Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

"Αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο".Εμάς μας ρωτήσανε ;

Τον Μάϊο του 2010 μείναμε κατάπληκτοι όσοι διαβάσαμε στα Νέα συνέντευξη του κ. Άρη Πατρινού Έλληνα ειδικού επιστήμονα και στενού συνεργάτη του Κρεγκ Βέντερ του ανθρώπου που τολμά να επιχειρει έναν ανταγωνισμό με τον δημιουργό.
Αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα πριν από μία δεκαετία, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στη δημιουργία τεχνητής ζωής κατά διαφορετικό τρόπο απ’ ότι προβλέπει η Φύση…

Για το εγχείρημα έλαβε γνώση πάραυτα ο Λευκός Οίκος , λόγω της διαφαινόμενης δυνατότητας κατασκευής βιολογικών όπλων.

Ο κ. Πατρινός είναι πρόεδρος της Synthetic Genomics, εταιρείας που ίδρυσε ο Κρεγκ Βέντερ, η οποία χρηματοδοτεί την έρευνα των επιστημόνων, όχι μόνο του ινστιτούτου του Βέντερ, αλλά και πανεπιστημίων σε όλη την Αμερική για τη δημιουργία συνθετικής ζωής στο εργαστήριο.

«Με το επίτευγμα αυτό αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορούμε να συνθέσουμε χημικά το DΝΑ και με αυτό να ενεργοποιήσουμε ένα κύτταρο», προσθέτει ο κ. Πατρινός. Ή πιο απλά να εμφυσήσουν ζωή στο κύτταρο.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πατρινός συνεργάζεται στενά με τον Βέντερ σε μία μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Η ανακοίνωση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης αξίας για την ανθρωπότητα, αλλά δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε προηγηθεί η 26η Ιουνίου του 2000. Τότε, ο Κρεγκ Βέντερ και ο Κόλιν Φράνσις ανακοίνωσαν στο Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Στα παρασκήνια παρακολουθούσε πανευτυχής ο Αρης Πατρινός, που είχε τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης των δύο επιστημόνων και των ομάδων τους για να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

«Ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου. Η πιο συγκινητική. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια που έπαιξα τόσο σημαντικό ρόλο στο, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικό επιστημονικό εγχείρημα στην Ιστορία», τονίζει ο ίδιος.

πληροφορικά στοιχεια από http://wwwtaneagr/defaultasp?pid=2&ct=1&artid=4575893