Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η Λέσβος κάνει την διαφορά....

Μια ενήλικη γυναίκα, δύο μικρά παιδιά, μια 17χρονη έγκυος, ένας ανήλικος και ένας άντρας βρέθηκαν νεκροί στις ακτές της Λέσβου. Τουλάχιστον τρεις οι αγνοούμενοι. Όλοι πρόσφυγες. Όλοι Συριακής καταγωγής. Ανθρώπινα ναυάγια από τη χώρα του πολέμου, ψάχνοντας ελπίδα, στα ελληνικά νησιά. Μεταξύ των θυμάτων μια πενταμελής οικογένεια. «Τα δυο από τρία παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα» λέει στο tvxs.gr, η Έφη Λατσούδη, μέλος της συλλογικότητας «Χωριό όλοι μαζί» που δρα στο νησί της Μυτιλήνης. «Άσυλο κι όχι απελάσεις» για τους πρόσφυγες πολέμου ζητούν Διεθνής Αμνηστία και Ύπατη Αρμοστεία.


Τα θύματα έφυγαν με λέμβο από τα τουρκικά παράλια στις 6 Μαρτίου, με προορισμό τη Λέσβο. «Στην αρχή δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κανένα alert, για ναυάγιο ή για αγνοούμενους πρόσφυγες. Το μόνο που γνωρίζαμε είναι ότι ένα παιδί 14χρονών που το ψάχνει ο πατέρας του αγνοείται. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιο κρατητήριο. Στην αρχή το ψάχναμε στους δρόμους» λέει στο tvxs.gr, η Έφη Λατσούδη, μέλος της συλλογικότητας «Χωριό Όλοι Μαζί» που δραστηριοποιείται υπέρ προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

Μετανάστες στη Λέσβο
Μετά την Παγανή στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει χώρος κράτησης μεταναστών παρά μόνο τα κρατητήρια της αστυνομίας. Έχει εξαγγελθεί ότι θα δημιουργηθεί στρατόπεδο κράτησης το Σεπτέμβριο κάτι στο οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ, με δεδομένες τις εξελίξεις στη Συρία, ο κόσμος που καταφθάνει στη Μυτιλήνη, αυξάνεται. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, την Καθαρά Δευτέρα λιμενικοί εντόπισαν συνολικά 62 παράνομους μετανάστες και συνέλαβαν έναν Τούρκο διακινητή. Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στο νησί;
«Υπάρχει το φαινόμενο άνθρωποι να κρατούνται σε πάρα πολύ άσχημες συνθήκες αλλά και το φαινόμενο άνθρωποι να περιφέρονται στους δρόμους, στα πάρκα και στις παραλίες μέχρι να συλληφθούν» υποστηρίζει η κ. Λατσούδη και τονίζει «ο χώρος στην αστυνομία είναι για 25 άτομα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 50 ή 60 άτομα. Μετανάστες μαζί με ποινικούς και όλοι μαζί, γυναίκες, άντρες και παιδιά».

Η συλλογικότητα «Χωριό όλοι μαζί» λειτουργούσε το Δεκέμβριο ένα χώρο φιλοξενίας. Το ΠΙΚΠΑ. Σύμφωνα με την κ. Λατσούδη, η συμμετοχή του κόσμου της Μυτιλήνης ήταν εντυπωσιακή, όμως το ΠΙΚΠΑ έκλεισε με απόφαση του υπουργείου γιατί λειτουργούσε ατύπως και όλοι οι πρόσφυγες συνελήφθησαν.
«Υπάρχει από εμάς η πρόταση να ξαναλειτουργήσει. Το ζήτημα είναι να λειτουργήσει ανοιχτά χωρίς την παρέμβαση των αρχών. Να λειτουργήσει σαν ανθρώπινος χώρος από εθελοντές για να δώσει λύση κι όχι σαν χώρος κράτησης. Δεν θέλουμε να υπάρχει παρέμβαση των αρχών. Το ΠΙΚΠΑ είναι ενάντια στη λογική της κράτησης μεταναστών» καταλήγει η κ. Λατσούδη. .

TVXC ( αποσπάσματα)

9 σχόλια:

  1. " Λαθρομετανάστες" Ένα νόμισμα με δυο όψεις .

    Από την μια, άνθρωποι ναυάγια που ζητούν απεγνωσμένα μιαν θέση κάτω από τον ήλιο της Ελλάδος κι από την άλλη ,μάστιγα για την Ελληνική κοινωνία .
    Μια ακόμη ανοιχτή πληγή σε μιαν Ελλάδα που αιμορραγεί.

    Μην ξεχνάμε όμως και την ντροπή !
    Την ντροπή που μας προσάπτει η πολιτική, οικονομική, εργασιακή, "εκμετάλλευση"
    των μεταναστών. Αν θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα κι αν αποφασίσουμε κάποτε να ξεπεράσουμε τον κακό εαυτό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον δέχτηκα...
    Με συνέφερε..
    Μισή τιμή..
    Την είχα δούλα στα μωρά.. στον παππού..
    Μου μάζευε τα πορτοκάλια με ένα τσαλακωμένο 5ευρω...
    Του τσαλάκωνα την αξιοπρέπεια...
    Τις νύχτες έκλαιγε για τα παιδιά που άφησε..
    Οπως και εγώ ..τότε που δεν είχα ψωμί και έφυγα με ρούχο δανικό..
    Αλλες συνθήκες;
    Δικαιολογίες...
    Αν μπορούσα να δω το φόβο και την απόγνωση στα μάτια σου..
    Είναι ίδιος με τον δικό μου..
    Θα με συγχωρέσεις κάποτε;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαγιά Αντιγόνη

      Αντιγόνη μου !
      Με τον δικό σου απαράμιλλο τρόπο έδωσες ανάγλυφη μια εικόνα από το πολύμορφο νόμισμα της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας.
      Δεν γνωρίζω, από πρώτο χέρι ,λεπτομέρειες για την τύχη των Ελλήνων λαθρομεταναστών(;) κι αν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των «δικών μας» που διακινδυνεύουν ακόμη και την ζωή τους για να μπούνε λαθραία στον Ελληνικό παράδεισο, τρομάρα μας !

      Νομίζω όμως ότι ήταν και είναι διαφορετικές οι συνθήκες, τόσο από πλευράς των χωρών υποδοχής ,όσο και από το έμψυχο δυναμικό των λαθρομεταναστών που διαφέρει από τους Έλληνες και δεν είμαι ρατσίστρια, μα τω Θεω . Η εμπιστότερη βοηθός μου και φίλη εδώ και δεκαπέντε χρόνια είναι Αλβανίδα και ο μόνος ξένος άντρας που βάζω στο σπίτι μου είναι ο Ανατόλ ο Ουκρανός, που με έχει καταπλήξει με την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό του. Άλλο να σου λέω.

      Αλλά σε χώρες με διαφορετικές υποδομές από την δική μας και δοκιμασμένη οργάνωση, ο εργαζόμενος αλλοδαπός αξιοποιείται εις όφελος της χώρας .
      Οι Έλληνες που ως γνωστό εκτός Ελλάδος είναι οι πλέον ευπροσάρμοστοι ,εργατικοί ,νομοταγείς και πειθαρχημένοι πολίτες, αποδεικνύονται πολλοί ωφέλιμοι στους ξένους τόπους. Ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες, πάρα πολλοί δε,διακρίνονται και διαπρέπουν ώστε να αποτελούν δυναμικούς κρίκους του κοινωνικού ιστού της χώρας που τους φιλοξενεί.

      Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
      Όχι από ρατσισμό ή μίσος των Ελλήνων πολιτών προς τους λαθρομετανάστες, αλλά από φόβο για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις τεράστιες δυσκολίες συνύπαρξης.
      Εξ’ αιτίας της ανυπαρξίας κρατικής πολιτικής στο μεταναστατευτικό αλλά και λόγω διαφορετικής κουλτούρας των λαών, Αντιγόνη μου, που κάποιοι αποφάσισαν να τους αναμίξουν, να τους ισοπεδώσουν μη σεβόμενοι τις ΔΙΑΦΟΡΕΣ τους ,ως προς την πολιτισμική τους κουλτούρα, την ιδιοσυγκρασία τους, την πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και τις δυνατότητές τους να συνυπάρξουν μεταξύ τους ,άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους χωρίς καμιά προετοιμασία.

      Για να ολοκληρώσω το σκεπτικό μου, δεν νομίζω ότι πρέπει να νοιώθουμε ενοχές Εσύ και γω ο πολίτης, για την τύχη αυτών των δυστυχισμένων που στην εποχή μας μάλιστα ούτε η δική μας δυστυχία δεν φτάνει για να την μοιραστούμε μαζί τους σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Συμπόνια,συμπαράσταση,σεβασμό,βοήθεια ,όπως στην Λέσβο, ΝΑΙ .Ενοχή όμως ΟΧΙ

      Σε ευχαριστώ ειλικρινά για την ευκαιρία του διαλόγου μας ακόμη και σε περίπτωση διαφωνίας σου….

      Διαγραφή
  3. Λυγερή μου καλησπέρα!
    Καταλαβαίνω πολύ καλά όλα,όσα με πόνο ψυχής γράφει η καλή μας φίλη Αντιγόνη.Ομως το πρόβλημα εξακολουθεί να είδη δίκοπο μαχαίρι για τη χώρα μας και σαφώς έχει δύο και τρεις καμιά φορά όψεις.
    Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν.Θα θυμάσαι την ιστορία,κάπου εκεί πριν τις γιορτές,που πάλι στη Λέσβο νομίζω οι "Λαθρομετανάστες" ήταν σχεδόν τριπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.
    Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από καμία πρωτοβουλία μεμονομένων πολιτών παρά μόνο από το κράτος,το οποίο όμως φρόντισε να υπογράψει και με τα δυό του χέρια τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.
    Ομως οι ισχυροί αυτού του κόσμου,όπως βλέπεις νιάζονται μονάχα για τις τράπεζες,δηλαδή για τις τσέπες τους!
    Να είσαι καλά κι ο Θεός να βάλει το χέρι του να μη σφαχτούμε όπως την πάνε απόψε τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Αισθάνομαι Δημήτρη μου ότι η τοποθέτησή μου δεν αποκλίνει της δικής σου .Όχι γιατί εμείς είμαστε λιγότεροι ευαίσθητοι απέναντι στην δυστυχία των συνανθρώπων μας οποιασδήποτε χώρας ή χρώματος ,θρησκείας, ή πολιτιστικού επιπέδου.
      Αλλά , εκτός των άλλων ( εγκληματικότητα, ασθένειες, άθλιες συνθήκες παραμονής τους ,ανεργία ) ο υπαρκτός κίνδυνος, τον οποίο δεν μπορούμε να παραβλέπουμε, σε σχέση των λαθρομεταναστών με την Ελληνική κοινωνία είναι αυτός όπως αναδύεται από την φράση σου:
      . "Λαθρομετανάστες" ήταν σχεδόν τριπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.
      Μια παράμετρος που δεν τολμάμε να την θίξουμε. Εσύ το κάνεις Δημήτρη μου. Γι αυτό εκτιμώ την ευθυκρισία σου και την τόλμη σου να προσεγγίζεις τα θέματα ρεαλιστικά χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της ανθρωπιστικής πλευράς τους.

      Πράγματι με την υπογεννητικότητα που μας δέρνει , με την παντελή έλλειψη προστασίας ,ενίσχυσης και παρότρυνσης των Νέων Ανθρώπων από πλευράς Πολιτείας για την δημιουργία οικογένειας ,πόσοι Έλληνες θα μείνουμε στο τέλος να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε την ύπαρξη του ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ;
      Θυμάμαι τον Κολάτο τον σκηνοθέτη που έλεγε:
      " Δεν χρειάζεται η Τουρκία να κάνει πόλεμο για να καταλάβει την Θράκη. Σε μερικές δεκαετίες θα έχει συρρικνωθεί ο Ελληνισμός και θα έχει αυξηθεί ο Ισλαμισμός σε τέτοιο βαθμό, που οι Έλληνες θα είναι μειονότητα στον τόπο τους."

      Στις μέρες μας ,αν δεν παρθούν δρακόντεια μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις σε ότι αφορά το μεταναστευτικό,
      η μορφή, η σύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας από την μια άκρη της Ελλάδος μέχρι την άλλη , θα έχει αλλάξει δραματικά στις επόμενες δεκαετίες.
      Αυτό βέβαια δεν σημαίνει εξόντωση των μεταναστών .’Έλεος ! Σημαίνει την αναγκαιότητα σωστής διαχείρισης του,από την Ελληνική Πολιτεία σε όλους τους τομείς ,επιλογή, διαμονή, εργασία, εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη ώστε να μπορούν οι πολιτισμοί να γεφυρωθούν αλλά και οι άνθρωποι να ζουν σαν Άνθρωποι κι όχι οι μεν εις βάρος των δε. .

      Άσε με να χαρείς. Ήρεμα και πολιτισμένα διεξάγεται η συζήτησή μας. Μη μου μιλάς για τους Παλιανθρώπους-Απανθρώπους ισχυρούς της Γης κι αρχίσω να βρίζω θεούς και δαίμονες..Αλλά και να συλλυπούμαι μαζί με ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό τους δικούς μας εκπροσώπους που σέρνονται πίσω από το άρμα των ισχυρών και βάζουν την υπογραφή τους όπου νάναι, αρκεί να την βάλουν. Θεέ μου συγχώρεσε με !

      Σε ευχαριστώ Δημήτρη μου. Και πώς να μην σε ευχαριστώ που δεν χάνεις την ευκαιρία να στηρίζεις τον πηγαιμό μας είτε με μικρά είτε με κεφαλαία γράμματα γραμμένο. ;;;;;;

      Χρόνια Πολλά και Φιλιά σε όλους σας . Τα περισσότερα ξέρεις που….

      Διαγραφή
  4. Tο δράμα των μεταναστών κάποιοι λίγοι Έλληνες το ξέρουν μιας και υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες που ευημερούν στα ξένα και εμείς εδώ το ξεχνάμε μιας και το κράτος μπουρδέλο δεν έχει ιδέα πως να το διαχειριστεί.
    Το κράτος μας κοκορεύεται για τους Έλληνες της διασποράς που φύγαν σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που αναγκάζουν σήμερα όλους που ελπίζουν ρισκάροντας και την ζωή τους παίρνοντας το δρόμο της ξενιτιάς.
    Δεν φταίει η οικονομική σημερινή μας κρίση για το μεταναστευτικό δράμα και σε εποχές που οι αγελάδες ήταν παχιές, οι μετανάστες στη χώρα μας ήταν λίγο εκτός κοινωνίας αν δεν ήταν οικονομικά εκμεταλλεύσιμοι.

    Ο αλτρουισμός δεν έχει απο μηχανής θεό. Με τις μειονότητες αυτό το μπουρδέλο δεν τα πάει καλά.
    Π.Χ. τους τσιγγάνους που δεν ήρθαν από αλλού, η κοινωνία μας τους έχει εκτός της, εισπράττει το γκέτο τους με όλες τις συμπεριφορές τους και συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον διακριτό φίλο τούτης της σελίδας που μετρά κάποιους αναγνώστες με απαιτήσεις.

      Προφανώς και για τους Έλληνες που ξενιτεύονται για ανεύρεση όχι πια καλύτερης τύχης αλλά για τις ανάγκες της επιβίωσης που στην χώρα μας πλέον έχει καταστεί προβληματική,δεν είναι όλα ρόδινα αν λάβει κανείς υπ’ όψη και τον νόστο που είναι συνυφασμένος με την Ελληνική ιδιοσυγκρασία .
      Σίγουρα όμως δεν συμβαίνει αυτό το κακό που συμβαίνει με τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα .Μια χώρα που δεν μπορεί, στην σημερινή συγκυρία μάλιστα, να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες ,πόσο μάλλον το πλήθος των δυστυχισμένων ανθρώπων που καταφθάνουν απρόσκλητοι κι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας. Κυνηγημένοι, θαλασσοπνιγμένοι ,ρακένδυτοι, πρόσφορη λεία για ένταξη στον εδώδιμο υπόκοσμο με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας σε πρωτόγνωρα ύψη και είδη. .

      Κάποιοι παλιότεροι τα κατάφεραν να προσαρμοστούν στην Ελληνική κοινωνία, να ανοίξουν μαγαζάκια, να εργαστούν σε Ελληνικές επιχειρήσεις και μάλιστα να αναγνωριστεί η συμβολή τους στην πραγματική οικονομία. Παιδιά αυτών των οικονομικών μεταναστών σπούδασαν και σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και τιμούν κι αποτελούν ελπίδα για την διαμόρφωση της νέας Κοινωνίας των Πολιτών αλλά:

      Με το ρατσιστικό ρεύμα που εκτρέφεται και τροφοδοτείται από ιδιαίτερα ύπουλες φασιστικές και επικίνδυνες ομάδες –δυστυχώς και με πολιτική βούλα- τους έχει πάρει όλους η μπάλα κι αυτό αποτελεί πραγματικό όνειδος για την Ελληνική κοινωνία που εμφανίζεται να καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

      Με τους ROMAN ,( επειδή παλιότερα έχω ασχοληθεί στον ΠΗΓΑΙΜΟ με το θέμα ) νομίζω ότι τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
      Μου έλεγε κάποια κυρία Ψυχολόγος που συμμετείχε στην προσπάθεια παρότρυνσης των τσιγγανόπουλων για εκπαίδευση και ένταξη τους στα σχολεία, η απροθυμία έως και άρνηση των οικογενειών ήταν αφοπλιστική.
      Παρ’ όλα αυτά όμως αυτοί τα καταφέρνουν να επιβιώνουν και μερικοί μάλιστα πολύ καλά. Έχω την υποψία ότι ο τρόπος ζωής τους είναι επιλογή τους ,γιατί κανείς δεν τους εμποδίζει να σπουδάσουν να δημιουργηθούν, κι έχουν όλα τα δικαιώματα ( τρομάρα στα δικαιώματα μας τώρα πια ) πρόσβασης στην Υγεία, την εκπαίδευση, το εμπόριο κυρίως, ακόμη και βουλευτή έστειλαν στην Βουλή. Το θυμάσαι;;;

      Εμένα μ’ αρέσουν γιατί μέσα στο DNA τους έχουν χαραγμένη μιαν δική τους έννοια ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
      Γιατί ανεξάρτητος είσαι όταν δεν ακολουθείς τυπικούς κανόνες και πρότυπα διαβίωσης. Όταν πας όπου θέλεις ,ζεις όπως θέλεις ,κάνεις ότι θέλεις,αρκείσαι σε αυτά που σου χρειάζονται. Φτάνει να μην είσαι παραβάτης της έννομης τάξης και πέφτεις στην τσιμπίδα του Νόμου .
      Ε, κι όταν δεν έχεις τίποτα να σου ζηλέψει ή να σου πάρει κανείς, ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Δεν είσαι;;;;

      Όσο για το «μπουρδέλο» που κάνεις μνεία, έχω ακούσει ότι λειτουργούν με κανόνες τους οποίους ακολουθούν με ευλάβεια. Είναι αλήθεια ;
      Εάν ναι, μην τα αδικείς ,όπως τα …γουρούνια,τα γαϊδούρια, τα άγρια θηρία,όταν τα συγκρίνουμε με ανόμοια πράγματα….

      Καλή σου μέρα αγαπητέ μου και δεν χρειάζεται να σου υπενθυμίσω την ιδιαίτερη ευχαρίστηση μου όταν συναντιόμαστε διαδικτυακά.


      Διαγραφή
  5. Οι άμοιροι που έρχονται κατά κύματα περνώντας στα νησιά μας απ' τις ακτές απέναντι ...
    (μερικές φορές χωρίς να τα καταφέρνουν να περάσουν ζωντανοί !!!) ... είναι θύματα του πιο μεγάλου και πιο απάνθρωπου πολέμου που τους ξεσπιτώνει φέρνοντας το θάνατο, τη δυστυχία και την καταστροφή στα σπίτια τους ... και φυσικά δεν είναι δική τους επιλογή !!!
    Με όλα τα υπαρκτά προβλήματα που συνοδεύονται αυτές οι μαζικές μετακινήσεις ... το πρώτο που επείγει είναι να τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους !!!
    Κι ύστερα να ιδούμε σαν κράτος και σαν λαός πως μπορούμε να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις για τα αίτια που προκαλούν αυτή την καταστροφή, αλλά και να πιέσουμε για την προώθησή τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τον αληθινό προορισμό τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H ανθρώπινη αντιμετώπιση των μεταναστών στη Λέσβο ,Σιδερή μου, μου έδωσε το έναυσμα αυτής της ανάρτησης και συγκεκριμένα η παρέμβαση της κας Λατσούδη.

      "Υπάρχει από εμάς η πρόταση να ξαναλειτουργήσει.( το ΠΚΠΑ) Το ζήτημα είναι να λειτουργήσει ανοιχτά χωρίς την παρέμβαση των αρχών. Να λειτουργήσει σαν ανθρώπινος χώρος από εθελοντές για να δώσει λύση κι όχι σαν χώρος κράτησης.
      Δεν θέλουμε να υπάρχει παρέμβαση των αρχών.
      Το ΠΙΚΠΑ είναι ενάντια στη λογική της κράτησης μεταναστών» καταλήγει η κ. Λατσούδη."

      Όσο για τα πραγματικά αίτια...πόσο αθώα ή ανθρωποκεντρικά είναι, αυτοί που τα σχεδίασαν ξέρουν. Εμείς οι απλοί πολίτες όσο καλοπροαίρετοι και αν είμαστε δεν μπορούμε παρά να υποψιαζόμαστε ,όταν ζούμε τα ολέθρια αποτελέσματα του όλου εγχειρήματος της μετακίνησης των λαών χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη των επιπτώσεων και των δυσκολιών ένταξης και αφομοίωσης σε κοινωνίες που δεν έχουν την υποδομή να υποδεχτούν ανθρώπους κατά συρροή .

      Χαιρετώσε και ευχαριστώσε ειλικρινά.

      Διαγραφή