Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο Κόσμος χρειάζεται τις Γυναίκες

«Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη, η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες», υποστηρίζει η L'Oréal και βραβεύει, σε συνεργασία με την UNESCO, τις γυναίκες που διακρίνονται σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια «χρήσιμη» γυναίκα είναι η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την έρευνά της πάνω στα αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα και στην ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη και προστασία από τέτοιες παθήσεις απέσπασε ένα από τα τρία ελληνικά βραβεία L' Oréal - UNESCO για το 2009.

Η έρευνα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς ο «φτωχός συγγενής» της πανεπιστημιακής κοινότητας αφού υπολογίζεται ότι λαμβάνει από το κράτος λιγότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. «Στηριζόμαστε κυρίως σε χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών οργανισμών», επισημαίνει η νεαρή ερευνήτρια.

Πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ στο Τμήμα Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με μεταδιδακτορική έρευνα στο Leukocyte Biology Section του Imperial College στο Λονδίνο και υποτροφία από το European Molecular Biology Organization, η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου έχει λάβει διεθνή βραβεία ενώ πρόσφατα τιμήθηκε από τη European Respiratory Society για το ερευνητικό έργο της στο αλλεργικό άσθμα.

Πρότυπό της υπήρξε η μητέρα της, γιατρός η ίδια και διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου πιστεύει πως η περιέργεια, η επιμονή και η υπομονή είναι τα αναγκαία «εφόδια» για κάθε ερευνητή. Σπεύδει όμως να συμπληρώσει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια γυναίκα να είναι ερευνήτρια και συγχρόνως σύζυγος και μητέρα, αφού η έρευνα είναι μια επίπονη και χρονοβόρα ενασχόληση. Αλλά κι αν ακόμη κατορθώσει να τα συνδυάσει, οι προοπτικές εξέλιξης και προώθησής της σε υψηλές θέσεις είναι λιγοστές.

Βραβεία L'Oréal - UNESCO. Τα βραβεία αυτά απονέμονται από θυγατρικές της L'Oréal με την υποστήριξη των εθνικών φορέων της UNESCO σε 43 χώρες। Το χρηματικό έπαθλο που τα συνοδεύει δίνει τη δυνατότητα σε νέες γυναίκες επιστήμονες από τους κλάδους των Επιστημών Ζωής, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Μηχανολογίας ή της Τεχνολογίας να πραγματοποιήσουν ερευνητικό έργο στην πατρίδα τους. Με τον διεθνή θεσμό των υποτροφιών που θεσπίστηκε το 1988 από τη L'Oréal και την UNESCO τιμήθηκαν για πρώτη φορά σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες, από κάθε ήπειρο, που έχουν συμβάλει στην επιστημονική πρόοδο.

Κατερίνα Χτενέλη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Φορείς ξένων χωρών αναγνωρίζουν τις Ελληνίδες Επιστημόνησσες και τις επιβραβεύουν
Η Ελληνική Πολιτεία πότε θα πάρει στα πολύ σοβαρά την διακριτή γυναίκα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον κοινωνικό της ρόλο ;Πότε θα αξιοποιήσει τις ικανότητές της για το κοινό όφελος; Πότε θα στηρίξει τους Έλληνες Επιστήμονες και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και ευκαιρίες καταξίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης ώστε να μην τους εξαναγκάζει σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στα ξένα ;;;

Οι αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων δεν είναι η πλέον σοφή αρχή για την αναδόμηση του κράτους।

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ευτυχώς υπάρχει ακόμη στην χώρα μας είναι ένας ισχυρός παράγων για την αναμόρφωση του σε όλους τους τομείς.