Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ


Στο διεθνές τοπίο ,όπου μπαράζ ανθελληνικών δημοσιευμάτων σε «έγκυρες»Ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά , πικρόχολα, εξευτελιστικά ,ταπεινωτικά σχόλια αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας και πλήττουν βάναυσα την πολιτική μας υπόσταση, ένα άρθρο «φωτοβολίδα» σχίζει το γκρίζο σύννεφο που σκεπάζει την χώρα μας. ‘Ένα σύννεφο βαριάς απαξίωσης, δυσφήμισης, περιφρόνησης που σκεπάζει τον λαμπρό ήλιο της Ελληνικής Γής .Ένα σύννεφο φακό μέσα από το οποίο βλέπουν την Ελλάδα οι αγγλοσάξονες και ιοι Σκανδιναβοί «φίλοι» μας

Ας το διαβάσουμε να αναθερμάνουμε το ηθικό μας ,τουλάχιστον.

```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

«Είμαστε όλοι Ελληνες», τιτλοφορείται το άρθρο της Ιταλίδας καθηγήτριας αρχαίου ρωμαϊκού και ελληνικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Εύας Κανταρέλα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα»

Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Σέλεϊ, κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Η Ιταλίδα καθηγήτρια, με μια σύντομη αναδρομή στον 19ο αιώνα, αλλά και στην κλασική περίοδο, θέλει να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους το χρέος τους, όπως τονίζει, προς την Ελλάδα. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι σήμερα, πρέπει να επιδειχθεί ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

«Το 1821, γινόταν αναφορά στο ελληνικό θαύμα, στη χώρα, στην οποία, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., είχαν ανθίσει η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, οι τέχνες, η δημοκρατία, δηλαδή, ο πολιτισμός», γράφει η Εύα Κανταρέλα. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μιλάνου εξηγεί ότι «σημερα γνωρίζουμε ότι οι Ελληνες διατηρούσαν επαφές και με άλλους λαούς της Μεσογείου και ότι ουκ ολίγες πλευρές του πολιτισμού τους, προέρχονται από ανατολικές επιρροές. Αυτό, όμως, δεν μειώνει με κανένα τρόπο το χρέος μας προς αυτό τον λαό».

Η Εύα Κανταρέλα παραθέτει το παράδειγμα της ιστοριογραφίας, την οποία οι έλληνες εφηύραν ως «λογοτεχνικό είδος». Σε ό,τι αφορά τη σημερινή πραγματικότητα, η διακεκριμένη Ιταλίδα πανεπιστημιακός τονίζει ότι «ξαφνιάζει και μας αφήνει άναυδους το ότι σήμερα η Ευρώπη, ή τουλάχιστον ένα μέρος της ηπείρου μας, μοιάζει να είναι τόσο αδιάφορη ως προς τη μοίρα της χώρας που λειτούργησε ως κοιτίδα του πολιτισμού, όχι μόνον του ευρωπαϊκού, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι είναι χρέος μας, να επαναλάβουμε, μαζί με τον Σέλεϊ, ότι είμαστε όλοι Ελληνες».

TA NEA