Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η απλή λογική της Δημοκρατίας


Κι η Δημοκρατία

πρέπει να οδηγείται στο αυτόφωρο
όταν αδυνατεί
να εφαρμόσει τους νόμους
Πότης Κατράκης, Η Δημοκρατία στο αυτόφωρο

Η Δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα

Μας λείπουν μαθήματα, ώρες άσκησης. Πρέπει να καθίσουμε ξανά όλοι (κόμματα, αρχηγοί, μέλη, ψηφοφόροι) στα θρανία της αναγέννησης της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Δημοκρατία light, όπου ο καθένας παίζει όπως θέλει το ρόλο του και στο τέλος συμφωνείται από κοινού κάποιος συμψηφισμός. Οι πολιτικοί μας μιλάνε πολύ για τη Δημοκρατία. Τόσο που φοβάμαι ότι έχουν απωλέσει κάθε αίσθηση και βίωση δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και ουσίας της Δημοκρατίας.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα δεν θα μας διασώσει ούτε η απλή αναλογική. Αν δεν κινούμεθα στο πλαίσιο της λογικής του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τότε τα όποια εκλογικά συστήματα θα είναι ατελέσφορα.
Η απλή αναλογική επιτρέπει τη γνήσια εκπροσώπηση των κομμάτων. Αν, όμως, κάθε κόμμα ισχυρίζεται ότι μόνο τον «δικό του λαό» εκπροσωπεί και δεν δέχεται να συζητήσει με τους άλλους (θεωρώντας τους εχθρούς) κι αν τα προσωπικά παιχνίδια κατισχύουν της ευρύτερης δυνατής δημοκρατίας (και συναίνεσης) τότε η απλή αναλογική θ’ αποδειχτεί μία ακόμη χαμένη ευκαιρία, ένας ακόμη μύθος που δεν τον πιστεύουν ούτε οι ίδιοι που χρόνια τώρα τον αφηγούνται.
*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής Α’ Αθηνών της Δημοκρατικής Αριστεράς

πηγή. Aixmi.gr