Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η Αγάπη είναι εκεί. ....


Η αληθινή ιστορία που ακολουθεί είναι υφασμένη σε σκληρό καμβά με πολύ λεπτή κλωστή γι' αυτό την δούλεψα με προσοχή μεγάλη !!!!
Τα ονόματα. ο τόπος ,ο χρόνος είναι φανταστικά
.


Ο Κωνσταντής , παλικαρόπουλο, τώρα πια, γεννήθηκε πριν δεκαοκτώ χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Πριν περάσουν τρεις μήνες βρέθηκε στο Νοσοκομείο με βαριές κρανιακές και λοιπές σωματικές κακώσεις . Βίαιη πτώση ήταν η αιτία. Το περιεχόμενο της ιατρικής διάγνωσης και όχι μόνο ,δεν θα γραφεί εδώ. Έχει καταχωρηθεί στα αυστηρά προσωπικά δεδομένα της ζωής του. Οι συνέπειες όμως της πτώσης άφησαν μόνιμη την αναπηρία στο κορμί του και κατέγραψαν ανεξίτηλα σημάδια στην άγραφη ψυχή του.
Αναστήθηκε σε μονάδα Νοσοκομείου για ανάπηρα παιδιά.
Μάνες του οι αδελφές και οι εθελόντριες επισκέπτριες.
Η φυσική του μητέρα βρήκε περίθαλψη και καταφύγιο σε δημόσιο Ψυχιατρείο. Πατέρας άγνωστος.

Ο Κωνσταντής μεγάλωνε ιδρυματικά . Τα κατάφερε όμως σαν το πληγωμένο δεντρί που επιμένει κάθε άνοιξη καχεκτικά κλωνιά να βγάζει, αδύνατα φύλλα δροσερά να ξεπετά. Περπάτησε δύσκολα κι ακόμη έτσι περπατάει,. Απόκτησε όμως στα χέρια δύναμη μεγάλη. Η ομιλία του έστρωσε με τον καιρό. Κουβέντες και σωστές προτάσεις διατυπώνει μέχρι που τούγινε συνήθεια να συνομιλεί και με τον κόσμο γύρω του ευγενικά και να επικοινωνεί σωστά.

Η ΑΓΑΠΗ παιδοψυχίατρος, με δυο παιδιά , ένα αγόρι ένα κορίτσι, και άντρα δικηγόρο, παρακολουθούσε την εξέλιξη του παιδιού μέχρι που μεγάλωσε.

Έχασε τον ύπνο της. Μήνες την βασάνιζε η σκέψη του.
« Ο Κωνσταντής δεν πρέπει να μείνει άλλο στο ίδρυμα. Θα θαφτεί ζωντανό. Θα πάει όλη μου η δουλειά μαζί του χαμένη. .Έλεγε στον άντρα της τον Θύμιο , άνθρωπο πονετικό και υποχωρητικό . Δεν της είχε ποτέ χαλάσει χατίρι.

Μια μέρα ,θες γιατί κουράστηκε τα ίδια και τα ίδια να του λέει, θες γιατί τον είχε μυήσει στην ιδέα της , υποχώρησε.
-----Άντε κάνε ότι θέλεις .Πάρε τον σπίτι αφού το θέλεις . Να ξέρεις όμως είναι μεγάλη η ευθύνη και κοίτα τι θα κάνεις με τα παιδιά.

Αυτό ήταν. Άνοιξε πράσινο για την έξοδο του Κωνσταντή από το ίδρυμα και την είσοδο του στον έξω κόσμο.
-
-- Μην ανησυχείς . Εγώ θα τα τακτοποιήσω όλα. . Θα τον εντάξω σε ομάδες Ειδικών ατόμων , θα κοινωνικοποιηθεί μέσα από προγράμματα , θα μάθει όσα γράμματα μπορεί , θα γίνει αυτόνομος. Στο σπίτι μας μόνο την οικογενειακή θαλπωρή θα βρει, όλα τα άλλα θα τα κατακτήσει μόνος του γιατί ΜΠΟΡΕΙ .!
Έτσι κι έγινε .Γιατί αυτή ήτανε η ΑΓΑΠΗ !
Έγινε ανάδοχος του Κωνσταντή και ο Κωνσταντής έγινε το τρίτο της παιδί.
.

Δεν ήταν απλά μια παιδοψυχίατρος. 'Όποια πέτρα ΑΜΕΑ στην Θεσσαλονίκη σήκωνες θα την εύρισκες από κάτω. Δεν θα πω περισσότερα γι αυτήν την σπουδαία αθόρυβη γυναίκα , γιατί είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ . Οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την δραστηριότητά της παραπέμπει στη ταυτότητά της και ας έχω εγώ αλλάξει ονόματα, τόπο και επαγγέλματα...( εκτός από το δικό της)

Ο Κωνσταντής ,σπουργιτάκι με πληγωμένα φτερά, αδοκίμαστος στο πέταγμα, δεν άργησε να προσαρμοστεί στην νέα του ζωή .
Η εφηβεία του σωστή γιορτή . Οικογένεια, δραστηριότητες ,δράσεις, ταξίδια με την ΑΓΑΠΗ ,όπου πήγαινε μαζί της τον έπαιρνε. Του μάθαινε να βηματίζει στο νέο μονοπάτι της ζωής του απ΄όπου έμπαινε ήλιου φως και έβλεπε ουρανό. Τις νύχτες μετρούσε τα αστέρια από την βεράντα της ΑΓΑΠΗΣ κι έγραφε με το νου του στο φεγγάρι την ίδια πάντα ευχή. « Την μάνα του να δει!»
Το φεγγάρι δεν την έσβησε την ευχή του.

Ένα μεσημέρι που γύρισε από το σχολείο του , η ΑΓΑΠΗ είχε καλά μαντάτα..

Η μάνα του η Ισμήνη πάει πολύ καλά, παίρνει εξιτήριο από το ψυχιατρικό και θα εγκατασταθεί σε προστατευόμενο ξενώνα . Θα μπορεί να την συναντά , να βγαίνουν μαζί , να περνούν μια μέρα μαζί , να…. να….να….

Έτσι κάπως γράφονται τα παραμύθια τα αληθινά!!!

Το σπουργιτάκι απέκτησε γερά φτερά και πέταξε μέχρι και την μέση εκπαίδευση. Σπουδαστής σε ειδικό γυμνάσιο ,μαθητής καλός , επιμελής και σε όλα μέσα. Γλυκοκοίταζε και τα κορίτσια !!! Απέκτησε και δικό του νοικοκυριό. Η ΑΓΑΠΗ του εξασφάλισε δικό του σπίτι. Μια περιποιημένη ισόγεια γκαρσονιέρα. Η μητέρα του η Ισμήνη ερχόταν συχνά τον νοικοκύρευε , αντιλογούσανε κάπου-κάπου, σαν μάνα με γιο , αλλά του έφτιαχνε και κάτι μακαρονάδες, μα κάτι μακαρονάδες!!!

Ή Ισμήνη ήταν μια γλυκιά ,ευγενική νέα γυναίκα σαράντα ετών. Την είχα γνωρίσει από κοντά. Ακόμη θυμάμαι την ελαφρά ακαμψία της (φαρμακευτική παρενέργεια) και κείνο το απλανές βλέμμα που την ταξίδευε στην νιότη που δεν έζησε.

Η παλάμη της λευκή κι αδούλευτη άγγιζε δειλά ,στον καναπέ τα βράδια, το χέρι του παιδιού της που δεν χάιδεψε μωρό, δεν κορφολόγησε δεν νανούρισε ,δεν κανάκεψε σαν μάνα.

Είχα καιρό να μιλήσω με την ΑΓΑΠΗ. Στις γιορτές πήρα το τηλέφωνο να ευχηθώ. Το σήκωσε ο Κωνσταντής
---Γεια σου Κωνσταντή , Χρόνια Πολλά , Καλή Χρονιά. Τι κάνεις?
---Σιωπή από την άλλη άκρη της γραμμής
--- Κωνσταντή , η Αγάπη είναι εκεί.?
---Όχι. Παύση και ...
---Τα μάθατε κυρία Βασιλείου
---Όχι τι?
---Η μητέρα μου έφυγε .
---Πού πήγε?
---Στον ουρανό ,πριν μια εβδομάδα
--- Πώς, από τι?
---Από πνευμονικό οίδημα!!

Η γραμμή έπεσε όπως και η αυλαία στην σύντομη παρένθεση της ζωής του Κωνσταντή .


Η ΑΓΑΠΗ είναι εκεί !! δίπλα του. Στήριγμα. Είναι ο δικός του άνθρωπος.
Να του κρατά το χέρι στο ταξίδι. …
΄

43 σχόλια:

  1. to alataki

    Έχει μια ιδιαιτερότητα αυτή η Ιστορία.

    Ενώ είναι μια πολύ σκληρή εως τραγική πράξη Ζωής,αναδύει μιαν απίστευτη τρυφερότητα,αγάπη κι ελπίδα ζωής.
    Μπροστά σ' αυτήν την κραυγαλέα αντίθεση νοιώθει ο αναγνώστης την ανάγκη να σωπάσει ο ίδιος να την επεξεργαστεί και να καταγράψει σημαντκές λεπτομέρεις στην μνήμη του.

    Καλή σου μέρα φίλη και καλό ΣΚ νά περάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σχόλιο να κάμεις εδώ...η ζωη σχολιάζει τα πάντα απο μονη της, δεν χρειάζεται την έγκριση μας

    Ο πιο μεγάλος γραφιάς!!
    Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα, και δεν θα καταλάβω ποτέ, ειναι γιατι ειναι γιατι γράφει τόσο σκληρά κείμενα για κάποιους
    Γιατι που να πάρει η ευχή να πάρει;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για άλλη μιά φορά μ΄έκανες και "ανατρίχιασα" καλή μου φίλη Λυγερή!....και όχι μόνο...
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια άτομα ...
    που δίνουν σημασία και χρώμα στη λέξη "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" !!!
    Κι ελπίδα θα πρόσθετα για το μέλλον του "είδους" μας ...
    Καλή βδομάδα εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σενάρια που γράφει η ζωή αγαπητή Λυγερή πολύ δύσκολα τ' αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από παρόμοιες καταστάσεις!
    Τουλάχιστον διαβάζοντας τις σελίδες σου νιώθουμε την τύχη που είχαμε κι έχουμε στη ζωή και το ότι υπάρχουν ακόμα "Αγάπες",ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ψυχή και καρδιά που τους αξίζουν χίλια μπράβο.
    Να είσαι καλά,καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρίκη Ματαλλιωτάκη

    Θα μείνουν πολλά αναπάντητα "Γιατί" στην ζωή μας αγαπητή μου. Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του θ' απορήσει με την πληθώρα τους.
    Όταν όμως έρχεται επί προσωπικού να διερωτηθεί "γιατί σε μένα" τότε συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει εξήγηση. Αυτή είναι η Ζωή μας με πάρα πολλές παραλλαγές .Είναι τύχη ποιος κλήρος θα πέσει στον καθένα μας. Προσωπικά τον εντάσσω τον όποιο κλήρο στο κόστος της έλευσή μας στην Γη .Γιατί όλα έχουν ένα κόστος. Για αρκετούς ακριβοπληρωμένο.....

    Πολύ χάρηκα που τα είπαμε .
    Να είσαι καλά ,και η Ζωή να σου χρωστάει πολλές χαρές .
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eva F.

    Βιώματα είναι αυτά Εύα μου. Είναι όμως τόσο ισχυρά
    που έχουν αποδυναμώσει την φαντασία μου. Δεν ξέρω δηλαδή, αν θα μπορούσα να γράψω κάτι φανταστικό. Νομίζω πως όχι. Θαυμάζω αυτούς τους χαρισματικούς ανθρώπους που συνθέτουν θαυμάσιες φανταστικές ιστορίες ,αληθινά σενάρια..
    Ίσως γι αυτο σε συγκινούν τόσο οι δικές μας ιστορίες εδώ στον Πηγαιμό για την Ιθάκη ,γιατί είναι πιστικιές και στην τελευταία τους λεπτομέρεια.
    Βλέπεις δε μπορείς να πεις:
    " Έλα μωρέ τι κάθομαι και σκάω σενάριο φανταστικό είναι !"
    Όχι δεν είναι ,είναι γεγονότα που "αγιογράφησαν" στην ψυχή μου κάποια από τα profil της ζωής μας( γιατί διαθέτει πολλά) που αποφεύγουμε να τα δούμε γιατί η θέαση και η ανάγνωσή τους είναι δύσκολη αλλά και επώδυνη.

    Θυμάμαι Εύα μου κάποιο προσφιλές συγγενικό μου πρόσωπο, καταξιωμένο επαγγελματικά και κοινωνικά, καλό οικογενειάρχη με μια αρκετά συγκροτημένη προσωπικότητα ,που μου είπε μια φορά.
    ¨Δεν θέλω κι αποφεύγω συστηματικά να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που μου μεταφέρουν δυσάρεστα πράγματα. Δεν θέλω να τα σκέπτομαι. Δεν βρίσκω καμιά ωφέλεια σ' αυτό, Την διάθεσή μου χαλάει και τίποτα περισσότερο. Θέλω να συναναστρέφομαι με ευχάριστους χαρούμενους ανθρώπους που να μου φτιάχνουν την διάθεση όχι να μου την χαλάνε .Επιλογή του !
    Σήμερα ,δυστυχώς ,δοκιμάζεται επί προσωπικού πολύ άσχημα ...¨έχει απαγορεύσει όμως στους οικείους του να κάνουν κανέναν κοινωνό στο πρόβλημά του. Θέλει να φύγει μόνος, όπως μόνος υπήρξε κατά πως προκύπτει σε όλη του την ζωή μέσα σε μια γυάλα με γλυκό νερό όπως τα χρυσόψαρα...
    Προσωπικά έχω δοκιμάσει όλες τις γεύσεις της ζωής γλυκές-πικρές-αλμυρές-καυτερές-ζεστές – κρύες , και μπορώ να σου πω μετά βεβαιότητας αν ξαναρχόμουν στην Γη το ίδιο θα έκανα η αδιόρθωτη
    Σε φιλώ φίλη μου και θα τα ξαναπούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Side21

    Το μέλλον του "είδους" μας ...

    Τι θέμα ενδιαφέρον αλήθεια.!

    Τι λες να καταπιαστούμε μια μέρα μαζί του μια κι΄αυτή η σελίδα μας δίνει την δυνατότητα, ν' ανοιγόμαστε σε συζητήσεις που δεν περιορίζονται αυστηρά σε μιαν εγγραφή αλλά στις προεκτάσεις της; Την απεριόριστη προοπτική της σκέψης που ελίσσεται συνειρμικά.;
    Αυτή φίλε μου , αυτή και ο έρωτας, είναι κατά την προσωπική μου άποψη η θεϊκή, η αριστουργηματική διάκριση του δημιουργού που ταυτίζεται με το Ανθρώπινο είδος .!
    Καλή σου μέρα και σ ευχαριστώ που υπενθύμισες από τούτη την σελίδα το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι:
    «Υπάρχουν άτομα που δίνουν σημασία και χρώμα στη λέξη "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" !!!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. zeidoron

    Εγώ θα το πάω πάρα πέρα ,μια και η άποψή σου ότι «υπάρχουν ακόμα "Αγάπες",ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ψυχή
    και καρδιά» με εμπνέει.
    Έχω μιαν πίστη βαθιά κρυμμένη , σαν αστέρι της Χριστογέννησης , που οδηγεί την φαντασία των μικρών παιδιών στην Φάτνη , ότι οι Άνθρωποι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, κρύβουμε κουρνιασμένη μιαν «ΑΓΑΠΗ» μέσα μας. Μουδιασμένη, αγκυλωμένη, φοβισμένη ,δειλή ίσως που έτσι και της δώσει η ΘΕΛΗΣΗ μας το σήμα , θα πάρει οξυγόνο από την ανάσα μας , θα πάρει την μορφή μας και θα γίνει ένα με την υπόστασή μας.!
    Μια δοκιμή θα μας πείσει…..

    Κανείς δεν γεννιέται « ΑΓΑΠΗ» γίνεται !!!

    Δεν χρειάζεται να σου πω , πόσο δίνεις και σε αυτό το βωμό όπου η σκέψη σιγοκαίει πλάι στην φλόγα της καρδιάς….
    Σ’ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να 'μαι λοιπον κι απο εδω, σε μια αλλη γωνια της καρδιας σου, ακομα πιο ζεστη και φωτεινη..
    Η ιστορια σου η σημερινη μονο σε Χριστουγεννα δεν με παρεπεμψε, αντιθετα σκεφτηκα την αδικια...εκτος απο την παρουσια βεβαια της ΑΓΑΠΗΣ στη ζωη του που ηταν οντως θεοσταλτο δωρο και περικλειει το Χριστογεννιατικο νοημα...
    Ομως, η προσπαθεια σου εδω, η καταγραφη των καθημερινων αγωνων μικρων ηρωων, αυτο ναι, με εμπασε μεσα στο νοημα των Χριστουγεννων, της προσφορας, της αγαπης, της ανθρωπιας και της αδυναμιας ακομα! Ο αγωνας που δινεις και μαλιστα σε τοσα μετωπα μετουσιωνει ακριβως ολα τα παραπανω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λυγερή μου σε θαυμάζω!!!!!!!!
    Αυτό μόνο!
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. BUTTERFLY

    Aγαπημένη μου δεν σ' έφερα εδώ να σε βάλω στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα( τώρα που με τσίγκλησες μάλλον θα το κάνω.)
    Σε παρέπεμψα όμως για να δεις εσύ που δεν αφήνεις τίποτα ανέγγιχτο ,τι σημαίνει ένα παιδί να γεννιέται χωρίς να κατανοήσει την "γέννα" του πράγμα που ακόμη κι ο Χριστός ένοιωσε και κατάλαβε ανθρώπινα στην αγκαλιά της μάνας του.

    Δεν νοιώθω ηρωϊκά καρδιά μου, γιατί αποτυπώνω βιώματα που ένοιωσα, κατάλαβα ,συνειδητοποίησα. Ίσως αυτή η εν-νόηση ισοζυγίζει την πίεση και το βάρος που καλείται να σηκώσει η ψυχή μου και να διαχειριστεί λελογισμένα ο νούς μου.

    Τώρα εγώ τι θα κάνω,που δεν φαίνομαι, αλλά είμαι τα μαύρα μου τα χάλια μέρες που είναι, και δεν μποώ να σε..ξεπετάξω να βρείς τους συνήθεις ρυθμούς σου ;
    Κατάλαβες γιατί είμαι τόση δούλα μπροστά σου; Γιατί Εσύ μ' ένα δυό σου αγγίγματα με φέρνεις στα ίσα μου, ενώ εγώ μόνο σε καταλαβαίνω διαισθητικά. Τίποτ' άλλο δεν μπορώ να κάνω. Α,,,και σε σκέπτομαι διαρκώς χωρίς αυτό να είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να σου συμβεί....

    Τα λέμε και τα ξαναλέμε μέχρι να κάνεις το χειλάκι μου να γελάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eva F.

    Μωρέ μ' αγαπάς , γι αυτό τα βλέπεις ωραία όσα γράφω.
    Αυτό είναι όλο. Μα να σου πώ μ' αρέσει να μ' αγαπάς παρά να με θαυμάζεις. Γιατί η Αγάπη επιστρέφει και γιατρεύει και τον πομπό και τον αποδέκτη. Ενώ ο θαυμασμός είναι αίολος και ρευστός και αφορά κάποιον για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Ενώ η Αγάπη όλα τα ...υπομένει....
    Γεια σου Ευάκι μου, θα τα πούμε εξ' άπαντος.
    Σ’ ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Λυγερή μου. Η ιστορία σου όπως πάντα άλλο ένα μάθημα ζωής. Πιστεύω ότι είσαι σπουδαίος άνθρωπος και μπορεί την Αγάπη της ιστορίας σου να μην την ξέρω κι εσύ είσαι η Αγάπη με όλη τη σημασία της λέξης.
    Καλό σου βράδυ και εύχομαι να περάσεις ευτυχισμένα τις γιορτές με την οικογένειά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. άναυδη.
    συγκλονίστηκα και θα ήθελα να είμαι, ή μάλλον να γίνω μια σταγόνα αγάπης κι εγώ...

    καλά χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντα τέτοιες μερες νιωθουμε τη συγκίνηση μεγαλύτερη.
    Τωρα το γιατί... ο καθένας γνωρίζει ξεχωριστά.
    Κι αυτή η Ιθάκη...
    Παντα ονειρευομουν να παω...
    Λατρευα βλεπεις τον Ομηρο και την υπεροχη Οδύσσειά του.
    Οταν πηγα δεν μπορουσα να κρατήσω τα δάκρυά μου
    Για μένα είναι το ωραιοτερο νησί που εχω συναντησει στη ζωή μου.
    Εγινε η δικη μου Ιθάκη
    Αφησα την ψυχή μου εκει...

    Καλές γιορτες Λυγερή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λυγερή είσαι σπάνιος άνθρωπος.Δεν βρίσκω λόγια αντάξιά σου. Σ' αγαπώ με τον τρόπο που αγαπώ τις αγριοκερασιές που ανθίζουν τρελά χωρίς όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λυγερή,είθε η ΑΓΑΠΗ που περικλειης και φανερωνεται στα γραπτα σου,να επιστρεφει πολλαπλασια και να λαμπρυνει φωτιζοντας καθε βήμα σου στο πηγεμό.Καθε βήμα που κανεις με τα πέλματά σου αποτυπωνει στο εδαφος και μια Ιθακη για τον καθενα μας.
    Να 'σαι παντα καλά!Να μας δειχνης το δρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. meta

    Με κάνεις να νοιώθω πολύ καλά και επειδή πιστεύω στην θετική ενέργεια των ανθρώπων έχω την αίσθηση ότι αυτό το ελάχιστο που καταθέτω εδώ από την ψυχή μου δεν πάει χαμένο.
    Ένας συνηθισμένος άνθρωπος είμαι καλή μου περισσότερο ίσως δοκιμασμένη ,αλλά δεν αντιπροσωπεύω και παράδειγμα προς μίμηση. Μακάρι κανένας γονιός να μην δοκιμάζεται ακόμη κι αν αποδεικνύεται άξιος να διαχειρίζεται σωστά την δοκιμασία του.
    Εύχομαι Υγεία και ηρεμία Ψυχής σε όλους μας .
    Και σε προσωπικό επίπεδο, ό,τι αγαπάς να τόχεις σε διάρκεια….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. abttha

    Είναι πράγματι μια συγκλονιστική ιστορία που από την μια ,σοκάρει η τραγικότητά της, κι από την άλλη μας παρηγορεί η διαπίστωση ότι υπάρχουν ΑΓΑΠΕΣ στην εποχή μας που καταξιώνουν το ανθρώπινο είδος και τιμούν το γυναικείο φύλλο.
    Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στην ιδιαίτερη αυτή γωνίτσα όπου η ψυχή μου εναποθέτει εμπειρίες ζωής που άφησαν κατάλοιπα ανθρωπιάς πίσω της.

    Τα ωραιότερα Χριστούγεννα σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαρια Νικολαου

    Μαρία μου.
    Δώρο ο ποιητικός σου λόγος στην σελίδα αυτή
    που δεν τελειώνει ο αναγνώστης την ανάγνωση χωρίς αναστεναγμό....

    Πιο πολύ χαίρομαι γιατί σε νοιώθω τώρα πιο καλά.
    Κι ακόμα καλύτερα να περάσεις αυτές τις ημέρες που λίγο πολύ( όλοι δεχόμαστε) έχουν και μια κάποια θλίψη να κρύψουν πίσω από τα χαμόγελα
    και τις αισιόδοξες ευχές....

    Την αγάπη μου και την ευχή μου για ό,τι μπορεί να σε κάνει πραγματικά χαρούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άρτεμις !!!!!

    Τα λόγια σου με ξάφνιασαν και μου θύμισαν κάτι απ' την τρελή μου νιότη ,"πούδειχνε πως θα γινόμουν άλλη"....

    Αναζήτησα το profile σου αλλά δεν βρήκα κάτι .
    Αν διατηρείς σελίδα σε παρακαλώ σύστησε την μου .
    Κάτι σαν μαγνήτης με έλκει να την γνωρίσω.
    Σου εύχομαι να ζήσεις Χριστούγεννα που ονειρεύτηκες παιδί στις νύχτες του Χειμώνα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Περίοπας...

    Πετάχτηκα και βάδισα για λίγο στ'αχνάρι που αφήνει το σταθερό σου βήμα στην σελίδα σου.

    Τιμή και χαρά που ανταμώσαμε και εισέπραξες από την ταπεινότητα μου κάτι που δεν αρνούμαι.
    ¨Ο,τι κάνω ,το κάνω με αγάπη " Χωρίς αυτην, η ελαχιστότητά μου δεν θα μου επέτρεπε να τάχω καλά με την ζωή ,να πορεύομαι με αξιοπρέπεια και να μπορώ να διακρίνω την οορφιά της.

    Τις καλύτερες ευχές μου για ωραίες προσωπικές και οικογενειακές στιγμές μοιρασμένες, τούτες τις γιορτερές ημέρες και όχι μόνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και δική μου η τιμη και η χαρα ,οπως και το κερδος.Το εισεπραξα ηδη με τις αναγνωσεις & χωρις να ζητησω την αδεια σου καλη μου.Δεν ξερω αν προλαβα να το βαλω πριν την επισκεψή σου,αλλα σου φωτογραφησα το "Μή σου λέω,μή," και το εβαλα στο μπλογκ μου χαμηλα δεξια να φωτιζω το δρομο μου με το φως του.
    Ευχαριστω για τα καλα σου λογια και τις ευχες τις οποιες ανταποδιδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Περίοπας...

    Καλή σου μέρα καλή εβδομάδα ,και καλή δύναμη στον καθημερινό σου αγώνα...

    Είμαι τελείως σχεδόν αδαής κι αυτοδίδακτη στα του διαδικτύου. π.χ. πήγα και στις δυο σου σελίδες και δεν είδα την διάκριση του "Μη σου λέω μη!
    Εσύ θα με οδηγήσεις ...Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε άγγιξε και κατά κάποιον τρόπο το μοιραστηκα και μαζί σου.
    Δίνω πολύ μεγάλη αξία στην "μοιρασιά" τίποτα δεν εχει καμιά αξία αν δεν το μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας,ούτε και ο Παράδεισος .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άρτεμις !!!!

    Τώρα μου άναψε ένα flash !!!!

    Πες μου ότι δεν πέφτω έξω .
    Πες μου ότι είσαι Εσύ .

    " Χριστούγεννα" σου εύχομαι αγκαλιά με τους αγγέλους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ε λοιπόν εγώ είμαι...Και το άλλο μου όνομα αρχίζει από Α.
    Δυστυχώς δεν γιορτάζω εύκολα γιορτές που έχουν χάσει το αρχικό τους περιεχόμενο. Γιορτάζω όμως όταν συναντώ ανθρώπους σαν κι εσένα.
    Νάσαι καλά και εύχομαι εσύ να μπορείς να γιορτάζεις δίνοντας το δικό σου περιεχόμενο στις γιορτές μιας και είσαι τόσο πλούσια ψυχή.
    Ελπίζω να τα ξαναπούμε όταν επιστρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό δρόμο νάχεις !!!!

    Αν κάτι γιορτάζω και το εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους που είναι στην ίδια συχνότητα με την δική μου,είναι να μπορώ να μην "γιορτάζω", χωρίς αυτό να με ισοπεδώνει. Κυρίως να μην μου αφαιρεί την ευχαρίστηση να βλέπω τους άλλους να χαίρονται, να γιορτάζουν και να το εννοούν.
    Ας κάνουμε μιαν παραχώρηση στην καρδιά μας, να γιορτάζει εκείνη κάθε φορά που αγαπάει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Λυγερή μου, χάρηκα με την επίσκεψή σου στο blog μου και ήρθα να στην ανταποδώσω.
    Μαγεύτηκα από τα σχόλιά σου,
    αφού ήδη με είχε αγγίξει η ιστορία σου!
    Τι να πω, στην ζωή βλέπεις πως ήρθαμε εδώ για να μάθουμε να αγαπάμε και ευτυχώς υπάρχουν Άνθρωποι που τιμούν το γένος τους και μας διδάσκουν, όπως η Αγάπη.

    Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. matriga

    Δική μου η ευχαρίστηση και τιμή τόσο για την παρουσία σου όσο και για την θετική σου άποψη γι αυτήν την "ιδιαίτερη" σελίδα που προσυπογράφω.
    Πράγματι όλες αυτές οι βιωματικές ανθρώπινες ιστορίες που δεν είναι απότοκες φαντασίας αλλά συμβαίνουν γύρω μας, ρίχνουν προβολέα σε ανθρώπινες ζωές που μας σοκάρουν πολλές φορές κι άλλοτε πάλι μας ενισχύουν την ανθρωπιά μας και μας φέρνουν πιο κοντά ακόμη και στην θέση των συνανθρώπων μας..

    Εύχομαι πρωτίστως να είσαι καλά και να ζήσεις πάρα πολλά ακόμη Χριστούγεννα στη Ζωή σου και κάθε χρόνο καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητη μου Λυγερή,

    Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και καθε ευτυχία ευχομαι απο καρδιας σ εσένα και την οικογένειά σου.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    Με αγάπη και εκτίμηση

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια Πολλά Λυγερή,

    Μέσα στο αγώνα που δίνεις, να έχεις Χαρά
    Με όλη μας την αγάπη,
    Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πέρασα να πω Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη.
    Να είσαι καλά γλυκιά μου Λυγερή, φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Aristodimos

    Άρη μου

    Είναι "μεγάλη" υπόθεση με μια "μικρή" κίνηση να δίνεις ευχαρίστηση στον συνάνθρωπό σου .
    Εσύ ξέρεις αυτήν την αλήθεια και την εφαρμόζεις με συνέπεια.
    Μεταξύ των μικρών αλλά σημαντικών πραγμάτων με τα οποία πιστώνω την από διετίας και πλέον παραμονή μου στο διαδίκτυο είναι και οι δικές σου φιλικές στιγμές που μου αφιέρωσες με γενναιοδωρία φίλε μου.
    Σ' ευχαριστώ και σου εύχομαι για το πολυτιμότερο που θεωρώ την Υγεία ,να την έχεις πάντα.
    Καλή τύχη στον καινούριο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. hamomilaki

    Στο χαμομηλάκι μας ( Την σελίδα σας) που μέσα από το διακριτικό του άρωμα, την σεμνή παρουσία του, την ευλογημένη διαχρονική ιαματική του αξία, την απίστευτη ικανότητα να υπάρχει και να επιζεί παντού και πάντα ,την μαγεία του χάδι να γίνεται όπως το χαμόγελο ή το κλάμα του μικρού παιδιού.
    Σε σας προσωπικά που το έχετε κάνει σύμβολο στην ιδέα που υπηρετείτε με πραγματική αγάπη και αξιέπαινη προσπάθεια εύχομαι:

    «Να μην χαθεί από προσώπου Γης το κλίμα που επιτρέπει σε όλα τα χαμομηλάκια του πλανήτη να ανθίζουν και να επιζούν ανθρώπινα με σεβασμό κι αγάπη .
    Να εξαφανιστούν οι βάρβαροι που τα ποδοπατούν.
    Να γιομίσουμε από δισεκατομμύρια «γερά» χαμομηλάκια που να μπορουν αύριο τον κόσμο στα χέρια τους να πάρουν και να τον κάνουν ομορφότερο .
    Με ιδιαίτερη την εκτίμησή μου
    Καλή χρονιά νάχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. YΓ: Για το hamomilaki

    Γιατί να μην μπορώ να σας καταχωρήσω στην λίστα των Ιστολογίων των φίλων;
    Πάσα οδηγία δεκτή .
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. meta

    Η ανάγκη να επικοινωνούμε, να περνούμε όπως λες κι σύ έστω ν' αφήσουμε ένα γεια, σ' έναν συνάνθρωπο μας, σημαίνει αν μη τι άλλο ότι αυτός που το κάνει είναι πλήρης ο ίδιος από συνανθρωποσύνη και την προσφέρει γενναιόδωρα και στους άλλους.
    Καί μόνο γι αυτό είσαι ξεχωριστή .Σου εύχομαι αυτή να μείνεις και ποτέ σου μην αδειάσεις από ανθρωπιά.
    Με την ευχή μου ότι το καλύτερο να σου συμβεί μέσα στην καινούρια χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λυγερή, το βλέπω το χαμομηλάκι στη λίστα των ιστολογίων σου, όσο για τα καλά σου λόγια ... τι να πω;

    Ευχαριστούμε πολύ, να έχεις δύναμη και ευχόμαστε την καινούρια χρονιά το παράδειγμα της Αγάπης να τ' ακολουθήσουν πολλοί πολλοί συνάνθρωποι μας

    Με μεγάλη εκτίμηση
    Το χαμομηλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. hamomilaki

    Tι να πω τώρα τι;
    Καμιά φορά σταματάει το μυαλό του ανθρώπου όταν η ψυχή τάχει πάρει όλα σβάρνα ....
    Με τη εκτίμησή μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Λυγερή μου,

    όταν ένας άνθρωπος όπως εσύ που σε θεωρώ από τους ξεχωριστούς Ανθρώπους που "γνωρίζω" εδώ μέσα, σου μιλάει έτσι τι να πω...Με έκανες και κλαίω από συγκίνηση..
    Μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά σου χαρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. meta

    Έλα καλή μου. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να σε κάνω να κλάψεις αν και πιστεύω ότι τα δάκρυα μας λυτρώνουν από το ϋπερβολικό συναίσθημα που η ψυχή μας δεν μπορεί πάντα να σηκώσει...
    Είσαι πιστική κι αυτό ασφαλώς διευκολύνει την πρόσβαση σου στην καρδιά των φίλων σου. Αυτό το έπαθα και γω τώρα μαζί σου.....που μπορείς να με θεωρείς φίλη σου
    Καλό σου βράδυ και όλα να έλθουν κατ΄ευχήν στην προσωπική σου ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή