Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ποτέ δεν θα μπω σ' άλλο σώμα...


56χρονος δότης Οργάνων δίνει ζωή σε πέντε ασθενείς

 Μια ακόμη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.  Δότης  ήταν ένας 56χρονος άντρας,  ο οποιος κατέληξε από ανακοπή.

Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου από τους ιατρούς της ΜΕΘ, προτάθηκε η Δωρεά Οργάνων στην οικογένεια του εκλιπόντα, η οποία και συναίνεσε. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ενημερώθηκε άμεσα και συντόνισε τη διαδικασία της δωρεάς και της μεταμόσχευσης.
Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύθηκαν ως εξής:
·      Το ήπαρ σε άντρα 61 ετών.
·      Ο ένας νεφρός, στο Λαϊκό, σε γυναίκα 47 ετών, η οποία υποβαλλόταν 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
·      Ο δεύτερος νεφρός στο Ιπποκράτειο, σε άνδρα 52 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 3 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
·      Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ. 
Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένειά του.
http://www.eom.gr/

                                                      =========

Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας.
Από πού κι ώς πού οι ιεράρχες θα πρέπει να έχουν άποψη για το επείγον ζήτημα της δωρεάς οργάνων;
Μα, δεν το περίμενε ότι θα έβρισκαν πάτημα να τα στυλώσουν;
Ενας λόγος παραπάνω που το ζήτημα της «εικαζόμενης συναίνεσης» είναι ένα δύσκολο νομικό και φιλοσοφικό ερώτημα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα κότσια και την περιοχή ευθύνης των δεσποτάδων μας.
Κι αν δεν ευκαιρεί ο επιστημονικός κόσμος της χώρας να ανταποκριθεί, απασχολημένος καθώς είναι με τη φωτιά που του έβαλε η Διαμαντοπούλου, ας ρωτούσαν τότε τον Χάμπερμας ή ακόμη καλύτερα τον Ουμπέρτο Εκο, που έχει μια απάντηση για όλα.
Προσωπικά μέχρι τον καρδινάλιο και τον ραβίνο θα ρωτούσα, πώς στο καλό αφαιρέθηκαν κι άφησαν τις κατ' εξοχήν θρησκευόμενες χώρες τους, την Ισπανία και το Ισραήλ, να προκόψουν στη δωρεά οργάνων και να αποκτήσουν μεταμοσχευτικές μονάδες παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Τελικά, έχει σημασία σε τι θεό πιστεύει ο καθένας, κι ας λέγεται ότι ο έχων δυο νεφρούς να δίδει τον έναν. Ο θεός των δικών μας ιεραρχών δεν δείχνει και τόσο χουβαρδάς.

Οταν  το καλοκαίρι ρώτησα την εκκλησάρισσα αιγαιοπελαγίτικου τινός ναΐσκου πώς πάει η κίνηση, μου απάντησε ότι όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο «ιδίως από πέρυσι που αποκτήσαμε και την κάτω σιαγόνα του Αγίου». Να το. Ορίστε πού πάνε τα μοσχεύματα!

Ρούλα Γεωργακοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ 

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο δικός μου προβληματισμός αφορά "το κριτήριο" της Ιεραρχίας της εκκλησίας που αποτελεί εν δυνάμει  την Δ!   εξουσία της χώρας μας.
Και να σκεφθεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος του Χριστιανικού λαού άγεται και φέρεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό  από τα παραγγέλματα της Εκκλησίας  ακόμη και σε θέματα πολιτικά......