Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;;;;


Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι ;;; Αυτό το ερώτημα μου γεννήθηκε όταν διάβασα το γράφημα του Δημήτρη Δανίκα
στο ΒΗΜΑ και το διατυπώνω χωρίς φόβο ή πάθος
Σηκώνει πολύ νερό, συζήτηση και σκεπτικισμό. Καλή ανάγνωση…।
```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Θαύμα

Εμείς. Που πριν από εξήντα χρόνια το χνώτο μας έζεχνε μπομπότα. Εμείς. Οι τουρκόσποροι ραγιάδες. Εμείς. Οι φιλιππινέζοι Αγγλίας και Αμερικής. Εμείς. Της μικρασιατικής καταστροφής. Εμείς. Μόλις τριάντα και κάτι χρόνια χωρίς τον γύψο της χούντας και της προδοτικής πολιτικής. Εμείς. Μόλις το δύο και κάτι της ευρωζώνης της υπέρτατης νομισματικής πολιτικής. Εμείς. Με τεχνογνωσία δανεική. Με βιομηχανία στα όρια βιοτεχνίας τριτοκοσμικής. Εμείς. Με ανταγωνιστικότητα μηδενική. Εμείς. Με μοναδικό πλεονέκτημα τα Μάρμαρα, τον ήλιο, το ούζο, τη φέτα και τη Μύκονο. Με κοιτάω στον καθρέφτη και με αρχίζω στα μπατσάκια. Πώς γίνεται να συγκριθείς. Εγώ ο ξυπόλητος με τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τη γερμανική παντοκρατορία και την ισπανική, γαλλική και ολλανδική αποικιοκρατία; Οταν εμείς αρμέγαμε κάνα πρόβατο οι Ισπανοί ξεπαστρεύανε εκατομμύρια κάθε φυλής και με τις αρμάδες τους κουβαλούσαν όλους τους θησαυρούς της Νότιας Αμερικής. Οταν εμείς για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας πλαγιάζαμε κοντά στα χνώτα των ζώων οι Βρετανοί ξεπατώνανε Ινδία, Κίνα και Αφρική. Οι Ολλανδοί αδειάζανε τα ορυχεία της Ν. Αφρικής και εμείς κυκλοφορούσαμε με τρύπια τσαρούχια στα κατσάβραχα κάποιας ορεινής περιοχής. Και όταν εμείς αγράμματοι, αναλφάβητοι, καλλιεργούσαμε σταφίδα, οι Αγγλοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι κουρσεύανε το σύμπαν. Ο απίστευτος πλούτος που έχει συσσωρευτεί στα θησαυροφυλάκια της Μέρκελ, του Σαρκοζί και του Μπερλουσκόνι κολυμπάει σε ωκεανούς αίματος. Οι ατελείωτες ποσότητες με ράβδους χρυσού όλων των δυτικών χωρών προέρχεται από το ανελέητο και κανιβαλικό πλιάτσικο στις περιουσίες του Τρίτου Κόσμου. Αγαπητέ μου. Προϋπόθεση ευρωπαϊκού και αμερικανικού πολιτισμού είναι το μέγεθος της αποικίας, ο αριθμός των δούλων και οι πρώτες ύλες των υποτελών χωρών. Κάνε τον σταυρό σου. Εγώ, η ξεβράκωτη δραχμή να φωτογραφίζομαι στο πλευρό του γερμανικού μάρκου. Δεν με πιστεύω. Αυτό είναι το απόλυτο θαύμα της σύγχρονης ελληνικής φυλής

17 σχόλια:

  1. ....εγω παλι αναποδα το βλεπω το νομισμα...
    ειμαι περηφανος γι αυτα τα παπουτσα τα τρυπια και απο το οτι κανενος λαου το ψωμακι δεν επειραξα......ακομα καμαρωνω γιατι σ αυτον τον τοπο εζησε ενας λαος καποτε που δεν ηθελε να ειναι μπατσος η αφεντικο κανενος..ακομη και αστυνομικος στην ιδια του την πολη δεν ηθελε να ειναι και εφερνε αστυνομικους απο τη θρακη....
    .....θυμηθητε οι αρχαιοι οταν νικησανε τους περσες ουτε τις γεφυρες χαλασανε ουτε τους πηρανε στο κατοπι να παθουνε αυτα που εκεινοι θελανε να μας κανουνε...ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που τη γνωρισανε απο τριτη και τεταρτη μεταφραση [αραβες] δεν την καταλαβανε ποτε αληθινα αντιθετα τη νοθεψανε και τη νοθεβουνε και αυτο θα κανουνε ες αει γιατι ποτες δεν θα απαλλαγουνε απο το συφερον
    ΒΡΗΣΚΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΣΑΝ ...ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαχαιρης

    Καλησπέρα αγαπητέ μου .
    Με μια δεύτερη ανάγνωση θα συμφωνήσεις ότι τον ίδιο προσανατολισμό έχετε με τον συντάκτη.

    Εσύ το διατυπώνεις ευθέως ,αγνά, τσεκουράτα, εκ βαθέων όπως ταιριάζει σε κάθε απλό πολίτη

    Ο συντάκτης του γραφήματος σκιαγραφεί την τραγική ιστορία των λαών έτσι όπως την διαμορφώνουν οι δυνάστες εξουσιαστές πίσω από το δικό του συγγραφικό πρίσμα και με τραγικό το ειρωνικό στοιχείο .
    Η παρέμβασή σου αξιόλογη και συναντά την ανάγκη για ανταλλαγή σκέψεων και θέσεων πάνω σε θέματα που δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ή να τα θάβουμε .

    Καλή σου νύχτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Λυγερή καλησπέρα!
    Οπως γράφεις και συ το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση και φυσικά διαβάζεται από πολλές πλευρές.
    Η ουσία είναι με ποια μέτρα και ποια σταθμά είναι αποφασισμένος ο καθένας να χαράξει την πορεία του,να παρακάμψει εμπόδια και ν' αποφύγει τρικλοποδιές.
    Κι επίσης λαός και κράτος ταυτίζονται;
    Δεν νομίζω,σε καμία περίπτωση.
    Οι λαοί όλων αυτών των χωρών που αναφέρει ο κύριος Δανίκας δεν είχαν ούτε επεκτατικές,ούτε αιμοβόρικες διαθέσεις,απλά σέρνονταν από τις ορέξεις των εξουσιαστών τους!
    Ας θυμηθούμε που είχε φτάσει ο Μ. Αλέξανδρος μεταφέροντας "πολιτισμό"!
    Ολοι οι λαοί του κόσμου έχουν τον πολιτισμό τους και καμαρώνουν κι είναι περήφανοι για όσα μπόρεσαν να πετύχουν κόντρα σε εσωτερικές κι εξωτερικές αντιξοότητες.Κατά τον ίδιο τρόπο έχουμε και μεις οι Ελληνες την ιστορία μας,τον πολιτισμό μας αλλά και τους δυνάστες μας.
    Δεν ξέρω αν μπόρεσα να γίνω κατανοητός!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aπό εμένα απολύτως.
    Άλλωστε φαίνεται καθαρά η σύγκλιση των απόψεων από την φράση που έγραψα πάρα πάνω στον αγαπητό αναγνώστη "μαχαίρη."Ο συντάκτης του γραφήματος σκιαγραφεί την τραγική ιστορία των λαών έτσι όπως την διαμορφώνουν οι δυνάστες εξουσιαστές"

    Ασφαλώς ο Συγγραφέας δεν οικτίρει τους λαούς για εγκλήματα που δεν αμφισβητούνται από την Ιστορία αλλά ούτε και την πενία της Ελλάδος.
    Τόσο στη μία όσο και την άλλη περίπτωση αποδίδει την απόλυτη ευθύνη στους εξουσιαστές και δυνάστες των ανθρώπων .Και πόσο δύσκολο είναι να μιλάμε επί της ουσίας για Ενωμένη Ευρώπη όταν υπάρχει χάος μεταξύ των λαών σε όλα τα επίπεδα κυρίως στην υποδομή της κουλτούρας τους και τις Αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν οι κοινωνίες των λαών..
    Καλή σας νύχτα
    ΥΓ: Μου φαίνεται ότι δεν έχεις άδικο όταν αποδίδεις τα κατορθώματα μας στον σχεδιασμό των σελίδων , άσχετοι όντες-εγώ τουλάχιστον- στο απωθημένο που έχουμε από παιδιά να δημιουργούμε μέσα από το παιχνίδι..
    Πήγες στον ΠΗΓΑΙΜΟ ; Μάλλον τα κατάφερα …Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζομαι την επιείκειά σας ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα οι λαοί - δεν λέω οι μάζες- δεν είχαν καμιά πρόθεση να τρέχουν να σκοτώνονται να κάνουν τους ηγεμόνες τους πιο πλούσιους και ισχυρούς. Όμως ας σκεφτούμε ότι τα περισσότερα εγκλήματα εναντίον λαών τα κάναμε εμείς οι λεγόμενη λευκή φυλή οι του λεγόμενου Δυτικού πολιτισμού, και τελικά χριστιανοί και αρκετοί Μουσουλμάνοι.
    Όλα στο όνομα της Δημοκρατίας και του Χριστού ή του Μωάμεθ. Πάντα εν ονόματι ...... σφάξαμε και σφαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι μια πικρή και πολύ σκληρή αλήθεια αυτή η παράμετρος που θέτεις .
    Φυσικά ο όχλος, ο στρατός ή δεν ξέρω εγώ ποιες άλλες πληθυσμιακές ομάδες προέβαιναν και προβαίνουν ακόμη δυστυχώς και στους καιρούς μας σε τέτοιες πράξεις αλληλοεξόντωσης των λαών ,άγονται και φέρονται από κάποιους δυνάστες εξουσιαστές ηγέτες-παγκόσμιο συνδικάτο του εγκλήματος- που έχουν μοναδικό τους προορισμό τον αφανισμό και την γενοκτονία ολάκερων λαών και του πολιτισμού τους…
    Καλό σου βράδυ.
    Ευχαριστώ πολύ για την τιμή της παρουσίας στο στον Πηγαιμό γα την Ιθάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με τον CHRISTOBAL
    "Πάντα εν ονόματι ... σφάζαμε και σφαζόμαστε".

    Λυγερή μου θέλω να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψή σου στον Κήπο της Εδέμ και για το εγκάρδιο σχόλιό σου σχετικά με την περιπέτειά μου!...

    Βέβαια το να κάθομαι στον Η/Υ είναι και ό,τι καλύτερο προς το παρόν, όπως είπε ο Dr, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά!

    Έχεις την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. *** Δεν είναι και ό,τι καλύτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eva F.

    Περαστικά να είναι Εύα μου .
    Όσο για τον υπολογιστή μπορεί να μην είναι αυτός που μας...καλύπτει ,αλλά έστω λίγες στιγμές ευχαρίστησης ή ικανοπίησης αν μας δίνει ,και μας δίνει γιατί θέλουμε και καθόμαστε μπροστά στην οθόνη δεν θέλουμε ;
    Εσύ φιλοτεχνείς απίστευτα για ερασιτέχνιδα , εγώ μέσω αυτού εκφράζομαι κατά το δοκούν , έ, τι άλλο περιμένει κανείς από ένα εργαλείο που εδώ που τα λέμε αναστενάζει στα ακροδάκτυλά μας....
    Φιλιά και καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χμ στασου να σου αντιστρεψω μισο την ερωτηση! ΑΥτοι όλοι σε τι ειναι καλυτεροι απο μας?
    Αλλοι απο αυτους κουρσεψαν λεηλατησαν, ποδοπατησαν, κατεστρεψαν, και άλλοι αιματοκυλησαν τον κοσμο όλο .Τελικα επιβληθηκαν και τωρα με την υπεροχη που τους δινει το αιματοβαμενο χρημα, την κουλτουρα του "δυνατου" κουνανε τα νηματα!
    Στα διαλα πια, ολοι τους, μας μαυρισαν τη ζωη!Ειναι πολιτισμος το χρημα, η τεχνογνωσια και η δυναμη οταν εχει χαθει ο σεβασμος και η ανθρωπια? Σεβασμος στον ανθρωπο διπλα σου δεν ειναι μονο να μην πετας το σκουπιδι σου στο δρομο! Τετοιο σεβασμο να τον χε... οταν δεν σεβονται την ανθρωπινη υποσταση! Οταν ποδοπατουν τον αλλο σαν λαο! οταν σφετεριζονται την ελευθερια του ειτε την ανθρωπινη είτε την οικονομικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. liakada

    Λιακάδα μου , άναψες φως στην νύχτα μας με την φωτεινή σου σκέψη .
    Έτσι όπως τα λες είναι κορίτσι μου. Σ' αυτό το μήκος κύματος κινείται κι ο συγγραφέας του κειμένου εμφορούμενος από μιαν ειρωνική διάθεση με έντονο το σαρκαστικό στοιχείο.
    Ο σαρκασμός ξέρεις είναι κοφτερό λεπίδι.
    Κάνει μικρές βαθιές χειρουργικές τομές που δεν ιχνηλατούνται με μια γρήγορη ματιά ή και με την πρώτη ανάγνωση ακόμη. Πρέπει να εμβαθύνει κανείς ,για να πιάσει ζωντανή φλέβα που αιμοραγεί..
    Φιλιά ,ξενυχτοπερπατημένη λιακάδα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οχι λεπιδι! Μπρ.. Μπαμακακι ειναι.. που σε κοβει .. σε ματωνει! χαχ! ΜΙα τετοια μικρη ανεπαισθητη χειρουργικη τομη θαθελα να μπορουσα να της κανω .. εκει στη βαση του λαιμου! Μπρρ ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. liakada

    Αθεόφοβη.
    Γιατί βρε απίθανο θυμωμένο θηλυκό.;
    Αφού είσαι από τα πιο καλά ,να μην σου πω το πιο καλό παιδί που έχω γνωρίσει,διαδικτυακώς τουλάχιστον .
    Δεν δε καληνυχτίζω , έχω την αίσθηση ότι θα σε ξανασυναντήσω απόψε ...
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η άλλη οπτική... αληθινή και αυτή... πονά το ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το χρήμα δεν έχει πατρίδα, δεν έχει θρησκεία, δεν έχει πολιτισμό ...
    Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι των κερδοσκόπων που παίζεται είναι υπερεθνικό ...
    Είναι λάθος λοιπόν να ονοματίζουμε και να δημιουργούμε αντιπαλότητα ανάμεσα σε έθνη και λαούς ...
    Απλώς μερικές δυνάμεις που ασκούν πολιτική εξουσία σε ορισμένες χώρες, ίσως και στη δική μας, θελημένα ή αθέλητα, αποτελούν όργανα εκτελεστικά, πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων ...
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Side 21

    Είναι μια παράμετρος της σημερινής κατάστασης στην οποία τοποθετείσαι κατά την γνώμη μου πολύ ορθόδοξα.
    Αλλά φίλε μου υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγων που θέλω να επισημάνω παράπλευρα με την σαρκαστική τοποθέτηση του Δ. Δανίκα.
    Δηλαδή.: Εσένα δεν σε εντυπωσιάζει, δεν σε ξενίζει δεν σε παραπέμπει σε μοναξιά η διαπίστωση ,ότι δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, καμιά ομάδα πολιτών (ανεξαρτήτως χρώματος) στην Ευρώπη η αλλαχού να στείλουν ένα δείγμα συμπαράστασης στον Ελληνικό λαό και ένα μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι απορρίπτουν την μεθοδολογία τους και θα τους βρουν αντιστασιακά ιστάμενους σε όποια χώρα του κόσμου την εφαρμόζουν ;;;
    Χωρίς μαζική παγκόσμια αντίδραση των λαών , η Γη μας δεν θα αλλάξει ρότα σίγουρα…

    Αληθινή τιμή κι ευχαρίστησή να είσαι ανάμεσά μας. Δική μου χαρά και να καθιστάς ορατή την παρουσία σου. !
    Προ παντός νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ

    Αναμφίβολα το κάθε πρόβλημα που αποσχολεί τον άνθρωπο έχει περισσότερες από μια οπτικές. Και οι πλευρές που έχουν μερίδιο στο πρόβλημα έχουν το δικαίωμα της δικής τους οπτικής γωνίας.
    Αλλά :
    Όταν εκτός από οικονομικά και άλλα συμφέροντα,θίγεται και το συναίσθημα το οποίο κανείς τεχνοκράτης δεν θα μπορέσει ποτέ να το βάλει στο χέρι, τότε πονάει αυτή η οπτική θα συμφνήσω μαζί σου.
    Και στην πρωτόγνωρη κατάστση που βιώνομε σαν ΄λληνες, θίγονται εκτός των συμφερόντων μας και το φιλότιμό μας, και η υπερηφάνεια μας,και η φιλοπατρία μας,κι ας τα να πάνε γιατί με πνίγει το συναίσθημα...
    Συν-οδοιπόρε σε χρειάζονται τα παιδιά στον ΠΗΑΙΜΟ . Μην το ξεχνάς.

    χαιρετώ Σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή