Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

----Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων.



Γιάννης Δάνδουρας
                                           EIKONOΓPAΦHΣH: Τιτινα Χαλματζη

«Μέσα σε φόντο μετριοκρατίας και λαϊκισμού έχουμε νησίδες αριστείας»


"Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;"
 

 -----Είναι η συνείδηση που υπάρχει βαθιά μέσα στον Ελληνα, κληρονομιά ριζωμένη στην ιστορία και στις αξίες του έθνους μας, η οποία διαμορφώνεται με την παιδεία, την οικογένεια και τον κοινωνικό ιστό. Απηχεί όμως και ως αίσθημα, παράγωγο αυτής της συνείδησης

Πώς φτάνει σε εσάς η κρίση της Ελλάδας;


-----Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά κι εμείς της προσφέραμε εύφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθεί, καθώς είναι πάνω απ’ όλα μια κρίση πνευματικών και ηθικών αξιών. Στην Ελλάδα εμπεδώσαμε ένα σύστημα αναξιοκρατίας, «μέσου» και ατομικισμού. Διατηρήσαμε μια πρακτική πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικούς -εμείς δεν τους εκλέξαμε;- και το όραμα για το μέλλον έδωσε τη θέση του στο βόλεμα της στιγμής. Αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης ορισμένων Βορειοευρωπαίων εταίρων μας είναι απογοητευτική, ιδίως όταν είναι εκείνοι που επωφελήθηκαν την εποχή των παχιών αγελάδων, με τις εξαγωγές των προϊόντων τους στη χώρα μας, σε Δημόσιο και ιδιώτες.

Ποιος φταίει; Σε διαφορετικό βαθμό, όλοι μας έχουμε μερίδιο.
 
 Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά κι εμείς της προσφέραμε εύφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθεί, καθώς είναι πάνω απ’ όλα μια κρίση πνευματικών και ηθικών αξιών. Στην Ελλάδα εμπεδώσαμε ένα σύστημα αναξιοκρατίας, «μέσου» και ατομικισμού. Διατηρήσαμε μια πρακτική πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικούς -εμείς δεν τους εκλέξαμε;- και το όραμα για το μέλλον έδωσε τη θέση του στο βόλεμα της στιγμής. Αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης ορισμένων Βορειοευρωπαίων εταίρων μας είναι απογοητευτική, ιδίως όταν είναι εκείνοι που επωφελήθηκαν την εποχή των παχιών αγελάδων, με τις εξαγωγές των προϊόντων τους στη χώρα μας, σε Δημόσιο και ιδιώτες.


Πώς φαντάζεστε τον Ελληνα της εποχής μετά την κρίση;------Οι κρίσεις και οι δοκιμασίες επιτρέπουν σ’ ένα άτομο, όπως και σ’ έναν λαό, να βγει πιο ώριμος και ηθικά πιο δυναμωμένος, έχοντας αξιολογήσει προτεραιότητες και δίνοντας έτσι βάρος λιγότερο σε μια αποκλειστικά υλική ευδαιμονία και περισσότερο στις ανθρώπινες αρετές. Αλλά θα χρειαστεί να επέλθει και μια αλλαγή στη νοοτροπία μας - και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
------Ενα ξωκλήσι, που στον μικρό χώρο του περικλείει όλο το μεγαλείο της πίστης του Ελληνα, αλλά και μια μοναδική αισθητική που αναδεικνύεται μέσα από την αρχιτεκτονική απλότητα και την εναρμόνισή της με το περιβάλλον.

----Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων.
 -----Το μεγαλείο της ψυχής, το φιλότιμο και η λεβεντιά.

 Ο,τι με απογοητεύει. 

------Η διαφθορά στον δημόσιο βίο, η έλλειψη υπευθυνότητας και αξιοκρατίας.

Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;

-----Με την τιμή και την ευθύνη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και με τη θέληση να επιτύχουν υψηλούς στόχους, ώστε να φανούν άξιοι συνεχιστές της.
Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Ελληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
------Μέσα σε φόντο μετριοκρατίας και λαϊκισμού έχουμε νησίδες αριστείας - και είναι πολλές σε όλους τους τομείς! Το εύστροφο ελληνικό πνεύμα, η ιστορική υποδομή και η έμφυτη δημιουργικότητα παράγουν πολιτισμό - και στην Ελλάδα, και στον ελληνισμό του εξωτερικού. Η πρόκληση για την ελληνική κοινωνία είναι να δώσει ζωτικό χώρο σε αυτές τις νησίδες αριστείας και να τις ενστερνισθεί.

Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.

Είναι η ρήση του Διονυσίου Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την. 

----Είναι στενή και ανηφορική σήμερα. Είναι η οδός της ορθότητας, της δουλειάς και της δημιουργικότητας, που θα πρέπει ν’ αλλάξει την όποια αρνητική εικόνα έχουμε σχηματίσει πρόσφατα ως χώρα, επαναφέροντας την πρόοδο και την υγιή ανάπτυξη. Ως λαός έχουμε όλες τις ικανότητες που θα μας το επιτρέψουν αυτό, αλλά έγκειται στην αποφασιστικότητά μας να το επιτύχουμε.
* Ο Γιάννης Δάνδουρας είναι διευθυντής Ερευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), με ειδίκευση στη Διαστημική Φυσική. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της NASA και της ESA και διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωεπιστημών (EGU) στον τομέα Ηλιου - Γης.

 Tης Αννας Γριμανη

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Λυγερή...θαυμάσιο το άρθρο...ευχαριστώ σε...εσύ όλα καλά?
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαργαρίτα !!!!!!

    Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου σ' αυτό το...μοναχικό στέκι .
    Δόξα τω Θεώ είναι όλα καλά αν αναλογιστεί κανείς πόσο δυσκολότερα και λιγότερα καλά θα μπορούσαν να ήταν ....

    Πολύ θετική η αύρα σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή