Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η Λέσβος κάνει την διαφορά....

Μια ενήλικη γυναίκα, δύο μικρά παιδιά, μια 17χρονη έγκυος, ένας ανήλικος και ένας άντρας βρέθηκαν νεκροί στις ακτές της Λέσβου. Τουλάχιστον τρεις οι αγνοούμενοι. Όλοι πρόσφυγες. Όλοι Συριακής καταγωγής. Ανθρώπινα ναυάγια από τη χώρα του πολέμου, ψάχνοντας ελπίδα, στα ελληνικά νησιά. Μεταξύ των θυμάτων μια πενταμελής οικογένεια. «Τα δυο από τρία παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα» λέει στο tvxs.gr, η Έφη Λατσούδη, μέλος της συλλογικότητας «Χωριό όλοι μαζί» που δρα στο νησί της Μυτιλήνης. «Άσυλο κι όχι απελάσεις» για τους πρόσφυγες πολέμου ζητούν Διεθνής Αμνηστία και Ύπατη Αρμοστεία.


Τα θύματα έφυγαν με λέμβο από τα τουρκικά παράλια στις 6 Μαρτίου, με προορισμό τη Λέσβο. «Στην αρχή δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κανένα alert, για ναυάγιο ή για αγνοούμενους πρόσφυγες. Το μόνο που γνωρίζαμε είναι ότι ένα παιδί 14χρονών που το ψάχνει ο πατέρας του αγνοείται. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιο κρατητήριο. Στην αρχή το ψάχναμε στους δρόμους» λέει στο tvxs.gr, η Έφη Λατσούδη, μέλος της συλλογικότητας «Χωριό Όλοι Μαζί» που δραστηριοποιείται υπέρ προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

Μετανάστες στη Λέσβο
Μετά την Παγανή στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει χώρος κράτησης μεταναστών παρά μόνο τα κρατητήρια της αστυνομίας. Έχει εξαγγελθεί ότι θα δημιουργηθεί στρατόπεδο κράτησης το Σεπτέμβριο κάτι στο οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ, με δεδομένες τις εξελίξεις στη Συρία, ο κόσμος που καταφθάνει στη Μυτιλήνη, αυξάνεται. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, την Καθαρά Δευτέρα λιμενικοί εντόπισαν συνολικά 62 παράνομους μετανάστες και συνέλαβαν έναν Τούρκο διακινητή. Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στο νησί;
«Υπάρχει το φαινόμενο άνθρωποι να κρατούνται σε πάρα πολύ άσχημες συνθήκες αλλά και το φαινόμενο άνθρωποι να περιφέρονται στους δρόμους, στα πάρκα και στις παραλίες μέχρι να συλληφθούν» υποστηρίζει η κ. Λατσούδη και τονίζει «ο χώρος στην αστυνομία είναι για 25 άτομα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 50 ή 60 άτομα. Μετανάστες μαζί με ποινικούς και όλοι μαζί, γυναίκες, άντρες και παιδιά».

Η συλλογικότητα «Χωριό όλοι μαζί» λειτουργούσε το Δεκέμβριο ένα χώρο φιλοξενίας. Το ΠΙΚΠΑ. Σύμφωνα με την κ. Λατσούδη, η συμμετοχή του κόσμου της Μυτιλήνης ήταν εντυπωσιακή, όμως το ΠΙΚΠΑ έκλεισε με απόφαση του υπουργείου γιατί λειτουργούσε ατύπως και όλοι οι πρόσφυγες συνελήφθησαν.
«Υπάρχει από εμάς η πρόταση να ξαναλειτουργήσει. Το ζήτημα είναι να λειτουργήσει ανοιχτά χωρίς την παρέμβαση των αρχών. Να λειτουργήσει σαν ανθρώπινος χώρος από εθελοντές για να δώσει λύση κι όχι σαν χώρος κράτησης. Δεν θέλουμε να υπάρχει παρέμβαση των αρχών. Το ΠΙΚΠΑ είναι ενάντια στη λογική της κράτησης μεταναστών» καταλήγει η κ. Λατσούδη. .

TVXC ( αποσπάσματα)