Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ελληνίδα μεταλαμπαδεύει Πολιτισμό,οικουμενική φιλία,διαχρονικές Αξίες !



Στις 16 Νοεμβρίου, στο Βατικανό το Βραβείο "Giuseppe Sciacca" στην Ευαγ. Τσουκαλά 


Στις 16 Νοεμβρίου, στο Βατικανό θα απονεμηθεί το Επιστημονικό Βραβείο "Giuseppe Sciacca" στην καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ για το σημαντικό ανασκαφικό και ερευνητικό έργο τους στη Μηλιά και στον 'Αγιο Γεώργιο Γρεβενών και για την προβολή της Δυτικής Μακεδονίας.
Ελλάδα και Ολλανδία μοιράζονται το διεθνές βραβείο για το σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που ήρθε στο φως το 2007, τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες, μήκους 5,02 μέτρων, από μαστόδοντα (πρόγονο του ελέφαντα) που έζησε στην περιοχή πριν από 2,5-3 εκατ. χρόνια.
Τα απολιθώματα του γίγαντα μαστόδοντα - ύψους 3,5 μέτρων, μήκους 8,5 μέτρων και βάρους οκτώ τόνων - της Μηλιάς που είναι μοναδικός σε μέγεθος παγκοσμίως μαρτυρούν ότι η περιοχή των Γρεβενών ήταν μία τροπική ζούγκλα με άφθονα νερά, όπου ζούσαν πολλά ζώα που σήμερα ζουν στην Αφρική και στην Ασία.
Προηγήθηκε το 1997 η ανακάλυψη από την ανασκαφική ομάδα χαυλιόδοντων μήκους 4,39 μέτρων από πλειοκαινικό προβοσκιδωτό (μαστόδοντα) που είχαν θεωρηθεί τότε οι μεγαλύτεροι στον κόσμο.

Η Ευαγγελία Τσουκαλά, Γεωλόγος - Βιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ οργάνωσε και πραγματοποίησε παλαιοντολογικές ανασκαφές στην περιοχή των Γρεβενών από το 1992-1996 και από το 1997 έως σήμερα οι ανασκαφές συνεχίζονται στη Μηλιά και στον 'Αγιο Γεώργιο Γρεβενών με τη συμμετοχή συνεργατών και φοιτητών.
Ο Ολλανδός ερευνητής Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ, ο οποίος θεωρείται ειδικός στα προβοσκιδωτά και είναι διεθνώς γνωστός για τη συνεργασία του με το Discovery Channel ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στις ανακαλύψεις της Μηλιάς Γρεβενών.
"Είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα η βράβευση της Ευαγγελίας Τσουκαλά και του Ντικ Μολ, καθώς η ανακάλυψη του μεγαλύτερου μαστόδοντα ανέδειξε τον τελευταίο παράδεισο 3 εκατομμυρίων χρόνων, μία τροπική ζούγκλα στην περιοχή των Γρεβενών. Είμαστε περήφανοι που το βραβείο έρχεται στην Ελλάδα, η οποία τιμάται μαζί με την Ολλανδία" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας των Διεθνών Βραβείων "Giuseppe Sciacca", αρχαιολόγος και ειδική σε θέματα επικοινωνίας, Βασιλική Μπαφατάκη.
Με τη βράβευση των δύο επιστημόνων, στο Βατικανό οι παλαιοντολογικοί θησαυροί της Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τόνισε η κ. Μπαφατάκη η οποία στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Γρεβενά με τον δήμαρχο, Δημοσθένη Κουπτσίδη, την υπεύθυνη της Ελληνικής Γραμματείας των Βραβείων, Θεανώ Καρατσιουμπάνη και τους καθηγητές που θα τιμηθούν αναφέρθηκε στο Επιστημονικό Βραβείο που κατέκτησαν Ελλάδα και Ολλανδία.
Η γενική γραμματέας των Διεθνών Βραβείων "Giuseppe Sciacca" ζήτησε τη δέσμευση των τοπικών παραγόντων και της Πολιτείας, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή Κέντρο Παλαιοντολογίας που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό με άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς τα Γρεβενά.
Τα Διεθνή Βραβεία είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής πρότυπου ήθους και προσφοράς στην κοινωνία.
Σκοπός τους είναι η διάδοση του πολιτισμού, της προσφοράς, η φιλία των εθνών, οι ανθρώπινες αξίες και απονέμονται τιμητικά σε σημαντικές προσωπικότητες απ' όλους τους χώρους.
Τα τιμητικά βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο σε σημαντικές προσωπικότητες και το Απόλυτο Βραβείο (Premio Assoluto) δίνεται σε εξέχουσα προσωπικότητα.
Έλληνες που τιμήθηκαν μέχρι σήμερα είναι, μεταξύ άλλων,ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και η νυν ΓΓ των Βραβείων Βασιλική Μπαφατάκη.