Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο Κόσμος χρειάζεται τις Γυναίκες

«Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη, η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες», υποστηρίζει η L'Oréal και βραβεύει, σε συνεργασία με την UNESCO, τις γυναίκες που διακρίνονται σε αυτόν τον τομέα.

Μια τέτοια «χρήσιμη» γυναίκα είναι η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την έρευνά της πάνω στα αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα και στην ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη και προστασία από τέτοιες παθήσεις απέσπασε ένα από τα τρία ελληνικά βραβεία L' Oréal - UNESCO για το 2009.

Η έρευνα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς ο «φτωχός συγγενής» της πανεπιστημιακής κοινότητας αφού υπολογίζεται ότι λαμβάνει από το κράτος λιγότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. «Στηριζόμαστε κυρίως σε χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών οργανισμών», επισημαίνει η νεαρή ερευνήτρια.

Πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ στο Τμήμα Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με μεταδιδακτορική έρευνα στο Leukocyte Biology Section του Imperial College στο Λονδίνο και υποτροφία από το European Molecular Biology Organization, η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου έχει λάβει διεθνή βραβεία ενώ πρόσφατα τιμήθηκε από τη European Respiratory Society για το ερευνητικό έργο της στο αλλεργικό άσθμα.

Πρότυπό της υπήρξε η μητέρα της, γιατρός η ίδια και διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου πιστεύει πως η περιέργεια, η επιμονή και η υπομονή είναι τα αναγκαία «εφόδια» για κάθε ερευνητή. Σπεύδει όμως να συμπληρώσει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια γυναίκα να είναι ερευνήτρια και συγχρόνως σύζυγος και μητέρα, αφού η έρευνα είναι μια επίπονη και χρονοβόρα ενασχόληση. Αλλά κι αν ακόμη κατορθώσει να τα συνδυάσει, οι προοπτικές εξέλιξης και προώθησής της σε υψηλές θέσεις είναι λιγοστές.

Βραβεία L'Oréal - UNESCO. Τα βραβεία αυτά απονέμονται από θυγατρικές της L'Oréal με την υποστήριξη των εθνικών φορέων της UNESCO σε 43 χώρες। Το χρηματικό έπαθλο που τα συνοδεύει δίνει τη δυνατότητα σε νέες γυναίκες επιστήμονες από τους κλάδους των Επιστημών Ζωής, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Μηχανολογίας ή της Τεχνολογίας να πραγματοποιήσουν ερευνητικό έργο στην πατρίδα τους. Με τον διεθνή θεσμό των υποτροφιών που θεσπίστηκε το 1988 από τη L'Oréal και την UNESCO τιμήθηκαν για πρώτη φορά σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες, από κάθε ήπειρο, που έχουν συμβάλει στην επιστημονική πρόοδο.

Κατερίνα Χτενέλη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Φορείς ξένων χωρών αναγνωρίζουν τις Ελληνίδες Επιστημόνησσες και τις επιβραβεύουν
Η Ελληνική Πολιτεία πότε θα πάρει στα πολύ σοβαρά την διακριτή γυναίκα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον κοινωνικό της ρόλο ;Πότε θα αξιοποιήσει τις ικανότητές της για το κοινό όφελος; Πότε θα στηρίξει τους Έλληνες Επιστήμονες και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και ευκαιρίες καταξίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης ώστε να μην τους εξαναγκάζει σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στα ξένα ;;;

Οι αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων δεν είναι η πλέον σοφή αρχή για την αναδόμηση του κράτους।

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ευτυχώς υπάρχει ακόμη στην χώρα μας είναι ένας ισχυρός παράγων για την αναμόρφωση του σε όλους τους τομείς.

11 σχόλια:

  1. Ανοίγει η καρδιά μου όταν έρχονται σε γνώση μου τέτοια φωτεινά παραδείγματα Ανδρν και Γυναικών,Νέων ανθρώπων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν όλα τα νευραλγικά πόστα σε όλους τους χώρους.
    Δηλαδή πως δια μαγείας θα χτυπηθεί η αναξιοκρατία και το πελατειακό -οικογενιακό καθεστώς ακόμη και στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ;;
    Τι ακόμη, θα μου πουν κάποιοι από τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.
    Εκεί στην Πανεπιστημιακή κοινότητα κι αν δεν γίνεται το σώσαι.
    Ξέρω να πω ,ότι με τα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια.
    Επί του πρακτέου όμως χρειάζονται χειροπιαστές αποδείξεις που ακόμη δεν είδαμε.

    Ιδού η Ελλάδα ίδού και το μεγάλο άλμα που χρειάζεται από κάθε ρημαγένη κόχη του τόπου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυγερή μου μήπως η κυρία Ξάνθου έχει υπερβολικά πολλά προσόντα για τα Ελληνικά δεδομένα;Για δες το κι έτσι,είναι φόβος και τρόμος για τους καρεκλοκένταυρους της πανεπιστημιακής κοινότητας!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζείδωρον

    Καλώς τον καλό του ΠΗΓΑΙΜΟΥ μας φίλο.

    Έμ βέβαια .Εκεί είναι όλη η Ιστορία. Αν κρίνει κανείς από τα διάφορα δημοσιεύματα, φέουδο έχουν κάνει την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Οικογενειακό καθεστώς και κει. Άσε τις ατασθαλίες...Στην φυλακή είναι ακόμη κάποιοι υπεράνω πάσης υποψίες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι...
    Είναι πολύ λυπηρά όλα αυτά για να τα ανακυκλώνουμε ,δυστυχώς.

    Πλήν όμως είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και ευθύνης να καθαρίσει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα την κόπρο του Αυγεία .(καλά το γράφω ;)
    Αλλά βλέπεις όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία..

    Δεν φιλοδοξούμε εμείς να εξυγιάνουμε τα φαύλα
    Δεν μπορούμε όμως και να σωπαίνομε. Η σιωπή σημαίνει συναίνεση και ανοχή που εμείς τουλάχιστον στον ΠΗΓΑΙΜΟ δεν θα χρεωθούμε .
    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπέρα σου Λυγερή μου.Μπορώ να σου πω με ακρίβεια, το τι πρόκειται να συμβεί σε μια χώρα σαν την δικιά μας,με όλα όσα χαρακτηρίζουν την οικονομία πάνω στην οποία είναι δομημένη.
    Και αυτό μπορώ να το κάνω, όχι μόνον γιατί έχω τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τέτοιου είδους εκτιμήσεις,αλλά και λόγω "κληρονομικού χαρίσματος" Έχω το χάρισμα της ενόρασης.
    Και για σήμερα τόπο και χώρο να γράψω τίποτε άλλο δεν έχω, γιατί η ενόρασή μου με οδήγησε σε σένα και στην πραγματική σου Ιθάκη
    για έναν και μόνον λόγο .
    Να ευχηθώ στα παιδιά σου από καρδιάς χρόνια πολλά, χρόνια όμορφα, ειρηνικά, χρόνια χαρούμενα και δημιουργικά.
    Και σε σένα καλή μου, να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να ζεις τις χαρές και τις αγωνίες τους, να ζεις τις επιτυχίες τους.
    Από καρδιάς και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Black Bedlam

    ξεχωριστή μου φιλενάδα.

    Σε ευχαριστώ που μου άνοιξες την καρδιά μου να μπει φώς .Το φως της ελπίδας που στοχεύει στην υγειά ,την χαρά την καλή τύχη των παιδιών μου. Τίποτ' άλλο δεν ζητώ από τον Θεό. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες μόνο το χαμόγελό τους και μιαν αξιοπρεπή μέχρι τέλους Ζωή.

    Μη κοιτάς τα βουρκωμένα μου μάτια,εγώ βλέπω καθαρά την δική σου ανθρώπινη ματιά να μ' αγκαλιάζει...
    Σ' ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυγερή μου, ελπίζω στιγμή να μην πίστεψες το "κληρονομικό χάρισμα". Βλέπεις είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να πιστέψει σε τέτοια θέματα.Απλά πέρασα από τον Ζείδωρο, τον Δημήτρη για τα χρόνια πολλά, έπεσα όπως και εσύ πάνω στον μεγάλο του πόνο, αλλά διάβασα το σχόλιό σου και εκεί αναφερόσουν στα γενέθλια των παιδιών.
    Για άλλη μια φορά ευχές πολλές από καρδιάς γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μωρέ μακάrι να το είχες ! Τώρα και αν εναγωνίως δεν ψαχνόμαστε κάποιος να μας πεί πως θα βγούμε από αυτήν την οικονομική αλλά και ηθική κοινωνική κρίση που βιώνουμε. Αλλά ποιος να βρεθεί ; Όλοι μας παραμυθιάζουνε ....

    Κατάλαβα καλή μου την πηγή ης πληροφορίας σου.

    Αν έκανα χρήση σε αυτή την ώρα του πόνου του φίλου μας του Δημήτρη να αναφερθώ στο γεγονός, είναι για να του περάσω ότι τον συμμερίζομαι και τον κατανοώ. Γιατί εισπράττω από πρώτο χέρι τι σημαίνει για κάθε άνθρωπο η απώλεια του γλυκύτερου πλασματος στον κόσμο ,της Μάνας.

    Σε φιλώ και σε ευχαριστώ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακαλω, φιλη...Στειλε μου ενα μαιηλ στη διευθυνση που δινω στο προφιλ μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μαχαιρης

    Καλημέρα σας
    Ευχαρίστως αλλά δεν κατάλαβα τι να περιέχει το
    mail.
    Στην διάθεσή σας και χρόνια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα καλή μου. Θα συμφωνήσω με την ανάρτησή σου. Αλήθεια η Ελληνική πολιτεία πότε θα αναγνωρίσει τις αξίες θηλυκού γένους;
    Η ανιψιά μου από τις αριστούχες της Ιατρικής πήρε των ο ματιών της κι έφυγε στην Σουηδία για ένα καλύτερο αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Theodosia

    Μήπως αναγνωρίζει τις αξίες γένους αρσενικού όπως και όσο θα άξιζε μέσα στην χώρα τους.;;;
    Είναι κι αυτό ένα από τα φαύλα της Ελληνικής τακτικής σε θέματα αξιοκρατίας.
    Πολλά τα φαύλα Θεοδοσία μου από που ν' αρχίσεις και που να τελειώσεις;;;

    Εύχομαι στην ανιψιά σου καλή σταδιοδρομία και προσωπική ευτυχία.

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή