Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό - 01/04/2012

http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/3024-2-apriliou-pagkosmia-imera-enhmerosis-kai-euesthitopoiisis-gia-ton-autismo-01-04-2012.html


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου, η εκπομπή προσεγγίζει το θέμα του αυτισμού μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που το βιώνουν . «…Είναι σα να βλέπεις μια ταινία, χωρίς να ξέρεις τον τίτλο και ξαφνικά τυχαίνει να τη δεις ξανά στην τηλεόραση και λες ‘’αυτή την ταινία την ξέρω, αλλά έτσι τη λέγανε;’’. Αυτό συνέβη σε εμένα. Ζούσα βλέποντας την ταινία που λεγόταν αυτισμός χωρίς να ξέρω τον τίτλο της…Όταν επιτέλους ήρθε η διάγνωση , ήταν μια επιβεβαίωση. Αισθάνθηκα ανακούφιση… Από την άλλη μεριά , όμως, έχασα πολλά χρόνια από τη ζωή μου, αγωνιζόμενη να γίνω σαν τους άλλους ενώ ήταν κάτι το οποίο δε θα γινότανε ποτέ...» Η Πέρλα Μεσίνα , η οποία σπούδασε γραφικές τέχνες, ψυχολογία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μιλά 8 γλώσσες, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της χωρίς να γνωρίζει ότι έχει μια μορφή αυτισμού, το σύνδρομο Άσπεργκερ . Η διάγνωση ήρθε πριν από 6 χρόνια , από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άμστερνταμ. Η άγνοια έχει οδηγήσει τους περισσότερους από εμάς, στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης εικόνας για τα αυτιστικά άτομα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις, απέχει πολύ από την πραγματικότητα... Υπολογίζεται ότι 1 στους 166 Έλληνες έχει αυτισμό. Το 70% παρουσιάζει ταυτόχρονα διαφορετικής σοβαρότητας νοητική υστέρηση, το 20% νοητικές λειτουργίες σε φυσιολογικό επίπεδο και το υπόλοιπο 10% υψηλό επίπεδο νοητικών δεξιοτήτων. Πριν 16 χρόνια , μπήκε στη ζωή της Ευαγγελίας Χαβιάρα -Κοκκινάκη, η Ειρήνη, ένα όμορφο κοριτσάκι , ηλικίας μόλις 2,5 χρόνων. Η απόφαση για υιοθεσία ήταν απόλυτα συνειδητή τόσο για την ίδια, όσο και για το σύζυγό της, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 2ικράτησε2,5 χρόνια η απόλυτη οικογενειακή γαλήνη. Εντελώς τυχαία, έμαθαν ότι η μικρή Ειρήνη είναι αυτιστική. «Λέγεται ότι έχουν αυτισμό 60.000 άτομα. Τα βλέπετε να κυκλοφορούν ; Τα κρύβουν…Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύτατο. Άλλο είναι επιθετικό, άλλο δεν είναι. Άλλο μιλάει άλλο όχι. Άλλο καταλαβαίνει τα πάντα κι εάν θέλει μιλάει» Το μεγαλύτερο άγχος, όμως, όλων όσων μεγαλώνουν παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας είναι τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά , όταν δε θα βρίσκονται οι ίδιοι στο πλευρό τους ...Ο Δημήτρης Βεζυράκης , Διοικητής του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» ,τονίζει ότι πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός της αναδοχής , επισημαίνοντας ότι όλα τα παιδιά και ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα έπρεπε να μεγαλώνουν σε οικογένειες και όχι σε ιδρύματα. «Ανάμεσα στα παιδιά που φιλοξενούμε υπάρχουν και κάποια με στοιχεία αυτισμού . Είναι από τα ’’άτυχα’’ παιδιά με την έννοια ότι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ‘’επιθυμητών’’ παιδιών . Αυτών που θα ήθελε μια οικογένεια να πάρει κοντά της. Εμείς όμως επιμένουμε…».

Παραγωγή:ΕλληνικήΣκηνοθέτης: Στάθης Μουρδουκούτας Αρχισυνταξία:Ελενα Κατρίτση Επιμέλεια εκπομπής:Μαρία Θανοπούλου Μουσική Επιμέλεια:Σταμάτης Γιατράκος Διεύθυνση παραγωγής:Γιώργος ΓκεζερλήςΠαρουσιαστής: Έλενα Κατρίτση

Ο Πειραιώτης "ΜΑΓΟΣ"

Ο «μάγος των μεταμοσχεύσεων» στο πλευρό του υπουργείου Υγείας «Συστράτευση» με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από τον δρ. Ανδρέα Τζάκη

O Δρ Ανδρέας Τζάκης, επονομαζόμενος και «μάγος των μεταμοσχεύσεων», βρίσκεται στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στόχος του είναι να προσπαθήσει να «μεταμορφώσει» το άψυχο μεταμοσχευτικό σύστημα της χώρας μας σε ένα ζωντανό σύστημα με επάρκεια μοσχευμάτων.

Επί τέσσερις δεκαετίες, που διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο εκ Πειραιά ορμώμενος γιατρός, διατηρεί άρρηκτους τους δεσμούς του με την Ελλάδα, επιστρέφοντας τακτικά στη γενέτειρά του, στα αδέλφια του, αλλά και στην «οικογένεια» των εκατοντάδων Ελλήνων ασθενών που έχει αποκτήσει πλέον, όλων εκείνων των ανθρώπων που τους χάρισε μια δεύτερη ζωή χάρη στο… μαγικό του ραβδί.

Τα σχέδιά του για το φετινό καλοκαίρι περιλάμβαναν όπως κάθε χρόνο παραμονή λίγων εβδομάδων και στην Ελλάδα -συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Πατρίσια, είχε προγραμματίσει στάσεις στην Αθήνα όπου ζουν τα αδέλφια του, επίσης γιατροί, Μαργαρίτα και Μιχάλης, στα Φραγκάτα Κεφαλονιάς, τόπο καταγωγής του πατέρα του και στα Δωδεκάνησα, αγαπημένος του προορισμός λόγω και της καταγωγής της μητέρας του.

Όταν του ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να… αλλάξει πορεία, προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για την αξία της δωρεάς οργάνων, αλλά και στη συντονισμένη προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για την ίδρυση Κέντρων Μεταμόσχευσης στην χώρα, ο κ. Τζάκης δεν το σκέφτηκε λεπτό. Άλλωστε, η θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διατυπωθεί δημοσίως με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: «Η ζωή είναι πολύτιμη και το σώμα το πιο σοβαρό περιουσιακό στοιχείο του καθενός.

Έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη να το θάψουμε. Η δεύτερη να το κάνουμε χρήσιμο σε συνανθρώπους μας που πάσχουν, προσφέροντας τα όργανά μας».