλα, ενώ κάποιοι άλλοι θα αναγκάζονται να κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Ερέθισμα ήταν η εικόνα του ανθρώπου που πάει σπίτι του, είναι μόνος του και θέλει να γίνει καλά» λέει η κυρία Ελένη Ζίγκιρη, επί εικοσαετίας φυσικοθεραπεύτρια, αναφερόμενη στο τι ήταν αυτό που την έκανε να σκεφθεί τη συσκευή για την οποία πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ.

«Πρόκειται για μια συσκευή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που έκαναν επέμβαση αρθροπλαστικής και πλέον είναι σε φάση αποκατάστασης. Η διαφορά της σε σχέση με τις υπάρχουσες, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να είναι στο κρεβάτι αλλά μπορεί να κάνει την άσκησή του και καθιστός». Αυτή τη στιγμή η συσκευή βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης με σκοπό στο μέλλον να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. «Ως τώρα την έχω χρησιμοποιήσει σε κάποιους ασθενείς, πάντα με την άδεια των γιατρών τους, και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά» λέει.





Από gamers επιχειρηματίες

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η πρωτοτυπία δεν έγκειται τόσο στη σύλληψη της ιδέας όσο στον τρόπο πραγματο- ποίησής της. Ο Γιάννης Χασουλίδης, 24 ετών, και
ο Αντώνης Νιζάμογλου
, 27 ετών, γνωρίστηκαν πριν από τρία χρόνια όταν παρακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα μαθημάτων για τα βιντεοπαιχνίδια σε ιδιωτικό ΙΕΚ. Επειδή το επίπεδο σπουδών δεν τους ικανοποιούσε, αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιοι... καθηγητές. Ταξίδεψαν και ενημερώθηκαν από εξειδικευμένα πανεπιστημιακά προγράμματα σε Ευρώπη και Αμερική. Πριν από εννέα μήνες συνέστησαν την ομάδα Flipped Horizons (flippedhorizons.com).
«Ξεκινήσαμε επτά άτομα και πλέον είμαστε 18. Ο μεγαλύτερος είναι ο Αντώνης, με βασικό χαρακτηριστικό την τρέλα για τα βιντεοπαιχνίδια. Πολλοί δεν είχαν γνώσεις προγραμματισμού ή σχεδίασης. Τις απέκτησαν στην πορεία επειδή ακριβώς τους ενδιέφερε το αντικείμενο και επειδή ως ομάδα λειτουργούμε πολύ καλά».
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η ομάδα έχει κυκλοφορήσει 14 παιχνίδια τα οποία διανέμουν δωρεάν σε διάφορες ιστοσελίδες της υφηλίου. «Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να γίνουμε γνωστοί και να αποκτήσουμε στατιστικά δεδομένα για το κοινό που μας επισκέπτεται ώστε να κινηθούμε αναλόγως στο μέλλον. Τα χρήματα θα έρθουν. Αλλωστε, μέσα στο επόμενο διάστημα αποκτούμε νομική μορφή εταιρείας και θα διαθέτουμε τα παιχνίδια μας μέσω Facebook και εφαρμογών στα κινητά».


Γούνες με «πράσινη» συνείδηση!
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών κ. Ναούμ Δίτσιος εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι το πρώτο οικολογικό βαφείο - φινιριστήριο γούνας στον κόσμο στην Καστοριά.
«Υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες που ζεσταίνουν το νερό, φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ρεύματος, συλλέκτες για το βρόχινο νερό και το χιόνι, ενώ τα λύματα αποδομούνται και η οργανική λάσπη που παράγεται δίνεται δωρεάν στους γεωργούς της περιοχής» λέει ο κ. Δίτσιος, ο οποίος, αν και σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός, αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. «Πέρα από τα οικολογικά και οικονομικά οφέλη της συγκεκριμένης εγκατάστασης, το σημαντικό είναι ότι και το τελικό προϊόν, το επεξεργασμένο δέρμα, είναι καλύτερο».



Μιλούν στο «Βήμα» δύο ξένοι επιχειρηματίες
«Προτού έρθω στη χώρα σας άκουγα συνέχεια για την ελληνική κρίση και τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί. Εν τέλει, η εντύπωση που αποκόµισα ήταν η ακριβώς αντίθετη! Το µόνο που βλέπω στην Ελλάδα είναι αισιοδοξία. Βρίσκοµαι εδώ µόλις δύο ηµέρες και ήδη γνώρισα δεκάδες ανθρώπους γεµάτους φιλοδοξίες, φοβερές ιδέες και όρεξη να τις υλοποιήσουν» τονίζει µιλώντας στο «Βήµα» ο κ. Τορ Μίντε, διευθυντής των ερευνητικών εργαστηρίων της Ericsson στη Στοκχόλµη.

Ο κ. Μίντε συµµετείχε στο «Mobile Monday» ως οµιλητής περιγράφοντας τον µελλοντικό χάρτη των διαδικτυακών επικοινωνιών, όπου ως το 2020 οι διαδικτυακώς συνδεδεµένες συσκευές θα αγγίξουν τα πενήντα δισεκατοµµύρια, για έναν πληθυσµό που δεν θα ξεπερνά τα εννέα δισεκατοµµύρια. «Σε αυτή τη διεθνή αγορά δεν έχει σηµασία αν είσαι Ελληνας, Σουηδός ή Αµερικανός. Εσύ “είσαι” η ιδέα σου, “είσαι” το προϊόν σου.
Αν αυτό
αρέσει, κανείς δεν θα σου αρνηθεί τη χρηµατοδότηση» καταλήγει.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι οι
διαδικτυακές καινοτοµίες µπορούν να µεταφραστούν σε επενδύσεις και εκτός της χώρας σας. Κοιτάξτε µακριά! Η αρνητική δηµοσιότητα που έλαβε η χώρα σας τους τελευταίους µήνες δεν επηρεάζει τις δυνατότητες των εφευρετών σας.

Το
µόνο που χρειάζεστε είναι µια καλή ιδέα και κυρίως η ικανότητα και η θέληση να την υλοποιήσετε» τονίζει ο Ολλανδός κ. Χέντρικ Κοεκόεκ, συνιδιοκτήτης µιας εταιρείας ανάλυσης δεδοµένων των «appstores», δηλαδή των διαδικτυακών καταστηµάτων όπου µπορεί κανείς να κατεβάσει µε ή χωρίς αντίτιµο χιλιάδες εφαρµογές για κινητά. Πρόκειται για έναν δευτερογενή τοµέα παροχής υπηρεσιών που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη στις παρυφές της αγοράς των mobile εφαρµογών.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ