Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

"Αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο".Εμάς μας ρωτήσανε ;

Τον Μάϊο του 2010 μείναμε κατάπληκτοι όσοι διαβάσαμε στα Νέα συνέντευξη του κ. Άρη Πατρινού Έλληνα ειδικού επιστήμονα και στενού συνεργάτη του Κρεγκ Βέντερ του ανθρώπου που τολμά να επιχειρει έναν ανταγωνισμό με τον δημιουργό.
Αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα πριν από μία δεκαετία, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στη δημιουργία τεχνητής ζωής κατά διαφορετικό τρόπο απ’ ότι προβλέπει η Φύση…

Για το εγχείρημα έλαβε γνώση πάραυτα ο Λευκός Οίκος , λόγω της διαφαινόμενης δυνατότητας κατασκευής βιολογικών όπλων.

Ο κ. Πατρινός είναι πρόεδρος της Synthetic Genomics, εταιρείας που ίδρυσε ο Κρεγκ Βέντερ, η οποία χρηματοδοτεί την έρευνα των επιστημόνων, όχι μόνο του ινστιτούτου του Βέντερ, αλλά και πανεπιστημίων σε όλη την Αμερική για τη δημιουργία συνθετικής ζωής στο εργαστήριο.

«Με το επίτευγμα αυτό αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορούμε να συνθέσουμε χημικά το DΝΑ και με αυτό να ενεργοποιήσουμε ένα κύτταρο», προσθέτει ο κ. Πατρινός. Ή πιο απλά να εμφυσήσουν ζωή στο κύτταρο.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πατρινός συνεργάζεται στενά με τον Βέντερ σε μία μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Η ανακοίνωση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης αξίας για την ανθρωπότητα, αλλά δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε προηγηθεί η 26η Ιουνίου του 2000. Τότε, ο Κρεγκ Βέντερ και ο Κόλιν Φράνσις ανακοίνωσαν στο Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Στα παρασκήνια παρακολουθούσε πανευτυχής ο Αρης Πατρινός, που είχε τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης των δύο επιστημόνων και των ομάδων τους για να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

«Ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου. Η πιο συγκινητική. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια που έπαιξα τόσο σημαντικό ρόλο στο, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικό επιστημονικό εγχείρημα στην Ιστορία», τονίζει ο ίδιος.

πληροφορικά στοιχεια από http://wwwtaneagr/defaultasp?pid=2&ct=1&artid=4575893

17 σχόλια:

  1. Εμείς δεν είμαστε «Ειδικοί» ούτε καν επιστήμονες για να προσεγγίσουμε το θέμα, να εκφράσουμε εμπεριστατωμένη άποψη και να έχουμε λόγο στα επιστημονικά δρώμενα. .

    Λόγο όμως παρέμβασης έχουμε μ΄ένα απλό όχι απλοϊκό ερώτημα.

    Εμάς τους φυσιολογικούς ανθρώπους μας ρωτήσανε αν θέλουμε να βάλει κανείς χέρι στην θεία, την Ύψιστη Φυσιολογική διαδικασία δια μέσου της οποίας η Φύση διαιωνίζει τα είδη της;;;;
    Και ποιος τους το είπε ; Ποιος το εγγυάται ότι η επιχειρούμενη αλλαγή θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυγερή μου το ξεκαθάρισες ότι ούτε ειδικοί είμαστε,ούτε επιστήμονες καν!Προχθές όμως διάβασα μια ιστορία που ένα ζευγάρι έκανε δυο παιδιά κι είχαν και τα δύο ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δια παραπλήσιας μεθόδου κατάφεραν ν' αποκτήσουν ένα τρίτο παιδί υγιέστατο!Διάβασε το εδώ και γράψε σε παρακαλώ τη γνώμη σου.
    Καλή Κυριακή να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το χέρι βοήθειας που μου δίνεις στην άντληση πληροφοριών από το διαδίκτυο με ουσιαστικές παραπομπές και παρεμβάσεις. Είσαι μια έγκυρη πηγή πληροφοριών για όσους θέλουν να έχουν ένα πραγματικό έσοδο από την περιπλάνησή του στο Ιντερνετ.
    Η Κερκυραϊκή Αλεπού είναι μια καταπληκτική σοβαρή σελίδα, χρήσιμη κι ευχάριστη. Την πέρασα πάραυτα στα αριστερά αυτού του blog για να μην χάνω τις αναρτήσεις της.

    Κι ερχόμαστε στο ..θέμα.
    Η άγνοια δεν μας απαλλάσσει οπωσδήποτε από την υποχρέωση ότι πρέπει να προσεγγίζουμε με πολύ προσοχή τέτοια θέματα και μάλιστα να εκφράζουμε δημόσια άποψη.
    Αλλά η κοινή αντίληψη οδηγεί αμέσως στον φόβο και τον ενδοιασμό για όλα αυτά τα υπερ-φυσικά επιστημονικά εγχείρηματα ως προς την χρήση και εφαρμογή τους αυστηρώς στην υπηρεσία της Ιατρικής και για το καλό και ΜΟΝΟ του ανθρώπου. Δεν ξεχνάμε την ατομική ενέργεια που και πως εφαρμόστηκε .
    Το σκέφτεσαι να έλθει κάποια μέρα που σ’ ένα εργαστήριο να κατασκευάζονται άνθρωποι (θεός φυλάξει ούτε να το σκεφτώ μπορώ) βάσει ορισμένων προδιαγραφών κ,λ.π. ; Μιλάμε δηλαδή για παραγωγή ανθρώπινης φυλής ; Η ταπεινότητά μου τα θεωρεί όλα αυτά εξωφρενικά και πραγματικά φοβάμαι την εκδίκηση της Φύσης αν η ανθρωπότητα ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό από τους φυσικούς Νόμους.
    Τώρα ως προς το ιατρικό επίτευγμα της επέμβασης και διόρθωσης του υπεύθυνου γονιδίου προς εξουδετέρωση της σπάνιας αυτής κληρονομικής αρρώστιας ,αποκαλύπτομαι στην ιατρική ομάδα που το επιχείρησε.
    Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για τους γονείς που το τόλμησαν. Το θεωρώ πολύ παρακινδυνευμένο εκ μέρους τους να επιμένουν -ενώ ξέρουν το πρόβλημά τους- να φέρνουν παιδιά στον κόσμο που να δοκιμάζονται. Ανεξάρτητα όμως από την δική μου άποψη ,χαίρομαι πραγματικά που δικαιώθηκαν ,ο θεός να τους το χαρίσει το υγειές παιδάκι τους και να τους δώσει την δύναμη να διαχειριστούν σωστά το πρόβλημα με τα άλλα δυο παιδιά τους.
    Νάσαι καλά Δημήτρη μου και νάχετε μιαν ωραία Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιστήμη έχει χρέος να ερευνά.
    Η χρήση του επιστητού είναι ένα ζήτημα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. habilis

    Ακριβώς. Έχει χρέος να ερευνά με μοναδικό γνώμονα το καλό της ανθρωπότητας .

    Και θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες πακοσμίως ώστε τα επιστημονικά επιτεύγματα να μην γίνονται εργαλεία στα χέρια κάποιων ισχυρών που σκοπεύουν στην επιβολή τους ή την κατάχρηση εξουσίας στην οικουμένη παραβιάζοντα φυσικούς,ηθικούς κι ανθρώπινους Νόμους

    Καλό βράδυ αγαπητέ habilis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς να είμαι ενάντιος σε κανενός είδους έρευνα για επιστημονική γνώση ...
    προβληματίζομαι με τον πειραματισμό μερικών επιστημόνων και τις φιλοδοξίες τους να βάλουν χέρι πάνω στα απόκρυφα όρια της ύπαρξης της ζωής,
    χωρίς πρώτα να είναι σίγουροι για τον κίνδυνο της διατάραξης της ισσοροπίας που υπάρχει στον πλανήτη μας και μιας απρόβλεπτης καταστροφικής εξέλιξης απ' τα πειράματά τους.
    Όταν μάλιστα εκτός από επιστημονικό ενδιαφέρον και φιλοδοξία υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αδιαφορούν για τις συνέπειες ...
    Ρίξτε μια ματιά στο προηγούμενο post μου για τα μεταλλαγμένα !!!
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και βέβαια είμαστε υπέρ της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας που προάγουν τις δυνατότητες βελτίωσης του επιπέδου Ζωής μας, διευκολύνουν την επικοινωνία, την συναλλαγή, την ανταλλαγή κουλτούρας και τεχνογνωσίας και παγκοσμιοποιούν τον πολιτισμό του σημερινού ανθρώπου.
    Έχουν όμως πάντα αυτό το αποτέλεσμα ή, η ζυγαριά γέρνει υπέρ αδίστακτων κερδοσκόπων όπως συμβαίνει με την παραγωγή υλικών που ευθύνονται για καρκινογενέσεις, ή άλλα που μολύνουν αποδεδειγμένα το περιβάλλον και καταστρέφουν τον πλανήτη ;
    Δεν μιλάμε για επιστημονικά επιτεύγματα που αποδεδειγμένα σώζουν ζωές και παρατείνουν το μέσο όρο επιβίωσης.
    Πλην όμως οι φιλόδοξοι πειραματισμοί όπως λες και συ σε θέματα υπαρξιακά , η παρέμβαση του ανθρώπου σε θεμελιώδεις αρχές της Φύσης ,δεν μπορεί έχουν ένα κόστος το μέγεθος του οποίου κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει. Τα πάντα είναι θέμα μέτρου και ελέγχου θα έλεγα από επιστημονικά κέντρα με μιαν ανθρωποκεντρική αντίληψη που δεν θα επιτρέπει στην έρευνα να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ύπαρξη και να την φέρνει αντιμέτωπη με την Φύση .
    ΥΓ: Μόλις συνέλθω λιγάκι (γιατί αυτές τις ημέρες είμαι πολύ ταλαιπωρημένη από ίωση (?) θα περάσω να διαβάσω και να απολαύσω την εγγραφή στην οποία με παραπέμπεις και σ’ ευχαριστώ.
    Καλημέρα νάχεις φίλε μου με υγεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. side 21

    Διάβασα-δεν άντεξα να περιμένω- με πολύ προσοχή την θαυμάσια αυτή εγγραφή την οποία συνιστώ σε όλους τους αναγνώστες http://side21.blogspot.com/2011/02/monsant.html

    Αποτυπώνω και εδώ το σχόλιο μου κι ας είμαι άσχετη.Έχω λόγο σαν Ανθρωπος πρώτα και μετά σαν καταναλωτής.

    "βρε τους εγκληματίες της Γής και της Ζωής μας.
    Πόσα πια λεφτά θέλουν για να χορτάσουν το αχαλίνωτο πάθος της κερδοφορίας;
    Κι αν μου πει κανείς και τόσες χιλιάδες άνθρωποι εργαζόμενοι τι θα κάνουν άμα σταματήσει αυτός ο κολοσσός να ασελγεί στην φύση με όλες τις συνέπειες;
    Η απάντηση είναι η ΜΟΝΣΑΝΤΟ να κόψει τον λαιμό της κι αφού διαθέτει τόση οικονομική ισχύ,
    τεχνογνωσία, κι επιστημονική έρευνα να στραφεί όλος αυτός ο κόσμος στην πράσινη καλλιέργεια, την ανάπτυξη και τον σωσμό Γης και ανθρώπων από την μακροπρόθεσμο ίσως και βραχυπρόθεσμο πορεία προς τον ολοσχερή αφανισμό της ζωής.

    ΥΓ: Σε παρακαλώ παρέπεμψε με αν μπορείς σε σχετικά video γιατί εγώ δεν είμαι expere και σ’ αυτά…"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θετικό στοιχείο η καθιέρωση Εθνικού σήματος "GMO-Free" για τα Ελληνικά προϊόντα ...
    Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολλοί οι αγωνιούντες και αγωνιζόμενοι και όχι "Βοούντες εν τη ερήμω" ...
    Απαιτείται επαγρύπνηση, ενημέρωση και δημοσιοποίηση του ζητήματος ...
    Στοιχεία περισσότερα για τη ΜΟΝΣΑΝΤΟ στο Google, ειδικά το ντοκυμαντέρ "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΟΝΣΑΝΤΟ" βρίσκεται στο Youtube σε δεκάλεπτες συνέχειες ...
    Την καλησπέρα μου από Σάμο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θαυμάσια! θα ασχοληθώ το συντομότερο να το βρώ στο google να το παρακολουθήσω. -Ευχαριστώ-

    Και γω το θεώρησα ένα βήμα θετικό -αρκεί να μην μείνει σχέδιο επί χάρτου-γι αυτό και το μετέφερα στη σελίδα σου .
    Επαγρύπνηση φίλε μου επί παντός απαιτείται από τον πολίτη.Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, και να στηλιτεύομε τα κακώς κείμενα ανυποχώρητα ,σταθερά και σοβαρά χωρίς αλαλαγμούς και βία που φέρνει βία ....

    Και την δική μου καλησπέρα σε Σένα και το πανέμορφο νησί σου (τυχερέ) από τον πολύπαθο αλλά ακόμη ανθρώπινο Πειραιά μας.
    Τον Πειραιά όλων μας
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή όμως εμείς είμαστε αμερόληπτοι,δεν είμαστε αρνησίες ή φανατικοί διαβάστε αυτό το καταπληκτικό ιατρικό επίτευγμα (και ας είναι παλαιότερα γνωστοποιημένο) στην εξαιρετική σελίδα
    της Κερκυραϊκής Αλεπούς
    http://kerkyraikialepou.blogspot.com/2011/02/blog-post_9095.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να εντυπωσιάστείτε και με μιαν άλλη παραμετρική εκδοχή του θέματος σας προτείνω να διαβάσετε την εγγραφή της φιλης μου της Annouli,
    http://o-kipos.pblogs.gr/2011/02/sth-gaydo-oi-pyrhnikoi-episthmones-ehoyn-polla-na-didaxoyn.html .
    Ξεπερνά νομίζω την καθημερινότητά μας εδώ στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην πρόδο της επιστήμης και Τεχνολογίας υπέρ του Ανθρώπου και της ποιότητας της Ζωής του λέμε ΝΑΙ

    " Συσκευή καταστρέφει τον καρκίνο σε 15 λεπτά"
    διαβάστετο το
    http://news.pathfinder.gr/health/686533.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η επιστήμη με εντυπωσιάζει. Τα επιτεύγματά της αν χρησιμοποιηθούν για το καλό του ανθρώπου,είναι έργο θεάρεστο. Αλλά πάντα υπάρχει και η άλλη όψη. Είμαι εναντίον της τεχνητής ζωής αλλά είμαι υπέρ της επέμβασης στο DNA για τη διόρθωση βλαβών κληρονομικών. Το πώς θα χρησ/σουν Λυγερή μου οι επιστήμονες τα επιτεύγματά τους είναι θέμα ανθρωπιάς και κρατών. Δεν αναιρεί όμως την πρόοδο.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όχι δεν είναι θέμα ανθρωπιάς ,που μπορεί κάποιοι να μην την διαθέτουν στο βαθμό που απαιτείται.
    Είναι θέμα καθαρά ΕΥΘΥΝΗΣ.
    Μεγάλης Ευθύνης απέναντι στην Ανθρωπότητα, το ανθρώπινο γένος,τον πλανήτη Γη.
    Γι αυτό χρειάζεται Παγκοσμιο Νοοθετικό πλαίσιο να ελέγχει αυστηρά την εφαρμογή οποιουδήποτε επιστημονικού επιτεύγματος ή επιστημονικής έρευνας.
    Αυτό πρέπει, αυτό μπορούμε να απαιτήσουμε, να διεκδικήσουμε συλλογικά εμείς οι απλοί πολίτες του Κόσμου.
    Εκλεκτή μου διαδικτυακή ,ξεχωριστή φίλη Άννα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι αλήθεια ότι διαθέτουμε μεγάλα μυαλά στο εξωτερικό! Πολύ καλό άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και στο εσωτεικό Θεοδοσία μου.
    Μόνο που εδώ δεν...φτουράνε !

    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή