Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κι εσείς μου μιλάτε για την ...επιστροφή της χαμένης αξιοπιστίας...

Όταν  Ένας στους πέντε άστεγους έχει πτυχίο Πανεπιστημίου!


astegosΈνας στους πέντε άστεγους έχει πτυχίο Πανεπιστημίου!
Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα συσσίτια, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των λεγόμενων «νεοαστέγων». Το ακόμα πιο θλιβερό είναι όμως ότι ένας στους πέντε έχει πτυχίο και οι περισσότεροι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
Σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», το προφίλ όσων δεν έχουν να φάνε ή είναι σχεδόν άστεγοι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο παράνομοι μετανάστες, δεν είναι μόνο τοξικομανείς ή ψυχικά ασθενείς ή αλκοολικοί. Είναι και πολίτες της διπλανής πόρτας: άνεργοι σε παραγωγική ηλικία (20 έως 45 ετών) με μέτριο ως υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ένας στους πέντε έχει πτυχίο.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε 214 άτομα, χρησιμοποιεί ένα όρο που η κρίση έχει εισάγει στο ελληνικό λεξιλόγιο , τον όρο «νεοάστεγος». Ως νεοάστεγος χαρακτηρίζεται όποιος βρίσκεται ένα βήμα από το δρόμο, και ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Άνεργοι που έχασαν το σπίτι τους, ή δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν, εργαζόμενοι που απολύθηκαν λίγο πριν τη σύνταξη, και κοινωνικά ενταγμένοι μετανάστες.
Στο δείγμα των 214 ατόμων της έρευνας, εντυπωσιάζει το προφίλ των ανθρώπων αυτών:
Το 50% έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση
Το 25% έχει ολοκληρώσει την μέση εκπαίδευση
Το 19,6% έχει πτυχίο.
Τα άτομα αυτά είναι ηλικίας 25-45 ετών και είναι οι περισσότεροι άνεργοι από κλάδους που μαστίζονται από την κρίση: Το 24,8% προέρχεται από τις κατασκευές. Το 21,9% ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το 18,1% είχαν επιχείρηση. Το 16,2% απασχολούνταν σε τουριστικά επαγγέλματα. Το 6,7% εργάζονταν στη Ναυτιλία.

πηγη  http://www.elkosmos.gr

5 σχόλια:

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Δεν φταίει η Ελλάδα αγαπητέ/τη μου. Η Ελλάδα είμαστε εμείς όλοι. Εσείς ,εγώ,ο διπλωματούχος καταληψίας στο παγκάκι...

      Φταίνε αυτοί οι ανεκδιήγητοι που ανέλαβαν "δημοκρατικώ δικαίω"την διακυβέρνηση της χώρας και προσπαθούν να βαφτίσουν εαυτούς εθνοσωτήρες της.Πλην όμως δεν διστάζουν να παραχωρήσουν τις ζωές μας στους ΄σύγχρονους πολιτισμένους ανθρωποφάγους .

      Σε ευχαριστώ γιατι με αφουγκράστηκες και μοιράστηκες μαζί μου την οργή μου....

      Διαγραφή
  2. Η Ελλάδα..η κοινωνία..
    Μπαίνει το ανάθεμα και ησυχάζουμε. Λες και εμείς είμαστε απόντες από το τι συμβαίνει γύρω μας!
    Τα στατιστικά στοιχεία ΚΑΙΝΕ!
    Είναι ο διπλανός!
    Ο γείτονας που χρόνια διαβίωνε αξιοπρεπώς.
    Και σέρνει το σαρκίο του στο παγκάκι μέσα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας!
    Και ακόμα δεν δέχονται πως δεν είναι οι "παραβατικοί" {δεν μου αρέσει αυτή η λέξη μα έτσι τους βάφτισαν}.
    Ας σκύψουμε να αναγνωρίσουμε τον απέναντι μας.. εμένα..εσένα..

    Σήμερα διάβασα την κραυγή του Μαχαίρη!
    http://wwwmaxairisgr.blogspot.gr/

    Να είστε όλοι καλά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα στο εξομολογηθώ και χρέωσε με ,γιατί αλήθεια είναι.

    Είμαι και γω απ' αυτούς που μου είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσω ,έστω και να δεχτώ ,ότι οι άνθρωποι αυτοί των δρόμων, των συσσιτίων, που διανυκτερεύουν για να ζεσταθούν ή να φάνε ένα πιάτο φαί στα Νοσοκομεία , μέχρι χτες ήταν συνήθεις άνθρωποι σαν Εσένα ,σαν εμένα ,σαν τον γείτονα της διπλανής πόρτας. Εν ολίγοις "νοικοκυραίοι 'άνθρωποι" Αυτή η απίστευτη πραγματικότητα μ’ έχει φέρει σε μια σύγχυση και μου προκαλεί αμηχανία. Δεν μπορώ πλέον να γράφω, να φιλολογώ πάνω σε «υλυκό» τόσης ανθρώπινης εξαθλίωσης χωρίς να προσφέρω κάτι ουσιαστικότερο. Είναι υπεράνω των δυνάμεών μου.
    Γ’αυτό Αντιγόνη μου αποφάσισα να αναστείλω επ’ αόριστον την δραστηριότητα μου, τουλάχιστον στο Path όπου είναι και περισσότερο αυξημένη η ηθική ευθύνη μου απέναντι των πολυάριθμων αναγνωστών της σελίδας του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
    Δεν ξέρω για πόσο καιρό θ’ αντέξω ν’ αποστασιοποιηθώ ( είναι δυνατόν ;) Ίσως να δίνω το παρόν εδώ με επιλεκτικές παρεμβάσεις τρίτων …όπως η παρούσα.

    ΥΓ: Διάβασα το ξέσπασμα του κ. Μαχαίρη. Βλέπεις ότι περίπου ο ίδιος πανικός μας έχει καταλάβει ,άσχετα αν το βγάζει ο καθένας με τον δικό του τρόπο .
    Οπωσδήποτε χρειάζεται ,ψυχραιμία, σύνεση και κυρίως ανθρωπιά για να διαχειριστούμε αυτήν την απίστευτη αποσύνθεση της ροής και της συνέχειας της καθημερινότητάς μας

    Σ’ ευχαριστώ γλυκιά μου για την ..γνωριμιά με την «μοναδική Αντριάνα» Σου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή