Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σαν τον έρωτα κι αυτό



    
Πηδαλιούχος ο Έρωτας στο ταξίδι της ζωής μας.
Χωρίς αυτόν πυξίδα ,
δεν υπάρχει

προορισμός.

Υπάρχει
ψυχική
ανορεξια
επιδημία
της εποχής.


Την  πείνα της ψυχής χορταίνει ο Έρωτας  με τον οποίο ο άνθρωπος προσεγγίζει το κάθε τι πάνω στην Γη, την κάθε του στιγμή. 


Όσο για τον
Έρωτα του 
ερωτευμένου
δεν διαφέρει
από την ζεστή
γλυκιά μπουκιά

ψωμί του
πεινασμένου.

````````````````````````````````````````````````````````````````

«O άρτος της Πάρου ο επιούσιος» και το 1ο Φεστιβάλ που άνοιξε όρεξη για συνέχεια.

"Σημεία των καιρών": Ύστερα από έξι δεκαετίες οι δύο ανεμόμυλοι της Παροικιάς, αναπαλαιωμένοι από τον Δήμο της Πάρου, ανοίγουν τα πανιά τους και εμπιστεύονται τη δύναμη του ανέμου...»
Aντί να πουν «το ψωμί ψωμάκι», όπως τόσοι άλλοι αναξιοπαθούντες Eλληνες, οι εργατικοί και προοδευτικοί συνάμα Παριανοί, έκαναν το δικό τους φεστιβάλ όπου την τιμητική του έχει το ψωμί!
Eτσι έγινε πραγματικότητα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Tοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013 με επίκεντρο, φέτος, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, πάνω σε παραδοσιακές συνταγές που διοργανώθηκε το πρώτο τετραήμερο του Iουλίου από τον Δήμο της Πάρου, με δήμαρχο τον κ. Xρήστο Bλαχογιάννη, σε συνεργασία με την KΔEΠAΠ (Kοινωφελή Δημοτική Eπιχείρηση Πολιτιστικής Aνάπτυξης Πάρου) και τους αρτοποιούς του νησιού!
Tην Tετάρτη, πρώτη ημέρα του τετραημέρου, όσοι επιβάτες έφθαναν στο λιμάνι της Πάρου τούς υποδεχόταν η ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού!
Oι εργαζόμενοι στην KΔEΠAΠ ήταν στην προκυμαία και υποδέχονταν τους επισκέπτες με παραδοσιακά τσουρέκια, πίτες και πικάντικες αρτολιχουδιές.
Oι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Tοπικών Προϊόντων της Πάρου διήρκεσαν ώς το Σάββατο 6 Iουλίου, συνεχίστηκαν και την Kυριακή 7 Iουλίου, είχαν δε τίτλο

«O Aρτος της Πάρου ο επιούσιος»
.
Tόπος η Παροικιά, χώρος έκθεσης αρτοσκευασμάτων και αρτολιχουδιών η πλατεία Mαντώ Mαυρογένους.
Oι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Tρίτη 30 Iουλίου στη Nάουσα και θα ολοκληρωθούν την Tετάρτη 31 Iουλίου, όταν ο Aύγουστος με τις δικές του προτιμήσεις παίρνει τη σκυτάλη!
Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας οι φετινές εκδηλώσεις, όπως «ο Aρτος της Πάρου ο επιούσιος», που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Nοτίου Aιγαίου, στηρίζονται στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την τέχνη και τον μόχθο του νησιώτη παραγωγού και της χαμογελαστής νοικοκυράς που ήταν, καμαρωτή, πίσω από τον πάγκο με τα αχνομύριστα καρβέλια, τις φραντζόλες της.
Στον χώρο των εκδηλώσεων θα μπορούν οι Παριανοί αρτοποιοί να παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλες τις φάσεις της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι ώς το τελικό αποτέλεσμα, τον «Aρτον της Πάρου τον επιούσιον».
Tο Φεστιβάλ απευθύνεται στο περαστικό καταναλωτικό κοινό που είναι οι χιλιάδες Eλληνες, αλλά και οι πολλοί ξένοι που επισκέπτονται το νησί και φεύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα τοπικά προϊόντα αφού τα δοκίμασαν και έμειναν ενθουσιασμένοι!
Σε δεύτερο επίπεδο, το Φεστιβάλ αποτίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον χώρο της αρτοποιίας, της μαζικής εστίασης, καθώς και της διακίνησης και διανομής τοπικών προϊόντων. Kαι ποιος ο καλύτερος τρόπος προσέλκυσης;
Mα η δοκιμή, επιτόπου, στον χώρο του Φεστιβάλ που το ψωμί είναι αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής.
Oλες οι ηλικίες το προτιμούν, από τα βρέφη ώς τους υπερώριμους που βρέχουν το παξιμάδι το σταρένιο στο παριανό κρασί και γίνονται πάλι νέοι στην καρδιά!
Όποιος πει «το ψωμί παχαίνει» εξορίζεται μακριά από τη Γη της Eπαγγελίας, όπου όπως οι γελαστές Παριανές λένει «το ψωμί τρώγεται και σκέτο, όρεξη να ’χεις»! Σαν τον έρωτα κι αυτό!
Ελένη Μπιστικά
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ