Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οδηγίες προς...ναυτιλλομένους !!!!

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Οδηγός αντι-στρες

Έξι τρόποι για να μη χάνουμε τον έλεγχο, όταν οι ορμόνες του στρες χτυπάνε κόκκινο

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ

Με όλα αυτά που (μας) συμβαίνουν, είναι εύκολο να μας σπάει ο τσαμπουκάς μία στις τόσες και να θέλουμε να πέσουμε σε χειμερία νάρκη κάτω από τα σκεπάσματα για κανένα χρόνο. Όμως, αντί να σερνόμαστε περιμένοντας τις μέρες να περάσουν, μήπως καλύτερα να σηκωθούμε, να οργανωθούμε και να θωρακιστούμε με μια σειρά πραγμάτων που εξισορροπούν μυαλό και σώμα;

1. ΟΙ «ΜΑΓΙΚΕΣ» ΛΙΣΤΕΣ: Ένας πολύ καλός τρόπος για να θέσουμε τα προβλήματά μας και να δουλέψουμε ψύχραιμα πάνω σε αυτά, είναι να τα δούμε με προοπτική. Γράφοντας σε χαρτί μια λίστα με ό,τι μας προκαλεί άγχος, κάνει τα προβλήματα να φαίνονται μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα. Το επόμενο βήμα είναι να γράψουμε μια δεύτερη λίστα με το τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε τα προβλήματα και στη συνέχεια να αρχίσουμε την εφαρμογή των λύσεων. Δεν πειράζει αν δε βρούμε λύσεις σε όλα με τη μία. Ένα βήμα τη φορά.

2. ΛΙΓΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ: Πολλοί άνθρωποι, όταν σκέφτονται το διαλογισμό, φαντάζονται ένα φαλακρό μοναχό να κάθεται οκλαδόν στην κορυφή ενός βουνού, επαναλαμβάνοντας χιλιάδες φορές το ίδιο mantra. Όμως στην πραγματικότητα διαλογισμός σημαίνει να έχουμε τον έλεγχο του μυαλού μας, πράγμα που συχνά είναι η αφετηρία για μια πιο θετική στάση απέναντι στον εαυτό μας και τον κόσμο. Από τα πρώτα βήματα μαθαίνουμε να ελέγχουμε την αναπνοή μας και να χαλαρώνουμε το σώμα και το μυαλό -και είναι επίσης ευεργετικός για περιπτώσεις αϋπνίας λόγω έντασης.

3. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥΛΑ; Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα και πιο αισιόδοξοι. Δεν είναι ανάγκη να χτυπιόμαστε στο γυμναστήριο επί ώρες. Αρκεί να κατεβούμε από το λεωφορείο 1-2 στάσεις πριν από τον προορισμό μας και να περπατήσουμε γοργά την υπόλοιπη απόσταση. Ή να μη χρησιμοποιήσουμε το ασανσέρ, αλλά να πάμε με τις σκάλες. Oι γιατροί συστήνουν πάντως 40 λεπτά περπάτημα ημερησίως (το προτιμότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας), αλλά και 20 λεπτά είναι καλά για ξεκίνημα. Απλά πράγματα, χωρίς πίεση δηλαδή.

4. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΝΚ ΦΟΥΝΤ: Τροφές με μηδαμινή θρεπτική αξία και τίγκα σε αλάτι/ζάχαρη/λιπαρά κάνουν το σώμα να νιώθει βαρύ και σε λήθαργο. Και ναι μεν νοστιμιές όπως π.χ. τα πατατάκια είναι φαγητά της παρηγοριάς, όμως ύστερα από την κατανάλωσή τους η ινσουλίνη στο αίμα πέφτει κατακόρυφα, πράγμα που δημιουργεί πολύ κακό κέφι. Υπάρχουν όμως νόστιμοι τρόποι να ενισχύσουμε την καλή μας διάθεση μέσω της τροφής -μπορείτε να ανακαλύψετε μερικούς στο άρθρο μας 8 τροφές για καλύτερη διάθεση.

5. ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ; Ένα νέο χτένισμα που σκεφτόμαστε επί μήνες, μερικά αστεία μολύβια στο γραφείο μας ή μια συνταγή που όλο αναβάλλουμε να δοκιμάσουμε. Αρκεί κάτι απλό για να αλλάξει ή να ανανεώσει το καθημερινό μας σκηνικό και να πάψουμε να νιώθουμε σαν το χάμστερ που τρέχει στον τροχό σπίτι-εργασία-σπίτι-ύπνος.

6. ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (;): Δεν ωφελεί να σκεφτόμαστε τους λογαριασμούς που τρέχουν την ώρα που πίνουμε ένα κρασί με τους φίλους μας. Διότι απλούστατα δε θα μας πέσει στο κεφάλι ένα τσουβάλι λίρες εκείνη τη στιγμή. Και χάνουμε και αυτό που ζούμε. Αποβάλλοντας τις αρνητικές σκέψεις με μικρά, καθημερινά θετικά σκηνικά, και αποφεύγοντας να σκεφτόμαστε όλη την ώρα το τι θα μπορούσαμε να έχουμε, είμαστε σε καλό δρόμο για να δούμε το ποτήρι μισο-γεμάτο αντί για μισο-άδειο. Και ναι μεν δεν ξεχνάμε να θέτουμε στόχους που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, αλλά ας μην ξεχνάμε αυτά που ήδη έχουμε.